A kereskedéshez elengedhetetlen a kereskedési számla megléte. Ebben az útmutatóban a MetaTrader számla megnyitásának tipikus folyamatát mutatom be. Ez a műveletsor a világ összes MT4/MT5 brókercégénél hasonlóan zajlik, kisebb-nagyobb eltérésekkel.

A folyamat főbb részei:

 • Regisztráció vagy számlanyitás

 • Azonosítás
 • Szakmai státusz
 • Platform letöltése a brókercég weboldaláról

 • Bejelentkezés az éles számlára a MetaTrader bejelentkezési panelén, az okostelefonos alkalmazáson, vagy a WebTrader felületen keresztül

Regisztráció vagy számlanyitás?

Tudnod kell, hogy ha éles számlát szeretnél nyitni, akkor a folyamat minden esetben a brókercég weboldalán, a regisztrációval indul, míg ha csupán demó számlát, ez nem feltétlen igaz. Ez leginkább azon múlik, hogy a cég mennyire szeretné beilleszteni a marketingfolyamataiba a demó számla megnyitását.

Vázolom, hogy egy számla megnyitása kapcsán milyen kombinációk lehetségesek.

Demó számla: közvetlenül a platformból

Ebben az esetben a demó számla a MT4/MT5 platform Fájl » Számla nyitása lehetőséggel direktben nyitható, vagyis semmilyen előzetes weboldalas regisztrációra nincs szükség. Amennyiben ezt a brókercég nem támogatja, az a véglegesítő panelen fog kiderülni (lásd alábbi kép). Ha ezt látod, a brókercég webirodája a megoldás.

Demó számlanyitás közvetlenül MetaTraderből

Demó számla: a brókercég webirodájából

Ilyen esetben a brókercég webirodájában, vagyis a cég saját felületén (ez szolgáltatónként eltérő), bejelentkezést és személyazonosság igazolását követően tudsz számlákat nyitni. Általában a személyazonosság igazolása nem szükséges a demó számlákhoz.

Éles számla: közvetlenül a platformból

Ez a lehetőség igen ritka, én még egyáltalán nem találkoztam vele. Ha találkoztál ezzel a módszerrel, és sikerrel végig is vitted a folyamatot, akkor írd meg nekem  kommentben, vagy a radu kukac radu pont hu e-mail címre, hogy frissíthessem ezt a bejegyzést. Köszönöm!

Éles számla: a brókercég webirodájából

Itt is ugyanarról van szó, mint a a demó számla webirodás megnyitásánál: a brókercég weboldalán, bejelentkezést követően nyitható az éles számla. A megnyitást követően a cégek vagy e-mailben küldik el a számlaszámot és a kereskedési szerver elnevezését, vagy feltüntetik ezeket az adatokat már a megjelenő visszaigazoló oldalon is.

Egy MetaTrader brókercég ügyfélfiókja

A webirodában vagy közvetlenül a platformban megnyitott számlának három olyan adata van, amelyre biztosan szükséged lesz a MetaTrader bejelentkezési paneljén:

 • azonosító,
 • jelszó és
 • szerver.

Általában mindhárom adatot a számlaregisztrációs folyamat során generálja a brókercég, de lehet, hogy a jelszót te adhatod meg. Az azonosító csak számokat tartalmazhat, a jelszó az általános biztonsági elvárások jegyében lehetőleg kis- és nagybetűket, számokat, írásjeleket is tartalmazzon. A szerver legtöbbször mindössze egy elnevezés (igen ritkán IP cím), ezt kell kiválasztanod majd a MetaTrader legördülő listájából. Erre azért van szükség, mert egy brókercégnek lehet akár több kereskedési szervere is.

Érdemes biztonságos helyre (pl. jelszótárolóba) feljegyezned ezeket az információkat, mert általános szabályként a jelszót általában csupán visszaállítani lehet, megtekinteni nem.

Azonosítás

Szabályoknak megfelelni kívánó brókercég számlanyitási folyamatában igazolnod kell a személyazonosságodat. Ez általában az alábbi dokumentumok képként, vagy PDF-ként történő feltöltését jelenti:

 • a személyi igazolványod vagy az útleveled,
 • valamilyen közüzemi számla vagy bankszámlakivonat

lefotózott vagy beszkennelt változata. A jóváhagyás manuálisan történik, általában egy munkanapon belül.

Szakmai vagy lakossági státusz

A szakmai vagy lakossági státusz fogalmával a szabályozott piacokon találkozhatsz. Hasonló kategorizálást máshol is találhatsz, például Ausztráliában.

A lényeg, hogy az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) 2018-ban korlátozásokat vezetett be, melyeket minden EU-ban működő brókercégnek be kell tartania. A korlátozások egyfajta védelmet látnak el a lakossági kereskedők számára. Ilyen például a negatív számlaegyenleg elleni védelem, vagy az alacsonyabb tőkeáttétel bevezetése. Az érintett brókercégeknél kétféle státuszban kereskedhetsz: lakossági és szakmai státusszal.

Lakossági státusz

Ebben az esetben a brókercég a lehető legnagyobb védelmet köteles biztosítani. Ez persze nem jelenti, hogy megvédenek a pénzügyi veszteségektől; veszteséget itt is realizálhatsz. A nagy különbség, hogy indirekt módon korlátozzák a befizetett tőkére vetített, maximálisan megnyitható pozícióméretet. Ezt alacsony tőkeáttéttel oldják meg, vagyis az EU-s törvényben meghatározott szinteket biztosítják. Például 1:30 a fő devizapárokhoz, 1:20 a kisebb forgalmú devizapárokhoz és indexekhez, és 1:10 a nem jelentős indexekhez és árutermékekhez. Ezeken a szinteken nem lehet változtatni. Korábbi bejegyzéseimben olvashatsz a margin (letét) fogalmáról és kiszámításáról, illetve arról, hogyan érinti a kereskedőket az alacsonyabb tőkeáttétel.

Fontos még a negatív számlaegyenleg elleni védelem. Egy váratlan, robbanásszerű piaci elmozdulás esetén a befizetett tőkédnél több pénzt is veszíthetsz, ezekben a piaci szituációkban ugyanis a brókercég is kizárólag ott tud ügyleteket lezárni, ahol a piac arra lehetőséget ad. Nagy súlyú bejelentéseknél az elmozdulások brutálisak lehetnek, éppen ezért az ESMA intézkedéseinek bevezetése előtt előfordulhatott, hogy szélsőséges esetben a számlán lévő tőkénél jóval magasabb összegű veszteség realizálódhatott. Az ilyen esetekben a brókercégek jogilag behajthatták ügyfeleiken a fennmaradó összegeket.

Azonban 2018 óta lakossági státusz esetén kizárólag a befizetett tőkeösszeg az, amit elveszíthetsz, ezen felül a brókercég nem követelheti a további veszteségeit, vagyis helyt kell álljon helyetted.

Ezen felül még további védelmek is tartoznak a lakossági státuszhoz, korábbi bejegyzésemben részletesen olvashatsz róluk.

Szakmai státusz

Ezt szokták még professzionális státuszként is hívni. Ez a gyakorlott kereskedőknek ajánlott, azonban nekik sem jár automatikusan, mivel a brókercég a törvényi szabályozás alapján, de saját hatáskörben dönt arról, megadja-e a szakmai státuszt. Néhány ügyfelem beszámolója alapján nem minden brókercég veszi szigorúan ezeket a feltételeket.

Mielőtt bemutatnám az elvárásokat, nézzük, melyek a legfontosabb eltérések a szakmai és a lakossági státusz között.

Nincs tőkeáttételi limit. A brókercég által a számlához biztosított tőkeáttétel szabadon meghatározható, legfeljebb 1:500 szintig.

Nincs, vagy korlátozott a negatív számlaegyenleg védelem. A fent vázolt, váratlan piaci elmozdulások során realizált veszteség bekövetkeztekor a brókercég nem köteles helytállni az ügyfél befizetett tőkéjén felül bekövetkező veszteségekért. Ezzel szemben vannak cégek, amelyek ehhez a státuszhoz is biztosítanak védelmet, jellemzően pár tízezer euró összegig. Az ezen felül realizált veszteséget az ügyfélnek kell finanszíroznia, ami különösen azért veszélyes, mert a szakmai státusz megszerzésének egyik feltétele pont az 500 000 euró, vagy afölötti mértékű tőke a teljes portfolióban.

A szakmai státusz feltételei

A szakmai státusz három feltétele közül az ügyfélnek legalább kettőt kell teljesítenie az alábbiak közül, hogy megkaphassa azt.

 • Kereskedési gyakorlat.

  Fel tudsz-e mutatni az elmúlt tíz évben jelentős méretű tranzakciót a szabályozásban érintett piacokon? Ez legalább tíz ügyletet jelent per negyedév, minimum 10 000 euró névértékű részvények, illetve 20 000 euró névértékű devizapiaci, CFD, vagy más instrumentumok kapcsán. Nem számít, hogy hány szolgáltatónál, illetve milyen pénznemben történtek ezek a tranzakciók, a lényeg, hogy átváltáskor teljesüljenek az elvárások euróban.

 • Befektetési tőke mértéke.

  A saját portfoliódban kezelt tőke mértékének el kell érnie, vagy meg kell haladnia az 500 000 eurót. Nem számít bele ebbe az összegbe a nem kereskedéshez kapcsolódó eszköz, például céges tulajdon, ingatlan, luxusautó stb.

 • Tevékenység a pénzügyi szektorban.

  Dolgoztál-e legalább egy évet a pénzügyi szektorban? A munkavállalói, és az önálló vállalkozási szerepkör is megfelelő, amennyiben legalább egy éven keresztül tartott a pénzügyi területen.

Minden feltételt hitelt érdemlően kell bizonyítani, például számlakivonattal, pénzügyi végzettség igazolásával stb.

A szakmai státuszból bármikor kérheted a visszaminősítést lakossági státuszba. Természetesen fordítva is, amennyiben a fenti feltételek közül legalább kettőt bizonyítani tudsz. Továbbá semmi nem tiltja, hogy egyszerre legyen szakmai, illetve lakossági státuszú kereskedési számlád.

Platform letöltése a brókercég weboldaláról

A kereskedési számla használatához szükséged van a kereskedési platform valamelyik változatára. MT4, illetve MT5 esetében három módszer áll rendelkezésedre:

 • Bejelentkezés az “asztali” MT4/MT5 kliens terminál segítségével. A legtöbben ezt használják, asztali PC-ken (leggyakrabban Windows rendszereken).

 • Bejelentkezés mobil applikáción keresztül. Android, illetve iOS eszközökön használható programok, amelyek jóval kevesebb funkcióval rendelkeznek.
 • Bejelentkezés a web alapú klienssel. Közvetlenül a böngészőből használható felület.

A sikeres bejelentkezéshez mindhárom alternatívánál birtokodban kell legyen a számlaszám-jelszó-szervernév információ.

Nincs korlátozva, hogy milyen módon, és párhuzamosan hány alkalommal csatlakozol egy kereskedési számládra. Lehet, hogy az otthoni és munkahelyi számítógépeden egy-egy asztali MetaTraderben, a mobilodon és a tableteden az applikáción keresztül, illetve egy idegen helyen, ahol csak webböngésző áll rendelkezésedre, a web traderben vagy bejelentkezve.

Asztali alkalmazás beszerzése

Lássuk, hogyan juthatsz hozzá az asztali a MT4/MT5 platformhoz. Ezt gyakran már a brókercég publikus weboldaláról is eléred, akár bejelentkezés nélkül. Ha nem célzottan keresel MetaTrader brókert, általában a cég “Kereskedési platform”, “Trading platform” vagy “Platforms” menüjében találod meg, hogy támogat-e MetaTradert, és ha igen, melyik verziót (vagy verziókat). A letöltési lehetőséget konkrétan a “MetaTrader letöltése”, vagy “Download MetaTrader” gombokkal szokták jelezni.

A letöltést követően indítsd el a letöltött fájlt, és menj végig a telepítés folyamatán. Az MT4 telepítési mappájának kiválasztásáról, illetve a MetaTrader 5 telepítési tudnivalóiról korábbi bejegyzéseimben írtam.

A telepítést követően a platform automatikusan elindul, és felkínálja annak a brókercégnek a nevét, amelytől beszerezted a programot. A MetaTrader 5 saját weboldaláról letöltött szoftver esetén automatikusan megnyílik egy demó számla (lásd a keretes írást).

Mobil alkalmazás beszerzése

Az MT4 mobil alkalmazását MetaTrader 4 néven, az MT5 mobil alkalmazását pedig MetaTrader 5 néven találod meg a Play, az App Store, valamint a Huawei AppGallery áruházban.

MT4

MT5

Androidhoz a MetaQuotes még APK csomagokat is biztosít, ezek letöltési linkjét a következő linkeken találod meg, a letöltésre buzdító gombok alatt: MT4 APK csomag, MT5 APK csomag.

A telepítést más applikációkhoz hasonlóan kell elvégezni. A telepítés végeztével automatikusan megnyílik egy demó számla, a saját kereskedési számládra történő bejelentkezésről, valamint a mobil applikáció képességeiről korábbi bejegyzésemben olvashatsz.

Web trader használata

A MetaTrader egyszerűsített webes felületén korlátozottan, és kicsit másként éred el azokat a funkciókat, amelyeket az asztali programban is elérsz. A brókercégednél lévő ügyfélfiókban valószínűleg találsz közvetlen linket a webes traderhez, de a MetaTrader Web Trader weboldalán megnyithatod a központi oldalt is. Ügyelj arra, hogy a Platform lehetőségnél a megfelelő (4-es vagy 5-ös) verziót válaszd ki. A szerver mezőben töröld ki a benne lévő szöveget, és kezdd el begépelni a kereskedési számlád szerverének nevét. Ezt automatikusan kiegészítésre kerül, így a megjelenők közül kiválaszthatod, nem kell végiggépelned. Ha nem jelenik meg a várt szervernév, akkor ellenőrizd, hogy karakterhelyesen kezdted el a begépelést, illetve, hogy megfelelő platformot választottál-e.

A webes platform az asztalihoz képest meglehetősen visszafogott képességekkel bír, az alábbi funkciók nem támogatottak:

 • egyéni indikátorok használata (beleértve az MQL4/MQL5 marketről vásárolt termékeket is),

 • automata (expert alapú) kereskedés,

 • MQL4/MQL5 Market, valamint a szignálszolgáltatások használata.

A webes platformon az események egyszerűbb nyomon követésére, szükség esetén nyitásra, zárásra, ügyletmódosításra nyílik lehetőség. Itt is igaz az, ami a mobil alkalmazásnál: a teljes körű használatot természetesen az asztali számítógépen futtatott MetaTrader terminálok képesek biztosítani.

Megjegyzés: lehetséges, hogy a web trader felület használatához szükséges a vírusirtó szoftvered webes védelmének kikapcsolására, ellenkező esetben nem biztos, hogy sikeres lesz a bejelentkezés.

Zárszó

Remélem, tudtam segíteni a MetaTrader számlád létrehozásában. Amennyiben kérdésed merül fel, vagy úgy érzed, kimaradt valami ebből az útmutatóból, jelezd a kommentekben, vagy a radu kukac radu pont hu e-mail címen!

Kérdésed van? Elakadtál?

További útmutatóim

Kereskedés

Automatizált kereskedés

Visszatesztelés

Üdvözöllek!

Radulovic Attila (Radu) vagyok.

Radulovic Attila (Radu)

MetaTrader 4 és MetaTrader 5 platformokra készítek tőzsdei robotokat (experteket) egyedi megrendelésre, ezen kívül a kereskedés témaköréhez nyújtok segítséget szakmai blogomon keresztül.

Az alábbi gombra kattintva részletesen megosztom Veled, hogy milyen tartalmakkal tudlak segíteni Téged.