Ha az ember egy bizonyos programmal napi szinten dolgozik, akkor meglehetősen idegesítő az, ha a program bezárul, amikor az egérrel akaratlanul az alkalmazás bezáró gombjára – Windows rendszereken ez a jobb felső sarokban elhelyezkedő X jel – kattint.

Jó hír, hogy mint mindenre, erre is készített már valaki megoldást. A segítség egy NoClose nevű segédprogram formájában érkezik, és bármilyen programra alkalmazható.

Letöltés és telepítés

A programot a készítő saját weboldalán találod meg, rengeteg apró, de annál inkább hasznos segédletek felsorolásában. A NoClose feliratra kell kattintanod, és a program letöltődik, NoClose.exe néven.

Nem kell telepíteni! A tartós használat jegyében érdemes elraknod valahova, például a C:\Program Files (x86)\ könyvtáron belül létrehozott NoClose mappába. Ha ehhez nincs jogosultságod, akkor megfelel a saját felhasználóneved Dokumentumok mappáján belül megtenned ugyanezt. A megfelelő helyen történő tárolásnak azért van jelentősége, mert a program kizárólag akkor képes letiltani majd a zárásért felelős gombokat, ha folyamatosan futtatod.

 • Töltsd le a szoftvert ide kattintva, a NoClose linkre kattinva!

  A NoClose segédprogram letöltése
 • Nyisd meg a Windows fájlkezelőjét, és keresd ki a saját Dokumentumok mappádat! Ezt leggyakrabban a Start menütől jobbra található fájlkezelő ikonnal tudod megtenni. A Dokumentumok mappa megnyitása után hozz létre egy NoClose nevű mappát, és mozgasd át oda a fájlt a letöltésekből! Ha a böngészőprogramod felajánlja a letöltés helyét, akkor a kiválasztás során hozd létre és válaszd ki a könyvtárat!

  A NoClose saját mappája
 • Miután bemásoltad a programot, indítsd el – kattints rajta duplán bal egér gombbal! Ha a Windows rákérdez, hogy szeretnéd-e futtatni a programot, akkor a Futtatás gombra kattintás előtt vedd ki a pipát az Ezen fájl megnyitása előtt mindig legyen kérdés opció elől, így később a Windows nem fogja ezt megkérdezni többet.

  A NoClose mindig legyen futtatható
 • Az indítás előtt ezt az ablakot kell látnod:

  NoClose - indítás után
 • Zárd be a programot az X gombbal, majd keresd meg a Windows tálcán, az óra mellett balra az ikonját! Ha kell, nyisd ki a panelt felfelé mutató nyíllal!

  NoClose ikon, a tálcán, az óra mellett

  Ha zavar, hogy mindig ki kell nyitnod ezt a Windows panelt, a bal egérgomb nyomva tartásával, fogd és vidd módszerrel a panelnyitó gomb elé tudod mozgatni az ikont. Így kényelmesebben el tudod majd érni.

 • Ez a lépés opcionális: ha azt szeretnéd, hogy a NoClose program minden Windows indításnál automatikusan elinduljon, akkor készíts neki egy parancsikont, és helyezd el azt az Indítópult mappában. Újabb Windowsok – például Windows 10 – esetén ezt a könyvtárat úgy tudod megkeresni, hogy a Start menü megnyomása után begépeled a következő, barátságos szöveget, majd nyomsz egy Entert:

  shell:startup

Használat

A használat igen egyszerű: alapértelmezésként a Control és az 1-es billentyű együttes megnyomásakor az aktuális ablak bezáró gombja inaktiválódik. Mielőtt megnyomod a billentyűkombinációt, válaszd ki azt az ablakot, amelyre érvényesíteni szeretnéd. A mi esetünkben tehát vedd elő a MetaTrader4-et, majd tartsd lenyomva a Control, majd az 1-es billentyűt (és persze utána engedd el őket). Ha minden jól működik, akkor az ablak bezáró gombja elhalványul majd, és hiába kattintasz rá, nem történik majd a szokásos bezáródás.

Ezen túlmenően dolgozhatsz szabályokkal is, hogy ne kelljen ezt mindig eljátszanod: a Control és a 2-es billentyű együttes megnyomásakor a futó program ablakának szöveges azonosítója mentésre kerül a program Rules fülén. Innentől kezdve ha elindítod majd a NoClose programot, akkor a korábban létrehozott szabályok vagy az érintett MetaTrader bezáró gombja inaktiválódni fog. Fordítva tapasztalatom szerint nem működik a rendszer, pedig kellene neki: ha a NoClose program már fut, és úgy indítod el a MT4-et, akkor nem inaktiválódik a bezáró gomb. Ez egy egyszerű és ingyenes program, mindent ne várjunk el tőle!

A NoClose újraindítása biztosan végrehajtja a mentett szabályokat. A különböző MetaTrader ablakoknak eltérő szöveges azonosítói vannak; azt is vedd figyelembe, hogy mivel a MT4 ablakának fejléce tartalmazza az aktuális számlaszámot is, ezért ha számlaszámot váltasz, akkor érdemes ehhez is új szabályt felvenni.

A billentyűkombinációkat meg tudod változtatni a program beállítási panelén.

A programot a saját ikonján történő jobb kattintás után, a Settings lehetőségre kattintva tudod majd beállítani. Ekkor a következő ablakot fogod látni:

A NoClose beállításai

A Rules (Szabályok) fül tartalma nálam – demonstráció jelleggel – a következő:

Szabályok

A beállítási lehetőségek jelentése:

Beállítás Jelentése
Hotkey to Enable/Disable the active windows’ close button Billentyűparancs: Aktuális ablak bezáró gombjának tiltása/engedélyezése
Hotkey to Add a new rule Billentyűparancs: Új szabály hozzáadása
Disable close buttons on NoClose Startup A mentett szabályok végrehajtása a NoClose indulásakor
Disable close buttons on Window Creation A mentett szabályok végrehajtása új ablak megjelenésekor
Enable close buttons on NoClose Exit Bezáró gombok engedélyezése a NoClose-ból történő kilépéskor

Sajnos nekem nem sikerült univerzális szabályokat megfogalmaznom, így Te se keseredj el, ha ez nem fog menni. A Control-1 billentyűkombináció jól működik Windows 10 alatt is, a korábbi Windows verziók sem okoznak majd gondot a programnak.

Amennyiben több funkcióra van szükséged, léteznek nagyobb tudású, kényelmesebb és fizetős alternatívák. Ezek közül például az Actual Window Guard nevűt próbáltam ki, az az ablakok bezárása mellett azok pozícióját, indulási helyét, méretét és prioritását is tudja állítani.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!