A robotok és indikátorok képesek e-mailt küldeni abban az esetben, ha az ehhez szükséges levélküldési beállítások helyesen vannak megadva az MT4 terminálodon belül.

Az e-mail értesítéseket a következő módokon használhatod.

  • Riasztások esetén. Minden MetaTrader 4-ben alapból beállíthatsz Riasztásokat a Terminál nevű panel Riasztás fülén.

  • Expertből. Amennyiben az általad használt expertbe a programozója beépítette az e-mail küldés lehetőségét, akkor az expertben szó szerint bármilyen esemény bekövetkeztekor lehetséges e-mailt küldeni. Az általam készített kereskedési robotokban mindig rendelkezésre áll ez a lehetőség, és ügyfeleim határozzák meg, hogy pontosan mikor és miről szeretnének e-mail üzenetet kapni.

  • Indikátorból. Indikátorból ugyanúgy lehet e-mail üzenetet küldeni, mint expertből, így az ott leírtak itt is teljes mértékben igazak.

Amennyiben Gmailes e-mail címed van

Nyisd meg a MetaTrader 4-en belül az Eszközök > Beállítások menüpontot, majd azon belül válaszd az E-mail fület!

Jelöld be az Engedélyezés jelölőnégyzetet, majd töltsd ki a mezőket az alábbiak szerint:

MT4 - E-mail küldése
Mező neve Jelentése Beállítás
SMTP szerver A levélküldő szerver címe smtp.gmail.com:465
SMTP felhasználónév Bejelentkezési név – azaz az e-mail címed, amivel levelet küldesz majd cimed@gmail.com
SMTP jelszó Jelszó – az e-mail címedhez tartozó jelszó **********
Feladó Az az e-mail címed, amivel a levelet küldöd cimed@gmail.com
Címzett Az az e-mail cím, ahová a levelet küldöd – lehet ugyanaz, mint a Feladó e-mail cím cimed@gmail.com

Fontos teendőd van!

Lehetséges, hogy a google fiókodnál még be kell állítani azt is, hogy a kevésbé biztonságos alkalmazások (az MT4 is ilyen) is tudjanak levelet küldeni. Erre azért van szükség, mert a MetaTrader4 szoftver elég régi darab, és a mai biztonsági elvárásoknak csak korlátozottan felel meg.

A GMailben a lehetőség, hogy ilyen „régi” szoftverekből csatlakozni tudj, le van tiltva – ameddig nem engedélyezed, addig hiába állítasz be mindent jól, nem fog sikerülni az e-mail küldés.

A megoldás: a Gmailbe történő bejelentkezés után kattints ide és engedélyezdKevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférése opciót! A beállítást követően ezt fogod látni (bekereteztem a lényeget):

Kevésbé biztonságos alkalmazások hozzáférése

Teszt gomb megnyomásával tudod tesztelni a rendszert. Kapsz egy értelmetlen felugró üzenetet, hogy Az üzenet sikeresen besorolódottAzt, hogy ténylegesen sikerült-e az e-mail elküldése, a Napló fülön tudod megnézni. A két legvalószínűbb végeredmény:

Üzenet Jelentése
Mail: ‘Test message’ has been sent A teszt üzenetet sikeresen elküldte a rendszer
Mail: ‘login to smtp.gmail.com:465 failed’ Nem sikerült bejelentkezni a levélküldéshez

Amennyiben nem Gmailes e-mail címed van

A fenti módszer bármilyen e-mail címmel működik – a Gmailt azért vettem csak külön, mert a legtöbb embernek ez van. Az internetszolgáltatód e-mail fiókja is megfelelő lehet, de használhatsz bármilyen más szolgáltatót vagy ingyenes levelezőszolgáltatást is. Fontos, hogy a Gmail levélküldő szerverét kizárólag e-mail címmel és jelszóval tudod használni, míg más – jellemzően rosszul konfigurált – levélküldő szerverek esetében azonosítás nélkül is működhetnek.

Tudnivalók, egyebek

  • A felhasználónevedet körültekintően add meg! Gmailes e-mail cím esetében ez a teljes e-mail cím, nem csak a @gmail.com előtti rész!

  • Nem javaslom, hogy a napi szinten használt fiókodat és annak jelszavát használd itt. Legyen egy különálló fiókod, hogy ha annak a jelszava valahogyan ki is szivárog, ne okozzon Neked kárt.

  • Saját levélküldő szervert is alkalmazhatsz – ebben az esetben arra figyelj, hogy kizárólag Te érd el azt, és kívülről – vagyis az Internet irányából – más ne tudja azt használni.

  • Amennyiben jobban bízol az általam működtetett szolgáltatásban, nyugodtan keress meg!

  • A push mobilos értesítés beállításáról szóló bejegyzésemet itt találod.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!