A build szám (ejtsd: bɪld, bild) a szoftverfejlesztés és kiadás során által használt fogalom. Ha egy szoftverben kisebb módosítást, javítást végeznek, de a program fő verziószámán nem akarnak növelni, akkor ezt a számot emelik, jelezve ezzel a változás, és az új verzió kiadásának tényét. Néhány szoftver erre a célra a több pontos elválasztást alkalmazza, pl. 4.0.1.14.

A Metatrader 4 esetében a „stabil” kiadás verziószáma 4, a MetaTrader 5 esetén pedig 5. A két verzióról és összehasonlításukról korábbi bejegyzésemben olvashatsz részletesen.

Az MT4 és MT5 fő verziószáma soha nem változik, az mt4 és mt5 build szám azonban időről időre növekszik. A cikk eredeti közzétételekor (2011 augusztusában) a MetaTrader4 build verziója a 401, míg a bejegyzés frissítésekor (2021 november) 1350.

Hol tudom megnézni ezt a számot?

A MetaTrader 4 és a MetaTrader 5 build szám a Súgó menüpont Rólunk (régebbi változatokban Leírás, Névjegy) menüpontjára kattintva tekinthető meg, a szám az ablak bal alsó sarkában van. A változat száma alatt látszik a kiadás dátuma.

Az alábbi két képen remekül látható az, hogy két év elteltével hogyan emelkedett az MT4 build száma, 226-ról 402-re. Ez viszont nem azt jelenti, hogy összesen 176 kiadott változat volt. Ennek az oka, hogy a szoftverfejlesztés során a belső használat során tesztelt változatokat – amelyeknek szintén emelték a számát – nem adták ki, csak a komolyabb (stabilnak szánt) változatokat. A valóságban lehet, hogy csak tíz publikus verziót adott ki a cég.

A harmadik és negyedik kép a MetaTrader 5 hasonló panelét mutatja, ahol az MT5 build számának hasonló változása látható.

Aktuális MetaTrader build verziószámok

Az alábbi bekezdésekben néhány olyan információról írok, amelyek hasznosak lehetnek számodra, ha elő szeretnéd segíteni, vagy le szeretnéd tiltani a frissítést.

Automatikus frissítések

A frissítések általában hasznosak, hiszen javításokat, és gyakran új funkciókat tartalmaznak. Az MT4 esetében az új kiadások negyedévente, az MT5 esetében pedig szinte heti szinten történnek.

2014 óta a Metatrader 4 és 5 terminálok automatikusan frissítik magukat, amennyiben a MetaQuotes vállalat új verziót ad ki. A frissítés feltétele, hogy az alkalmazás újra legyen indítva – ekkor érzékeli ugyanis a frissítés szükségességét a program. Ez a viselkedés nem tiltható le, de megkerülhető. Fontos, hogy időnként mindenképpen megtörténjen a frissítés, hiszen a vállalat időről-időre letiltja a korábbi – túl régi – változatok használatának lehetőségét.

Korábban részletes bejegyzéseket publikáltam arról, hogy mit kell tenni, ha kényszeríteni, vagy éppen megakadályozni szeretnénk a MetaTrader frissítéseket.

Korábbi build verziószámok

Külön bejegyzésemben találsz információt a MetaTrader 4 korábbi build verziószámairól.