Manapság egyáltalán nem elérhetetlen a többmonitoros megjelenítés kialakítása. A MetaTrader4 azonban nem teszi lehetővé, hogy a chartokat különálló ablakokként kezelve több monitorra helyezzük el őket. Most megmutatok Neked egy megoldást, amivel ezt mégis kivitelezhetővé válik.

Hogyan lehet ezt megoldani?

Mivel egy MT4 programmal ez önmagában nem kivitelezhető, szükségünk van ehhez egy szoftverre. A szoftver neve: MT4 Floating Charts. Ez a segédprogram segít abban, hogy tetszőleges chartot “lecsatolj” a MT4 fő ablakából, és a többi monitorodra helyezhess át.

A program beszerzése és telepítése

Kövesd az alábbi lépéseket!

 • Töltsd le a szoftvert ide kattintva, a Download now gombra kattinva! Az alábbi képen a pirossal bekeretezett gombra kell kattintanod, hogy hozzájuthass a 14 napos próbaváltozathoz.

  Letöltés gomb
 • Indítsd el a programot (a Letöltések között találod, ha nem adtad meg a mentés helyét), majd ha esetleg a Windows megkérdezi, szeretnéd-e futtatni a programot, kattints a Futtatás lehetőségre!

  Ha esetleg a Windows azt is megkérdezi, hogy megengeded-e, hogy a program módosításokat hajtson végre a számítógépeden, kattints az Igen lehetőségre.

 • A telepítőprogram elindulásakor a magyar nyelv nem érhető el, így hagyd az English lehetőségen és kattints az OK gombra!

 • Lépj tovább a Next lehetőségre kattintva az üdvözlőképernyőn, és fogadd el a szoftver licencét, azaz a License agreement oldalon nyomj ismét Next gombot!

 • A következő képernyőn add meg, hogy hova szeretnéd telepíteni a programot! Alapértelmezésként a Windows operációs rendszer verziójától függően a Program Files vagy Program Files (x86)  mappába fog települni a program. Kattints a Next gombra!

  Telepítési könyvtár kiválasztása
 • Most a komponensválasztó képernyőn vagy. A Full installation opciót válaszd, majd kattints a Next gombra.

  Ha nem szeretnád, hogy néhány kiegészítő segédszkriptet is telepítsen a program a számítógépeden lévő MetaTrader4 terminálokba, válaszd a Compact installation lehetőséget és kattints a Next gombra!

 • Ezen a panelen meg tudod adni, hogy a Start menün belül milyen bejegyzés alatt legyen megtalálható a program. Az alapvetés itt is tökéletes, kattints a Next gombra! A következő panelen még azt is eldöntheted, hogy szeretnéd-e, hogy asztali parancsikon készüljön a szoftverhez. Itt is kattints rá a Next gombra!

 • Megjelenik az összegző panel, amelyeken az eddigi döntéseid köszönnek vissza. Vegyél mély levegőt, és kattints a Next gombra!

 • A telepítés befejeztével a Finish gombra kattintva nincs több teendőd. Ha a Launch MT4 Floating Charts jelölőnégyzet be van pipálva, a program automatikusan elindul a telepítés után.

  A telepítés vége

Hogyan tovább?

A szoftver egyik előnyös tulajdonsága, hogy beépül a MetaTrader4 felületébe, tehát a programot lényegében majd onnan tudod állítani. Mivel a szoftver a háttérben fut, ha már egyszer elindítottad a programot, akkor többet különösebben nem kell vele foglalkoznod. A legfontosabb dolog, hogy a jövőben mindig elinduljon a program a számítógéped indulásakor – vagy legkésőbb akkor, amikor szeretnéd a MetaTarder4 programodat, programjaidat használni.

A Windows tálcán – alapvetésként az óra mellett balra – megjelenő ikonok között találod a Floating Charts ikonját. Ha nem látod az ikont, akkor kattints a felfelé mutató nyílra, és “fogd és vidd” módszerrel helyezd ki az ikont az állandóan látható ikonok közé.

Az alábbi képen a program ikonját látod, piros színnel bekereteztem.

Fő funkciók

Most indítsd el – vagy ha a telepítés idején már meg volt nyitva, akkor indítsd újra – a MetaTrader4 alkalmazást! A felső menüsor Ablak pontjára kattintva 3 új lehetőséget találsz. Az alábbi képen pirossal keretezve mutatom, hogy mit keress:

Új lehetőségek az Ablak menüben

A következő lehetőségek állnak rendelkezésedre:

Angol szöveg Magyar jelentése Célja
Float Leválasztás Le tudod választani az aktuális chartot a MetaTrader4 fő ablakából.
Float All Összes leválasztása Le tudod választani az összes chartot a MetaTrader4 fő ablakából – az aktív chart a MetaTrader4-ben marad.
Unfloat All Összes visszacsatolása Vissza tudod csatlakoztatni az összes szabadon álló chartot a MetaTrader4 főablakához.

Próbáld ki, hogy rákattintasz a FLOAT lehetőségre! Figyelj arra, hogy legalább 2 darab chartod legyen nyitva, ellenkező esetben csak egy figyelmeztető panel ugrik fel, amelyben a program jelzi, hogy 1 darab nyitott chart esetén nem tudod alkalmazni a leválasztás lehetőségét.

Valami ilyesmit kell látnod:

Lecsatlakoztatott ablakok

A lecsatolt chart ablakok most már függetlenek a MetaTrader4-től, és önálló ablakként tudod őket mozgatni. A chart ablakok mindegyikének tetején egy egyszerű megjelenésű eszköztár van, amely így néz ki:

Floating charts gombsor

A gombok az alapértelmezéstől eltérhetnek, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy a MetaTrader4-ben általad beállított gombsort másolja le, és csinál belőle egy ronda, ugyanakkor használható gombsort. Magyarul a gombok ugyanabban a sorrendben rendelkezésedre állnak, mint a MT4 fő ablakában.

Ikon szöveges leírása Funkciója
\ mutatóeszköz a chart és objektumok mozgatásához
+ célkereszt megjelenítése
| függőleges vonalobjektum rajzolása
vízszintes vonalobjektum rajzolása
/ trendvonal objektum rajzolása
E betűs ikon egyenlő távolságú csatorna objektum rajzolása
F betűs ikon fibonacci visszatérés objektum rajzolása
A betű szöveg objektum elhelyezése
T betű szövegcímke objektum elhelyezése
bar oszlop chart megjelenítés kiválasztása
candle gyertya chart megjelenítés kiválasztása
line vonal chart megjelenítés kiválasztása
(+) chart nagyítása
(-) chart kicsinyítése
> automatikus görgetés ki- és bekapcsolása
|< chart jobb oldali eltartásának ki- és bekapcsolása
M1-MN idősíkok felsorolása
1 chart ablak bal felső sarokba rendezése
2 chart ablak jobb felső sarokba rendezése
3 chart ablak jobb alsó sarokba rendezése
4 chart ablak bal alsó sarokba rendezése
PB az aktuális, látható chart ablak háttérbe küldése és a mögöttes chart megjelenítése (ha több, különálló chart ablak van egymásra helyezve)
S* megkeresi az azonos instrumentumok ablakait, és megjeleníti az összeset
[S] egy helyre gyűjti az azonos instrumentumok ablakait, és a legfelső alá helyezi őket

Jó tudnod, hogy az összes funkció mindig MetaTrader4 ablakonként fog csak működni. Tehát ha két MetaTrader4 terminált futtatsz, akkor a PB, S* és [S] funkciók használata során az ablakok nem fognak keveredni.

Ha bezársz egy különálló chart ablakot, akkor a chart visszakerül a MetaTrader4 fő ablakába – azaz nem tűnik el. Ha a fő ablakon belül zárod be, akkor a szokásos, eddigi viselkedés következik be, azaz a chart és tartalma eltűnik, vagyis bezárásra kerül.

A bejegyzés következő oldalán bővebben elmagyarázom ezt a három funkciót, lapozz tovább a második oldalra!

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Tovább a bejegyzés 2. oldalára!