Radulovic Attila

Sokan jeleztétek, hogy mennyire érdekel benneteket a folytatás – ezért hétfő helyett már ma, szombaton bemutatom az interjú második részét.

Folytatódik az előző bejegyzésben elkezdett interjú Gáborral a stratégiáiról. Szó lesz arról, hogy mennyire eredményesen tudja alkalmazni a stratégiát Gábor és az ő egyik klubtagja, hogy mire alapul a stratégia, és hogy kiknek ajánljuk.

Beszélgetésünk folytatása

Radu: Ott fejeztük be, hogy kértelek, mesélj a Pingpong stratégia eredményességéről és technikai alapjairól.

Horváth Gábor: Valóban gyakran merül fel ez a kérdés, pedig önmagában ez az információ nem jelent garanciát semmire. Attól, hogy nekem eredményes a stratégia, nem biztos, hogy automatikus sikert jelent mindenki más számára. Mondok ezzel kapcsolatban egy példát! Ha egy ember eldönti, hogy kitanul valamilyen szakmát, akkor először elhatározza, hogy mely szakma legyen ez. Még az is lehet, hogy menet közben változtat ezen a döntésen. Ha pl. asztalos szeretne lenni, akkor megnézi a lehetséges helyeket, ahol képezheti magát, elvégzi, majd elmegy valahová gyakorlatra. Azon a helyen derül ki, hogy a tanulás folyamán, majd a való életben szerzett tapasztalatok hogyan egészítik ki egymást. Ha az első pillanatban megkérdezi az oktatókat, vagy majd később a gyakorlati helyén a mestert, hogy mennyi pénzt tud csinálni a szakmai tudásával, eltérő válaszokat fog kapni. Hónapok, évek távlatában nézve elképzelhető, hogy az egyes tanulók között óriási különbségek lesznek. Az egyikük egyáltalán nem tudott megélni a szakmájából, mások átlagos eredményeket érnek el, és nagyon kis részük kiemelkedő eredményt ér el. Ugyanaz a szakmájuk? Ugyanazt végezték el? Ugyanazokat a technikai alapokat ismerték meg? Igen. Akkor mégis, mi a különbség? Logikus, hogy az elkötelezettség, az odafigyelés, az erős tanulási szándék és az alázat. Az alkalmazott technikák eltérhetnek, de az alapok ugyanazok. Remélem, hogy átmegy a példa!

Radu: Ezt a példát nem mindenki fogja megérteni, sőt, nem is biztos, hogy mindenki egyetért majd vele.

Horváth Gábor: Nem baj, ez így van rendjén. Nem a mindenki a célunk. Akinek nem tetszenek az elképzeléseink, vagy a hozzáállásunk, az szabadon úgy dönthet, hogy nem követ tovább minket. Senkit nem fogok győzködni!

Radu: Egyetértünk. A tanmese után tehát: találati arány, eredményesség?

Horváth Gábor: Találati arány tekintetében csak szubjektíve szólhatok – hogy nálam mekkora. Felelősséggel nem lehet kijelenteni, hogy ennek vagy annak a stratégiának milyen a találati aránya, mert minden a kereskedőn múlik. Ha csak a Pingpong arányomat nézem, akkor 40% körüli a profitos ügyletek száma. Azonban vannak gyengébb és vannak eredményesebb időszakok. Ez nem jelenti, hogy más ne csinálhatna ennél jóval többet, vagy kevesebbet. A profitnak nem függvénye, hogy magas legyen a találati arányunk, persze nem is az ellensége. :) Nekem mindig az a cél, hogy az elért profit a lehető legmagasabb legyen, így akár egy nagy ügylet kompenzálhat több bukót, plusz még profitot is hoz.

Radu: A fentebb említett alázatot érzem, kiegészülve a rendszerben gondolkodással.

Horváth Gábor: Pontosan. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos ez. Biztos vagyok benne, hogy lehet még javítani az eredményeimen – látom –, van még hova fejlődni, szoktam hibázni én is.

Radu: Ez abszolút önkritikus hozzáállás. Te a stratégiáiddal létrehozott pénzből élsz?

Horváth Gábor: Igen. Számokat nem szeretnék mondani – többször elmondtam erről a témáról a véleményem. Mindenki csak a saját elvárásai alapján tudja kiértékelni a saját sikereit. Én elégedett vagyok az eredményeimmel.

Radu: Rendben. Átadtad-e már a stratégiádat, tapasztalatod másnak? Az olvasók közül nem mindenki tudja, hogy évek óta vezetsz egy klubot, amely napi szinten segít azoknak, akiknek erre igényük van. A közös klubunk ötlete részben erre épül, hiszen 2018-ban egybe is „olvadunk” majd. 

Horváth Gábor: Engem motivál az, ha valakit segíteni, támogatni tudok, ő pedig jobb eredményt ér el. Sosem a tömeges oktatás volt a célom. Ha csak egy kicsit is tudjuk segíteni azokat, akik erre nyitottak, az már siker számomra.

A legjobb példa arra, hogy mennyire relatív a kereskedők eredménye – akár ugyanazzal a stratégiával –, hogy az egyik klubtagom – aki még kezdő – az általam tanított és használt szisztémával kereskedve, majdnem háromszor annyi százalék profitot ért el – a tőkéjéhez képest – novemberben, mint én. Örültem a sikerének.
Ezért nem szeretek hozamokról, százalékokról és találati arányokról beszélni, mert nem akarom senkinek behatárolni a képességeit azzal, hogy az én teljesítményemet tekinti etalonnak. Az efféle összehasonlítgatással könnyen mellé kalibrálhatja magát az ember, akár alá, akár fölé. Az eredmények mindig szubjektívek, és többek között a hitek határolják.

Elsősorban nem a stratégia fog eredményessé tenni, viszont elengedhetetlen része a sikernek.

Radu: Beszéltünk arról, hogy devizapárokon és DAX-on kereskedsz. Hová illeszkedik a Pingpong stratégia?

Horváth Gábor: A Pingpong stratégiát kimondottan a DAX-hoz készítettem. Előnye, hogy könnyű megtanulni és alkalmazni, ugyanis objektíven meghatározható belépési pontokat jelöl ki a számunkra.
Nem találtam fel semmilyen új, forradalmi szisztémát, amely megrengetné a kereskedés világát.

Radu: Nekem is az a tapasztalatom, hogy a sikeres kereskedők mindegyike meglévő ötletekből, technikákból dolgozik.

Horváth Gábor: Nehezen jutunk majd el a lényegig, ha mindig közbeszólsz! :) A stratégia egy közismert és nagyon egyszerű elven alapul, miszerint bizonyos szinteken nagy valószínűséggel fordulnak az árfolyamok. Így van ez a DAX esetében is, hogy gyakran pattog egyik szinttől a másikig, azaz köztük pingpongozik az ár.
A szisztéma egyedisége abban rejlik, hogy pontosan meghatározza, melyek ezek az árszintek, és definiálja az ott történő fordulós jelzéseket – azaz megmondja, mikor nyissunk ügyletet. Továbbá objektíven meghatározza, hogy mikor esik el az adott szint – amikor már nem tekinthető támasznak vagy ellenállásnak. Ezen kívül konkrét menedzselési formulát és kiszállási szabályt is meghatároz a kereskedő számára. A felsoroltakon kívül több finom részletet is tartalmaz. Tömören: a-z-ig mindent magába foglal, amit egy kereskedési rendszernek tudnia kell.

Radu: A támasz-ellenállás szintek meghatározása kapcsán mondtad az előbb, hogy nem szabad túlbonyolítani.

Horváth Gábor: Pontosan. A pozíció nyitások helyszíneit a támasz-ellenállás szintek adják, ezek közül néhányat magunknak kell a chartra felrajzolni, azonban ennek a munkának a legnagyobb részét elvégzi helyettünk két darab indikátor. A piaci szereplők közül sokan ezeknél a szinteknél hoznak döntéseket, mivel ismertek és szembetűnők. Ezért is használható ez a technika jó eredménnyel.

Radu: Trendirányú mozgásokban gondolkozol a stratégiában?

Horváth Gábor: A stratégiának nem feltétele, hogy trendben haladjon az árfolyam, de trend esetében is kiválóan alkalmazható – akár trenddel szemben is. Nem ritka, hogy az elején megfogja az alacsony idősíkon induló új trendet, mivel sok esetben a trendfordulatok valamelyik nevezetes szintről indulnak.
Az ügyletek nyitása nem a szintek áttörésekor történik, hanem mikor azokról visszafordul az ármozgás illetve olyan jelzéseket küld felénk a piac, amelyekből ez a következtetés levonható.

Radu: Ezek a jelzések is objektívek? 

Horváth Gábor: Abszolút. A Pingpong stratégia nagy előnye, hogy könnyű megállapítani az esetleges legjobb belépőszinteket, mert a támasz-ellenállás szintek meghatározása kevésbé szubjektív, mint például egy trendvonalé vagy csatornáé. A jelentősebb csúcsok és völgyek a többség által is jól láthatók, továbbá a technikában szerepet játszó többi szint is objektíven meghatározható, de ezek felrajzolását indikátorok végezhetik helyettünk.
Ez a technika szigorúan napon belüli kereskedésre alkalmas, és határozott javaslatom nap végén zárni a DAX pozíciókat.

Radu: Úgy fogalmazol, hogy pozíciókat. Ez egy klasszikus egypozíciós rendszer, nem?

Horváth Gábor: Igen. Nincs benne pozícióépítés, egyszerre egy pozícióban vagyunk bennne. A kockázat meghatározása pozíciónként történik.

Radu: Én már tudom, hogy a stratégiához egy PDF dokumentum formájában lehet majd hozzájutni. Indikátorokat is emlegettél.

Horváth Gábor: A PDF mellé adunk három darab indikátort. Ebből kettő a legfontosabb szintek felrajzolását végzi el helyettünk, a harmadik pedig a menedzselésben segít, azaz csökkenti a kockázatot és védi a profitot.

Radu: Adódik a kérdés, hogy miért nem robotizált változatot kínálunk fel a közösségnek?

Horváth Gábor: Magam is kézzel alkalmazom a rendszert. Lehet, hogy megcsináltatom Veled az automatizált változatot, de egyrészt nem mindenki akar robotozni, másrészt már kifejtettük, hogy miért fontos legalább egy kézi stratégiát ismerni és magabiztosan kötni. A menedzselést ahol csak lehet, én is automatizáltan végzem el, ettől függetlenül teljes embert kíván a kereskedés folyamat. Oké, hogy a szabályok objektívek, de egy idő után úgyis rááll a szemünk egy-egy fontos, indikátor által automatikusan nem jelölt szint behúzására, és kihasználására. Most én kérdezek: mi a véleményed arról, ha egy kereskedő mindent automatizálni akar?

Radu: Vártam már a kérdést. Jogos! Vannak olyan szubjektív elemek, amelyek inkább hasznosak, mint kártékonyak. Ha ezeket az emberi képességre – agy és szem – épülő felismeréseket automatizálni próbáljuk, az nem fog annyira optimális eredményt hozni, mint amennyit várunk tőlük. Ezt gyakran felvetem a megbízóimnak is.

Horváth Gábor: Pontosan. Ebben az utcában sokan jártunk már. Mindennek az alapja az, hogy tudd és értsd, hogy mi miért történik és bármikor képes legyél azt kézzel végrehajtani, még akkor is, ha kisebb vagy nagyobb részét automatizáltan is használod már. Ez a téma sem csak fekete vagy fehér lehet, ott van a millió árnyalat is közben.

Radu: Kinek ajánlod a Pingpong DAX stratégiát?

Horváth Gábort: Kizárólag azoknak a kereskedőknek, akik naponta, egyhuzamban legalább 3 órát hajlandóak kereskedéssel tölteni. Nem kötelező minden nap kereskedni, de a választott napokon tartósan jelen kell lenni. Azért fontos a folyamatos részvétel, hogy ne véletlenszerűen kössük be a jeleket, amikor éppen van egy kis idő, és beesünk a gép elé. Az ilyen hozzáállást nem koronázza siker hosszútávon. Elérhetőnek kell lennünk a piac számára, hogy végig vigyük a kereskedés folyamatát. Lehet, hogy háromszor egymás után kistoppolódunk (vagy még többször), és a negyedik ügylet hozza végül vissza veszteségeket, plusz még a profitot. Ha össze-vissza kereskedünk, kicsit ekkor, kicsit akkor, abban az esetben a véletlen és a szerencsefaktor lesz a domináns, és máris szerencsejátékosként működünk – és könnyen előfordulhat, hogy pont a nyerő ügyletekről maradunk le.
Tehát fontos, hogy aki napon belül csak rendszertelenül tud a kereskedésre időt szakítani, annak nem javaslom ezt a stratégiát.

Radu: Beszéljünk arról is, hogy mi az a bizonyos utánkövetési-támogatási rendszer, amit közösen találtunk ki.

Horváth Gábor: Neked és nekem is az a tapasztalatunk, hogy a stratégiák megismerése nem elegendő a sikerhez. Ha ez így lenne, akkor nem lenne szükség másra, csak megszerezni a stratégiát és végrehajtani azt. Mivel azonban egy kereskedőnek rengeteg problémája merülhet fel menet közben, nélkülözhetetlen számára, hogy segítséget, támogatást, asszisztenciát kapjon.

Radu: Ez nem újkeletű dolog, léteznek már ilyen szolgáltatások. 

Horváth Gábor: Persze, viszont a mi megközelítésünkben a rendszerességen van a hangsúly. Folyamatos gyakorlás és gyakori kommunikáció a kereskedő részéről, ezek kiértékelése és rendszeres visszajelzés, támogatás a mi részünkről. Enélkül sokan abbahagyják a stratégiát, és így a várt sikerélmény is elmarad. Mások a veszteségek első tapasztalásakor elkedvetlenednek. Ezek teljesen normális emberi reakciók, viszont ritkán vannak a helyükön kezelve. Persze, fontos a szakmai részekre is fókuszálni – van, amikor az nem megfelelő -, de kell hozzá az emberi oldal, azaz a reakciók kezelése is. A velük kapcsolatos fejlődésnek párhuzamosnak kell lennie a szakmai fejlődéssel.

Ha valaki elfogadja, hogy tudunk neki segíteni és követi az instrukciókat, akkor egy közvetlen kapcsolat jön létre. Az eredmények még így sem garantáltak – felejtsük el ezt, a kereskedésben sincs ilyesmi -, de talán ezzel a megközelítéssel nagyobb esélye van arra, hogy hatékonyan sajátítson el folyamatokat a kereskedés kapcsán.

Radu: Online támogatásról van szó? Webinár, konzultáció és e-mailes kommunikáció?

Horváth Gábor: Igen, mindháromról. A három közül az e-mailes kommunikáció lesz a leggyakoribb, egyfajta személyes beszámolás arról, hogy ki hogy halad. Mi kérdezünk, a kereskedők válaszolnak. Így mindenképpen lesz súlya annak, ha valaki komolyan veszi a saját céljait, de annak is, ha valaki menet közben feladja, mert nem jönnek „azonnal” az eredmények.

Radu: Köszönöm a beszélgetést!

Hogyan és mennyiért tudok hozzájutni a stratégiához?

Továbbra is számít a véleményed!

Ha ezt az űrlapot a korábbi bejegyzésben már kitöltötted, akkor nincs vele teendőd. Köszönöm!