Ebben az útmutatóban részletesen kifejtem, hogy mire való a VPS szerver, és miért érdemes az otthoni számítógép vagy laptop helyett ezt a megoldást alkalmazni.

Mi a VPS szerver?

A VPS a Virtual Private Server (Saját Virtuális Szerver) rövidítése. Lényegében egy olyan, folyamatosan működő számítógépet jelent, amelyen non-stop lehet futtatni például egy MetaTrader 4 vagy MetaTrader 5 terminált, benne egy FOREX kereskedési robottal.

Miért érdemes VPS szervert használni?

Kérdezheted: nem elég a bekapcsolva hagyott otthoni számítógép? Nem. Egy robot futtatásával kapcsolatban alapvető elvárás, hogy az folyamatosan elérje a brókercég kereskedési szerverét és képes legyen a megbízásokat és cselekvéseket pontosan végrehajtani. Egy otthoni számítógép és internetelérés esetében túl sok olyan problémás pont van, amely gondot okozhat:

Milyen konkrét előnyei vannak a VPS szervernek?

Milyen operációs rendszer fusson a szerveren?

Azt, hogy egy VPS szerveren milyen rendszer fut, a cél határozza meg. Eltérő döntést kíván egy webkiszolgáló és egy MetaTrader kereskedőplatformhoz használni kívánt szervergép.

MetaTrader 4 és MetaTrader 5 futtatásához én a Windows (2016 vagy 2019) rendszert javaslom, mivel hivatalosan ezen a rendszeren futtathatók a leginkább problémamentesen. Bár van mód arra is, hogy más operációs rendszereken futtasd (pl. Linux), ez azonban nagyon ritka esetben indokolható.

Hogyan lehet kapcsolódni egy ilyen szerverhez?

A VPS szerver regisztrációdhoz három adatot kapsz, amelyek garantálják, hogy csak te férj hozzá. A te felelősséged, hogy ezeket az adatokat ne oszd meg senkivel!

 • IP cím

  Ez a bérelt virtuális szerverednek a címe. Az IP cím négy számból áll, pontokkal van elválasztva. Előfordulhat, hogy egy-egy cég még host nevet is biztosít, ebben az esetben az IP cím helyett ezt is használhatod.

 • Felhasználónév

  Általában Administrator, Adminisztrátor, vagy Rendszergazda.

 • Jelszó

  A regisztráció során egy generált jelszót kapsz. Erre a jelszóra is érvényesek az általános, jelszóval kapcsolatos szabályok:

  • Változtasd meg egy bonyolult, legalább 16 karakteres jelszóra, amely kis- és nagybetűt, számokat és speciális karaktereket is tartalmaz. Lehetőleg hagyd ki a családi adatokat, évszámokat, kedvencek nevét és értelmes szavakat. Véletlenszerű jelszó kialakításához használhatod például ezt az oldalt.
  • Tartsd titokban a jelszavadat, és ne küldd el senkinek e-mailben!
  • Rendszeres időközönként cseréld a jelszavadat!

A belépési adataiddal be tudsz jelentkezni a távoli szerverre, mégpedig – Windows operációs rendszerekben alapból megtalálható – Távoli Asztali Kapcsolat program segítségével. Windowstól eltérő rendszerekről is gond nélkül tudsz csatlakozni, a későbbiekben ezt is részletezni fogom.

Távoli asztal kapcsolat

Sikeres kapcsolódás esetén egy ablakban látod a távoli számítógépet úgy, mintha fizikailag előtte ülnél. Ha megszakítod a kapcsolatot, a távoli számítógépen minden program ugyanúgy fut tovább – folyamatosan, megszakítás nélkül.

Aktív távoli asztali kapcsolat

Milyen rendszerekből lehet csatlakozni egy Windows VPS szerverhez?

 • Microsoft Windows

  Bármilyen Windows rendszerből csatlakozhatsz, a Távoli asztal szolgáltatás ugyanis ősidők óta elérhető a Windowsban. Nyisd ki a Start menüt, és keress rá a Távoli Asztal Kapcsolat alkalmazásra!

 • Linux

  Linux rendszereken számos megoldás közül választhatsz, a legtöbben ezeket a szoftvereket alkalmazzák:

 • MacOS, iOS

  Az Apple MacOS rendszerében létezik hivatalos megoldás a Microsoft-tól, a Microsoft Remote Desktop.

 • Android

  Android alatt is több alkalmazás létezik, a hivatalos Microsoft Remote Desktop itt is megtalálható.

Mennyibe kerül egy Windows VPS bérlése?

Általánosságban elmondható, hogy teljesítménytől függően pár ezer forinttól indul az áruk. Egy jó VPS szerver bérlést kínáló cég teljesíti az alábbi elvárásokat:

 • Lehetőséget biztosít a szolgáltatási csomag váltására menet közben

  Elképzelhető, hogy az elején csak egy kisebb csomagot választanál, és csak később váltanál magasabbra.

  Tipp: soha ne válaszd a legkisebb csomagot, mivel általában az a legkisebb erőforrás, amely legtöbbször a Windows alaprendszer futtatásához elegendő csupán.

 • Van zárt ügyfélfiók, automatizált megoldásokkal

  Egy zárt ügyfélfiók megléte azt jelenti, hogy egy webböngészőből bejelentkezve irányítani tudod a VPS szervered állapotát. Kikapcsolhatod, bekapcsolhatod, újraindíthatod anélkül, hogy beszélned kellene az ügyfélszolgálattal.

 • Van ügyfélszolgálat

  Minden olyan probléma esetén, amelyet nem tudsz magad megoldani, szükséged lehet egy jó ügyfélszolgálatra.

 • Magyar nyelvű kommunikáció

  Ha szeretsz magyar nyelven kommunikálni, hasznos, ha magyar céget választasz.

 • Legális Windows rendszert biztosít

  Bár sokak számára ez nem szempont, célszerű olyan céget választani, ahol a virtuális szerveren futó Windows rendszer licencdíja benne van a havi díjban.

Melyik VPS céget válasszam?

Az Interneten túlkínálat van a VPS szerver bérlést szolgáltató cégekből, sok ajánlatot találhatsz és több jó megoldás létezik. Én egy olyat ajánlok, akiket kellően megbízhatónak ítéltem és én magam is tőlük bérlem a saját VPS-emet.

Bemutatom a regisztrációs folyamatot, amelyben az ajánlói linkemen keresztül juthatsz el hozzájuk.

 • Kattints ide, hogy megnyíljon a JZT Kft. oldala!

 • Válaszd ki a jobb felső sarokban a Magyar nyelvet és a HUF devizát, ha nem ezek lennének kiválasztva alapból.

 • Kattints a Szolgáltatások menüpontra, majd a kinyíló menüben kattints a Windows VPS Hosting menüpontra! Figyelem! Van „VPS Hosting” is Windows szó nélkül – sem az, sem a többi menüpont nem megfelelő!

  Az alábbi képen zöld pipával és nyíllal jelölöm, hová kell kattintanod.

  Windows VPS Hosting választása a menüből
 • Attól függően, hogy milyen teljesítményű szervert szeretnél magadnak, illetve hány MetaTradert szeretnél egyszerre futtatni, választanod kell a csomagok dobozai közül.

  Általánosságban elmondható, hogy célszerű a szükségesnél több erőforrással rendelkező gépet választani magunknak. Az alacsonyabb havidíj rövidtávon előnyösebb ugyan, hosszabb távon azonban általában kiütköznek a hátrányok. Ilyen hátrány lehet például, hogy a külföldi hálózatokból érkező folyamatos és véletlenszerű internetes támadások csatlakozási kérelmei lefoglalják a szerver erőforrásait, ezzel instabillá téve a kereskedési környezetedet. Ezek a bejelentkezési próbálkozások nem konkrétan egy adott VPS ellen, hanem teljes IP cím tartományok ellen irányulnak, és attól függetlenül hogy sikertelenek, a te VPS szervered erőforrásait terhelik. Az ilyen támadások során felértékelődik az erősebb szervergép, ezért érdemes eleve nagyobb teljesítményben, ezáltal magasabb csomagban gondolkodni.

  A jó tanácsom az, hogy ne centizd ki a teljesítményt!

  • Kattints a MIDI dobozkára, ha egyetlen MetaTrader terminált szeretnél futtatni egyszerre a szerveren! Demó teszteléshez költséghatékony megoldás lehet.
  • Kattints a MEDIUM dobozkára, ha kettő MetaTrader terminált szeretnél futtatni egyszerre a szerveren! Éles kereskedéshez ezt a csomagot ajánlom.
  • Kattints a LARGE dobozkára, ha három-négy MetaTrader terminált szeretnél futtatni egyszerre a szerveren! Ha még nagyobb teljesítményt és tárhelyet keresel, illetve kereskedésmásolást végeznél számlák között, akkor ez a csomag lesz a jó választás.
  • Kattints az EXTRA LARGE dobozkára, ha több mint öt MetaTrader terminált szeretnél futtatni egyszerre a szerveren! Ez a legnagyobb csomag, amely már kényelmesen elbír akár öt-hat MetaTrader terminált is úgy, hogy fölös erőforrás is bármikor rendelkezésre áll rajta.
 • A megfelelő doboz kiválasztása után kattints a Konfigurálás gombra!

 • Megjelenik a megrendelési űrlap. Válaszd ki a számlázási ciklust, a Hosztnévhez pedig írd be, hogy „vpsszerverem.hu” vagy bármilyen más tetszőleges (fantázia) szöveget .hu végződéssel, amivel elnevezed az adott előfizetést. Ez a mező csak ilyen formátumot fogad el, tehát „szerver” vagy „valami” önmagában nem elég. Domain nevet kell megadnod; nem baj, ha az nem létező cím.

 • A csúszkákhoz ne nyúlj, legyen mindegyik nullára húzva (ez az alapértelmezés).

 • Fontos! Alul az Operációs rendszer legördülőben válaszd a Windows Server 2016 lehetőséget. NE a 2012-t!

 • Kattints a jobb oldalon a Folytatás gombra, amely felett a választott csomag árát kell látnod – ez például a MEDIUM csomag esetében 5 620 Ft / hó lesz (+ÁFA).

 • Az áttekintő oldalon ellenőrizz mindent, és kattints a Fizetés gombra.

 • Add meg a vásárlási adataidat, majd válaszd a Paypal opciót, ha PayPal-al vagy bankkártyával, illetve az átutalást, ha átutalással szeretnél fizetni. Azért javaslom a PayPalt, mert az automatikusan vonni fogja az előfizetési díjadat, és nem fog elmaradni a fizetés.

  Átutalásnál neked kell gondoskodnod az utalásról, ami havi díjfizetésnél kifejezetten nyűgös tud lenni.

 • A végén kattints a Megrendelés gombra és kövesd az instrukciókat (PayPal esetén a fizetési oldalra irányít majd). A megrendelést követően figyeld a kapott e-maileket. Ha átutalást választottál, akkor kapsz majd díjbekérőt, rajta az utalási adatokkal, ahová utalnod kell.

  PayPal esetén a szerver bérlése és létrehozása automatikusan elindul, és a rendszer kb. egy órán belül küldi neked a VPS-hez a belépési adataidat.

Csatlakozás a saját VPS szerveredhez

Miután fizettél és megkaptad e-mailben a hozzáférésedet, az alábbi lépéseket kell megtenned a csatlakozáshoz.

 • Indítsd el a szoftvert, amellyel csatlakozni fogsz a szerveredhez. Fentebb kifejtettem, hogy mely alkalmazásokat használhatod a különböző rendszereken – Windows alól használd a Távoli Asztal Kapcsolat alkalmazást!

  Távoli Asztal Kapcsolat a Start menüben

 • Másold be a Számítógép mezőbe a kapott IP címet!

  IP cím megadása

 • Add meg az Administrator felhasználói nevet és kapott jelszavadat, jelöld be a Jegyezzen meg lehetőséget, és kattints a Csatlakozás gombra!

  Felhasználói név és jelszó megadása

 • Elképzelhető, hogy a rendszer figyelmeztet, hogy „A távoli számítógép nem azonosítható”. Ezt a figyelmeztetést hagyd figyelmen kívül, jelöld be a Ne jelenjen meg a kérdés az ehhez a számítógéphez való kapcsolódáskor lehetőséget, és kattints az Igen gombra!

  A távoli számítógép nem azonosítható

 • Várj türelmesen, míg a csatlakozás sikerül! A csatlakozás általában egy-két másodpercet vesz igénybe, ekkor az ablak teljes képernyőre vált és látod betöltődni a távoli számítógép Windows rendszerét. Vedd figyelembe, hogy az első indítás mindig több ideig tart (akár percekig), a későbbiekben ezt már nem kell kivárnod.

További teendők és tudnivalók

 • Amikor meg szeretnéd szakítani a kapcsolatot a Windows VPS-eddel, akkor nem kell bezárnod a rajta futó alkalmazásokat, csupán magát a kapcsolatot kell bezárnod. Ne feledd: ez egy szerver számítógép, amely non-stop be van kapcsolva, és amelyen akkor is futnak a programok, ha te nem csatlakozol a szerverhez.

  A lekapcsolódáshoz az ablak tetején található kék színű panelen kell az x-re kattintanod. Ha csak egy pillanatra szeretnél visszatérni a saját számítógépedre, használd a „Kis méret” opciót, amely kettővel balra helyezkedik el az x-től!

  Távoli asztal bezárása

 • Másik bejegyzésemben részletezem, hogy otthoni számítógép esetén az energiagazdálkodási beállítások nem kívánt elalvást vagy hibernálást okozhatnak, a szerver típusú operációs rendszereken ilyen gond jellemzően nincs. Ezzel együtt érdemes a bejegyzésben taglalt beállításokat ellenőrizni, főleg, ha a VPS szolgáltató asztali Windows verziót kínál (Windows 10, Windows 11, stb).

 • A VPS szerver ugyan szerverszámítógép, ettől függetlenül alapértelmezésként engedélyezve van a Windows frissítések letöltése és telepítése, ez azonban nem kívánt újraindításokkal jár.

  A frissítések telepítése elengedhetetlen, ezért semmiképpen sem javaslom a letiltásukat. Ehelyett egyszerű megoldás a frissítések telepítésének manuális módra történő kapcsolása. Ezzel elkerülhető a nem kívánt újraindítás, ugyanakkor a frissítéseket is letölti a rendszer, amelyeket kézzel havonta elvégezhetünk, például hétvégén, amikor nincs kereskedés.

  A frissítések letiltását az sconfig paranccsal egyszerűen megteheted.

  • Kattints a Start menüre, majd gépeld be az sconfig szót és kattints rá a megjelenő találatra!
  • Egy kék háttérszínű ablak jelenik meg, 15 lehetőséggel.
  • Írd be az 5-ös számot, és nyomd meg az entert!
  • Írj be egy d betűt, és nyomd meg az entert!
  • Egy felugró ablak tájékoztat arról, hogy a Windows Update ezentúl csak letölti a frissítéseket, de nem telepíti őket automatikusan. Ezzel elkerültük a váratlan újraindításokat.
  • Ezt követően a frissítések telepítéséről neked kell gondoskodnod. Ne felejtsd el!

  Windows frissítések

 • Alapértelmezésként könnyen másolhatsz fájlokat a VPS szervered és az otthoni számítógéped között. Aktív kapcsolat esetén az egyik gépen vágólapra helyezett fájl a jobb egérgomb » másolás lehetőséget választva a másik számítógépen beilleszthető a jobb egérgomb » beillesztés opciót választva.

  Alternatív megoldásként annak a gépnek a meghajtói, amelyről a VPS-re csatlakozol, hálózati meghajtóként felcsatolhatók.

  Válaszd a Távoli Asztal Kapcsolat Beállítások megjelenítése lehetőségét, azon belül a Helyi erőforrások fület!

  Kattints a Helyi eszközök és erőforrások résznél az Egyebek gombra!

  A felugró ablakban jelöld be azokat a meghajtókat, amelyeket a távoli szerveren is el szeretnél érni, kattints az OK gombra, majd a Csatlakozás lehetőségre!

  VPS meghajtók csatolása

  Ha mindent jól csináltál, akkor a csatlakozást követően a szervergép Windows rendszerén az Intézőben már látod is saját számítógéped felcsatolt meghajtóit.

  Csatolt meghajtók

Kérdésed van? Elakadtál?

Kérj tőlem segítséget, és megoldom a felmerülő problémáidat, kérdéseidet!

További útmutatóim

Kereskedés

Automatizált kereskedés

Visszatesztelés

Radulovic Attila vagyok, MetaTrader programozó.

Radulovic Attila (Radu)

2010 óta vállalkozásom fő profilja a MetaTrader programozás. Azóta több száz kereskedővel konzultáltam, dolgoztam együtt, és legalább ugyanennyi egyedi robotot készítettem.

Közel áll hozzám az MQL4 és MQL5 programozás is, és lelkesedéssel tölt el, ha robottá formálhatok egy kereskedési stratégiát.

Szeretek kommunikálni, és a kapcsolatfelvételtől az átadásig csak arra összpontosítok, hogy a lehető legjobb expert advisort készíthessem el számodra.

Radulovic Attila vagyok, MetaTrader programozó.

Radulovic Attila, MetaTrader programozó

2010 óta vállalkozásom fő profilja a MetaTrader programozás. Azóta több száz kereskedővel konzultáltam, dolgoztam együtt, és legalább ugyanennyi egyedi robotot készítettem.

Közel áll hozzám az MQL4 és MQL5 programozás is, és lelkesedéssel tölt el, ha robottá formálhatok egy kereskedési stratégiát.

Szeretek kommunikálni, és a kapcsolatfelvételtől az átadásig csak arra összpontosítok, hogy a lehető legjobb expert advisort készíthessem el számodra.

Üdvözöllek!

Radulovic Attila (Radu) vagyok.

Radulovic Attila (Radu)

MetaTrader 4 és MetaTrader 5 platformokra készítek tőzsdei robotokat (experteket) egyedi megrendelésre, ezen kívül a kereskedés témaköréhez nyújtok segítséget szakmai blogomon keresztül.

Az alábbi gombra kattintva részletesen megosztom Veled, hogy milyen tartalmakkal tudlak segíteni Téged.