Az előző bejegyzésben kielemeztük, hogy érzelmeink, félelmeink milyen gátat szabnak a kereskedésünk folyamán. Megnéztük azt is, hogyan lehet ezeket kezelni.

A második és harmadik megközelítés, melyet vizsgálni szoktunk ügyfeleimmel a konzultációk során, az a kereskedésszakmai és műszaki megközelítés.

2) Kereskedésszakmai megközelítés

A robot non-stop dolgozik
  • „A belépési feltételem alapvetően egyszerű, a hozzá tartozó szűrés viszont 4 lépésből áll. Ez meglehetősen időrabló. Szeretném ennek a szűrésnek az eredményét minél hamarabb képernyőn látni, például egy saját indikátor által megjelenítve. Azután arra gondoltam, hogy már csak egy lépés az automatizálás…”

  • „Mivel a stratégiám alacsony idősíkon keresi a belépő jeleket, egyszerűen lemaradok a jó jelekről. Úgy érzem, hogy munka után, otthonról keresve a belépési lehetőségeket legtöbbször pont a veszteséges helyzeteket találom meg. A robot teljesen objektíven és fáradhatatlanul fog dolgozni a legalacsonyabb idősíkon is, míg én mással tudok foglalkozni.”

  • „A menedzselés során előfordul, hogy nem tudom pontosan oda mozgatni a stop loss szintjeimet, ahová kellene. Természetesen ez pont azoknál a pozícióknál fordul elő, amelyek a statisztikámban a nagyobb profitért felelősek. Mivel nem tudom kiaknázni a bennük rejlő potenciált, sok pénzt vesztek. A robot ezt megfelelően tudná kezelni.”

Látjuk, hogy fő probléma itt az idő, és a precizitás. Ha a stratégiád időigényes vagy nagyfokú precizitást igénylő cselekvéseket tartalmaz, hatásos segítséget nyújthat a szoftver, mely kiértékel, elemez, és meglépi a műveleteket, pontosan akkor, amikor azokat szükséges meglépnie. A robotod megállás nélkül végzi a folyamatokat, és dolgozik akkor is, amikor te alszol, vagy épp a családoddal vagy. Felment az alól, hogy 24 órában figyeld az eseményeket, és tedd meg a szükséges lépéseket.

Azonban ezeknek a műveleteknek, a be- és kilépés szabályainak, a szűrés rendszereinek, a menedzselési módszerek definícióinak megalkotása nem egyszerű feladat. Neked kell a robotod számára meghatározni azt a szabályrendszert, mely alapján a programkód képes az adott helyzetet megkeresni, és felhasználni. Ezek a szabályok rendkívül szerteágazóak lehetnek. És ha ezek az ágak nincsenek kellően lefedve, szembesülni fogsz az „ott miért kötött, ott meg miért nem szállt be?” típusú csalódásokkal.

A konzultációim során rendkívül sokszor szembesültünk azzal, hogy a kézi kereskedés során alkalmazott szubjektivitás sokat javít a helyzetek kiértékelésén, hogy a robot által végrehajtott „gépies” feldolgozás nem annyira hatékony, mint ahogy azt a kereskedő várta. A gyakori kötés, vagy a végtelen számú gépi munka önmagában semmit nem ér, ha a kézi kereskedés során alkalmazott szubjektív kiegészítések ereje nagyobb, mint a gépi munka által biztosított gyakori, fáradhatatlan és minden körülmények közötti pontos végrehajtás.

Ebben az esetben az én feladatom az, hogy a jó kérdésekkel, a felvetésekkel, a közös együtt gondolkodással megértessem veled a saját, egyedi alapproblémádat, és megtaláljuk rá a megoldást. Ezt az eredményt ültetjük át az algoritmusba. Itt olvashatsz arról, hogyan gondolkodom a forex robot programozás precíz műveletsoráról.

3) Műszaki szempontok

  • „A kereskedés során az esetek elenyésző részében tudok olyan gyorsan reagálni, mint ahogyan egy robot tudna. Ez rendkívüli módon frusztrál, ezért szükségem van egy robotra, ami a megbízásaim kihelyezését a lehető leggyorsabban megoldja.”

  • „A stratégiám hozzávetőlegesen 30-40 ügyletet nyit havonta egy instrumentumon. Szeretném megvizsgálni, hogy milyen eredményeket hoz a stratégiám; ez robot nélkül irtózatosan sziszifuszi feladatnak tűnik. Nem beszélve arról, hogy más, potenciális instrumentumokat is szeretnék megvizsgálni.”

Ha tényleg az az alapprobléma, hogy a kötéseid nagy része a lassú, kézi kihelyezés miatt veszteséges, akkor akár egy robot, vagy akár más, félautomata segédeszköz is nagy támogatást nyújthat. Ebben az esetben tényleg kézzel fogható előny lesz, ha a visszatérő és rendszeres cselekvéseket az automata gyorsan és pontosan reagálja le.

Azonban mindenképp készülj fel arra, hogy a több száz, adott esetben több ezer ügylet kiértékelése hatalmas pluszmunkát fog generálni – gondolok itt akár a visszateszt, akár a valós idejű futtatás ügyleteire. A kapott eredmények alapján szinte 100%-ig biztos vagyok abban, hogy egy-egy jónak vélt beállításodat, vagy akár a stratégiád bizonyos részeit is felül kell majd bírálnod. Ahhoz, hogy ez ne egy végeláthatatlan folyamat legyen, már eredetileg is szilárd és megalapozott stratégiával kell rendelkezned, mert csak így kerülhető el az, hogy elvessz a részletekben.

Jó pár tanácsadásom volt, ahol az derült ki, hogy maga az alapstratégia nem elég hatékony. Ilyenkor mindig azt javaslom, hogy első körben csak a stratégia egyes részeinek automatizálását kezdjük el.

Valóban jól látod: nekem tényleg az a határozott álláspontom, hogy a kézi kereskedésben szerzett gyakorlat nem hagyható ki, és nem tudja kiváltani az automatizmus, a robot. Ezt minden ügyfelemnek őszintén és nyíltan elmondom, és pontosan ezzel védem meg őket attól, hogy elkerüljék azt a csalódást, mely a gyakorlati háttértudás nélkül elkészített robotok velejárója.

Ha benned is felmerültek ilyen és ehhez hasonló dilemmák és elakadtál, keress fel és beszéljük meg, hogyan tudok neked segíteni!

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!