Korábbi bejegyzéseimben már taglaltam, hogyan telepíthető több MetaTrader ugyanarra a gépre és azt is, hol adható meg a telepítési mappa a MetaTrader telepítőprogramokban. Ebben a bejegyzésben arról írok, hogyan lehet másolással létrehozni egy új MetaTrader példányt a számítógépen.

Miért lehet hasznos?

Az alábbi lista segít rávilágítani, mikor lehet hasznos a hagyományos telepítés helyett egy meglévő lemásolásával létrehozni egy új MetaTrader példányt.

 • Azonos beállítások használata. Van lehetőséged rá, hogy örökítsd a korábbi beállításaidat. Ez akár a teljes rendszermappa tartalmára vonatkozik, beleértve az indikátorokat, experteket, szkripteket, letöltött gyertyaadatokat, profilokat, sablonokat és egyéb mentett adatokat.

 • Gyorsabb. Nem kell időt tölteni a telepítő letöltésével/kikeresésével, elindításával és futtatásával, nem beszélve a saját eszközök bemásolásának, valamint az egyéni beállítások elvégzésének időigényéről.

 • Hasonló munkakörnyezet egyszerű duplikálása. A már megszokott munkakörnyezet használata kényelmesebbé teszi a kereskedést, mivel nem kell nulláról kezdened a felület beállítását.

 • Rendszeres frissítések és karbantartás. Ha a MetaTrader példányokat másolással hozod létre, akkor a frissítések és a karbantartás esetenként könnyebb lehet, mivel a frissítéseket csak egyszer kell végrehajtani az eredeti példányon, majd ezeket a frissítéseket az összes másolatra alkalmazhatod. Ez csökkenti a telepítési hibák és problémák lehetőségét.

A telepítési mappa

Ahhoz, hogy egy meglévő MetaTrader telepítést lemásolhass, tisztában kell lenned azzal, hogy mi a telepítési mappa. A MetaTrader 4 vagy MetaTrader 5 telepítési mappa tartalmazza a terminal.exe (terminal64.exe) és metaeditor.exe (metaeditor64.exe, metatester64.exe) futtatható állományokat. Amennyiben egyet sem látsz ezek közül, akkor valószínűleg a rendszermappában jársz, az nem megfelelő! Adok két tippet ahhoz, hogyan keresd meg a telepítési mappát.

A telepítési mappa megkeresése

 • Az asztali parancsikon segítségével: keresd meg az Asztalon annak a MetaTradernek a parancsikonját, amelyet le szeretnél másolni, majd húzd fölé az egeret és várj egy pillanatot! A buboréktippben hamarosan megjelenik a telepítési mappa elérési útvonala. Ez leggyakrabban az alábbiakhoz hasonló lesz:

  • C:\Program Files (x86)\MetaTrader 4 brókercégnév\
  • C:\Program Files\MetaTrader 5 brókercégnév\

  Ha nem sikerül előcsalogatni a buboréktippet, akkor kattints jobb egérgombbal a parancsikonon, majd a Parancsikon / Shortcut fülön nézd meg a Cél: / Target: mező értékét, benne lesz a teljes elérési útvonal. Arra a mappára lesz szükséged.

 • A rendszermappa alapján: ha valami (pl. adatvesztés) miatt már nincs parancsikon, amiből kiindulhatnál, de még el tudod indítani a kérdéses MetaTradert, akkor nyisd meg a rendszermappát a MetaTraderből a Fájl menün belüli Rendszermappa megnyitása lehetőséggel, majd dupla bal kattintással nyisd meg az origin.txt szöveges fájlt! A fájlban megtalálod a telepítési mappa elérési útvonalát.

  Fontos, hogy a szöveges fájlt semmiképpen se módosítsd!

Így csináld!

 • Ellenőrizd, hogy hol van a fájlrendszeren belül a lemásolni kívánt MetaTrader rendszermappája! Ezt úgy tudod megtenni, hogy a MetaTraderen Fájl (File) menüpontján belül a Rendszermappa megnyitása (Open Data Folder) lehetőséget választod.

  Innentől kezdve két eset lehetséges, ezt figyelmesen olvasd el, mert később még hivatkozni fogok az A és B esetekre!

  • „A” eset: a Windows rendszer Felhasználói Fiókok Felügyelete funkciója be van kapcsolva. Ez azt jelenti, hogy a felugró mappa ablak elérési útjában szerepel a C:\Users\{Windows felhasználóneved}\AppData\Roaming\ elérési út. Ebben az esetben az érintett MetaTrader rendszermappája máshol található, mint a telepítési mappa.
  • „B” eset: a Windows rendszer Felhasználói Fiókok Felügyelete funkciója ki van kapcsolva vagy a MetaTradert a /portable kapcsolóval indítod. Ez azt jelenti, hogy az érintett MetaTrader rendszermappája a telepítési mappával megegyező elérési úton található.

  A legtöbb Windows rendszeren az alapbeállítás az „A” eset, vagyis az, hogy a telepített programok beállításai a bejelentkezett felhasználó saját mappája alatt jönnek létre.

 • Legyen egy gyűjtőmappád! Egy korábbi bejegyzésemben ötletet adtam arra vonatkozólag, hogyan szervezd a különböző MetaTrader példányaidat egy mappában belülre. Ha még nem tetted, olvasd el a cikk erre vonatkozó részét és csak ezt követően lépj a következő pontra!

  A lényeg, hogy célszerű létrehoznod egy gyűjtő mappát, például C:\Terminálok\, esetleg C:\MetaTrader 4\ és  C:\MetTrader 5\, ha párhuzamosan használod mindkét platform verziót. Az egyes brókerek saját kereskedőtermináljait e könyvtáron belüli egyedi elnevezésű mappákba fogod telepíteni.

 • Keresd meg a duplikálni kívánt brókercég MetaTraderének telepítési mappáját!

  Ha például a Super Broker nevű brókercéghez szeretnél új MetaTrader telepítést létrehozni, akkor keresd ki annak a telepítési mappáját, majd egyszerűen hozz létre egy Super Broker 2 nevű könyvtárat a gyűjtőmappádban!

  Amennyiben az adott brókercégnek még sosem telepítetted a terminálját, akkor a legegyszerűbb megoldás, hogy elvégezd a telepítést a szabályos módon és megadod az egyedi telepítési mappát a telepítőben a C:\Terminálok\ mappádon belül.

 • Másold át a Super Broker telepítési mappájának tartalmát a frissen létrehozott Super Broker 2 mappába!

  Egy valós példát alapul véve tegyük fel, hogy a C:\Program Files (x86)\Admirals\ elérési út alatt van már egy telepített MetaTrader 4 terminálod, és ez alapján szeretnél létrehozni egy következő példányt. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy létrehozod például a C:\Terminálok\Admiral 2\ könyvtárat, és minden fájlt és könyvtárat átmásolsz a C:\Program Files (x86)\Admirals\ mappából az imént létrehozott C:\Terminálok\Admiral 2\ mappába. A későbbiekben a további új példányok létrehozásakor már azonnal tudni fogod, hogy a C:\Terminálok\ könyvtáron belül kell keresgélned.

 • Hozz létre egy parancsikont az új terminálnak, ha szükséged van rá! Ezt a legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy jobb egérgombbal kattintasz a terminal.exe / terminal64.exe fájlra, majd a Küldés (Send to) lehetőségen belül az Asztal (parancsikon létrehozása) / Desktop (Create shortcut) lehetőséget választod. Ekkor létrejön egy parancsikon az Asztalon, amelyet tetszőlegesen átnevezhetsz, illetve a jobb egérgombbal történő kattintáskor megjelenő Tulajdonságok / (Properties) lehetőségre kattintva akár egyedi ikont is adhatsz a parancsikonnak, így az egyes ikonok könnyebben megkülönböztethetővé válnak.

  Tipp: a brókercég ikonját mindig a terminal.exe/terminal64.exe fájl mellett találod, onnan kell kiböngészned.

 • Indítsd el az új parancsikonnal vagy az új mappában lévő futtatható állománnyal az új példányt! MT4 esetén a terminal.exe, MT5 esetén a terminal64.exe elindítása szükséges.

  • Az „A” esetben az indítás több ideig tart majd, mivel az új példány akkor hozza létre az új rendszermappáját, ezáltal egy teljesen üres terminált fogsz látni. Az elinduló teljesen üres és alaphelyzetben lévő terminál valószínűleg felkínálja az új demószámla megnyitásának lehetőségét, MetaTrader 5 esetén még az is lehetséges, hogy automatikusan megnyitja azt.
  • A „B” esetben az indítás gyors lesz, és a lemásolt MetaTraderből ismert munkakörnyezeted fog köszönteni, legfeljebb számla bejelentkezéshez kéri a jelszavadat.
 • Gyakorlatilag készen vagy, egy rendelkezésedre áll az új MetaTrader!

  • Ha a „B” esetről van szó, akkor nincs további teendőd.
  • Ha az „A” esetről van szó és üres terminált szerettél volna létrehozni, akkor sincs további teendőd.
  • Ha az „A” esetről van szó és szeretnéd a korábbi munkakörnyezetedet az új terminálban is viszontlátni, akkor lépj tovább a következő pontra!
 • Örökítsd a régi példány rendszermappájának tartalmát! Indítsd el a régi és az új MetaTrader példányt, nyisd meg mindkettő rendszermappáját, zárd be a két MetaTradert, majd a régi rendszermappa tartalmát másold át az új rendszermappába az origin.txt kivételével!

  Példa:

  • A régi MetaTrader rendszermappája: c:\Users\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\DEB090FFF49E027762709F9113898F1D\
  • Az új MetaTrader rendszermappája: c:\Users\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\C49A48CFF79054356EDBEA599E112673\

  A teendőd az, hogy az origin.txt fájl kivételével minden könyvtárat és fájlt átmásolj a régi mappából az új mappába. A másolást követően indítsd el az új MetaTradert, amelyben így már a megszokott munkakörnyezetedet találod majd.

Kérd a segítségemet!

Nem sikerült megoldanod, amit akartál? Kérj tőlem konzultációt és megoldom a feladatot és azt is megmutatom, hogyan csináld legközelebb te magad!