Radulovic Attila

Mai témánk előtt egy kis kitérő: tegnapi bejegyzésünkben az utánkövetés fontosságáról beszéltem, és kértelek benneteket, hogy mondjátok el erről a véleményeteket. A beérkezett válaszok egy részéből kitűnik, hogy nem teljesen volt egyértelmű a megfogalmazásom, nem ment át, hogy pontosan mi is a célunk. Ezért most igyekszem jobban megfogalmazni, hogy mi fog történni az elkövetkezendő napokban.

Írni fogunk Gábor kereskedési rendszerének egyik fontos eleméről, amely a jövő héttől korlátozott napig és darabszámban megvásárolható is lesz. Ez a stratégia önmagában is eredményesen alkalmazható, és könnyen megtanulható. A szisztéma kimondottan a DAX-hoz, a német kosárindexhez készült, ezen belül az M5-ös időperiódushoz.

Akik érdeklődnek a stratégia után, és megvásárolják, nekik szeretnénk segíteni az utánkövetéssel – hogy minél előbb megtanulják és sikeresen alkalmazzák. A tegnapi cikkben említettem, hogy milyen alkotóelemek szükségesek a kereskedés sikeréhez. Íme a felsorolás, ismétlésként:

  • behatóan ismerned kell az online kereskedés alapjait,

  • tudnod kell, hogy a tanulás és az önképzés ehhez a területhez is elengedhetetlen,

  • el kell fogadnod, hogy a gyakorlati tapasztalatszerzés nem ugorható át

  • tisztában kell lenned az általad alkalmazott stratégia részleteivel (és ha robotozol, akkor annak működésével).

Az első két ponttal rendszeresen foglalkozunk itt a blogon, a zöld részekkel pedig a mostani bejegyzés-sorozattal szeretnénk benneteket segíteni. Beszélni fogunk a stratégiáról, megmutatjuk a kulcspontjait, hogy mire kell különösen odafigyelni, hol vannak a buktatók. Évek tapasztalatát kapjátok meg töményen, sallang nélkül.
Ha az előzetes bemutatás során szimpatikus lesz számotokra a stratégia, és az utánkövetési-támogatási rendszer, amibe foglaltuk, lehetőségetek lesz hozzájutni a stratégiához és igénybe venni a támogatásunkat. Hogy ez pontosan mit jelent és mit ígérünk, azt a következő napokban fogjuk bemutatni.

Most beszéljünk egy kicsit arról, hogy hogy áll össze Gábor kereskedési rendszere, és miért van benne előkelő helyen a DAX.

Kereskedésem és a DAX

Horváth Gábor Forex trader

Nálam a DAX az elsőszámú termék, és a kereskedéseim 70-80%-át ezen az instrumentumon hajtom végre – a 10-15 devizapár mellett. A jóval több ügyletkötés elsősorban az M5-ös idősík alapján történő kereskedésből adódik, továbbá, hogy az összes instrumentum közül a DAX a kedvencem. Ebből kifolyólag több időt és figyelmet szentelek neki – persze okkal, mivel nagy lehetőségeket látok benne illetve a mozgásában.

A cikksorozatban írni fogok arról, hogy miért kedvelem ezt a terméket illetve nagyvonalakban azokról a stratégiákról, amelyekkel kereskedem, és hogy miként, milyen megfigyelések alapján születtek ezek a szisztémák.

Mi az a DAX?

A DAX (németül Deutscher Aktienindex) Németország 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei megítélését mutatja – pillanatról pillanatra – egyetlen mutatóban.

A DAX-ot hivatalosan 1988-ban vezették be a németek a tőzsdére 1150 pont körüli induló értékkel. A DAX értéke a benne lévő német vállalatok részvényeinek adásvételéből adódik, az adott vállalat súlyozásával módosítva. Jelenleg a Siemens a legsúlyosabb DAX-komponens 10,09% részaránnyal, és a legkisebb súlyozással a K+S műtrágyagyártó konszern rendelkezik (0.50%). Ezek között található a többi 28 cég.

A DAX értékét jelenleg az alábbi 30 cég alapján számolják ki:

Adidas Salomon Deutsche Lufthansa AG Linde
Allianz Deutsche Post MAN
BASF Deutsche Telekom Merck KGaA
Bayer E-ON Metro
Beiersdorf Aktiengesellschaft Fresenius Medical Care AG Munich RE
BMW Fresenius SE Vz RWE
Commerzbank Fresenius Medical Care SAP
Daimler HeidelbergCement AG Siemens
Deutsche Bank Infineon Technologies AG ThyssenKrupp
Deutsche Börse K+S Aktiengesellschaft Volkswagen

A legtöbb online brókernél DAX CFD-vel tudunk kereskedni.

Mi a CFD?

Contract For Difference. Olyan pénzügyi eszköz, ahol a szóban forgó alaptermék birtoklása nélkül köthetünk ügyletet. Az adott eszköz árfolyamváltozására játszhatunk – fogadhatunk. A mögöttes terméke lehet részvény, részvényindex, kötvény, árucikk vagy akár deviza.

A CFD kereskedésnél is követelmény egy bizonyos letét (margin), amely lehetővé teszi a megbízások kötését, és a befektetett összeg akár többszázszorosával is kereskedhetünk. Ezáltal a kereskedett instrumentum ármozgásain elérhető nyereség és veszteség jelentősen megnövekedhet. A tőkeéttétnek köszönhetően a CFD kereskedés vonzó a kisbefektetők számára, akik így kisebb pozíciókat is fel tudnak venni, és nem igényel nagy összeget az adott termékkel való kereskedés.

Holnap folytatjuk: elárulom, hogyan hány kereskedési rendszert alkalmazok, és hogyan született meg közülük az egyik.