A bróker többféle kereskedési költséget alkalmazhat a kereskedővel szemben.

Spread, azaz a vételi-eladási árfolyamkülönbség

Ebben az esetben a költséget a vételi és eladási ár közötti távolság határozza meg. Ez lehet fix, vagy folyamatosan változó érték is. A pozíció mérete alapján fizetjük meg, és már a pozíció nyitásának pillanatában elvonja a bróker, hiszen a pozíció zárása nem a nyitási, hanem a másik árfolyamon fog megtörténni.

Amennyiben BUY – BUY STOP – BUY LIMIT pozíciót nyitunk, a nyitás Ask áron történik meg, a zárás pedig Bid áron. SELL – SELL STOP – SELL LIMIT pozíciók esetén pedig pont fordítva.

Egy egyszerű példával illusztrálva: ha EURUSD instrumentumon kötünk és USD alapú számlánk van, akkor 1 pip elmozdulással 0.1 lot kötésméret esetén 1 dollárt nyerünk vagy veszítünk. Ha a nyitás pillanatában a spread kereken 2 pip, akkor ez a pozíció számunkra 2 dollárba fog kerülni, amely -2 dollárként jelenik meg azonnal, már a nyitás pillanatában. Ha a nyitás pillanatában az Ask ár 1.0050, akkor a Bid ár 2 pippel kevesebb: 1.0048. Ha most azonnal zárjuk a pozíciónkat, akkor az 1.0048-as Bid áron fog kiszállásunk megtörténni. A 2 pip költséget akkor tudjuk „ledolgozni”, ha az árfolyam 1.0050-es Bid árra emelkedik, azaz az Ask ár 1.0052 -re emelkedik. Valójában tehát a költségünk nullázásakor már matematikailag 4 pipet ment feljebb az árfolyam, a profitunk ezzel szemben csak 2 pip, ami viszont teljes egészében a spread költségére megy el.

Természetesen változó spreadnél előfordulhat, hogy a zárás pillanatában a spread szűkül, vagy éppen tágul. Az előbbi értelemszerűen számunkra hasznos, míg az utóbbi a kívánt profitunkat fogja csökkenteni.

Commission, azaz a jutalék

Bizonyos brókerek a spread mellett (ritkábban helyett) jutalékot vonnak le a kötéseknél. A jutalékot általában 1 kerek lot mennyiségre határozzák meg, és azt a nyitáskor vagy fele-fele arányban a nyitás és zárás pillanatában vonják el.