A robotok és indikátorok képesek üzenetet küldeni abban az esetben, ha az ehhez szükséges beállítások helyesen vannak megadva az MT4 terminálodon belül.

A MetaTrader 4 push értesítés a mobiltelefon/tablet rendszerében megjelenő üzenet, melyeket az alábbi helyzetekben alkalmazhatsz.

Itt találod a beállítási útmutatómat a MetaTrader 5 platformhoz.

  • Tranzakciók esetén. Ha bekövetkezik valamilyen kereskedési tranzakciód, akkor kaphatsz róla értesítést.

  • Riasztások esetén. Minden MT4-ben alapból beállíthatsz Riasztásokat a Terminál nevű panel Riasztás fülén.

  • Expertből. Amennyiben az általad használt expertbe a programozója beépítette a lehetőséget, akkor az expertben szó szerint bármilyen esemény bekövetkeztekor lehetséges értesítést küldeni. Az általam készített kereskedési robotokban mindig rendelkezésre áll ez az opció, és ügyfeleim határozzák meg, hogy pontosan mikor és miről szeretnének értesülni.

  • Indikátorból. Indikátorból ugyanúgy lehet üzenetet küldeni, mint expertből, így az ott leírtak itt is teljes mértékben igazak.

A MetaTrader 4 asztali alkalmazás futtatása az összes eseményhez szükséges.

Működési elv

Ahhoz, hogy használhasd ezeket az értesítéseket, három dologra van szükséged.

  • Asztali MT4 alkalmazásra. Egy vagy több olyan asztali számítógépen telepített MetaTrader 4 kereskedőprogramra, amelyből az értesítések kiküldésre kerülnek. Az asztali számítógép természetesen lehet akár laptop, vagy VPS szerver is. Ezek a programok a MetaQuotes cég szerverére küldik el az értesítéseket, amelyeket a cég szervere továbbít a mobileszközödre.

  • MT4 mobilalkalmazásra. Ez nem jelent mást, mint egy mobileszközt, amelyre telepítve van az alkalmazás.

  • MetaQuotes azonosítóra (MetaQuotes ID). Ez egy olyan egyedi azonosító, amellyel a rendszer képes lesz azonosítani a mobileszközödet. Minden mobileszköznek egyedi azonosítót generál az MT4 mobilalkalmazás a telepítéskor.

Első lépés: MT4 mobil applikáció telepítése

Első lépésként letölteni és telepíteni kell a MetaTrader 4 mobiltelefonos változatát. Erre Android és iOS alapú, valamint Huawei eszközökön van lehetőséged, korábbi bejegyzésemben részletesen bemutatom, hogyan.

Telepítsd az alkalmazást! A telepítést követően jelentkezz be a kereskedési számládra a brókercégtől kapott bejelentkezési adatokkal, vagy regisztrálj egy demó számlát az Open a demo account lehetőséggel! Akármelyik megfelelő megoldás.

Ezt követően kattints a menü (hamburger) ikonra, majd válaszd a Messages lehetőséget! A megjelenő felületen találsz egy MQID gombot, nyomd meg! Megnyomáskor valami hasonlót látsz majd (pirossal bekereteztem a MetaQuotes ID-t):

MetaQuotes ID

Jegyezd fel magadnak ezt az azonosítót!

Második lépés: MetaQuotes ID beállítása az asztali MT4 alkalmazásban

Nyisd meg a MetaTrader 4-en belül az Eszközök > Beállítások menüpontot, majd azon belül válaszd az Értesítések fület!

Jelöld be a Push értesítések engedélyezése jelölőnégyzetet, majd add meg a MetaQuotes ID mezőbe a saját azonosítódat:

MetaQuotes ID beállítása az MT4-ben

Harmadik lépés: tesztelés

Nyomd meg a Teszt gombot! Kapsz egy értelmetlen felugró üzenetet, hogy „Az értesítés sikeresen be lett sorolva!”. Azt, hogy ténylegesen sikerült-e az értesítés elküldése, a Napló fülön tudod megnézni. A két legvalószínűbb végeredmény:

Üzenet Jelentése
Notifications: ‘Test message from ‘Attila Miklos Radulovic’, ‘MetaQuotes Software Corp.” sent to ‘239239A1’ A teszt üzenetet sikeresen elküldte a rendszer
Notifications: ‘Test message from ‘Attila Miklos Radulovic’, ‘MetaQuotes Software Corp.” not sent to ‘239239A1’ A teszt üzenet elküldése sikertelen volt (valószínűleg rosszul adtad meg a MetaQuotes ID-t)

Ha minden jól megy, akkor a gomb megnyomását követően szinte azonnal jelezni fog a mobileszközöd, és az értesítések szokásos helyén találsz egy értesítést, ami körülbelül így fest:

MT4 értesítés az okostelefon kijelzőjén

Koppints rá! A koppintást követően az alkalmazás Messages részében találod magad, közvetlenül a legelső olvasatlan értesítésnél. Ez a Teszt gomb megnyomása miatt szó szerint egy tesztüzenet lesz, de a jövőben ugyanitt jelennek majd meg a további értesítéseid is, amelyeket az MT4 terminál, vagy a benne futó experted/indikátorod küld majd.

MT4 értesítés az MT4 mobilalkalmazásban

A korábbi értesítéseket is ugyanitt éred el.

Tudnivalók, egyebek

  • Teljesen mindegy, hogy az MT4 mobil applikációjában melyik kereskedési számládra vagy bejelentkezve – az összes értesítést meg fogod kapni. Ha például egy demó számlára vagy bejelentkezve a mobileszközödön, miközben van 2 éles kereskedési számlád egy-egy számítógépen, akkor azok az értesítések is megjelennek majd. (Persze csak akkor, ha azokban az asztali MT4 terminálokban helyesen van beállítva a MetaQuotes ID.)

  • A push értesítések a MetaQuotes szerverén keresztül jutnak el hozzád, tehát ha lassabban/később kapod meg őket, akkor a csúszás jellemzően a MetaQuotes szerverén történik.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Mi az a push értesítés?

A push értesítés a mobiltelefon/tablet rendszerében megjelenő értesítés.

Mi kell ahhoz, hogy az MT4-ben beállítsd a push mobilos értesítéseket?

Három dolog: egy asztali MT4 alkalmazás, egy mobilos MT4 applikáció és egy úgynevezett MetaQuotes ID.

Mi az a MetaQuotes ID?

Ez egy számokból és betűből álló karaktersorozat, amely egy mobileszközt azonosít. Ha szeretnél értesítést küldeni egy asztali MT4 programból, ezt a karaktersorozatot kell megadnod - ez alapján jut majd el az üzenet a telefonodra.