Ebben a bejegyzésben szeretnék Neked bemutatni egy RSI indikátort, amellyel képes leszel sávokat rajzolni és szinteket vizualizálni, akár különböző színekkel és vonalvastagságokkal – a gyári RSI indikátorral ez nem kivitelezhető.

Egy ügyfelem nemrég azzal a kéréssel keresett meg, hogy készítsek neki egy olyan RSI indikátort, amely egyben arra is képes, hogy a számára fontos sávokat különböző színekkel jelölni tudja. Árajánlat készítése helyett azonban felajánlottam neki, hogy ingyenesen elkészítem a programot – azzal a kiegészítéssel, hogy azt a blogomon is megosztom az olvasókkal. Így egy helyett több kereskedőnek tudok segíteni. Most bemutatom Neked a szoftvert, hogy Te is használni tudd.

Az indikátor célja

A program célja tehát az, hogy az RSI indikátor értékeinek megjelenítésén túlmenően sávokat, illetve szinteket tudjon megjeleníteni az általad megadott színekkel.

Az RSI értékeket a program a gyári RSI indikátor alapján számolja, tehát ezzel kapcsolatban nem lesz semmilyen eltérés. Azokat a szokásos szinteket, amelyeket minden indikátornál meg lehet adni, ebben is állítani tudod majd.

A rajzolt sávok és szintek alkalmazása komoly vizuális segítség lehet, hiszen azok megkönnyíthetik az elemzést és a számodra fontos értékek megtalálását.

Az indikátor – például – a következő megjelenítésekre képes:

Letölthető sávrajzoló RSI indikátor
Letölthető sávrajzoló RSI indikátor

Az indikátor paraméterei

Paraméter elnevezése Paraméter célja, jelentése
RSI periódus Az RSI indikátor periódusa
RSI alkalmazott ár Az RSI indikátor alkalmazott ára
Skála címkék megjelenítése?
 • Nincs – a sávok és szintek értékei sehol sem jelennek meg
 • Charton kívül – a sávok és szintek értékei megjelennek a skála jobb oldalán
 • Charton belül – a sávok és a szintek értékei megjelennek a skála bal oldalán

A Charton kívül opció használatakor vastag RSI szalag megjelenítéskor a vonalak kitakarják a szalag metszéspontjait. Sajnos ez MT4 adottság, nem adható meg, hogy a rajzolt objektumok a háttérben legyenek a skála címke megjelenítés mellett.

A Charton belül opciót ajánlott a MetaTrader4 „Chart eltolás” funkcióval használni annak érdekében, hogy az RSI szalag ne lógjon rá a megjelenített értékekre.

Kijelzés mérete A szöveges kijelzések betűmérete.
Kijelzés betűtípusa A szöveges kijelzések betűtípusa
Kijelzés ebben a sarokban Az utolsó / éppen mozgó RSI érték megjelenítése az indikátor chart ablakának ebben a sarkában jelenjen meg.
RSI érték megjelenítése
 • Kikapcsolva – nincs megjelenítve az RSI érték
 • Utolsó lezárt érték – az utolsó lezárt gyertyához tartozó RSI érték van megjelenítve
 • Éppen mozgó érték – az éppen mozgó gyertyához tartozó RSI érték van megjelenítve
 • Utolsó lezárt + éppen mozgó érték – az utolsó lezárt és az éppen mozgó gyertyához tartozó RSI érték is meg van jelenítve
RSI érték szövegszíne Megjelenítés esetén az RSI értékek színe.
Sáv n intervalluma A(z) n. sáv vagy vonal intervalluma. Bővebben a következő bekezdésben írok majd róla. Értékadási lehetőségek példái:
 • 50
 • 50-
 • -50
 • 50-60
Sáv n színe A(z) n. sáv vagy vonal színe.
Határoló vonalak vastagsága A megjelenített vonalak vastagsága. A sávokra ez a paraméter nincs ráhatással.
Határoló vonalak stílusa A megjelenített vonalak vonalstílusa. A sávokra ez a paraméter nincs ráhatással.

Az intervallumok

Az indikátorban a sávokat és a vonalakat 4 különböző módon lehet megadni. A fejlesztés során a cél az volt, hogy minél könnyen definiálható legyenek az egyes sávok, vonalak. 10 különböző intervallumot adhatsz meg, ezek közül bármennyi lehet sáv, és bármennyi lehet vonal.

Amennyiben egy intervallum színe None (azaz nincs színe), akkor az az intervallum nem kerül megjelenítésre.

Az indikátor alapbeállításaiban az összes lehetőségre találsz majd példát. Ha kíváncsi vagy az egyes megadások közötti különbségre, egy kivételével rakd az összes intervallumot None színre, így egyszerűen tudod majd tesztelni a programot.

Az indikátor telepítése

A program telepítése egyszerű: a rendszermappa MQL4\Indicators\ mappájába kell bemásolnod a programot, majd frissíteni a Navigátorban az indikátorok listáját. Ha nem csináltál még ilyet, vagy szükséged van ezzel kapcsolatos útmutatásra, kattints ide!

Az indikátor beszerzése

Az indikátor letöltési linkjét e-mailben osztom meg Veled. Ha úgy döntesz, egyúttal feliratkozhatsz a listámra is – ez azért lesz számodra hasznos, mert további tartalmakat és olvasnivalót fogok Neked küldeni hétről hétre.

Ha az indikátor letöltése mellett döntesz, akkor hozzájárulsz ahhoz, hogy e-mailt küldjek Neked a program letöltési linkjével, illetve ahhoz, hogy a programmal kapcsolatban később megkérdezzem véleményedet.

Ez a változat, amit Te megkapsz, már a korábbi visszajelzések alapján módosított változat – érdemes tehát visszajelzést adnod majd, hiszen én odafigyelek Rád!

Jó munkát kívánok az indikátorhoz, és kellemes olvasást további anyagaimhoz!