Stratégiáim – interjú Horváth Gáborral – 1. rész

Interjú Horváth Gáborral - Stratégiáim - 1. rész
Radulovic Attila

Az előző két bejegyzésben beszéltünk a támogatás fontosságáról, ismertettük a DAX index alapinformációit. Itt az idő, beszéljünk a stratégiáról!

Amikor terveztük, hogy hogyan állítjuk majd össze a bejegyzést, az jutott eszembe, hogy meginterjúvulom Gábort. A bejegyzés ennek az interjúnak a leirata. A kérdéseket én (Radu) teszem fel, a válaszokat pedig Gábor adja meg.

A robotos kereskedéssel eltöltött évek tapasztalata alapján mindig mondom, hogy a robot csupán egy eszköz, és nem végcél. Sokkal fontosabb, hogy legyen tapasztalatod egy kézi stratégiával, szerezz gyakorlatot vele demó és éles környezetben. Miután ezt elsajátítod, jöhet a robot és a programozott kereskedés. Egyik sem képes kiváltani a másikat 100%-osan, ezt vésd az eszedbe!

Azt sem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy a stratégia ismerete önmagában nem nyújt garanciát a sikerre. Ezt a szót felejtsd el! Ne várd a sült galambot, és ne keresd a szent grált se. Helyette inkább döntsd el, hogy mennyire vagy elszánt, és van-e időd, energiád és tőkéd a kereskedéshez.

A következő interjúval szeretnélek segíteni, hogy lásd, milyen folyamatok vezetnek oda, hogy megszülessen egy stratégia, amit nap mint nap lehet használni. Ha más stratégiáját akarod alkalmazni, akkor is át kell látnod a legapróbb részleteit is – ha pedig magadnak akarsz stratégiát alkotni, akkor a belefektetett idő és energia mennyisége miatt lesz értékes számodra az alábbi interjú.

Beszélgetésünk Gábor napi szinten alkalmazott kereskedési stratégiáiról

Radu: Sokak első kérdése az szokott lenni, hogy mennyi pénzt csinálsz a tőzsdén. Ehelyett én előrébb valónak tartom, milyen stratégiát vagy stratégiákat alkalmazol. Beszélnél erről?

Horváth Gábor: Számos stratégiát ismerek, de csak olyan rendszer mellett teszem le a voksom, amelyet több száz szimulált kötéssel leteszteltem, utána pár hónapot demóztam, majd élesben, valódi pénzzel kereskedtem – és alkalmazok a mai napig. Ez a saját célom is, ami mellesleg tökéletesen egybeesik azzal, amelyekről majd beszélni fogunk a nagyközönségnek. Kizárólag azokat a technikákat tanítom és adom tovább, amelyekkel magam is dolgozom, és számomra beváltak, azaz pénzkeresésre alkalmas eszköznek tartom.

Radu: Ennek örülök, hiszen sokan eleve rossz stratégiával esnek neki a kereskedésnek, vagy éppen jó stratégiával, de felületesen és nem kitartóan. Jó, hogy a Te stratégiáidat rendszeresen alkalmazod.

Horváth Gábor: Ez nekem alapvetés. Ezen kívül idén februárban, amikor megálmodtuk az együttműködésünket, ez is szerepelt a közösen felállított értékrendben, amely mentén fogjuk létrehozni például a klubközösségünket is.

Radu: Abszolút. Említetted, hogy több stratégiát is alkalmazol. 

Horváth Gábor: A portfóliómat a fontosabb devizapárok és a DAX – német kosárindex – alkotják. Devizákon leginkább magasabb idősíkon (H1-H4-D1) napon túl, míg a DAX-on kizárólag napon belül, M5-ös idősíkon dolgozom. Tulajdonképpen csak két fő kereskedési rendszerem van, amelyeket folyamatosan csiszolok, de alapvető és gyökeres változtatásokat évek óta nem végeztem rajtuk. A devizákat érintő szisztémáról ebben a cikkben nem beszélek, mivel most a DAX van a terítéken, azon belül is a Pingpong stratégia.

Radu: Hogyan született meg a Pingpong stratégia?

Horváth Gábor: A kezdeti DAX-os éveimben kialakítottam egy olyan kereskedési szisztémát, amely az alacsony időperiódus trendjét deríti fel – a lehető legkorábban –, majd igyekszik meglovagolni – ameddig lehet –, de csak a nap végéig. Aki ismeri a DAX mozgását az tudja, hogy egy adott napon belül többször is válthat irány – mondhatni „szeszélyes a kicsike”–, ám ha úgy igazán megindul, akkor tartósan nem sok dolog állítja meg, és nagyot tud menni napon belül is.

Radu: Ha jól sejtem, ez még eredetileg nem a Pingpong stratégia volt.

Horváth Gábor: Valóban nem. Szörf stratégiának neveztem el azt a rendszert, amellyel devizákon és a DAX-on is dolgozom, de fontos megjegyeznem, hogy a DAX esetében ez a technika számos ponton lett igazítva illetve olyan elemek kerültek a rendszerbe, amelyeket devizákon egyáltalán nem használok.

Radu: Nem vagy vele egyedül. Sokakat mozgat ez az index, szerintem van benne valami egyediség. 

Horváth Gábor: Véleményem szerint ennek az oka, hogy a minden egyes terméknek megvan a maga személyisége, és bár a devizák között talán kevesebb az eltérés és az egyedi vonás, ezzel szemben a DAX kimondottan egyedi és karakteres jelenség – legalábbis én annak látom.

Radu: És honnan jött az, hogy az alacsony idősíkon dolgozol? Nem rejt több veszélyt, mint egy magasabb, kevesebb beavatkozást igénylő idősíkon való munka?

Horváth Gábor: Kétségtelen, hogy az alacsony időperióduson többségében nem kiegyensúlyozott trendben mozog itt az árfolyam, és a trendirány keresése közben sokszor melléfog az ember, és kistoppolódik. Persze amikor sikerül megfogni egy szép mozgást, az kárpótol a veszteség miatt, de úgy voltam vele, hogy miért ne tompíthatnám ezeket a bukókat.

Radu: Ezzel azért vigyázni kell. Sokan hónapokat, nem ritkán éveket ölnek bele abba, hogy egy alapvetően rossz helyzetből valami jót hozzanak létre. 

Horváth Gábor: Persze. Én is belebújtam a chartokba! Könnyű volt észrevenni, hogy alacsony időtáv viszonylatában az esetek többségében fel-le szaladgál a DAX ára, és ritkább a kiegyensúlyozott trend. A trendkereskedésről eszem ágában sem volt lemondani – mivel jól működött –, de úgy gondoltam, hogy bevezetek mellé egy másik módszert, amely felderíti azokat a szinteket, melyekről előszeretettel fordul vagy pattan a mozgás. Amint mondtam, ezzel akartam fedezni a fals belépőkből fakadó veszteségek egy részét, hogy amikor hisztérikus a piaci hangulat, és csapkod mindkét irányban, akkor azt a mozgást is meglovagoljam. Ráadásul gyakran előfordul az is, hogy ezekből a hisztis mozgásokból indul ki egy új trend – és milyen jó dolog abba korán bekerülni.

Radu: Értem, tehát a Szörf stratégia mellé akartál megalkotni egy másik stratégiát, amely kiegészítést nyújt a trendkereskedéshez. Mennyit melóztál rajta?

Horváth Gábor: Rengeteget. Megvizsgáltam több száz napot, és azokon belül az éles fordulatokban kerestem a közös nevezőket. Sokféle szintet vettem górcső alá, ami azt jelenti, hogy szimulált kötések százaival teszteltem és figyeltem, hogy mennyire tiszteli a DAX mozgása ezeket – azaz érdemes-e figyelembe venni és kereskedési stratégiát építeni rájuk. Végül öt csoport – öt támasz-ellenállás szempont – maradt fent a rostán, amelyek jó eredményeket mutattak.

Radu: Most sokanban előtör a remegés a támasz-ellenállás szintek kapcsán. Bennem biztosan, hiszen sokan tartanak tőle – szerintem joggal -, mivel részben szubjektív a megítélésük.

Horváth Gábor: Nyugalom. Már a tesztek alatt is látszott, hogy ezekre a szintekre épülő stratégia nem csupán a veszteségeket fogja fedezni, hanem önmagában is remek eszköz lehet. Aztán a gyakorlatban és az éles kereskedésben is kiállta a próbát, évek óta sikerrel alkalmazom a Szörf stratégiával együtt, és már egy rendszerré gyúrtam őket, azonban mindkettőt önmagában is lehet használni. Mivel a Pingpong stratégia a jóval egyszerűbb, ezért vele kezdem a sort, de a jövő évben elérhető lesz a DAX kereskedési rendszerem másik fele is.

A támasz-ellenállás szintek meghatározása pedig nem kihívás, csak pár szabályt szükséges konzekvensen alkalmazni. Ezt sem szabad túlbonyolítani!

Radu: Én már látom mindkét rendszert, és nagyon tetszik. Szeretném, ha beszélnénk egy a stratégia eszköztáráról és a találati arányról is, mivel sokakat ez kifejezetten érdekel.

Horváth Gábor: Rendben, de lehetetlenség önmagában a találati arány alapján levonni a tanulságokat. Tudni kell hozzá a tradenkénti átlagos profit mértékét is, mert a két dolog nem feltétlen függ össze, ahogy erről már korábban beszéltünk is.

Érdekel a Pingpong stratégia

Folytatjuk..

Az interjú második részét ide kattintva tudod elolvasni.

Továbbra is számít a véleményed!

Ha ezt az űrlapot a korábbi bejegyzésben már kitöltötted, akkor nincs vele teendőd. Köszönöm!

Írta: |2018-09-08T10:27:46+00:002017. december 15., péntek|Kereskedés|6 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

6 hozzászólás

 1. Thomas 2017. december. 15. péntek - 17:21 - Válasz

  Nem jó ez így szétszedve, hányszor kell majd elolvasnunk ismét a korábbi részeket?

  • Radulovic Attila 2017. december. 15. péntek - 19:16

   Kedves Thomas!

   Köszi a visszajelzést!

   Azért darabolom a tartalmakat, mert egyrészt hosszú és tömény lenne egyben (néha így is annak érzem), illetve a visszajelzéseiteket is feldolgozzuk közben. Köszi a megértést, remélem ez nem szegi kedvedet és elolvasod majd a tartalmakat.

 2. Gabi 2017. december. 15. péntek - 19:16 - Válasz

  Érdekel a stratégia és az utánkövetés is.

  • Radulovic Attila 2017. december. 15. péntek - 19:22

   Szombaton és hétfőn érkezünk részletekkel, de a jövő hét folyamán is lesznek még új információk!

 3. Thomas 2017. december. 15. péntek - 20:33 - Válasz

  Ha esetleg tudsz úgy szegmentálni, hogy engem csak befejezett, teljes cikkről értesítesz, az úgy jó lenne, mert amúgy szerettem a régi alapos írásaidat. Szerintem nem volt értelme félbevágni egy stratégiáról szóló cikket.

  • Radulovic Attila 2017. december. 15. péntek - 21:10

   Értem és megértem az igényedet, a jövőben megpróbálok rá kitalálni valami megoldást, jelölést.

   A szegmentálást nem tudom megoldani, ne haragudj! 🙁

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben