A cikksorozat első és második része után itt a folytatás, melynek témája többek közt az, hogy mitől jó egy stratégia, és hogy hogyan lehet segíteni a kézi kereskedést és menedzselést.

Kereskedést támogató, részben vagy egyáltalán nem automatikus robotok

Akár egy-, akár többpozíciós stratégiával dolgozol, az biztos hogy időnként szeretnél előre leellenőrizni egy-egy forgatókönyvet. Vagyis: szeretnéd megtudni, hogy a megnyitott (vagy megnyitandó) pozíciód / pozícióid egy bizonyos jövőbeli árszinten milyen eredményt teremtenek majd, és milyen hatással lesznek a kereskedési számládra. A nyitott (vagy megnyitandó) pozíciókat érintő információk, a velük kapcsolatos egyedi kilépési lehetőségek, riasztások létrehozása nagyon hasznos eszköz lehet a kezedben. A MT4 erre szinte semmilyen lehetőséget nem ad, ezért ezeket a funkciókat pótolni kell; jelenleg pont egy ilyen kereskedőprogramon dolgozom.

Amennyiben szeretnéd, az elkészült programról szóló bemutató cikkemet megkapni, add meg e-mail címed most, hogy azonnal értesülhess a legújabb fejlesztésekről!

Van-e már stratégiád?

Egy jó stratégia főbb tulajdonságai:

 • inkább egyszerű, mint bonyolult – attól, hogy valami bonyolult, nem biztos hogy jobb. Az egyszerű rendszer velejárója az, hogy paraméterei könnyen módosíthatóak. A bonyolult rendszer ezzel szemben egy paraméter módosításával is teljesen másképp képes viselkedni, ezáltal többszörös energiabefektetést igényel a kereskedő részéről már a tesztelési szakaszban is. Nincs ezzel semmi baj, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy ha 6 új vizsgálati módszert vonsz be a döntési folyamatodba és az továbbra sem hoz jobb eredményt, akkor nem (feltétlen) a vizsgálati módszereiddel, hanem az elvárásaiddal és veled van baj.
 • alkalmazható (másolható) – lehet, hogy egy sikeres trader stratégiája általad ismert kereskedőknek is profitot termel, neked viszont egyszerűen nem fog működni. Ez történhet a szabályok be nem tartása, de leggyakrabban inkább a kitartás hiánya miatt. Ha egy stratégia a múltbéli tesztek alapján időszakosan nagyon jól termel, de a teszt végén visszatér (vagy alákerül) a kezdeti tőkének, hajlamosak vagyunk úgy gondolni rá, hogy „ezt ki lehet dobni”. A valóságban ezek az időszakok – hetek, hónapok, gyakran évek – azonban nem pár perc alatt telnek el – emiatt felesleges azt gondolni a tesztekről, hogy az ott kapott pozitív eredmény a valóságban is szükségszerűen megtörténik. Ez egyébként a veszteségre is igaz, hiszen a leggyakorlottabb, legvásottabb kereskedőknek is problémát okoz az, hogy ne avatkozzanak be a kereskedéseikbe. A gyakorlottabb kereskedő leginkább annyiban különbözik a gyakorlatlantól, hogy több százszor (vagy ezerszer) többször lépte meg ugyanazt a cselekvést, és ezáltal tapasztalatot szerzett.
 • könnyen adaptálható egy-egy (hosszabban tartó) piaci helyzethez – az egyszerű stratégiát is be lehet állítani úgy, hogy többféle szituációban jó legyen, hiszen így többre mész vele – a piac ugyanis állandóan váltakozik, a trendet oldalazás, az oldalazást pedig trend követi.
 • a profitos időszakok tartósabbak, és többször fordulnak elő – erre most biztosan felkaptad a fejed, hogy „Tényleg, Sherlock?”, ugye? Akkor viszont áruld el, miért van az, hogy sokan egyszerűen kidobnak egy-egy jó beállítást csak azért, mert a stratégia 5 éves, visszamenőleges visszatesztje ugyan nem néz ki rosszul – azaz jól keres -, de van benne mondjuk 10 darab (átlagolva tehát évente mondjuk kettő) veszteséges (bukó) szakasz. Pedig ez a valóságban is pontosan így lesz – a piac természetszerűen különböző periódusokból áll. A lehető legjobb, legalaposabb és „legprofibb” beállítások sem biztos, hogy két hónap múlva úgy fognak működni, ahogyan az előző x évben tették.  Azaz: ne keresd a tökéletest! Nem létezik. Pontosan az lesz a feladatod, hogy a nyereséges időszakokban hagyd működni a programot, a veszteséges időszakokban pedig „egyszerűen” kapcsold ki azt.

Van megtakarított pénzed?

Ha elmúltál 20 éves, és nincsen megtakarításod, akkor valami biztosan nem oké. Legyen megtakarított pénzed, és természetesen ne a teljes megtakarításoddal állj neki éles számlán kereskedni.

A megtakarítás pontosan az a fogalom, ami az elmúlt évtizedekben nem kapott elegendő figyelmet Magyarországon. Mindenki képes megtakarítani, sokan azonban el sem kezdik a folyamatot.

Mivel a cikk nem erről a témáról szól, csak annyit mondok, hogy ne bonyolítsd túl a folyamatot! Egyszerűen havi szinten rakj félre egy bizonyos összeget! Hogy hol gyűjtöd – bankszámla, párna, biztosítás, banki termék, részvény, stb.) – , annak már csak pénzügyi terv szempontjából van jelentősége. A kifogásokkal teli a padlás – gyerünk, állj neki!

(Ha a bekezdés elolvasása után mérges vagy rám, a hiba bennem van, hiszen én tehetek arról, hogy nincsen pénzed. Ne is olvass tovább, mert a cikk további része is provokálni fog!)

Kereskedtél már kézzel, éles számlán?

Ha erre a kérdésre „nem” a válaszod, akkor adott az első feladat: éles, kis méretű számlán állj neki kereskedni. Menj el egy vagy több képzésre, olvasgass a neten, de ne halogasd az elkerülhetetlent: állj neki, és kereskedj! Értelemszerűen kicsi (nagyon kicsi) tőkével, hiszen nem az indokolatlan kockázatvállalás a cél. A stratégia ebben az esetben részletkérdés, a lényeg, hogy kezd foglalkozni azzal a területtel amit később is űzni akarsz – robottal, vagy anélkül.

Ha pedig „igen” a válaszod, akkor számszerűsítsd az eredményeidet, a kötések darabszámát, ellenőrizd a tudatosságot. Sokan úgy robotoznak, hogy pár évvel ezelőtt egy hétig nyomkodtak egy demó számlát. Ez nem éles kereskedési tapasztalat! Ugyanígy nem tapasztalat az sem, ha valaki nagy összeget bukott éles számlán. Amennyiben bármilyen kétséged van, egy jó nagy adag alázattal olvasd el a „nem” bekezdést, amit az imént átugrottál!

Van elég tőkéd ahhoz, hogy veszíts?

Ezzel a bekezdéssel is szeretnék egy kicsit provokálni.

Ha nincs elég tőkéd, és a kereskedést vagyongyarapításra, vagyonépítésre szeretnéd alkalmazni, akkor van egy rossz hírem: ez a legnehezebb. Ha pár száz dollárból akarsz vagyont létrehozni, akkor vedd figyelembe azt, hogy ennek időbeli, és nem csak tudásbeli feltétele is van. Ha 500 dolláros számlával indulsz, a havi 200%-os hozam sem biztos, hogy megfelelő lesz neked. Ezt rendszeresen előállítani meglehetősen nehéz – mondjuk azt, hogy valószínűtlen -, így inkább azt az irányt javaslom, hogy kis mértékű hozamot állíts elő rendszeresen. Gondolkozz években, és reális elvárásokat támassz a hozam kapcsán! Véleményem szerint havi pár százalékos, rendszeres hozam már képes megváltoztatni valaki anyagi helyzetét. De mindenképpen években szükséges gondolkodnod és nem hónapokban!

Mindeközben nem győzöm hangsúlyozni a megtakarítás fontosságát, ami a legtöbb FOREX kereskedőnek (is) teljesen ismeretlen fogalom. Ha valakinek nincsen megtakarítása, akkor az egyik legfontosabb alapvető pénzügyi technikát nem képes alkalmazni. Először én ennek elsajátítását javaslom az éles tőkével történő online kereskedés helyett. 

Ha van már tőkéd, akkor nagy valószínűséggel az alábbi két csoport valamelyikébe tartozol:

 • (A) még többet szeretnél belőle csinálni, mert szeretnéd növelni vagy fenntartani jelenlegi egzisztenciádat
 • (B) van elég pénzed, de nagyon érdekel az online kereskedés világa,  és ki akarod magad próbálni – talán még egy kis pénzt is szeretnél csinálni meglévő vagyonod egy részének kockáztatásával.

Az első („A”) csoport tagjainak továbbra is a megtakarítás fontosságát emelném ki, mindamellett, hogy a lehető legprecízebb és legalaposabb módon tervezzék meg azt, hogy teljes vagyonuk maximálisan mekkora részét hajlandóak egy extrém magas kockázatú területre – igen, ez az online kereskedelem – mozgatni. Aki ezen lépéseket kihagyja vagy átugorja, rövid vagy középtávon garantáltan rossz tapasztalatokkal és komoly veszteségekkel fogja elhagyni az online kereskedelem területét.

A második („B”) csoport tagjai közé főleg olyanok tartoznak, akik életük során anyagilag már létrehozták azt a bevételi szintet, amire egyébként az „A” csoport tagjai vágynak. Anyagilag, egzisztenciálisan, vállalkozásuk területén kiemelkedően sikeresek. Nekik azt tanácsolom, hogy a megszokott anyagi nagyságrendjeik töredékét kockáztassák csak éles kereskedéssel! Rájuk is vonatkozik az ökölszabály: az élet más területein elért sikerek semmilyen garanciát nem jelentenek az online kereskedésben elérhető eredmények kapcsán.

Nagyon sok emberrel beszéltem már mindkét csoport soraiból, és az a legmeglepőbb, hogy a 90% abszolút ellene akar menni az alapvető pénzügyi tudás alaptételeinek. Ezt le kell küzdeni – ez nem könnyű, de nem is megvalósíthatatlan feladat. Érdemes elfogadni, hogy hosszabb távon – években gondolkozva – a megtakarítás és az alacsonyabb hozamok segítségével is nagyszerű vagyont lehet felépíteni.

Még mindig szkeptikus vagy, és nem tetszenek a fentiek?

Akkor most figyelj! Kérdés: az ügyfeleim közül tudod kik tudnak a legvisszafogottabban és legalaposabban tervezni? Azok, akik a B csoportban vannak és vagyonukat inkább százmilliós nagyságrendben, vagy afölött mérik. Bennük van meg gyakrabban az alázat, a megtakarítás fontosságának ismerete. Felejtsd el a képet, amit a legtöbben a sikeres, tehetős vállalkozókról képzelnek: nem szórják a pénzt, épp ellenkezőleg. A velük való beszélgetésekből a következő dolgokat tanultam: a tervezés, a megtakarítás és a kitartás az a három dolog, ami minden vállalkozáshoz szükséges és elengedhetetlen. Mivel az online kereskedés is egy vállalkozás, tekints rá és kezeld így!

Képes vagy-e az élet más területein szabályokat betartva tevékenykedni?

Jó lenne, ha igen, ugyanis a robot a következők elérésében (alkalmazásában) biztosan nem fog tudni segíteni.

 • Nem segít abban, hogy egy évig képes legyél a számlát beavatkozás nélkül figyelni. (Hiszen a visszatesztben az utolsó pár év mindenképpen profitos volt, miért kellene akkor közbeavatkoznod?)
 • Nem segít abban, hogy mekkora tőkével és bevállalt kockázattal dolgozol. (A túlvállalás az egyik leggyakoribb probléma.)
 • Nem segít a trendmeghatározásban, ha annak alapjait nem határozod meg te magad. (Ne akarj jósolni, főleg ne robottal.)
 • Nem segít annak elfogadásában, hogy időről-időre lesznek veszteséges időszakok.
 • Ami másnak működik – legyen az stratégia vagy robot -, nem biztos hogy neked is fog.

Az egész témakör jó pár kérdés felvet; ezekkel kapcsolatban hamarosan egy interjúsorozatot fogok közölni itt a blogon, amelyben olyan emberekkel beszélek, akik már hosszabb ideje próbálkoznak a kereskedéssel, és a megszerzett tudásuk segítségével inkább profitosak, mint veszteségesek.

Amennyiben szeretnéd az elképzelésed, stratégiád az olvasottak alapján automatizálni – vagy szakmai kérdésed merült fel -, keress fel az info@radu.hu e-mailcímen vagy a 62/202-372-es telefonszámon! A konzultációról részletesen ide kattintva olvashatsz.