A 2018. március 27-én megjelent sajtóközlemény, mely alapján jóval szigorúbb szabályozás lép életbe az Európai Unión belül CFD kereskedést biztosító pénzügyi szolgáltatók esetében.

Korábban készítettem egy GYIK oldalt is, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtöttem össze.

2018. június 1-én az ESMA bejelentette, hogy mikor válik „élessé” a korábban beígért szabályozás.

A szabályozások érvénybe lépése

A CFD instrumentumokra vonatkozó szabályozások 2018. augusztus 1-től lesznek érvényben. A szabályozásokról a korábbi bejegyzésekben részletesen olvashatsz, de röviden felsorolom őket:

  • tőkeáttételi limitek;
  • automatikus biztosítékzárás számlánkénti alapon 50% margin szint elérésekor;
  • negatív egyenleg elleni védelem számlánkénti alapon;
  • ösztönzők (bónuszok) alkalmazásának megakadályozása CFD-szolgáltatók számára;
  • vállalkozás-specifikus kockázati figyelmeztetés standardizált módon.

Javaslom, hogy olvasd el a Gyakran Ismételt Kérdések cikkemet is!

A bináris opciók  forgalmazásának, terjesztésének vagy eladásának tiltása 2018. július 2-től lesz érvényben.

A dátumok forrása az ESMA hivatalos oldalán megjelent vonatkozó hír.

Hogyan tovább?

A szabályozások 3 hónapig lesznek érvényben. A 3 hónap letelte után az ESMA kiértékeli a tapasztalatokat, és három havonta meghosszabbíthatja a szabályozás érvényességét.

Az eddigi, olvasóktól kapott visszajelzések alapján van olyan brókercég, amely egy-egy űrlap kitöltésével biztosítja a lehetőséget az eddigi szabályok fenntartásához úgy, hogy az ügyfél – a helyes válaszok megadása esetén – megkapja az intézményi befektető státuszt. Innentől kezdve az ESMA szabályok (és védelmek) rá nem lesznek érvényesek.

Mivel a brókercégeknek nem áll érdekükben az igazi ügyfélszűrés, feltételezhető, hogy a szakmai státuszt akár hamis válaszokkal is meg lehet kapni. Amennyiben később az ügyfél részéről reklamációra kerül sor, hivatkozni lehet majd arra, hogy az ügyfél hamis adatokat adott meg a felmérés során.

A Te brókercéged tett már valamilyen konkrét lépést vagy tájékoztatást az ESMA korlátozások kapcsán? Oszd meg velem tapasztalatod!

Fontos, hogy a cél nem a brókercégek lejáratása, így kérlek ne nevezd meg az adott céget visszajelzésedben. Ha mégis így teszel, ki fogom csillagozni azt a hozzászólásodból! Köszönöm megértésed.