Előfordulhat, hogy egy-egy robot/indikátor/szkript működésével kapcsolatban hiba vagy tisztázni való kérdés merül fel.

A legtöbb esetben az futtatással kapcsolatos (hiba)üzenetek a naplófájlokban (log fájlokban) olvashatóak el. A Metatrader alapesetben ezen fájlok tartalmait ki is listázza a panelek egy-egy fülén belül, de ez nem mindig elegendő: a szövegek ugyanis fordított sorrendben (lentről felfelé) jelennek meg, és az Auto Scroll (automatikus soremelés) funkció kikapcsolása után is nehézkesen olvasgatható. Miért szenvedjünk, ha a fájlok elérhetőek és – mivel egyszerű szöveges fájlokról van szó – bármilyen szerkesztővel/olvasóval megnyithatóak?

Általános információk

Minden naplófájlra igaz, hogy az aktuális nap dátuma a fájlnév, és .log a kiterjesztés. Backtesztnél is a teszt futtatásának napja. Tehát ha 2011. 08. 31. napján tesztelünk vissza két évet, a logfájl neve akkor is 20110831.log lesz.

A logfájlok könyvtárait nem feltétlen kell kikeresnünk; az adott panel megfelelő fülén jobb egérgombbal kattintva, majd a „Megnyitás” lehetőséget kiválasztva felugrik az adott könyvtár.

Naplófájlok "fülei"

Naplófájlok „fülei”

Fontos megjegyzés Windows Vista és 7 felhasználóknak: amennyiben itt nem látunk semmit, az nem jelenti azt a könyvtár üres. Csak a Microsoft egy haszontalan funkciója miatt egy másik könyvtárba gyűlnek fájljaink. A Windows intézőben (az ablak, amelyben épp matatnánk) keressük meg a felső eszköztáron a Kompatibilitási fájlok (Compatibility Files) gombot. Bökjünk rá, és máris megjelennek az elveszettnek hitt fájlok. Ez a tipp kizárólag régi (545-nél régebbi) MT4 változatok esetén alkalmazható..

A valós időben (nem backtesztben) futtatott expertek, szkriptek és indikátorok naplója

A valós időben futtatott programok üzenetei ebben a fájlban jelennek meg, ömlesztve. A fájlok helye a Rendszermappa\MQL4\Logs\  könyvtár. Példa teljes elérési útvonalra:

C:\Felhasználók\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\323F89A4654E1AC73185DE0DBB0CEED4\MQL4\Logs\20140302.log

Arról, hogy mi a Rendszermappa, és mi a szerepe, korábbi bejegyzésemben olvashattok.

A MT4 545-nél régebbi build kiadásaiban a experts\logs\ könyvtáron belül találhatóak meg a naplófájlok.

A terminál panel Expertek vagy Expert napló fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

Megjegyzés: tartalmát menüből nem lehet kiüríteni – ez kizárólag a fájl törlésével érhető el.

Backtesztek naplója

A visszatesztek során futtatott expertek üzeneteit, történéseit a Rendszermappa\tester\logs\ könyvtárban találjuk meg.

Ha kifejezetten hibát szeretnénk keresni egy-egy futtatás során, mindenképpen töröljük a naplófájlt a „Start” gomb megnyomása előtt. Ezt a „Napló” fülön történt jobb kattintásra előtűnő menü „Töröl minden bejegyzést” menüpontjával érhetjük el. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a terminálindítás óta lefuttatott összes teszt üzenetei megmaradnak a logfájlban. Abból bogarászni pedig jóval komplikáltabb küldetés…

A stratégiai teszter panel „Napló” fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

A terminál naplója

Ebben a naplóban találhatóak az expertek, szkriptek és indikátorok felhelyezésének és levételének időpontjai, a számlára való ki- és bejelentkezésekkel, hálózati hibákkal kapcsolatos üzenetek. A fájl helye a logs\ könyvtár, mely ugyancsak a Rendszermappából nyílik. Példa teljes elérési útvonalra:

C:\Program Files\Metatrader - FXOpen\logs\20140302.log 

vagy

C:\Felhasználók\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\323F89A4654E1AC73185DE0DBB0CEED4\Logs\20140302.log

A terminál panel „Napló” fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.