Radulovic Attila

Ez a bejegyzés-sorozat Gábor kereskedési rendszeréről, a Szörfről szól. Az előző részben említettük, hogy május utolsó hetében indul a Szörf tréning, mely ezt a rendszert tanítja meg részletesen az elhivatott érdeklődőknek. A második részben szó esett a kereskedés négy alappilléréről, ebben a részben pedig arról beszél Gábor, hogy mit tárgyal leginkább a tréning, és hogy kinek ajánljuk – illetve kinek biztosan nem.

Horváth Gábor

Emlékeztetőül, az előző cikkben írtam a négy fontos tartópillérről:

  1. Pszichológia – mentális felkészültség
  2. Piaci látásmód – szemlélet
  3. Kockázat és pénzkezelés (money management)
  4. Belépési szignálok, stratégiák

Ezen a tréningen leginkább a 2-es és a 4-es pontokkal foglalkozunk; a színtiszta technikai analízisen és a gyakorlati kereskedésen van a hangsúly. A 3-as pont természetesen része a Szörf kereskedési rendszernek, konkrét stop-loss, célár és menedzselési módszereket kínál. Azonban evidenciaként kezeljük a kockázat és pénzkezelést, és itt már nem fordítunk időt arra, hogy ezek mibenlétéről vagy fontosságáról beszéljünk.

Elképzelhető, hogy spontán érintjük a tőzsdepszichológiát – ha éppen arra terelődik a szó –, de ebben a tematikában most nincs benne ez a terület. Viszont Raduval a terveink között szerepel, hogy a jövőben tartunk tőzsdepszichológiával foglalkozó ingyenes webináriumokat. Ezeknek az időpontjáról Radu értesíteni fog benneteket a hírlevelében.

Lássuk, hogy kinek és kinek nem ajánljuk a tréninget!

Kinek nem ajánljuk a Szörf kereskedési tréninget?

Ha csak az a kérdés foglalkoztat valakit, hogy mennyi pénzt lehet ennek a rendszernek az alkalmazásával keresni, ő nem ezt a tréninget keresi – és biztos, hogy nem is engem. Számomra ennek a kérdésnek nincs létjogosultsága, és nem is tudok vele mit kezdeni – valószínűleg a kérdezővel sem. Egy hasonlattal világítom meg, hogy miért. Tegyük fel, elhatározza egy gyerek, hogy megtanul hegedülni. Választ egy tanárt, elmegy hozzá, és még az első óra előtt felteszi azt a kérdést, hogy „majd mennyi pénzt lehet ezzel a hegedülés izével keresni?” Erre mit lehet mondani? Mennyire érdekli azt a gyereket a zene vagy a hegedű? És ha a tanár nem zavarja el, és valami csoda folytán megtanul a gyerek a hegedülni, honnan tudhatná azt bárki, hogy mit lesz képes kihozni a tudásából és önmagából. Művész lesz? Hobbi zenész, utcai vagy a new york-i filharmonikusoknál fog játszani?

Az, hogy én vagy akárki más mit hoz ki magából és egy kereskedési rendszerből, semmilyen viszonyban vagy összefüggésben nincs egymással. Még viszonyítási alapnak sem tekinthető.

[…] nem alapképzésről van szó. A tréning tömény és erős.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem alapképzésről van szó, és a tréningen való részvétel igényel bizonyos alapismereteket. Akik teljesen kezdők, esetleg még csártot sem láttak, vagy egyetlen pozíciót sem nyitottak eddig, akkor ez nem az ő tréningjük. Akinél nincsenek meg a legelemibb alapok, akkor nincs mire építeni a felépítményt, és egy kukkot sem fog érteni az előadásokból.

Mivel nem ingyenes a tréning, ezért a csalódások elkerülése végett arra kérlek benneteket, hogy vegyétek mindezt figyelembe. Hogy haladni tudjunk az anyagban, és hogy valóban az érdemi munka mehessen, nincs mód arra, hogy megtorpanjunk az alapoknál. A tréning tömény és erős.

A részvételhez szükséges elengedhetetlen alapismeretek a következők:

  • Forex és tőzsdei alapfogalmak (tőkeáttét, stop-loss, célár, lot, pip, spread stb.)

  • Japán gyertyák

  • Fibonacci korrekciós és tágulási szintek

  • Támasz-ellenállás szintek

  • Trend fogalma, trendvonal és trendcsatorna

  • Fordulatot jelző alakzatok

  • Kockázat és pénzkezelés

  • Tőzsdepszichológia alapismerete

  • Egy elemző platform ismerete

Amennyiben úgy érzed, hogy a fent felsoroltak közül bármelyikben hiányosságod van, akkor nézz körül Radu oldalán, mert nála is nagyon sok témában találsz segítséget. De ellátogathatsz az én oldalamra is, ahol szintén megtalálhatsz sok alapinformációt.

Kinek ajánljuk a Szörf kereskedési tréninget?

Akik szeretnének egy látásmódot a magukénak tudni, amellyel tájékozódhatnak az árfolyam mozgások között, és szeretnék megérteni, hogy éppen mi történik a piacon – vagy mi nem.

Elsősorban haladó kereskedőknek, és ezen a tág csoporton belül azoknak, aki komolyan gondolják a kereskedést, tehát szakmaként tekintenek rá. (Haladó kereskedőknek azok tekinthetők, akik a fenti felsorolásban szereplő fogalmakkal már legalább ismerkedés szintjén találkoztak – Radu). Fontos szeretni ezt a tevékenységet, és hogy ne kizárólag a pénzszerzés miatt nyúzza a piacot az ember, mert abban úgysem lesz köszönet. Természetesen mindannyian a profit miatt csináljuk – ez a játék és a motiváció fontos része –, de akinek unalmas vagy megerőltető a kereskedés, annak nem segíthetünk.

Meggyőződésem, hogy befektetett energia, tanulás és gyakorlás nélkül hosszútávon nem terem babér ezen a területen. Tisztában vagyok vele, hogy van olyan, aki nem minket keres, mert nem azt mondjuk, amit esetleg hallani szeretne.

[…] Meggyőződésem, hogy befektetett energia, tanulás és gyakorlás nélkül hosszútávon nem terem babér ezen a területen. Tisztában vagyok vele, hogy van olyan, aki nem minket keres, mert nem azt mondjuk, amit esetleg hallani szeretne.

Ajánljuk azoknak, akik haladóként elakadtak ezen az úton – vagy el sem tudtak igazán indulni rajta. Akik úgy érzik, hogy már közel vannak, de még hiányzik valami ahhoz – ki tudja mi…–, hogy megérkezzenek az eredmények. A tréning egy lehetséges alternatívát kínál a tovább lépéshez.

Nem számít, hogy hány hónapja vagy éve kereskedsz. Én azt vallom, hogy a siker elérése nem az idő függvénye, hanem a tudáson, a befektetett minőségi energián és gyakorláson múlik, és persze a mentális rátermettségen – már ami kereskedés területéhez szükséges. A több éves kereskedő múlt még nem jelenti feltétlenül a sikert. Valakinek több, valakinek kevesebb időre van szüksége.

Adjunk időt magunknak, ne siettessük az eredményeket, egyszerűen csak tegyük a dolgunkat rendszerben, szabályok szerint.

A Szörf kereskedési rendszer fő irányvonala

A tréning részletesebb tematikájáról a webináriumon lesz szó, mert nem kívánok egyszerre mindent rátok zúdítani, és szeretném, ha maradna még mondani való arra a napra is. :)

A Szörf kereskedési rendszerben alapvetően három meghatározó jelenségre – fő csoportra – összpontosítunk. Amikor sikerül észrevenni és beazonosítani valamelyiket, akkor kezdünk hozzá a pontosabb analízishez.

Nagy vonalakban vázolva kétféle korai trendindító szerkezet felfedezésére törekszünk, továbbá felismerni azt, ha már egy fennálló trenddel van dolgunk – utóbbi az egyszerűbb. Amikor megtörtént a kialakult helyzet beazonosítása, azt követően megvizsgáljuk annak az erősségét illetve az elhelyezkedését a nagy egészben – miként illeszkedik a magasabb idősíkokon zajló mozgásokhoz szerkezethez stb. Mérünk, súlyozzunk, összehasonlítunk, pontozzunk, és amennyiben zöld a lámpa piacra lépünk.

A Szörf kereskedési rendszerben alapvetően három meghatározó jelenségre – fő csoportra – összpontosítunk. Amikor sikerül észrevenni és beazonosítani valamelyiket, akkor kezdünk hozzá a pontosabb analízishez.

Tehát megtanuljuk beazonosítani, hogy hol járhatunk, mi az irány, a sebesség, továbbá esélyes-e a fordulat, stb. Ezek után foglalkozunk azokkal a szignálokkal, amelyek kialakulásakor érdemes lehet piacra lépni.

A tréning záró szakaszában annak az indikátornak a használatát és mögöttes logikiját tanuljuk meg, amely abban segít, hogy ne hagyjunk ki semmilyen fontos tényezőt az elemzésünkből, illetve összeveti és súlyozza az általunk látott információkat.

Az elkövetkező napokban további tartalmakkal jelentkezünk – holnap például egy beszélgetéssel, amelyet meg is tudtok majd hallgatni. Raduval arról is beszélünk, hogy miért rendkívül lényeges a kézi és robotos kereskedés közti kapcsolat.