Frissítés 2021/10/07

Az alábbi bejegyzés évekkel ezelőtt készült, alapvetően az EU-n belüli tőkeáttétel felügyeleti szabályokból fakadó csökkenése kapcsán. A benne foglaltak most is megállják a helyüket.

Akkor is ajánlott elolvasnod a bejegyzést, ha szeretnél jobban képbe kerülni a tőkeáttétel, valamint a letét világával.

Az egyértelműség kedvéért néhány helyen módosítottam a megfogalmazást, illetve ahol módosítani vagy frissíteni kellett valamilyen információt, azt is megtettem.

A legfontosabb változás, hogy korábbi terveik alapján 2021 március 29-től az ASIC (Ausztrál Értékpapír- és Befektetési Bizottság) is bevezette az elsőként ESMA által kidolgozott korlátozásokat.

Eredeti bejegyzés 2018/07/16

Korábban már többször hírt adtam arról, hogy hamarosan jóval szigorúbb szabályozás lép életbe az Európai Unión belüli felügyelettel rendelkező, CFD kereskedést biztosító pénzügyi szolgáltatók esetében. Készítettem egy GYIK oldalt is, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtöttem össze.

Szeretnék segítséget adni a jelenlegi és az augusztus 1. utáni helyzet közti különbségek megvilágításával,  egy gyakorlati példán keresztül.

Egy kis ismétlés

A CFD instrumentumokra vonatkozó szabályozások 2018. augusztus 1-től lesznek érvényben. A drasztikus szabályozásokról a korábbi bejegyzésekben részletesen olvashatsz, de röviden felsorolom őket:

 • komoly tőkeáttételi limitek;
 • automatikus biztosítékzárás számlánkénti alapon 50% margin szint elérésekor;
 • negatív egyenleg elleni védelem számlánkénti alapon;
 • ösztönzők (bónuszok) alkalmazásának megakadályozása CFD-szolgáltatók számára;
 • vállalkozás-specifikus kockázati figyelmeztetés standardizált módon.

Javaslom, hogy olvasd el a Gyakran Ismételt Kérdéseket arról, hogyan érintenek a változások téged, mint kereskedőt.

A dátumok forrása az ESMA hivatalos oldalán megjelent vonatkozó hír.

Letét mértéke a különböző tőkeáttételek esetén

A charttal és a táblázattal igyekszem megmutatni, hogyan emelkedik a szükséges tőke az egyre alacsonyabb tőkeáttétel miatt.

A letét mértéke 1 lot méretű EURUSD pozíció esetén

Mely értékekre kell figyelnem a MetaTraderben?

Ha bizonytalan vagy a letétszámítás témakörében, kötelező elolvasnod és értelmezned a következő bekezdéseket.

Akár van jelenleg nyitott pozíciód, akár nincs, mindenképpen nélkülözhetetlenek számodra ezek az információk. Ha azonban nyitott (vagy hosszú ideje tartott) pozíciód van, akkor gyakorlatilag a számládon lévő tőke biztonságát is befolyásolja az, hogy le tudod-e vezetni a példa alapján az alábbiakat a saját számládra értelmezve.

A nyitott ügyletek kapcsán lényeges tudnod, hogy melyik érték mit jelöl. A MetaTrader4 kereskedő programban (is) láthatod ezeket az értékeket – most megmutatom neked, hogy melyekre kell figyelned.

Két panel az, amire figyelned kell: az egyik a Navigátor, a másik pedig a Terminál nevet viseli. A Navigátorban szoktad az indikátoraidat, expertjeidet, számlaszámaidat kezelni, a Terminálban pedig a nyitott trédeket.

A Navigátor ablak a MetaTrader4-ben az egyetlen hely, ahol – segédeszköz nélkül – meg tudod nézni, hogy mi a számlád jelenlegi tőkeáttétele. Ez a MT4 platformokon jellemzően egy számlaszintű érték szokott lenni, azonban augusztus 1. után az EU-s brókercégeknél már instrumentumonkénti érték lesz. (Hogy a számlához tartozó értéknél mit jelöl majd az MT4, az egyelőre rejtély – talán az összes tőkeáttétel közül a legalacsonyabbat.)

Ha ráviszed az egérkurzort a kérdéses számlaszámra, akkor egy buboréktippben megjelenik a brókercég teljes neve, a könyvelt számlaegyenleg értéke, valamint a tőkeáttétel is. Az alábbi ábrán láthatod, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban.

Tőkeáttétel kiolvasása

A Terminál panelen a nyitott ügyleteket (a függő megbízásokkal együtt) láthatod. Az Egyenleggel kezdődő sorban az alábbi kifejezéseket olvashatod. A képen látható számot a táblázatos felsorolásban felső indexbe tettem.

Megjegyzés: ha nincs nyitott pozíciód, akkor a Letét és a Margin szint értékek nem jelennek meg, ne keresd őket!

A Terminál panel értékeinek jelentése
Szöveg Jelentése
Egyenleg1

A könyvelt egyenleg értéke. Ha van nyitott ügyleted, ez az érték jelenti azt, „ahonnan indultál”. Nem tartalmazza az élő trédek lebegő eredményét.

Képlet: Saját tőke – nyitott pozíciók lebegő eredménye

Saját tőke2

A jelenlegi tőkéd értékét jelenti. Ez az összeg tartalmazza az élő trédek eredményét is.

Képlet: Egyenleg + nyitott pozíciók lebegő eredménye

Letét3

A nyitott ügyletek letétjeinek összértékét mutatja.

Képlet: A nyitott pozíciók letétjeinek szummája

Szabad margin4

A szabad letét mértékét jelzi. Úgy tudod kiszámolni, hogy kivonod a saját tőkéből a letét mértékét. Lehet negatív szám is, ez biztosan azt jelzi, hogy számlád túl van terhelve.

Képlet: Saját tőke – letét

Margin szint5

Ez a szint a biztonságos tőkekezelés egyik záloga. Minél magasabb ez a százalékban kifejezett szám, annál kevésbé vagy kitéve a kondíciók változásának, vagy a hirtelen árelmozdulásból fakadó kényszerzárásnak. A margin szintet úgy kapod meg, hogy a saját tőke értékét elosztod a felhasznált letét mértékével, majd a kapott értéket felszorzod százzal.

A MT4 brókerek leggyakrabban 100% esetén már idáig is margin callt eszközöltek, 50% elérésekor pedig kényszerzárást alkalmaztak.

Képlet: Saját tőke / letét * 100

Lebegő eredmény (floating)6

A számlán nyitott pozíciók teljes lebegő eredménye, költségekkel együtt.

Képlet: Nyitott ügyletek eredmény + kamat + jutalék

Az elmélet után nézzünk meg egy gyakorlati példát!

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Egy gyakorlati példa az 1:200-as tőkeáttéthez

Megjegyzés: ez a példa nem arról szól, hogy logikus-e egy 1 lotos pozíciót megnyitni ekkora tőke mellett (a válasz legtöbbször nem).

Kérlek, hogy emiatt ne kommentelj, a hangsúly most csupán a számításon van!

Tegyük fel, hogy az 2000 EUR tőkéjű számládon nyitva van egy 1 lot méretű EURUSD pozíció (nincs nyitva más pozíció). A számlán az tőkeáttétel mértéke 1:200, így jelenleg a pozíciónyitáshoz szükséges letét mértéke 500 €. Feltételezzük azt is, hogy a pozíciót éppen most nyitottad meg, így egyáltalán nincsen lebegő vesztesége, vagy nyeresége, tehát a profitja pont nulla. Ebben az esetben a margin szinted 400%, ami úgy jön ki, hogy a saját tőke értékét elosztod a felhasznált letét mértékével, majd szorzod százzal.

Lényeges azonban, hogy a saját tőke mértéke állandóan mozog annak függvényében, hogy mi az éppen nyitott pozíciód (pozícióid) eredménye. Menjünk tovább tehát a gondolatkísérlettel! Legyen a pozíció lebegő eredménye -400 €, ekkor a saját tőke értéke már csak -1600 € (2000 € – 400 €), vagyis a margin szinted már 1600 / 500 * 100 = 320%. Minél kisebb ez a szám, annál inkább közeledsz az 50%-hoz, ami augusztus 1. után a pozíciód (pozícióid) kényszerzárását jelenti. Ha nem jönne az ESMA szabályozás, akkor is oda kellene figyelni erre a helyzetre!

Mivel azonban az új tőkeáttétel számítás miatt ennek az egy pozíciónak a letétigénye körülbelül 3333 euróra növekszik majd, ezért augusztus elsején ezt a pozíciót a brókercégnek likvidálnia (kényszerzárnia) kell – a letét mértéke ugyanis 48%-ra csökken (1600 / 3333 * 100 = 48% ). Ekkor a nyitott ügylet lebegő eredménye jóváírásra kerül a számlán – ez pedig az esetek nagy részében szinte biztosan nem nulla lesz, hanem jellemzően inkább veszteség, ahogyan ebben a példában is.

Az alábbi táblázatban illusztrálom, hogy mennyibe kerül az egyes tőkeáttételi szinten 1 lot EURUSD pozíció megnyitása. A letét mértékét kék színnel jelölöm, de feltüntetem a 2000 € saját tőkénél felmerülő érvényes margin szintet is.

1:500

200
 • Nyitott pozíciók száma: 1 db BUY (1.00 lot)
 • Saját tőke: 2000 €
 • Letét mértéke: 200 €
 • Margin szint: 1000.00%

1:200

500
 • Nyitott pozíciók száma: 1 db BUY (1.00 lot)
 • Saját tőke: 2000 €
 • Letét mértéke: 500 €
 • Margin szint: 400.00%

1:100

1000
 • Nyitott pozíciók száma: 1 db BUY (1.00 lot)
 • Saját tőke: 2000 €
 • Letét mértéke: 1000 €
 • Margin szint: 200.00%

1:30

3333
 • Nyitott pozíciók száma: 1 db BUY (1.00 lot)
 • Saját tőke: 2000 €
 • Letét mértéke: 3333 €
 • Margin szint: 60.00%

Egy gyakorlati példa 1:500 tőkeáttételhez

Tegyük fel, hogy a 2000 EUR tőkéjű számládon az 1 lot méretű pozíciódon kívül egy 0.1 lot méretű, azonos irányú EURUSD pozíció (a két pozíción kívül nincs nyitva más pozíció). A számlán az tőkeáttétel mértéke magasabb, 1:500 – így jelenleg a pozíciónyitáshoz szükséges letét mértéke 200 € + 20 €, tehát összesen 220 €. Feltételezzük azt is, hogy a pozíciók lebegő eredményének szummája jelenleg -300 € (280 € az 1 lot méretű pozíciód vesztesége, a maradék 20 € pedig a 0.1 lot méretű pozícióé).

Ebben az esetben a margin szinted 1700 / 220 * 100, vagyis 772%. Ez úgy jön ki, hogy a saját tőke értékét elosztod a felhasznált letét mértékével, majd szorzod százzal, emlékszel?

Nos, augusztus 1-én éjféltől a pozíciók letétszintje ugyebár brutálisan megemelkedik. Az eddigi 200 + 20 € helyett 3333 + 333 € lesz, azaz az eddigi 220 € helyett több, mint 3666 € lesz. Ha ezt behelyettesítjük az előző számításba, akkor 1700 / 3666 * 100, vagyis 27% jön ki. A 27% kisebb, mint az 50%, ezért a brókercég azonnal elkezdi zárni a számládon lévő pozíciókat egészen addig, ameddig a margin szintet el 50 fölé nem kerül. Mindig a legnagyobb pozíciótól a legkisebb felé indul a likvidálási folyamat, azaz a rendszer legelőször lezárja az 1 lot méretű pozíciót és jóváírja a 280 € veszteséget. A könyvelt számlaegyenleged 2000 €-ról 1720-ra változik, a felhasznált margin pedig az eddigi 220 € helyett már csak 20 €. Ne feledkezzünk el arról, hogy van még egy 0.1 méretű nyitott pozíciónk, melynek lebegő eredménye -20 €.

Így a margin szint alapjául ismét az 1700-as szám szolgál – csak most egy kicsit más összetételben -, azaz ezt kell elosztanunk a 333 € letéttel. Így már 510%-os margin szintet kapunk, tehát a brókercég megáll a kényszerlikvidálással. Ha ennek a pozíciónak a lebegő eredménye tovább romlik, és / vagy újabb pozíciókat nyitsz, fel kell készülnöd a margin szinted ismételt csökkenésére, ezáltal akár újabb kényszerzárásra.

A kényszerzárást a kérdéses pozíciók saját döntésből történő zárásával, tőke befizetésével, vagy hedgeléssel tudod megelőzni. Mindegyik forgatókönyvnek megvan a maga kockázata (a hedgelés is maximum időt nyerni jó, és nem minden brókernél működik a kondíciók miatt).

Megjegyzés: ezek nagyon egyszerű gyakorlati példák, egy-egy pozícióval illusztrálva. Fontos, hogy a valóságban sokkal több, akár ellentétes irányú pozíció is nyitva lehet egyszerre egy instrumentumon belül. A brókercégek eltérő módon számítják az ily módon összezárt pozíciók letétét! Ezzel kapcsolatban javaslom egy régebbi, vonatkozó bejegyzésemet a letétszámítás témájában. Tömény, de mindenképpen javaslom, hogy olvasd el, mert így kisebb a lehetősége annak, hogy nem kívánt meglepetésben lesz részed.

Mit tehetsz, ha nyitott trédekkel rendelkezel?

Mindenekelőtt ellenőrizd, hogy az új szabályok alapján a védelmi (kényszerzárási) margin szint közelébe kerül-e a számlád. Amennyiben veszélyben vagy, mérlegelj: meg tudsz-e szabadulni a nyitott ügyleteidtől (vagy egy részüktől)? Ha igen, akkor realizáld lebegő eredményüket; ha nem, akkor kénytelen leszel tőkét emelni.

Nagyon lényeges dolog, hogy ha nem kockázatkezelt pozíciókkal kereskedsz, akkor mindenképpen objektív módon számolj utána, hogy érdemes-e extra kockázatot bevállalnod a tőkeinjekcióval, vagy nem. Ha például pozícióhalmozó stratégiákkal dolgozol és már most is óriási lebegő lehívással rendelkezel, akkor a leendő veszteséged mértéke nem fog attól csökkenni, hogy megnöveled a tőkéd – a legjobb, amit elérhetsz, hogy nyitva maradnak a pozícióid és kikecmeregsz a negatív spirálból. A legrosszabb ezzel szemben az, hogy újabb veszteségbe űzöd magad – hiszen ha a piac továbbra is ellened mozog majd, ugyanahhoz a rossz helyzethez sokkal magasabb tőkével kell rendelkezz a számládon belül.

További kérdéseid vannak?

Ajánlom figyelmedbe korábbi, letétszámítással kapcsolatos bejegyzésemet. Azt nem tudom ígérni, hogy mindenkinek tudok segíteni, de ha nem jutsz előre, küldd el kérdésedet e-mailben a radu@radu.hu e-mail címre! Összetettebb probléma esetén azt fogom javasolni, hogy tartsunk egy konzultációt.

Továbbra is várom visszajelzéseiteket, akár e-mailben, akár itt a bejegyzés alatt!

A bejegyzéshez kapcsolódó Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a tőkeáttétel?

A tőkeáttétel egy lehetőség a kereskedő számára, hogy nagyobb üzleteket kössön, mint amekkorát egyébként a tőkéje lehetővé tenne. A magas tőkeáttétel lehet előny és hátrány is; részletesen ebben a bejegyzésben olvashatsz róla.

Mi az az ESMA?

Az ESMA (European Securities and Markets Authority, magyarul Európai Értékpapír-piaci Hatóság) az Európai Unió egyik szervezete. Feladatai közé tartozik magánbefektetők védelme, a befektetők védelmének javítása illetve a pénzügyi piacok stabilitásának és rendezett működésének előmozdítása.