Egy indikátor, amely kijelzi az összes nyitott és függő megbízás beállított stoploss kilépő értéke alapján a jövőbeli könyvelt veszteségek összegét, vagyis hogy legrosszabb esetben mennyi pénzt vesztünk majd el. Eredetileg megbízásként kezdtem készíteni ezt az eszközt, de később – a projekt egyszerűsége miatt – úgy döntöttem, hogy ingyenesen a megbízó és a blog olvasói rendelkezésére bocsátom.

Telepítés

A zip fájl tartalmát a választott terminál rendszermappáján belül az MQL4\Indicators\ könyvtárába másoljátok be! Ha a terminált fut, szükséges azt újraindítani! Az újraindítás után a Navigátorban az Egyéni indikátorok résznél találjátok majd az indikátort SumLoss néven.

Használat

Az indikátort először – mint minden mást – demó környezetben próbáljátok ki. Válasszatok ki egy tetszőleges chartot, majd az instrumentumon nyissatok egy buy vagy sell pozíciót! Természetesen már korábban megnyitott pozíciók is tökéletesen megfelelnek.

A Navigátorból az Egyéni indikátorok résznél kattintsatok duplán a SumLoss sorra! Ezt követően megjelenik az indikátor beállítópanele.

A SumLoss MT4 indikátor beállítópanele

A SumLoss MT4 indikátor beállítópanele

OnlyThisSymbol

True érték esetén csak a chart aktuális instrumentumán nyitott pozíciókat veszi alapul, false esetén minden pozíciót alapul vesz.

MagicNumber

Érték Magyarázat
-1 minden pozíciót alapul veszünk – akár kézi, akár robot kötéséből származik
0 csak a kézi kötéseket vesszük alapul
>0 csak a megadott magic számú pozíciókat vesszük alapul

GUI.Corner

Beállítható, hogy az indikátor információs szövegcímkéi melyik sarokban jelenjenek meg.

Érték Magyarázat
0 bal felső sarok
1 jobb felső sarok
2 bal alsó sarok
3 jobb alsó sarok

OverrideCalcMode

Ritkán előfordulhat, hogy bizonyos instrumentumokra helyezve a szkript nem számol pontosan. Ezeknél az instrumentumoknál érdemes kipróbálni, hogy megjavul-e a számítás, ha ezen paraméter értéke true.

Az esetek 99%-ban ehhez a paraméterhez nem kell nyúlni, értéke mindig lehet false.

Jellemzően a GOLD és SILVER instrumentumokon lehet szükség a kapcsoló használhatára.

Color.Label

Szövegcímkék alapértelmezett színe.

Color.Loss.Positive/Color.Loss.Negative

A kijelzés színe pozitív/negatív összeg esetén.

Stoploss kiszállóval természetesen pozitív profit is realizálható, így ilyen esetekben a végösszeget tompítják a pozitív profitok. Amennyiben a profitok végösszege pozitív vagy nulla, a kijelzés Color.Loss.Positive színnel, egyébként Color.Loss.Negative színnel jelenik meg.

Képernyőképek

Az alábbi képen az indikátor alapbeállítással látható: minden pozíciót és minden magic számot alapul vesz. A pozíció(k) stoploss -os kiszálllója esetén összesen 17 dollárt vesztünk, és az egyenlegünk ezzel a veszteséggel 4983 -ra csökken majd.

SumLoss indikátor, alapbeállításokkal

SumLoss indikátor, alapbeállításokkal

A következő kép beállításai: csak az aktuális (GBPUSD) szimbólum, azon belül minden pozíció. A „- nincs SL -” felirat alapján azonban egyetlen olyan pozíció sincs, ami a feltételnek megfelel és van beállított stoploss értéke.

SumLoss indikátor, OnlyThisSymbol beállítással

SumLoss indikátor, OnlyThisSymbol beállítással

Egyéb tudnivalók

  • ha egy pozíciónak nincs beállított stoploss értéke, semmilyen módon nem kerül be a számításba.
  • az indikátor a pozíciók aktuális swap értékét nem számítja; csak a stoploss és a pozícióméret alapján számolt veszteséget mutatja.
  • az indikátor a függő pozíciók stoploss beállításait is vizsgálja.
  • az indikátor a különböző számlák devizanemeit rövidíti a következőképpen: USD = $, EUR = €, GBP = £. Egyéb devizanemek esetében azok hárombetűs rövidítése jelenik meg (forint esetén HUF, svájci frank esetén CHF, stb.)
  • centes számlák esetében nem lehet megállapítani, hogy centes vagy valós dolláros számláról van-e szó. Ilyen számla esetén figyelembe kell venni, hogy habár a kiírt szám az a konkrét számladeviza alapján kerül kijelzésre – a dollár/eurójel ilyen esetben természetesen nem azt a tényt hivatott sugallni, hogy ennyi dollárról van szó. Azaz: centes számla esetében minden kiírt számot 100-zal kell osztani, hiszen a számla centben van nyilvántartva.
  • amennyiben a veszteséggel csökkentett jövőbeli egyenleg nulla vagy annál kisebb, az indikátor az egyenleg összege elé egy zárójelbe foglalt felkiáltójelet rak. Magyarul: a jelenlegi pozíciók összes stoploss értékének realizálásakor számlavesztés léphet fel.

Letöltés

Frissítések

2012. április 4. – v0.5

    • bevezetésre került a ProfitCalculator szkriptből már jól ismert OverrideCalcMode paraméter (köszönet hyperspace69-nek a hibajelentésért!)
    • újdonság a felkiáltójel megjelenése, amennyiben a jövőbeli egyenleg nulla vagy kisebb

Visszajelzés

A visszajelzések alapján tudom felmérni, hogy a cikk tartalma mennyire tetszett Nektek. Szeretném, ha az e-mailes visszajelzéseken túl ide is hozzászólnátok, illetve megosztanátok a cikkeimet. A jövőbeli új tartalmak gyakorisága is függ ettől!

Várom tehát a kommenteket, lájkokat – mindkettőre ezen bekezdés alatt nyílik lehetőség!