Ahol a figyelem, ott az energia
Horváth Gábor

Kedves Olvasók! Ismét olyan cikkel jelentkezem, amely nem konkrétan az aranyásásról szól – azaz nem technikai jellegű témáról írok, mivel a piac bányáiban a kincset csak technikával sajnos nem lehet a felszínre hozni – persze az is elengedhetetlen a sikerhez.

Trader pályafutásom kezdete óta én is elkövettem a legtöbb tipikus hibát, sok dolgot benéztem, hazardíroztam, álmodoztam és naiv voltam. Nem születtem kereskedő-szuperképességekkel – legnagyobb sajnálatomra. A helyzet folyamatosan javul, de még van mit feltárnom, és mélyebbre mennem.

Az írásaim nem mindenkit érintenek, és nyilván ütközhetnek más nézőpontokkal vagy tapasztalatokkal. Szubjektív felismeréseimről írok – másról nem is tudnék –, és az írásaimban a pszichés illetve mentális akadályok elhárítását helyezem az előtérbe. Saját tapasztalataim – és régóta kereskedő kollegák – szerint ezek felelősek a kudarcokért. A rossz programokból sajnos sok fut bennünk – amelyek újra és újra elgáncsolhatnak, ám ha tudunk róluk, akkor a felszínen tarthatjuk és átírhatjuk őket. Ha megérintenek az üzenetek az jó, mert meríthetsz belőlük, ha ellenállást váltanak ki az is jó lehet, mert megnyomtak egy érzékeny pontot, amivel valószínűleg dolgod lehet. Emellett az is előfordulhat, hogy csak üres szavaknak hatnak.

A fókusz

Az online kereskedést számos hátráltató tényező akadályozhatja. Rangsorolni ezeket nem érdemes, mivel a kilyuggatott hajón az összes lék ugyanolyan fontos. Persze vannak kisebbek és nagyobbak, de a lék, az akkor is csak lék marad, és muszáj betömnünk, ha a felszínen szeretnénk maradni.

Ebben az írásban egy hiányra világítok, amely sokakat gátolhat a sikerben, és ez a fókusz hiánya.

A kereskedés olyan tevékenység, amely kiemelkedően megköveteli az összpontosítást és az odafigyelést, mert itt a legkisebb figyelmetlenség is azonnali fizetéslevonással járhat. Amikor kereskedünk – az eredményesség érdekében – rá kell hangolódnunk az adott instrumentum mozgására, és muszáj koncentrálni a figyelmünket. Igazán fókuszálni egyszerre csak egy tevekénységre lehet, és ha kereskedés közben filmet nézünk, telefonálunk, csetelünk vagy forexes fórumokon trollokkal vitatkozunk, akkor a fókusz máris nem a kereskedésre irányul. Pedig ahol a figyelem, ott az energia. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy azokban az időszakaimban, amikor nincs meg a kellő figyelmem a csártok irányában, akkor drámai módon romlak az eredményeim.

Profizmus nem létezhet koncentrálás nélkül sem a sportban, művészetben, és sehol máshol. Az agysebész jut az eszembe, aki operáció alatt online pókerezik – ez furcsa életkép lenne.

Profizmus nem létezhet koncentrálás nélkül sem a sportban, művészetben, és sehol máshol.

Mit akarunk elérni a kereskedéssel? Valószínűleg a leginkább motiváló erő a profit szerzés. Pénzt keresni profizmus. Az amatőr kedvtelésből teszi, amit tesz, de a profi pénzért, ám ez nem zárja ki, hogy ne szerethetné az adott tevékenységet. Nagyon jónak kell lenni a profinak abban, amit csinál, és azért jó benne, mert képes a feladatára fókuszálni.

Ráhangolódni a piaci mozgásokra a koncentrációval kezdődik. A ráhangolódás és a kereskedési stratégiánk együttese segíti, hogy észrevegyük és kihasználjuk a piac által kínált lehetőséget, amiből belépési lehetőség lesz.

Amikor kereskedünk, a jelen pillanatra kell fókuszálni, arra a csártra, amelyen az ügylet nyitását tervezzük. Ez legyen a legfontosabb, fontosabb, mint a távlati célunk, amiért kereskedünk. Mindig az előttünk álló ügylet a legfontosabb, amelyet nyitni készülünk, mivel az visz közelebb – vagy távolabb – ahhoz, amiért az egészet csináljuk. Egy trédet se becsüljünk alá, mivel mindegyik hozzátesz vagy elvesz az egyenleg oldalhoz, és ami még fontosabb, a mentális tőkéhez és az önbizalomhoz.

A fókuszt ne csak a csártokra irányítsd. Folyamatosan figyeld magad is. A hajlamosságod a hibákra, a fegyelmezetlenségre és a reakciód a veszteségekre – vagy akár a nyereségekre. Továbbá legyenek a figyelmed előterében a lezárt ügyletek is. Vezess kereskedési naplót! Ha nem vezetsz naplót, és nem jók az eredményeid, akkor tegyél egy próbát pár héten keresztül, és vesd össze az új eredményeid a naplós időszak előttivel.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!