Magadtól is tudod, de írtam is már róla: ha nincs stratégiád, akkor ne kereskedj. A tőzsde valószínűségi-, nem pedig szerencsejáték, így stratégia vagy rendszer nélkül olyan, mintha 19-re húznál lapot.

A jelenlegi bejegyzés elolvasása után figyelmedbe ajánlom a második részt, amely arra keresi a választ, hogy melyek az expert advisor alapú, vagyis automatizált kereskedés műszaki és kereskedés-szakmai előnyei.

Reakciók

A robot nem más, mint a meglévő, kidolgozott, letesztelt stratégiád automatizálása. De mint láthatod, ehhez az kell, hogy valóban legyen meglévő, kidolgozott és letesztelt stratégiád. Ezt pedig csak kézi, éles számlás kereskedés útján tudod megtanulni, megtapasztalni, kidolgozni. A tőzsdei kereskedés is ugyanolyan tanulási folyamat, mint bármi más: ha személyesen nem veszel részt benne, nem fogod megérteni sem a rendszert, sem pedig a rendszerhez való saját hozzáállásodat, működésedet sem.

Addig, amíg nem ismered meg önmagad, valamint a reakcióidat a kereskedés során felmerülő problémákkal szemben, tehát nem alakul ki benned az egészséges problématudat, nem fogsz tudni hatékonyan működő automatizmust létrehozni.

Akkor indulj el a robotos kereskedés felé, ha a fentiekkel tisztában vagy.

Ügyfeleimmel azt a kérdést, hogy valójában miben fogja őket segíteni a robot, általában három irányból szoktam megközelíteni. Mostani és következő cikkem ezt a célt szolgálja: mindhárom megközelítést megmutatom neked megtörtént példákkal, és a hozzá kapcsolódó magyarázataimmal, javaslataimmal. Nézzük ma az elsőt:

1) Érzelmi megközelítés

  • „A kézi kereskedés során remeg a kezem a kockázattól. Ezt a robot fel tudja oldani, és nem nekem kell ténylegesen cselekednem.”

  • „Manuális kereskedéskor túl hamar vagy túl gyorsan szállok be, a kilépésről pedig inkább ne beszéljünk. A robot a pontos be- és kilépésekkel le fogja venni a vállamról ezt a terhet.”

  • „Gyakran hiába látom a belépési szignált, a félelem miatt nem lépek be. Vagy épp fordítva: idő előtt lépek be, mert attól tartok, hogy lemaradok a megfelelő elmozdulásról. Aztán persze kiderül, hogy egyáltalán nem is kellett volna belépnem. A robot ezen döntések alól fog felszabadítani.”

Az érzelmi akadályok – mint például a kapkodás, a kapkodás elkerülése, a kockázatkezelés, a számítás, a veszteségtől, vagy a nyereség „ki nem maxolásától” való félelem – leküzdésében valóban hasznos segítség a robottal történő kereskedés. A robot érzelmek nélkül dönt. Rendkívül fontos azonban, hogy ezeket a robot által végzett cselekvéseket utólag elemezd, nézd át, tehát éld végig a folyamatot. Jegyezd fel, hogy kézi kereskedés során te mit csináltál volna másképp? Mikor tetted volna meg azokat a lépéseket, amiket a robot elvégzett? Miért? Jó döntés lett volna?

Igen, mondhatnád, hogy minek, hiszen a robot célja pont az, hogy ezek alól mentesítsen.

Részben igazad is van. Azonban nincs örökéletű robot. Nincs örök érvényű beállítás. Az automatizmusodat újra és újra finomítanod kell, mert a stratégiád a kapott eredmények alapján egyre pontosabb lesz, és nem felejtheted el azt sem, hogy egy állandóan változó piacon dolgozol.

Ha nem elemzed a robot által elvégzett cselekvéseket, ha nem látod, hogy te hol hoztál volna az automatizmusodtól eltérő döntést, és nem vizsgálod meg, hogy ennek mi lett volna az oka, akkor nem fogod tudni a finomhangolásokat elvégezni. Nem fogod tudni megállapítani egyértelműen a stratégia kereteit, így borítékolható az állandó állítgatás, változtatgatás, ami nem fog eredményt hozni.

Néha elfelejtjük azt, hogy a robotnak nincs célja. Célod neked van, az automatizmusod csak azokat a feladatokat hajtja végre, amit te a célod elérése érdekében megalkottál a stratégiádban. Pontosan ezért fontos, hogy maximálisan tisztába legyél a saját érzelmi gátjaiddal, feltárd ezek valódi okát, és próbáld megváltoztatni. A robotod rendszerben működik, és ha közted és e rendszer között nincs összhang, akkor az automatizmus nem fogja tudni kiküszöbölni az érzelmi problémákat.

Az érzelmi gát egy borzasztóan erős tényező. Nem akarunk rosszul dönteni, sőt: a lehető legjobb időben, legjobb helyen a legjobb döntést akarjuk hozni azért, hogy maximalizáljuk a nyereségünket. Ehhez azonban egy robot kevés.

Kicsit csukd be a szemed, és nézz magadba!

  • El tudod képzelni, hogy kézi trédelés során mindig a legjobb döntéseket hozod? Ha a válaszod igen, akkor gratulálok: készen állsz arra, hogy a teljes stratégiád automatizáld, és szívesen elkészítem a robotodat.

  • Vagy a nyereségességet – akár az érzelmi blokkok miatt – csak az automatizáláshoz tudod társítani? Ha a válaszod igen, akkor neked még nincs szükséged robotra. Tanulnod kell még a kézi kereskedést, azonban megtanítalak olyan módszerekre, mely ezt megkönnyíti számodra.

Kereskedési stratégiád MetaTrader robottá formálását fontolgatod?

Amennyiben gondolkozol azon, hogy automatizálod kereskedési stratégiádat, és kérdések merültek fel benned, olvasd el, hogyan dolgozom!