Ha a MetaTrader4 kereskedőprogrammal dolgozol, akkor előbb-utóbb szükséged lesz arra, hogy a gyári – azaz a telepítés után alapértelmezésként elérhető – eszközökön kívül külső gyártók által készített szoftvereket tudj bejuttatni. Ezek a programok három fő kategóriába tartozhatnak:

A következő fontos fogalom, amivel tisztában kell lenned, a rendszermappa. Minden MT4 terminál rendelkezik egy olyan könyvtárral, amelyben – többek közt – a kiegészítőket tárolhatjuk. A rendszermappa mindig MT4-hez tartozik, tehát ha a számítógépeden 5 példányban szeretnél MT4 terminált futtatni, akkor 5 rendszermappával is rendelkezel majd. A rendszermappáról írt részletes bejegyzésemben bővebben kifejtem, hogy miket rejt még a mappa; most nézzük meg, hogy hogyan tudod az Internetről beszerzett, vagy az elkészült saját programozott stratégiádat bemásolni a megfelelő helyre. Kövesd az alábbi lépéseket!

 • Indítsd el azt a MetaTrader4 terminált, amelybe kiegészítőt szeretnél másolni!

 • Kattints a Fájl menü Rendszermappa megnyitása lehetőségre!

 • A felugró könyvtáron belül valami hasonlót fogsz látni:

 • Lépj be az MQL4 elnevezésű könyvtárba! Az alábbi képen mutatom, hogy mit kell látnod. Számokkal jelöltem a fontosabb könyvtárakat, és elmondom azt is, hogy melyik mire szolgál.

  A számozás magyarázata:

  Szám Könyvtár neve Magyarázat
  1 Experts Robotok mappája
  2 Files Robotok és indikátorok által használt vagy készített fájlok  mappája
  3 Indicators Indikátorok mappája
  4 Scripts Szkriptek mappája

 • Másold be a megfelelő könyvtárba az érintett fájlt vagy fájlokat! Ezt megteheted úgy, hogy alkalmazod a “fogd és vidd” módszert, ami abból áll, hogy a megfelelő könyvtárba lépés után ezt az ablakot elhelyezed a képernyő jobb oldalán, míg annak a könyvtárnak az ablakát, amelyből másolni szeretnél, elhelyezed a képernyő bal oldalán (az sem baj, ha az ablakok fedésben vannak, mert az egér húzása közben az aktív ablakot előtérbe fogja hozni a Windows). A fájlon lenyomod az egér bal gombját és nyomva tartod, majd áthúzod az egeret a jobb oldali könyvtár fölé, és felengeded az egér gombját.

  Ezt a következőképpen képzeld el:

 • A bemásolás után értesíteni kell a MetaTrader4 terminált, hogy új fájlok “érkeztek” – ezt a program magától nem fogja észrevenni. Régebben szükséges volt a program újraindítása, de ma már ezt egy egyszerűbb módon is megoldhatjuk. Jelenítsd meg a Navigátor panelt a MetaTrader4-en belül! Ez az a panel, amelyben a számláid, robotjaid, indikátoraid listája jelenik meg fa szerkezetben. Ha nem látod ezt a panelt, kattints Nézet menü Navigátor lehetőségére! A Navigátor panelen belül az Indikátorok, Expertek vagy Szkriptek részen kattints jobb egérgombbal, és válaszd a Frissítés lehetőséget!

  A kattintás hatására újra fog töltődni az összes kiegészítő, és ha nem csúszott közbe valamilyen hiba, akkor meg is találod a kiegészítődet a megfelelő kategórián belül.

  Rendszermappa: frissítés a Navigátorban
 • Amennyiben nem találod az imént bemásolt kiegészítőt, a következő gyakori problémákba futhattál bele:

  Hiba oka Javasolt megoldás
  A bemásolt kiegészítő mellett annak forráskódját is bemásoltad, amely azonban valamilyen hiba miatt nem fordul le Ha a forráskód mellett az eredeti helyen megvan a lefordított (ex4 kiterjesztésű) fájl, kizárólag azt másold be a megfelelő helyre, így elkerülhető hogy a MT4 megpróbálja újra és újra lefordítani a programot
  Már túl sok kiegészítő van a MT4 terminálba másolva A MT4-be másolható segédeszközök száma nem végtelen. Ha néhány indikátor / robot semmi esetre sem jelenik meg, akkor próbálkozz azzal, hogy eltávolítod az összes indikátort – például ideiglenesen átmozgatod őket egy másik könyvtárba a számítógépeden -, majd egyedül a kérdéses (“renitens”, megjelenni nem akaró) indikátort másolod be a MT4-be. Ha ezek után megjelenik az indikátor, akkor kénytelen leszel válogatni, mert a túl sok segédeszközt nem tudja listázni a MT4.

Amennyiben nem sikerül megoldanod a problémát, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segíthessek!