Bejegyzésem témája a MetaTrader profil és előnyeinek bemutatása.

Mi a MetaTrader profil?

A profil a MetaTraderben az elrendezést tartalmazza, vagyis az összes nyitott chart ablakot, azok beállításait, a hozzájuk csatolt indikátorokat és experteket. A sablonokkal ellentétben az aktuális elrendezésben történő változásokat a MetaTrader automatikusan rögzíti a rendszeres mentés során.

Minden profilban különböző chart elrendezéseket és beállításokat tárolhatsz. Amikor megváltoztatod, mindezek a beállítások is megváltoznak. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan válts a különböző nézetek között anélkül, hogy minden alkalommal manuálisan módosítanod kellene őket.

Alkalmazásukkal könnyebbé válik több stratégia vagy kereskedési rendszer használata egy platformon belül. Ahelyett, hogy minden egyes rendszert a semmiből kelljen konfigurálnod minden alkalommal, amikor használni szeretnéd, egyszerűen elmentheted őket profilként, így szükség esetén betölthetővé válnak. Ezáltal sokkal gyorsabban tudsz alkalmazkodni a megváltozó piaci feltételekhez.

Minden profilnak neve van, az alapértelmezett profil neve a MetaTraderben a Default.

Kereskedés tiltása profilváltás esetén

Fontos tudni, hogy még azt is be lehet állítani, hogy elrendezés váltásánál tiltsa-e a kereskedést a MetaTrader. Erre azért lehet szükség, hogy elkerüljük azt, hogy újonnan betöltött profil chart ablakaihoz tartozó korábban csatolt expertek nem kívánt módon kötéseket indítsanak. A profilváltáskor történő kereskedés megakadályozására szolgáló beállítást az alábbi módon éred el.

MetaTrader 4 esetén

 • Válaszd az Eszközök > Beállítások lehetőséget, azon belül pedig kattints az Expertek fülre, és jelöld be a Kereskedés tiltása, ha a profil megváltozott jelölőnégyzetet!

MetaTrader 5 esetén

 • Válaszd az Eszközök > Beállítások lehetőséget, azon belül pedig kattints az Expert Advisorok fülre, és jelöld be az Algoritmikus kereskedés kikapcsolása, ha a profil megváltozott jelölőnégyzetet!

Alapvetések

 • Egyszerre kizárólag egy profil lehet aktív. Fontos, hogy a korábban mentett, de a jelenleg nem aktív profilok expertjei és indikátorai nem működnek tovább a háttérben.

 • A jelenlegi elrendezésedet a MetaTrader folyamatosan menti az aktuális profilba, akármelyik is legyen éppen aktív. Az aktív profil nevét a státusz sorban találod, lásd az alábbi képeket.

 • Az aktuális profilban bekövetkező minden változást periodikusan ment a MetaTrader, így az folyamatosan változik. Ha bezársz egy chart ablakot és nyitsz egy újat, ezek az információk az elrendezést tartalmazó mappában is bejegyzésre kerülnek.

 • Mivel minden változás rögzítésre kerül, ezért célszerű létrehozni egy bázis profilt, amelyben az alapvetésként használt elrendezésünk van. Ha ezt betöltjük, érdemes rögtön létrehozni egy új profilt, így a bázis profil nem módosul, és újra és újra felhasználható sémaként.

Mentés

Próbaként alakítsd ki azt a kereskedési környezetet, amelyet bázis profilként szeretnél használni a jövőben!

 • Kattints bal egérgombbal a státusz sorban az aktuális profil nevére és válaszd a Profil mentése másként… opciót!

 • Adj nevet a profilnak! Ötletek: Bázis, Alap stb.

 • Nyisd meg a kívánt chartokat, válaszd ki a megfelelő idősíkokat, állítsd be tulajdonságaikat, csatold a használni kívánt indikátorokat és experteket a megfelelő beállításokkal!

 • Ha elkészült a kívánt elrendezésed, mentsd el más néven a profilodat az első pontban leírtak szerint, például Kedvenc profilom néven!

 • A profilokat könyvtárakban és fájlokban tárolja a MetaTrader. A profilok nevének megfelelő könyvtárakat MT4-ben a Rendszermappa\profiles\, míg MT5-ben a Rendszermappa\MQL5\Profiles\Charts\ könyvtárban találod. A mappákon belül a nyitott chart ablakoknak megfelelő számú .chr, és egy darab .wnd kiterjesztésű fájlt találsz. Előbbiek az egyes chart ablakok tulajdonságait, utóbbi pedig a chart ablakok sorrendjét tartalmazza.

Betöltés

Kattints bal egérgombbal a státusz sorban az aktuális profil nevére és válaszd ki azt, amelyet be szeretnél tölteni! Ezt követően be fog töltődni, az eddig érvényes korábbi elrendezés pedig a korábbiban kerül mentésre.

Léptetés: váltás a profilok között

A MetaTraderben a profilok között a Ctrl-F5 és a Shift-F5 billentyűkombinációval tudsz előre-hátra váltani. A Ctrl-F5 segítségével a profilok listájában a következő profilra válthatsz, míg a Shift-F5 segítségével visszatérhetsz az előző profilhoz.

Törlés

Egy profil eltávolításához kattints bal gombbal a nevére az állapotsorban, és válaszd a Profil eltávolítása kinyitható menün belül azt a nézetet, amelyet törölni szeretnél! Az aktuálison kívül bármelyik saját elrendezésedet törölheted. Ezután a rendszer megkérdezi, hogy biztosan törölni szeretnéd-e a jelenlegi profilt, ezért a folytatás előtt győződj meg arról, hogy minden fontos információt mentettél!

Megjegyzés: a Default nevű nézet nem törölhető, hiszen az a MetaTrader alapvető elrendezése, márpedig egy elrendezésnek mindig léteznie kell.

Exportálás és biztonsági mentés készítése

A létrehozás, betöltés és törlés mellett lehetőséged van az exportálásra is.

Ez akkor lehet hasznos, ha szeretnéd átmásolni a különböző indikátorokkal és beállításokkal rendelkező grafikonok egy csoportját az egyik platformról a másikra. Így könnyen hordozhatod elrendezésedet a számítógépeid és MetaTrader termináljaid között, vagy akár meg is oszthatod az ötleteidet más kereskedőkkel.

A teljes nézetet könnyedén mentheted, ha MT4 esetén megnyitod a Rendszermappa\profiles\, MT5 esetén pedig a Rendszermappa\MQL5\Profiles\Charts\ könyvtárat, és nemes egyszerűséggel kimásolod az érintett profilok mappáit. Arra is figyelmet kell fordítanod, hogy a sablonhoz hasonlóan a profilokban lévő chartokhoz csatolt indikátorok, expertek EX4/EX5 fájljai nem kerülnek mentésre, ezért azokat ugyanolyan fájlnévvel és elérési úttal a másik MetaTraderben is fel kell telepíteni ahhoz, hogy a profil betöltésekor azonos élményt nyújtsanak.

Miután létrehoztad az ideális kereskedési környezetet, tárolhatod azt egy USB-meghajtón, így bárhol is vagy, könnyen bemásolhatod akár egy idegen számítógépen lévő MetaTraderbe is.

Összességében a profil nagyszerű módja annak, hogy időt takaríts meg, és maximalizáld a hatékonyságodat, már ami a kereskedési környezet kialakítását jelenti.