Metatradert használva szinte az első elvárások egyike az, hogy az ember szeretne gyorsan és egyszerűen (akár egyszerre több) pozíciót zárni – mivel ezt az MT4 érthetetlen módon nem tudja magától.

A feladat megvalósításához szükségünk van egy szkriptre vagy expert advisorra, amely elvégzi helyettünk a zárásokat. Ezzel a megoldással ráadásul nem vetekedhet a kézi zárás gyorsasága, főleg ha mondjuk sok pozícióról van szó.

Mivel több megkeresés is érkezett egy ilyesfajta egyszerűbb szkript kapcsán, úgy gondoltam itt az ideje hogy tőlem is le lehessen tölteni egy ilyen kis programocskát.

A feladathoz a szkript azért jobb megoldás, mert csak kézi indításra fut le és alap esetben csak egyszer – viszont azonnal. Természetesen az expert advisor is alkalmas csoportos zárásra, de ehhez a problémához felesleges elfoglalni egy expert helyét a charton – ráadásul ott még tickre is kell várni. Ne menjünk tankkal virágot szedni! :)

Az alábbi három szkript mindenféleképpen csak azon pozíciókat zárja le, amelynek a chartjára ráhelyezzük.

Telepítés

A zip fájl tartalmát a választott terminál rendszermappáján belül az MQL4\Scripts\ könyvtárába másoljátok be! Ha a terminált fut, szükséges azt újraindítani! Az újraindítás után a Navigátorban a Scriptek résznél találjátok majd a három szkriptet radu-CloseAll, radu-ClosePending és radu-CloseOpened néven.

Használat

Egyik szkriptnek sincs egyetlenegy bemenő paramétere sem, így állítani nem tudtok rajta semmit sem. Ennek ellenére feladatát természetesen elvégzi:)

radu-CloseAll

Ezzel a szkripttel az adott instrumentumon lévő összes nyitott és függő pozíciót lehet zárni.

radu-CloseOpened

Ezzel a szkripttel az adott instrumentumon lévő nyitott (vagyis buy és sell) pozíciókat lehet zárni.

radu-ClosePending

Ezzel a szkripttel az adott instrumentumon lévő függő (vagyis limit és stop) megbízásokat lehet zárni.

Amennyiben van az adott szkriptnek megfelelő típusú pozíció, a program rákérdez hogy biztosan elkezdheti-e zárásokat. Amennyiben igent nyomunk, a zárások elkezdődnek.

Ha egy zárás nem sikerül elsőre, a program pozíciónként 15 alkalommal fog próbálkozni. A sikertelen zárás oka lehet például a gyors piaci árelmozdulás, ezt – vagy más hibát – a szkript 14 további alkalommal próbálja majd áthidalni.

A szkript futásához szükséges, hogy a Metatrader központi beállítópaneljén az „Automata kereskedés engedélyezése” (Allow automated trading) jelölőnégyzet be legyen pipálva.

Ha a kereskedés nincs engedélyezve, a program nem fog feleslegesen próbálkozni. Csak egy üzenetet ír ki a chart bal felső sarkába: „A kereskedés nincs engedélyezve!”.

Ha egy olyan pozíció sincs, amely az adott szkript „zárási halmazába” passzolna, a program a „Nincs nyitva egyetlen pozíció sem!” üzenettel befejeződik, ellenkező esetben pedig kiírja a bezárt pozíciók számát.

Letöltés

A szkript legfrissebb verziója mindig a lista legalsó eleme!

Visszajelzés

Természetesen várom visszajelzéseiteket és kommentjeiteket a szkripttel, illetve a paraméterek magyarázatával kapcsolatban!

Akinek pedig tetszik a cucc, az nyomjon Like-ot és kommenteljen! Nem nagy kérés pár jó kis szkriptért cserébe:)