Kereskedés és robotfejlesztés során gyakran merül fel az a fogalom, hogy slippage (csúszás).  Beszéljünk róla!

A csúszás azonnali végrehajtás során

Amikor úgy határozol, hogy buy vagy sell pozíciót nyit azonnal, akkor a kérésedet a brókercég – hivatalosan – a rendelkezésre álló árak közül a legkedvezőbb áron hajtja majd végre. Buy esetében a legalacsonyabb, sell esetén a legmagasabb áron. Ha buy pozícióhoz eleve magasabb áron sikerül hozzájutni, mint ami optimális lett volna, akkor hátrányos helyzetből indulunk.

Buy vagy sell pozíció nyitására több lehetőségünk van egy meztelen MetaTrader4-ben is; az F9 billentyűvel előhívható kereskedési panel, illetve a chart bal felső sarkában elhelyezkedő One Click Trading is erre a célra szolgál.

Azonnali nyitásnál lehetőségünk van arra, hogy megadjuk, mekkora toleranciát fogadunk el a brókercég végrehajtása során. Ezzel a fogalommal Slippage (csúszás, végrehajtási csúszás) néven találkozhatsz. A könnyebb megértés érdekében egy fiktív instrumentum egész számú áraival mutatok egy példát.

Tételezzük fel, hogy buy pozíciót szeretnél nyitni, és az utasítás kiadásának pillanatában 1230-as Ask árfolyamot mutat a brókercég számodra. Optimális esetben pontosan ezen az áron fog létrejönni a buy pozíciód, és nincs miről beszélgetni. Azonban ha a végrehajtás közben a piac mozog – vagy a brókercég megpróbál átverni -, az történhet számodra kedvező, és kedvezőtlen irányban is. Buy pozíció esetében az alacsonyabb, sell pozíció esetében a magasabb árérték az előnyösebb. Gondolj bele az ismert mondásba: Olcsón venni és drágán eladni.

Ha az árfolyam menet közben 1231-re módosul, akkor 1 egész ponttal hátrányosabb helyzetből indulhatsz, ha ezt hajlandó vagy elfogadni. Brókercégtől függ, hogy van-e lehetőséged korlátok közé szorítani, hogy milyen hátrányos helyezetet vagy még hajlandó elfogadni.

A csúszás mértékét a kereskedési panelen tudod beállítani, amennyiben erre az adott számlához tartozó kondíciók lehetőséget biztosítanak. Nézd meg az alábbi két képet! Az első (bal oldali) ábrán olyan brókercég panelét mutatom, amelynél van lehetőséged dönteni erről a toleranciáról. A második (jobb oldali) képen pedig olyan panelt látsz, amin a brókercég végrehajtásán múlik, hogy végül milyen áron teljesül egy-egy általad indított tranzakció. (A képeken EURUSD árfolyama szerepel, de a példánál az instrumentum típusának nincs jelentősége.)

A slippage (csúszás) mértéke beállítható
A slippage (csúszás) mértéke nem állítható

Ha megadhatod a csúszási toleranciát, akkor vedd figyelembe, hogy mi az a távolság, amelyet még hajlandó vagy bevállalni. A példánknál maradva az alábbi táblázat segít eligazodni a slippage értékei és következményei között:

Tolerancia mértéke Még elfogadott ár
0 1230
1 1229, 1230, 1231
3 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233
5 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235

A csúszási toleranciát a bal oldali képen állíthatod be kézi kötésnél, míg egy robot esetében külső paraméter segítségével tudod megadni. Ha nincs ilyen paraméter, akkor kérd meg a programozót, hogy hozza létre.

Mekkora legyen a tolerancia mértéke?

A csúszási tolerancia mértékét mindig Neked kell meghatároznod. Ez a távolság teljes mértékben szubjektív. Más érték lehet elfogadható egy olyan kereskedőnek, aki skalpoló technikát alkalmaz nagyon kicsi zárási távolságokkal és más annak, aki napon túli kereskedéssel foglalkozik, sokkal nagyobb zárási távolságokkal.

Ha gyakran kötsz, vagy kis távolságokat alkalmazol a zárásnál, akkor ajánlott a kisebb csúszási tolerancia; ha pedig ritkábban, vagy nagy távolságokat alkalmazol a zárásnál, akkor beleférhet a nagyobb tolerancia is.

Ha a nyitást követően 5 pipen belül zárni akarsz, akkor már 0.5 pip csúszás is kellemetlenül érinthet. Ha egy jól megalapozott tradet indítva 100 pippel később szeretnél kiszállni, akkor akár a 3 pip tolerancia is elfogadható lehet számodra.

A csúszás megbízás esetén

Természetesen a megbízások esetén is előfordulhat, hogy más áron teljesülnek, mint amit megadtunk. Amikor megbízásokat mondok, akkor a limit, stop, take profit és stop loss megbízásokra gondolok. Itt is előfordulhat, hogy nem lesz pontosan ott a jegyzett ár, ahol az adott teljesülést elvárnánk. Ezzel kapcsolatban sajnos semmilyen toleranciát nem tudunk beállítani; itt kénytelenek vagyunk rábízni magunkat a brókercégre. Ha nem árjegyzés okozza ezt a jelenséget, akkor feltehetően a brókercég inkorrekt magatartása. Sok cég fel is használja ellenünk ezt a „lehetőséget”; sokszor egy-egy ponttal, nem ritkán nagyobb mértékben hátrányosabb helyen hajtja végre az előre beadott megbízásokat.

Ez különösen akkor idegesítő, amikor sokszor kis távolságokat bukunk el a megbízások teljesülésekor vagy zárásakor. Nagyobb piaci mozgások (pl. bejelentések) idején is tapasztalhatóak akár különösen nagy eltérések is a várt és a bekövetkezett teljesülés között.

Általános érvényű szabály a kereskedésben, hogy minél likvidebb – azaz minél nagyobb forgalommal rendelkezik – egy instrumentum, annál kevesebb alkalommal jön szembe olyan helyzet, amikor „nem lesz ár” ott, ahol mi szeretnénk. A devizapiaci kereskedelem a kifejezetten likvidnek számít, ugyanakkor a központi piaci szabályozás hiánya miatt a teljesülésekkel nagyon sok esetben fogunk pénzt veszteni. Ezeknek a veszteségenek csak kisebb részét okozza a piaci mozgás, a többi a brókercégek etikátlan viselkedésének tulajdonítható.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Hogyan lehet észrevenni a csúszásokat?

A megbízásos stoploss és takeprofit teljesülések ellenőrzése viszonylag egyszerű. A számlatörténetben vizsgáld meg a pozíciók záróárát, és vesd össze az adott pozíciózárás okával. Ha takeprofit miatt szállt ki a pozíció, akkor a takeprofit és a záróár, ha pedig stoploss miatt szállt ki a pozíció, akkor a stoploss és a záróár összehasonlítását kell elvégezned. Ha a vizsgált értékek eltérnek, akkor a Te elvárásodtól eltérő áron történt meg a megbízás végrehajtása.

Az azonnali nyitások és zárás zárások esetében kifejezetten nehéz dolgod van, mivel ezekben az esetekben a „kézi” adatrögzítés és megfigyelés emberfeletti feladat, hiszen gyorsan változnak az adatok és nem lehetsz abban biztos, hogy jó értékeket rögzítesz. Javaslom, hogy használj valamilyen pozíciónyitó szoftvert, és azzal mérd az azonnali végrehajtás pontosságát. Ha saját robottal rendelkezel, akkor megkérheted a programozódat, hogy mentse a parancs elküldésekori árat – tehát amin optimális esetben kellene megtörténnie a végrehajtásnak. Az adott cselekvés – nyitás vagy zárás – befejeződése után pedig rendelkezésedre fog állni a záróár is. A két adattal ugyanúgy el tudod végezni az összehasonlítást, mint a megbízások esetében.

Az alábbi táblázat segít a kiértékelésben.

Pozíció / megbízás típusa Történés Kimenetel
BUY, BUY STOP, BUY LIMIT Nyitóár a megadott ár felett teljesül Kedvezőtlen
BUY, BUY STOP, BUY LIMIT Nyitóár a megadott ár alatt teljesül Kedvező
SELL, SELL STOP, SELL LIMIT Nyitóár a megadott ár alatt teljesül Kedvezőtlen
SELL, SELL STOP, SELL LIMIT Nyitóár a megadott ár felett teljesül Kedvező
BUY pozíció take profit Take profit a megadott ár alatt teljesül Kedvezőtlen
BUY pozíció take profit Take profit a megadott ár felett teljesül Kedvező
SELL pozíció take profit Take profit a megadott ár felett teljesül Kedvezőtlen
SELL pozíció take profit Take profit a megadott ár alatt teljesül Kedvező
BUY pozíció stop loss Stop loss a megadott ár alatt teljesül Kedvezőtlen
BUY pozíció stop loss Stop loss a megadott ár felett teljesül Kedvező
SELL pozíció stop loss Stop loss a megadott ár felett teljesül Kedvezőtlen
SELL pozíció stop loss Stop loss a megadott ár alatt teljesül Kedvező

Mutatsz egy konkrét példát?

Persze. Megkértem Gábort, hogy keressen egy éles számlán bekövetkezett csúszást. Sajnos nem kellett sokat keresgélni: az egyik számláján rögtön szembejött egy. A reklamálást a brókercég elutasította, azt mondták, hogy ez a „piacra közvetített ügyletek esetén sajnos előfordul”. Ennek a viselkedésnek és a flegma magyarázatnak köszönhetően Gábor hamarosan otthagyja ezt a céget, mert ez nem az első – és vélhetően nem is utolsó – eset.

A képen az S/L és a jobb oldalon lévő Ár oszlopokat kell összehasonlítani – utóbbi a záróárat mutatja. Eredetileg az SL szint 13050.22 -re volt beállítva, a végrehajtás azonban 13056.78 -on történt. Ez 6.56 DAX pontnyi különbség, ami indokolatlanul sok. Ennyivel több veszteséget kell kifizetnie a kereskedőnek, ebben az esetben Gábornak.

6 pontos DAX csúszás

Mit tudok tenni?

A nagyobb – vagy kisebb, de rendszeres – csúsztatott teljesülések kapcsán mindig keresd fel a brókercéget, és kérj indoklást. Már a brókercég hozzáállása és magyarázata is a hasznodra lesz, hiszen idővel kitűnik, hogy hülyére veszik-e az embert, vagy ténylegesen rajtuk kívül álló ok vezetett a csúszáshoz. Vannak olyan cégek, amelyek – ha kérdőre vonod őket – elismerik a felelősséget, és részben vagy egészben jóváírják a veszteségedet. Amennyiben erre soha nem kerül sor, el kell gondolkodni azon, hogy érdemes-e náluk kereskedni.

Számíts rá, hogy 100%-os pontossággal egyetlen brókercég magyarázatát sem lehet készpénznek venni. Az informatikai és pénzügyi infrastruktúrára kizárólag nekik van teljes rálátásuk, ezzel sokszor visszaélhetnek és vissza is fognak élni.

Alakuló klubunk tervei között szerepel a brókercégek tapasztalat alapú minősítése mentén készített lista, amit a Ti segítségetekkel hozunk majd létre.

Ajánlom továbbá korábbi cikkemet, amelyben megmutatom, hogyan lehet MT4-ben visszatesztelés során szimulálni a csúszással kapcsolatos jelenségeket.

Oszd meg és véleményezd a bejegyzést!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor mondd el véleményedet és tapasztalataidat az alábbi űrlap segítségével és oszd meg a bejegyzést Facebookon is!

Másképpen nem tudhatom, hogy hány embert is érdekel ez a téma. :(