A rendszermappa a MetaTrader 4 és MetaTrader 5 kereskedési platformhoz kötődő fogalom.

Ez a könyvtár egy fizikailag létező könyvtár a számítógépeden. Minden olyan fájlt tartalmaz, amely a valós idejű robot/indikátor/szkript futtatáshoz szükséges, illetve a chartok gyertyaadatait, a sablonokat és a profilokat is ebben a könyvtárban találod.

A legtöbb Windows rendszerben az MT4 telepítési könyvtára (ún. telepítési könyvtár) és a rendszermappa két különböző helyen található meg, míg más esetekben egybeeshet. Korábbi bejegyzésemben találsz információt arról, hogyan lehet megoldani, hogy a rendszermappa a MetaTrader 4 telepítési könyvtárába kerüljön.

A mappa helye

A könyvtárat a legegyszerűbben az MT4 terminálból hívhatjuk elő. Kattints a Fájl menü Rendszermappa megnyitása (Open Data Folder) lehetőségre! A felugró könyvtáron belül lévő MQL4 mappába másolj be minden olyan expertet, indikátort és szkriptet, amelyre szükséged van!

Ha a Windowsban engedélyezve van a Felhasználói Fiókok Felügyelete (ez az alapértelmezés), akkor valami hasonlót kell keresned:

C:\Users\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\
Terminal\C49A48CFF79054356EDBEA599E112673\MQL4

Míg, ha a fiókfelügyelet ki van kapcsolva, akkor a MetaTrader 4 telepítési könyvtárában keresd a könyvtárat:

C:\Program Files (x86)\MetaTrader4\

Az esetek túlnyomó részében nálad az első opció lesz a nyerő.

A mappa tartalma

Az MT4 rendszerkönyvtára sok alkönyvtárat tartalmaz, és mindegyiknek célja van.

 • bases

  Kevésbé lényeges információkat, pl. a terminálban elérhető chat szolgáltatás üzenetváltásait tartalmazza.

 • config

  A platform beállításait, illetve a kereskedési szerverek adatait tartalmazza.

 • history

  A chartok múltbéli gyertyáinak adatait tartalmazza. Itt találod például az összes, valaha megnyitott idősík gyertyaadatát, a brókercégek szervereinek elnevezései szerinti csoportosításban. Ezen felül az instrumentumok listáját, a Navigátor panel beállításait, letöltéseket, a brókercégtől érkező hírek mentett adatait találod itt.

 • logs

  A kereskedő terminál naplófájljai, napi bontásban találhatók itt. A szoftver elindításával, bezárásával, frissítésével kapcsolatos információkon kívül a pozíciónyitások, zárások, automata kereskedés ki- és bekapcsolásai, expertek és indikátorok charthoz csatolása és eltávolításainak nyomai is benne vannak.

 • MQL4

  Ez a legfontosabb mappa. A kereskedési szoftverhez kapcsolódó, MQL4 programnyelven elkészített kiegészítőket ide tudod bemásolni, legyenek azok indikátorok, expert advisorok, vagy szkriptek. A mappában további almappákat találsz, melyekről részletesen külön bekezdésben írok.

 • profiles

  Ez a könyvtár az MT4-ben használt profiljaidat tartalmazza.

 • templates

  Ez a könyvtár az MT4-ben használt sablonjaidat rejti.

 • tester

  Ebben a mappában azok a fájlok találhatók, amelyeket a visszatesztelés során hoznak létre az expert advisorok vagy indikátorok.

 • origin.txt

  Az egyetlen fájl a rendszermappa gyökerében. A szövegfájl mindössze a kapcsolódó MetaTrader4 telepítési könyvtárának elérési útját tartalmazza.

  Nyugodtan megnyithatod, de semmiképpen ne módosítsd!

Az MQL4 könyvtár tartalma

Az MQL4 mappába kell bemásolnod minden egyedi expert advisort, indikátort és szkriptet, amelyet használni szeretnél a terminálban.

Felhasználóként leggyakrabban az Experts, Files, Indicators és Scripts könyvtárakkal fogsz dolgozni.

Lássuk részletesebben, milyen könyvtárakat és fájlokat tartalmaz!

 • Experts

  Expert advisorok (kereskedőrobotok). A Piactéren letöltött, vagy megvásárolt robotokat a Market alkönyvtárban találod.

 • Files

  Egy specifális “fájl sandbox” (homokozó), amelybe az MQL4 alkalmazások fájlműveleteket végezhetnek. Ez azt jelenti, hogy valós idejű működés esetén a szabványos megoldásokkal ezen a mappán kívül az expertek, indikátorok és szkriptek nem hozhatnak létre, nem írhatnak és nem olvashatnak fájlokat.

 • Images

  Olyan képfájlok, amelyeket egy MQL4 kiegészítő erőforrásként használhat (vagyis megjelenítheti azokat a charton).

 • Include

  Forráskódot tartalmazó MQH és MQ4 fájlok, amelyeket a kiegészítők fő forráskód fájljai hivatkoznak.

 • Indicators

  A gyári, az egyedi, valamint a letöltött, illetve megvásárolt MT4 Piactér indikátorokat tartalmazza.

 • Libraries

  Függvénykönyvtárak EX4 fájljai, valamint forráskódjaik. A függvénykönyvtár egy olyan, általában zárt megoldás, amelyet egy expert advisor vagy indikátor meghívhat a működése során.

 • Logs

  Az expert advisorok, indikátorok és szkriptek a működésük során információkat naplózhatnak. Ez a mappa tartalmazza ezeket a bejegyzéseket, napi bontásban.

 • Presets

  Az expert advisorokhoz, indikátorokhoz és szkriptekhez használható kimentett beállítások set fájljait tartalmazza ez a könyvtár.

 • Projects

  Általában üres mappa, a célja ismeretlen. Projektfájlokat nem tartalmaz, mert azok máshol kerülnek mentésre.

 • Scripts

  Az egyszeri, vagy egyszerűbb feladatok elvégzésére szánt programok, vagyis a szkriptek tárolókönyvtára.

 • Shared Projects

  Megosztott fejlesztési projektek tárolómappája.

Expertek, indikátorok és szkriptek bemásolása az MQL4 könyvtárba

Az ex4 és mq4 fájlokat egyszerűen be kell másolnod a fent már részletezett könyvtárak valamelyikébe. Ezt követően jelezned kell az MT4-nek, hogy új fájlok „érkeztek”. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a Navigátor panelen belül az expertek, indikátorok, vagy szkriptek valamely bejegyzésére rákattintasz jobb egérgombbal, majd a Frissítés lehetőséget választod.

Rendszermappa: frissítés a Navigátorban

Amennyiben egy program nem jelenik meg a bemásolást, és a Navigátor panelen kért frissítést követően, indítsd újra az MT4-et! Ha ezt követően sem találod, nagy valószínűséggel rossz helyre másoltad be azt.

További információkat találsz korábbi bejegyzésemben, amely részletes útmutatót ad a kiegészítők bemásolásához.

A bejegyzés tartalma aktualizálva: 2021/11/03.