A magic szám (magic number, ejtsd: medzsik námber) a Metatrader platformon belül egy azonosító szám, amely a robotok által nyitott pozíciókat hivatott elkülöníteni. Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatom, mit kell feltétlenül tudni róla.

Mi a magic szám célja?

Az a célja, hogy a kereskedési számlán belül különböző célból megnyitott pozíciók és ügyletek ne keveredjenek össze, valamint könnyen csoportosíthatók és szűrhetők legyenek. Gyakran előfordul például, hogy egy robotból szeretnénk több példányt futtatni azonos instrumentumon belül, eltérő beállításokkal.

Fontos, hogy egyedi magic számra nem ügyletenként, hanem robotpéldányonként van szükség!

Olyasmi ez, mint az autók rendszáma, hiszen ott sem lehet két ugyanolyan rendszámú gépkocsi a nyilvántartásban. Ha van, akkor előbb-utóbb abból valamilyen probléma lesz az azonosítás során. Ehhez az analógiához hasonlóan egy számlán belül egy magic számot célszerű egyetlen robotpéldányhoz rendelünk, vagyis egyedi rendszám = egyedi magic számmal rendelkező robotpéldány.

Milyen értéket vehet fel?

Csak számot tartalmazhat, betűt vagy más karaktert nem.

 • MetaTrader 4 esetén értéke -2 147 483 648 és 2 147 483 647 közé eshet.

 • MetaTrader 5 esetén pedig 0 és 18 446 744 073 709 551 615 lehet.

A fogalom más kereskedési platformokon is létezik, a cTrader például a Label kifejezést használja.

Hogyan állítható be?

Mindkét platformra igaz, hogy kizárólag programozott eszközök (robotok és szkriptek) képesek beállítani magic számot az ügylet számára. Robotnak számítanak a kézi kereskedést segítő eszközök is, mint például az általam készített Risk Manager.

A gyakorlatban a magic szám csupán egy paraméter a sok közül a robot paraméterpanelén, mint ahogyan az alábbi képeken látható.

Célszerű azonosítónkat a robot chartra helyezésekor meghatározni és beállítani, majd a későbbiekben nem módosítani.

Fontos, hogy a nyitási vagy kihelyezési tranzakció elküldését követően a magic szám többé nem módosítható.

Figyelem! Az ügyletekhez megadható Megjegyzés mezőnek semmi köze nincs a magic számhoz. Attól, hogy egy pozíciónak van magic száma, még nem biztos, hogy van megjegyzése és vica versa. Az ügyletek megjegyzéssel történő azonosítását nem javaslom, mivel a megjegyzést egyes eseményeknél a brókercég módosíthatja, míg a magic számot viszont nem.

Mi a helyzet a kézi kötésekkel?

Kézi kötésnek nem lehet magic számot adni. Ezt úgy lehet megkerülni, hogy egy kereskedési segédeszköz vagy szkript segítségével nyitjuk meg azt a pozíciót vagy függő megbízást, amelyet egyébként kézzel nyitnánk vagy helyeznénk ki bármiféle segédeszköz nélkül. A programozónak mindenképpen lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a kereskedő szabadon beállíthassa a robot magic számát.

Sajnos előfordulnak robotok, melyek fittyet hánynak a többi pozícióra és magic szám nélkül dolgoznak, vagy esetleg fix magic számot alkalmaznak, amely nem állítható. Ezek az eszközök problémát okozhatnak, ha nem egyedül futnak az adott számlán vagy esetleg kézi kötésekkel találják szembe magukat. Az általam készített robotok kizárólag a saját pozícióikat kezelik, kivéve, ha ettől eltérő viselkedés az elvárt.

Mire kell odafigyelni a kereskedés során?

 • Egy kereskedési számlán, azonos instrumentumon tilos két robotnak beállítani ugyanazt a magic számot! Habár a legtöbb robot instrumentum alapján is szűr, még eltérő instrumentumokon sem ajánlott ugyanazt a magic számot használni.

 • Ha ugyanabból a robotból több példányt használsz párhuzamosan ugyanazon az instrumentumon és azt tapasztalod, hogy dupla nyitások, váratlan menedzselési vagy zárási események történnek, célszerű ellenőrizni, hogy véletlenül nem fut-e két példány ugyanazon instrumentum belül azonos magic számmal. Ez a helyzet tipikusan akkor fordul elő, ha egy meglévő robotpéldány beállítása alapján szeretnél új példányt indítani, viszont nem figyelsz eléggé az új indítás magic számának átállítására. Így bár a robotok beállításai eltérnek, mégis azonos pozíciócsoportot akarnak kezelni. Ha a beállítások ellentmondásosak, például az egyik példány nyitási feltétele a másikban zárási feltétel, akkor könnyen előfordulhat, hogy az egyik charton futó robotpéldány által nyitott pozíciót a másik robotpéldány lezárja.

 • Mielőtt új robotpéldányt csatolsz egy charthoz, tekintsd át a jelenleg futó robotjaidat és azok nyitott pozícióit, hogy biztosan ne állíts be olyan magic számot, amely jelenleg foglalt!

Hol lehet megnézni a magic szám értékét?

Egy jó robot a kijelzi a charton a magic számát, így könnyen követhető, hogy éppen milyen azonosítóval látja el a saját ügyleteit.

Az ügyletek esetén az alábbi módokon tudod megtekinteni a magic számukat.

MetaTrader 4

MetaTrader 4 esetén a nyitott ügyletek listájában húzd az egeret a pozícióra! A megjelenő buboréktippben keresd az Expert azonosító részt!

Magic szám az MT4-en

MetaTrader 5

Az MT4-es módszer itt is működik, ezen felül ajánlott ajánlott bekapcsolni a nyitott ügyletek listájában a Szakértői azonosító oszlopot. Ehhez kattints jobb egérgombbal a panelen, majd az Oszlopok almenüben pipáld be a Szakértői azonosító nevű oszlopot!

Magic szám az MT5-ön

Hogyan érdemes meghatározni a magic szám értékét?

Erre nincs hivatalos módszer, de érdemes egy logikus és következetes rendszert kialakítani. Az alábbiakban adok pár ötletet a saját rendszer kialakításához.

 • Emelkedő szám alapú meghatározás. Minden új példány indításakor a meglévők magic számai közül a legmagasabb érték + 1 lesz a következő magic szám.

 • Instrumentum alapú meghatározás. Az EURUSD a 100-199, a GBPUSD a 200-299 intervallumokat kaphatja. Minden terméknek meghatározhatsz egy intervallumot.

 • Dátum és idő alapú meghatározás. A beállítás első chartra helyezésekor az aktuális év, hónap és nap adja meg a magic számot. Az időponttal is alkalmazhatod, de MT4 esetén figyelni kell arra, hogy ne lépd túl a magic szám legnagyobb lehetséges értékét, vagyis a másodpercet már ne használd fel. Példa: ha a robot chartra helyezésekor az aktuális dátum és időpont 2023. március 17 15:55:43, akkor a másodpercek elhagyásával a magic szám a 2023031715 lesz.

Legfontosabb gondolatok

 • Tilos ugyanazt a mágikus számot beállítani két robot számára ugyanazon instrumentumon belül!

 • Ha több példányban futtatsz egy robotot, akkor a váratlan nyitási, zárási és menedzselési problémák elkerülése érdekében új indításnál mindig ellenőrizd, hogy az újonnan indítandó példánynak olyan magic száma legyen, amelyen még nem fut robot!

 • Hozz létre magadnak egy logikus és következetes rendszert a magic számok értékeinek meghatározásakor!