7 tipikus hiba

Automatizálnál? Szuper! De biztos, hogy készen állsz rá?

Összegyűjtöttem pár tipikus hibát, ami alapvetően gátolni fog téged abban, hogy a stratégiádat automatizáld.

Ha a stratégiád alapja nincs kész, és a folyamatodat kizárólag a nyereség vezérli

Általában ez akkor fordul elő, ha a kereskedő nincs tisztában a kereskedéshez kapcsolódó alapfogalmakkal, vagy legalábbis egy részüket nem ismeri. Ebből adódóan az így felállított stratégia nem lesz más, mint a különböző helyekről vett ötletek egyvelege.

Az automatizálás iránti igény itt jellemzően abból a vágyból fakad, hogy a kereskedő komoly munka és energia nélkül szeretne robottal pénzt termelni. Az előző cikkemben leírt folyamatot nem végezte el, gyakran sem valós idejű, sem visszamenőleges tesztelés nem történt – garantáltan eredménytelen lesz az ilyen stratégiának az automatizálása.

Ha azt gondolod, hogy a robot mentesít a pszichés/érzelmi terhelés alól a kereskedés során

Evidens, hogy a kereskedés túlnyomó részt a nyereség termelése céljából történik. Ezzel nincs is semmi gond, azonban ez az elvárás hátrányosan érintheti a kereskedő döntéseit. Mondok egy példát: megtervezed, hogy minden nap egy meghatározott összegű profitot szeretnél termelni. Ha ez egyszer-egyszer nem így alakul, az még érzelmi szinten könnyen kezelhető. Azonban ha sorozatosan szembesülsz a kudarccal, bekerülsz egy olyan frusztrációs spirálba, aminek egyenes következménye a sorozatos rossz döntés.

Ezt a problémát célszerű még az automatizálás előtt feloldani, hiszen a robot használata során ugyanúgy fennáll ez a fajta pszichés terhelés:

  • ki kell alakítani a beállításokat;

  • chartra kell helyezni a robotot, be kell állítani a paramétereket;

  • felügyelni kell;

  • rendszeresen döntéseket kell hozni (bekapcsolás, szünet, kikapcsolás, vészforgatókönyvek).

És ezeket a döntéseket ugyanúgy neked, mint kereskedőnek kell meghozni. Ha ki tudod kapcsolni egy kis időre a nyereség iránti igényedet, és elemzed, kiértékeled a döntéseid, és azok következményeit, akkor az így elért eredményeket fel tudod használni az automatizálás során, miközben az esetleges veszteség nem fog frusztrálni.

Ha ugyan napi szinten, de más platformon kereskedsz

Azok, akik nem ismerik az MT4-et vagy az MT5-öt, viszont más platformon már hosszabb ideje kereskednek, viszonylag könnyen elsajátítják a MetaTrader használatát. Az automatizálás során muszáj megismerned a kereskedési platform sajátosságait, minimum felhasználói szinten. Ha „nem vagyok műszaki ember” kifogással inkább nem akarsz foglalkozni vele, akkor borítékolható, hogy nem fogsz tudni gyorsan reagálni.

Tájékozódj, vizsgáld, elemezd a platformokat! Olvass róla, kérdezz, nézd végig az összes cikkemet és GYIK bejegyzésemet!

Egy robot elkészítése a stratégiádon múlik...

Ha minden javaslatot tőlem vársz

Egy robot elkészítése a stratégiádon múlik...

Biztos tudod, de azért leírom: egy programozó feladata mindig a műszaki kivitelezés, az, hogy a program úgy működjön, ahogy te kitaláltad és megrendelted.

Mit jelent ez? Azt, hogy vagy biztosnak kell lenned a stratégiád működésében, vagy el kell fogadnod, hogy ez egy próbálkozás. Nyilván segítek, nyilván véleményt mondok – ha kéred. Azonban ha neked csak „kell egy robot”, de nincsenek kész a főbb szabályaid, automatizmus helyett javaslom, hogy stratégiát készíts – itt olvashatsz arról, hogy hogyan. Soha ne rendelj robotot tesztelések nélkül!

Ha nem vizsgáltad meg a szisztémád alapjául szolgáló külső indikátort

Az alapokhoz kérlek, hogy olvasd el egy régebbi cikkem itt.

Attól, hogy a valós idejű használat során megfelelőnek tűnik az indikátor, nem biztos, hogy alkalmas az automatizmushoz. Ha te nem szeretnéd megvizsgálni az indikátort, akkor megteszem én. Ha alkalmatlan automatizálni, bizonyos esetekben van lehetőség a hiba javítására. Ha az indikátor nem javítható, akkor utána kell nézni annak, hogy van-e a neten újabb, működő változata.

Nagyon fontos, hogy az újrarajzoló, azaz hibásan működő indikátorra nem kezdünk projektet! Ez azt jelenti, hogy sem én, sem pedig más (tisztességes) programozó nem fogja elvállalni a feladatot, hiszen így egyértelműen pénzkidobás lenne.

Általános tapasztalat, hogy a véletlenül vagy szándékosan újrarajzoló indikátorok a műszaki javítás után később jeleznek majd, azaz az eddig csodának tartott eszköz tulajdonképpen elveszti előnynek hitt működését (hiszen idáig gyakorlatilag csalt).

Ha nem gondoltad végi az összefüggéseket

Gyakori hiba, hogy a kereskedő nem gondolja át szabályainak az összefüggéseit, így lehetséges, hogy azok vagy túl szigorúak lesznek, vagy nem férnek el egymás mellett: „összevesznek”.

Ez utóbbira alapvető példa, ha a mozgóátlag a nyitáson kívül a zárásért is felel. Tegyük fel, hogy a szisztémában a mozgóátlag alatt sell, felette buy pozíciót nyitunk. Egy kiegészítő szabály azonban lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben – kvázi megelőlegezésként – a mozgóátlag „helytelen” oldalán nyíljon meg egy pozíció. A stratégiában van mozgóátlag alapú zárás, ami a buy pozíciókat zárja, ha a mozgóátlag alá kerül az ár, a sell pozíciókat pedig akkor, ha a mozgóátlag fölé kerül a zár. Ha nincs a megelőlegező belépésre vonatkozó extra kitételed a zárás kapcsán, akkor a megelőlegezett belépéseknél a következő pillanatban azonnali, nem kívánt zárás következhet be.

Túl szigorúak a szabályaid: az automatizmus alapján szolgáló szabályrendszer annyira kötött, hogy évente / havonta / hetente extrém kevés kötés történik. A valóságban azért jön létre több kötés, és azért nem merül fel ez a probléma, mert kereskedőként a saját szubjektív rendszeredben szabadabban mozoghatsz, mint egy kereskedőrobot az algoritmusában.

Ha nem számolsz a költségekkel

Milyen költségekkel kell számolnod? (Bővebben itt olvashatsz erről a témáról).

  • Spread

  • Kamat

  • Jutalék

  • Letétigény

Bár ezek a kiadások nem tűnnek jelentősnek, de muszáj számolnod velük. A „több apró profit gyakori kötésekből” elv alapján okozhat eltérést a spread vagy a stop szint tágulása.

Nem szabad elfelejtened azt sem, hogy míg a MetaTrader chartok Bid, addig a long pozíciók nyitása és a short pozíciók zárása Ask áron történik, a köztük lévő költséget pedig te fogod finanszírozni. Ezzel folyamatosan számolj.

A kereskedési kondíciók is nagyban eltérnek a múlthoz képest, és folyamatosan változnak. Éppen ezért fontos, hogy legyen a stratégiádban tűréshatár.

Egy robot elkészítése a stratégiádon múlik. A stratégiád pedig a tudásodon. Hosszútávú célom, hogy folyamatosan használható információkkal segítselek abban, hogy valóban működő stratégiád, és általa eredményes robotod legyen. Ma ezt a hét, tényleg tipikusnak mondható hibát vettem elő, a többit ígérem hozom később.

Neked mi a legnagyobb problémád?

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

által|2019-11-29T09:42:39+01:002019. november 28., csütörtök|Kereskedés|0 hozzászólás

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet