Ha robotot szeretnél használni a kereskedéshez, akkor előbb-utóbb szembesülsz azzal, hogy a kereskedőrobotoknak stabil futtatási környezetre van szükségük. Ennek oka, hogy a legtöbb esetben non-stop kell futtatni őket annak érdekében, hogy a bennük lévő stratégia minden része megfelelő módon végrehajtásra kerülhessen. Legyen szó akár a visszatesztelésről, a valós idejű tesztelésről vagy az éles számlás futtatásról, a robot számára létkérdés a megbízható számítógép, az operációs rendszer és végül a MetaTrader.

Ebben a bejegyzésben az otthoni számítógépen történő robotozásra fókuszálok, azon belül is a tipikus csapdákra, amelyek közül egyik ilyen az elalvó számítógép problémája.

VPS vagy otthoni, esetleg munkahelyi számítógép?

Ezt a témát már bővebben kifejtettem a VPS szerver útmutatóban: ha a stabil robotfuttatás a végcél, kizárólag a VPS szerver használatát javaslom. Előfordulhat azonban, hogy első körben nem szeretnél még VPS szervert bérelni. Ennek, többek közt az alábbi okai lehetnek:

 • otthonról kereskedsz félautomata módon;
 • kutatási és kísérletezési fázisban vagy, ahol a megbízható non-stop futtatás még nem elvárás;
 • az otthoni számítógéped magasabb erőforrásokkal rendelkezik, a visszatesztelést emiatt logikusabb azon végezni;
 • nem vagy meggyőződve a kereskedési stratégia hatékonyságáról, emiatt egyelőre megfelelőnek tartod az otthoni számítógépet;
 • valamilyen más okból kifolyólag már van otthon egy non-stop üzemelő számítógéped vagy szervered, amin elfér a kereskedőrobot üzemeltetése is;
 • a munkahelyeden megengedett a folyamatosan bekapcsolt számítógép üzemeltetése;
 • stb.

Sokszor mesélik ügyfeleim, hogy a munkahelyi számítógépeket megfelelőnek tartják például demó, de akár éles számlás tesztelésre is, hiszen így nem kell fizetni az üzemeltetésért. Én az éles számlás kereskedést biztosan nem javaslom egy munkahelyi számítógépen! Ne feledd, hogy törekedned kell az adataid, hozzáféréseid biztonságára, és egy munkahelyi gép egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb kiindulópont ehhez. Nem beszélve arról, hogy általában az árammal, illetve az internet-hozzáféréssel kapcsolatban felmerülő hibák megoldására sem lehet minden esetben közvetlen ráhatásod. Ha például a hétvége során egy nem várt áramszünet történik, nem biztos, hogy be tudsz jutni hétfőnél hamarabb, hogy orvosold a helyzetet. Ha viszont a kimaradás miatt pont hétfő hajnalban maradsz le egy nyereséges kötésről, máris károd származik a munkahelyi, ingyenesnek vélt üzemeltetésből.

Az otthoni háztartásban elérhető számítógépen történő robotfuttatás tipikus csapdái

Az otthoni asztali számítógépek és laptopok képesek ellátni akár a visszatesztelés, akár a valós idejű kereskedés során felmerülő elvárásokat. Ezzel együtt érdemes odafigyelni a felmerülő tipikus csapdákra.

Teljesítményproblémák

Főleg laptopok esetén fordulhat elő, hogy például irodai munkákhoz használt, megfelelő sebességet produkáló laptop a kereskedési platform (akár MetaTrader) futtatásához ugyan még elegendő, de a visszateszteléshez már gyenge. Ez menet közben kiderül, de csak azért, mert kéznél van egy éppen használható laptop, nem biztos, hogy érdemes rajta visszatesztelést végezni.

Tipp: a MetaTrader 4 nem tudja kihasználni a mai nagy teljesítménnyel rendelkező számítógépeket, ezért csak az MT4 futtatása miatt új számítógépet venni nem indokolt. Az MT5 esetében már más a helyzet, ott a modernebb technológia már lehetőséget biztosít a processzor és a memória kapacitásának erőteljesebb kihasználására.

Áram- és internetkimaradás

A lakhelyedhez közeli infrastruktúrától függ, hogy milyen gyakran fordul elő áram-, illetve internetkimaradás. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindkét szolgáltatás folyamatos, illetve nincs probléma velük. A valóságban ezzel szemben időről időre előfordulnak rövidebb vagy hosszabb kiesések, amelyek során a robotos kereskedés folytonossága megszakadhat. Elegendő egyszer megtapasztalni a komolyabb kihagyott nyereség érzését egy pár perces internetkimaradás során. Egy szerverteremben bérelt szerver biztonsága nagyságrendekkel magasabb, mint egy háztartásé, mind az áram, mind hálózati szempontokat nézve.

Az áramfogyasztás költsége

Számolnod kell azzal, hogy az eszköz, amin a MetaTrader fut, áramot fogyaszt, ezáltal költséget jelent számodra. Hogy mennyit? Mielőtt rátérek a táblázatra, fontos tudnod néhány lényeges dolgot.

 • Minden eszköz fogyasztása más, ezért ellenőrizd saját készüléked fogyasztási adatait! Ezeket az adatokat megtalálod a technikai specifikációiban, vagy a laptopra vagy tápegységre ragasztott matricán.
 • Pár ezer forintért kaphatsz fogyasztásmérő eszközt is, amelyet a konnektorba dugva pontosan megállapíthatod a fogyasztási adataidat.
 • A laptop átlagos fogyasztása 50-100 Watt óránként, ebben a bejegyzésben 75-tel fogok számolni.
 • Asztali számítógép fogyasztása (kikapcsolt monitorral!) 150-200 Watt óránként, 175-tel fogok számolni.
 • Minél több feladatot végez a számítógép, azaz minél nagyobb terhelés alatt áll, annál több áramot fogyaszt.
 • Éjjel-nappali üzemeltetést veszek alapul, de feltételezem, hogy tudatos emberként figyelsz arra, hogy csak munkanapokon üzemeljen a számítógép, és hétvégén, valamint ünnepnapokon kikapcsolod a számítógépet. Így 365 nap helyett 254 munkanappal számolok.
 • 70 forintos kilowattonkénti áramárral számolok.
 • Nem számolok az otthoni modem, router és egyéb eszközök áramfogyasztásával.
Eszköz Fogyasztás (óránként) Fogyasztás (évente) Havi átlag (fogyasztás) Havi átlag (költség)
Laptop 75 W 457,2 kWh 38,1 kWh 2 667 Ft
Asztali számítógép 175 W 1066,8 kWh 88,9 kWh 6 223 Ft

A havi költség alapján látható, hogy egy átlagos VPS szerver bérlése havi pár ezer forintért jobb üzlet hosszabb távon.

Érdemes továbbá figyelembe venni azt is, hogy a laptopok nem kifejezetten non-stop működésre vannak tervezve.

Több célra használt számítógép okozta problémák

Az otthoni számítógépedet általában több célra használod. Böngészés, munka, filmnézés – ezzel az égvilágon semmi gond sincs, de vedd számításba, hogy egy Windows lefagyás, szoftverfrissítés miatti újraindítás, vagy más külső körülmény miatt a robot üzemeltetése megszakadhat. Ha rögtön észreveszed, akkor nem feltétlen történik probléma, de előfordulhat, hogy később észleled azt, hogy a számítógép nincs bekapcsolva, vagy éppen nem fut a MetaTrader.

Néha banális okok vezetnek az ilyesfajta helyzetekhez: rendszeresen hallom ügyfeleimtől a “feleségem / gyermekem véletlenül kikapcsolta a számítógépet” történetet.

Energiagazdálkodás által okozott problémák

Az energiagazdálkodás optimalizálása érdekében a gyártók is régóta igyekeznek hasznos funkciókat beépíteni az operációs rendszerekbe. Ez nagyon hasznos dolog, ugyanakkor a non-stop robotos kereskedésnél gondot okoz.

A Windows rendszerekben alapértelmezésként be van állítva, hogy egy bizonyos tétlenség után automatikusan elaltatják a számítógépet. Tétlenségnek számít, ha például egy meghatározott időn keresztül nem történik billentyűleütés vagy egérmozgás, egérkattintás. Az altatás tulajdonképpen első ránézésre nem sokban különbözik a kikapcsolt képernyőtől, mégis sokkal több annál: az “altatott” számítógép jóval kevesebb áramot fogyaszt, cserébe nem végez munkát, mivel a memórián kívül a többi periféria kikapcsolt állapotban van.

Gyakran találkozom azzal a problémával, hogy a kereskedő bekapcsolva hagyja a számítógépet éjszakára, beállítja a robot paramétereit, majd abban a tudatban tér nyugovóra, hogy a robot számára biztosított a folyamatos működés. Ébredést követően, általában reggel megnyom egy gombot, a számítógép felébred, és a kereskedő csodálkozva látja, hogy a robot éjszaka semmit nem csinált, kötések és menedzselési folyamatok maradtak el. A magyarázat az energiagazdálkodás, amely alvó módba helyezte a számítógépet. Ami jó és hasznos az áramszámlánknak, az kedvezőtlen a kereskedésünkre nézve. Az altatás az utolsó billentyű leütéstől és egér használattól számítva akár pár percen belül megtörténik, a jellemző gyári beállítás 30 perc. Ha tehát 22:30-kor otthagysz egy gyári energiagazdálkodási értékekkel beállított Windows alapú számítógépet, valószínű, hogy 23 órakor a Windows elaltatja a számítógépet. Reggel, amikor legközelebb ránézel a gépre, az egérkattintásra, billentyűleütésre vagy főkapcsoló megnyomására gyorsan visszatérő számítógép azt a hatást kelti, hogy ő bizony egész éjszaka üzemelt, pedig ez nem igaz.

A megoldás egyszerű: módosítanod kell az energiagazdálkodási beállításokat úgy, hogy a számítógép tétlenség (interakció hiánya) esetén se altassa el magát. Ezt Windows 10 és korábbi Windows rendszereken a Vezérlőpult > Hardver és hang > Energiagazdálkodási lehetőségek lapon belül tudod megtenni. Az rád van bízva, hogy melyik ún. sémát választod, de a Séma beállításainak módosítása opcióra kattintva megjelenő ablakban az Alvó állapot kezdeményezése legördülőben mindenképpen a Soha lehetőség legyen kiválasztva!

Amennyiben laptopról van szó, akkor – feltételezve, hogy bedugod a konnektorba a töltőt -, az Áramforráshoz csatlakoztatva oszlop számít.

A képernyő kikapcsolása nem okoz problémát, nyugodtan beállíthatod tetszés szerint.

A mellékelt képen látod, hogyan néznek ki ezek a panelek.

A VPS szervereken ezek az opciók természetesen a célnak, vagyis a folyamatos működésnek megfelelően vannak beállítva, vagyis ott nem kell módosítanod őket. Más a helyzet a Windows frissítéssel, amelyre külön kitérek a VPS szerver útmutatóban is.

Ha később úgy döntesz, hogy előfizetsz egy VPS-re, gondoskodj az otthoni számítógéped eredeti energiagazdálkodási opcióinak visszaállításáról annak érdekében, hogy a véletlenül bekapcsolva hagyott gép ne fogyasszon feleslegesen áramot.

Végszó

Körültekintéssel az otthoni számítógép is alkalmas lehet a legtöbb esetben, de mindig vizsgáld meg, hogy mi a cél: pár ezer forint megtakarítása megéri-e annak kockázatát, hogy lemaradj egy ügyletről?