Megbízást használjak, vagy azonnali nyitást?

Megbízás vagy azonnali végrehajtás?

A robotfejlesztés közepette gyakran merül fel kérdésként, hogy a megbízások vagy a piaci végrehajtás a jobb megoldás. Véleményem szerint mindkettőt a helyén kell kezelni – megosztom Veled tapasztalataimat a témában. Előtte szokásomhoz híven bemutatom Neked az alapfogalmakat is.

Mit gondolsz, valóban kijut a piacra a tranzakciód?

A leggyakoribb kérdés, ami felmerül a (leendő) kereskedőben, hogy a brókercég vajon valóban kiviszi-e a piacra a kötést vagy nem. Lehet, hogy csak úgymond házon belül tartja őket, azaz market maker. A mostani témánkhoz ennek csak közvetve van köze, azonban mégis fontos tudni, hogy miről van szó.

 • Ha kötésünk ténylegesen kikerül a piacra – leggyakrabban a nemzetközi devizapiacról van szó -, akkor a tranzakció túloldalán egy, a mi kötésünk irányával ellentétes irányra “fogadó” kereskedő kell, hogy legyen.

 • Ha kötésünket a brókercég házon belül tartja, akkor előfordulhat, hogy a brókercég egy másik ügyfele van a túlvégen egy ellentétes kötéssel.

 • Legrosszabb esetben a brókercég nem kötötte össze a kötésünket senkivel, annak nyereségét / veszteségét ő finanszírozza, azaz velünk szemben – ellenünk – vette fel a pozíciót.

Erről a témában egy másik bejegyzésemben fogok részletesen írni.

Pozíciónyitás “most” – azonnali nyitás

Ha döntésünk alapján buy vagy sell típusú pozíciót nyitva azonnal szeretnénk a piacra lépni, akkor azonnali nyitásról beszélhetünk. Sokan – gyakran én magam is – piaci nyitásként hivatkozom erre. A fenti bejegyzés fényében ez könnyen keverhető azzal, hogy a tranzakció valójában csak a brókercégig, vagy az üzlet ellentétes “oldalát” megnyitó fél brókercégéig jut-e el. De nem erről van szó: a piaci nyitás – a saját és a tőzsdei terminológia alapján – azt jelenti, hogy most azonnal szeretnék kiadni egy nyitási vagy zárási utasítást, és nem később, valamilyen megbízással. Az, hogy az általam adott utasítás végül csak a brókercég berkein belül kerül-e végrehajtásra, a tárgyalt kifejezés szempontjából irreleváns.

Amikor valaki eldönti, hogy buy vagy sell pozíciót nyit azonnal, akkor kérését a brókercég – hivatalosan – a rendelkezésre álló árak közül a legkedvezőbb áron hajtja majd végre. Buy esetében a legalacsonyabb, sell esetén a legmagasabb áron. Ha buy pozícióhoz már eleve magasabb áron sikerül hozzájutni, mint amin optimális lett volna, akkor még el sem kezdődött a pozíciónk igazi élete, és máris hátrányos helyzetből indulunk.

Buy vagy sell pozíció nyitására több lehetőségünk van egy meztelen MetaTrader4-ben is; az F9 billentyűvel előhívható kereskedési panel, illetve a chart bal felső sarkában elhelyezkedő One Click Trading is erre a célra szolgál.

Azonnali nyitásnál lehetőségünk van arra, hogy megadjuk, mekkora toleranciát fogadunk el a brókercég végrehajtása során. Ezzel a fogalommal Slippage (csúszás, végrehajtási csúszás) néven találkozhatsz. A könnyebb megértés érdekében egy fiktív instrumentum egész számú áraival mutatok Neked egy példát.

Tételezzük fel, hogy buy pozíciót szeretnél nyitni, és az utasítás kiadásának pillanatában 1230-as Ask árfolyamot mutat a brókercég számodra. Optimális esetben pontosan ezen az áron fog létrejönni a buy pozíciód, és nincs miről beszélgetni. Azonban ha a végrehajtás közben a piac mozog – vagy a brókercég megpróbál átverni -, az történhet számodra kedvező, és kedvezőtlen irányban is. Buy pozíció esetében az alacsonyabb, sell pozíció esetében a magasabb árérték az előnyösebb. Gondolj csak bele az unalomig ismert szólásmondásba: Minél kedvezőbb áron venni, minél drágább áron eladni!

Ha az árfolyam menet közben 1231-re módosul, akkor 1 egész ponttal hátrányosabb helyzetből indulhatsz, amennyiben ezt hajlandó vagy elfogadni. Brókercég kérdése, hogy van-e lehetőséged korlátok közé szorítani azt, hogy milyen hátrányos helyezetet vagy még hajlandó automatikusan elfogadni.

A csúszás mértékét a kereskedési panelen tudod beállítani, már amennyiben a brókercéged erre lehetőséget biztosít az adott számlán. Nézd meg az alábbi két képet! Az első (bal oldali) képen egy olyan brókercég panelét mutatom, amelynek a számláján van lehetőséged dönteni erről a toleranciáról. A második (jobb oldali) képen pedig egy olyan panelt látsz, ahol a brókercég végrehajtásán múlik, hogy végül milyen áron teljesül az általad indított tranzakció. (A képeken EURUSD árfolyama szerepel, de ennek most nincs jelentősége.)

A slippage (csúszás) mértéke beállítható
A slippage (csúszás) mértéke nem állítható

Ha megadhatod a csúszási toleranciát, akkor vedd figyelembe, hogy mi az a távolság, amelyet még hajlandó vagy bevállalni. A példánknál maradva az alábbi táblázat segít eligazodni a slippage értékei és következményei között:

Tolerancia mértéke Még elfogadott ár
0 1230
1 1229, 1230, 1231
3 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233
5 1225, 1226, 1227, 1228, 1229, 1230, 1231, 1232, 1233, 1234, 1235

A csúszási toleranciát a bal oldali képen állíthatod be kézi kötésnél, míg egy robot esetében külső paraméter segítségével tudod majd megadni. Ha nincs ilyen paraméter, akkor kérd meg a fejlesztőt, hogy hozza létre azt.

Pozíciónyitás “később” – függő megbízás

Piacra lépni nem csak azonnal van lehetőségünk, hanem egy később teljesülő árszinten is. A MetaTrader4 platformon 4 különböző megbízás típus létezik, ezeket most egyszerű megfogalmazással vázolom a könnyebb érthetőség érdekében.

Megbízás típusa Jelentése a kihelyezés pillanatában
BUY STOP BUY pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam felett, azaz a megbízás teljesüléséig, majd utána is az ár emelkedésére számítok
BUY LIMIT BUY pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam alatt, azaz a megbízás teljesüléséig az ár csökkenésére, utána pedig annak emelkedésére fogadok
SELL STOP SELL pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam alatt, azaz a megbízás teljesüléséig, majd utána is az ár csökkenésére számítok
SELL LIMIT SELL pozícióba szeretnék lépni a jelenlegi árfolyam felett, azaz a megbízás teljesüléséig az ár emelkedésére, utána pedig annak csökkenésére fogadok

A brókercég a végrehajtás során az előzetesen megadott árfolyamszinteden csak abban az esetben tudja megnyitni a pozíciót, amikor az árfolyam ténylegesen ott lesz. Ha a piac “átugorja” a megbízásod árszintjét, akkor a brókercég vagy kedvezőbb, vagy kedvezőtlenebb áron érvényesíti az adott ügyletet. Ellenőrizni itt sem tudod, hogy a háttérben valóban az történik-e, amit a brókercég ígér, itt ráadásul nincs ráhatásod a csúszás mértékének a korlátozására sem, ugyanis a függő megbízások során bekövetkezett slippage (csúszás) nem korlátozható. (Az azonnali nyitásnál sem mindig, és ha igen, akkor is csak oly módon, hogy úgy dönthetsz, mégsem nyitod meg a felajánlott árral a pozíciót – mivel az nem esik az általad meghatározott tolerancián belülre.)

Néhány pont, vagy akár sokkal súlyosabb mértékű eltéréseket is tapasztalhatsz. A negatív csúszás a számodra előnytelen, a pozitív pedig a számodra előnyös eltérést jelöli.

Mikor melyiket érdemes használni?

A fenti bekezdés önmagában nem elég ahhoz, hogy dönteni tudj abban a tekintetben, hogy a stratégiádban azonnali, vagy megbízásos belépési módot használj. Véleményem szerint lehet és érdemes keverni is a kettőt: ehhez az alábbi pro és kontra táblázatot készítettem.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Azonnali nyitás:
pro és kontra

 • Bizonyos esetekben behatárolható a csúszás

 • A nyitás és zárás sem vonatkoznak rá a minimum kihelyezési távolsággal kapcsolatos korlátozások (stop level)

 • Nem vonatkoznak rá a minimum zárási távolsággal kapcsolatos korlátozások (stop level)

 • Több pozíció együttes nyitásakor a végrehajtás során bekövetkező piacmozgás miatt eltérő áron jöhetnek létre az eredetileg egy árszintre tervezett ügyletek

 • Több pozíció együttes zárásakor a végrehajtás során bekövetkező piacmozgás csökkentheti a profitodat és növelheti a veszteségedet

 • A nyitáshoz állandó felügyelet szükséges (például: folyamatosan futtatott robot)

 • Internetkimaradás esetén nem történik meg a nyitás

Megbízásos nyitás:
pro és kontra

 • Több pozíció együttes nyitásakor a végrehajtás során bekövetkezett csúszás az összes pozíciónál azonos lesz

 • Több pozíció együttes zárásakor a végrehajtás során azonos áron zárulnak a pozícióid

 • Korábban kihelyezett megbízás megnyílásához / teljesüléséhez ritkábban szükséges menedzselés

 • Áram- vagy internetkimaradás esetén megtörténik a korábban kihelyezett megbízás teljesülése

 • Néha nem lehet egy bizonyos távolságon belülre megbízást kihelyezni (stop level)

Mi a helyzet a zárással?

A zárás során is használhatsz azonnali (piaci), vagy megbízás alapú (stop loss, take profit) kiléptetést. A két fenti fejezet ezekre a műveletekre is pontosan úgy igaz, ahogyan a nyitásokra. Sokan szeretnek rejtőzködni a brókercég elől, és ennek érdekében inkább bevállalják az azonnali nyitás pontatlanabb végrehajtását.

Hogyan lehet kísérletezni a témában?

A pro és kontra érveket valós időben tudod megtapasztalni, jellemzően éles számlán. A demó számla sajnos sokszor ideálisabb képet mutat, mint amit az adott brókercég éles környezetben ad majd. Ha a stratégiád rugalmas, akkor próbáld ki azonnali nyitással, és függő megbízással is!

Visszatesztben a MetaTrader4 sajnos rendkívül bután kezeli a csúszásokat: a visszatesztben gyakorlatilag nincsen csúszás. Ha egy megbízást egy olyan árszintre helyezel el, amely egy gap (rés) kellős közepére esik, az MT4 pontosan azon az áron fogja megnyitni a megbízásodat. Ez a valóságban természetesen nem így van, így a teszteket ez befolyásolni fogja, és nem kapsz tisztán valósághű eredményeket, hiszen sokszor olyan helyeken sikerül majd kötnöd, ahol a valóságban biztosan nem tudtál volna.

Figyelmedbe ajánlom a Tick Data Suite nevű eszközt, amellyel ez a viselkedés megváltoztatható. A szoftver igényesen és egyszerűen lehetővé teszi számodra, hogy meghatározd a visszateszten belül előforduló csúszások számát, és azt, hogy ezek a csúszások hányszor legyenek számodra kedvezőek, vagy kedvezőtlenek. A Tick Data Suite szoftverről ide kattintva olvashatsz, a csúszással kapcsolatos funkcióiról szóló bejegyzésemet pedig itt találod meg.

Te mit gondolsz a témáról? Oszd meg velem véleményed!

Írta: |2018-07-03T19:08:20+00:002018. március 13., kedd|Kereskedés|7 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

7 hozzászólás

 1. Nella 2018. március. 14. szerda - 09:45 - Válasz

  “Korábban kihelyezett megbízás megnyílásához nem szükséges menedzselés”
  Ó, dehogy nem szükséges! Jellemzően hírek környékén, azaz gyors mozgásoknál megtörténik, hogy “deleted[trade disabled]” jelzéssel egyszerűen nem köti be a megbízást, hiába volt jó előre berakva az order. Ha nem vagy gép előtt, akkor így jártál. Ugyanez megtörténik TP-vel és SL-el is. Rengetegszer voltam szemtanúja, hogy fél percig oszcillál az árfolyam a számomra fontos értéknél. (Igen, a spread-et is figyelembe vettem.) Jobbik esetben végül megteszi, amit meg kell tenni. Rosszabb esetben egyszerűen figyelmen kívül hagyja azt. Többször volt már ezek miatt reklamációm.

  • Csaba 2018. március. 15. csütörtök - 17:48

   Szia Nella!
   A megbízásaid valószínűleg azért nem teljesülnek mert a nagy piaci volatilitás miatt a brókecégnél nincs árjegyzés. Nem miattad nincs hanem ők nem akarnak veszteségeket szenvedni.
   Nem ajánlatos közel az árfolyamhoz megbízásokat helyezni,mert soha nem tudni milyen lesz a piaci reakció a hír hatására. .Inkább jobb ha megtanulja a kereskedő a híreket lekereskedni úgy hogy a kulcsfontosságú szinteket figyelembe véve, előre eldönti,ha déli irányba mozdul akkor ezt és ezt fogom tenni,ha északra akkor azt.
   Üdv.

  • Nella 2018. március. 19. hétfő - 12:11

   Szia Csaba!

   Az ordereim órákkal, de sokszor napokkal korábban vannak elhelyezve. Arra várok, hogy odaérjen az árfolyam. A hírkereskedés nem az én műfajom, csak elszenvedője vagyok időnként a “hisztinek”.

 2. Radulovic Attila 2018. március. 15. csütörtök - 09:51 - Válasz

  Szia Nella!

  Ilyesmi előfordulhat egyszer-egyszer, de lehet, hogy érdemes más brókercéget is megnézned.

  A visszajelzésedet köszönöm, módosítottam a bejegyzést úgy, hogy: “kevesebbszer szükséges menedzselés”.

  • Nella 2018. március. 19. hétfő - 12:01

   Igen, nézelődök.

   Ha időd engedi, még egy kérdés:
   A kondíciók szerint a függő megbízások visszavonásig érvényesek, illetve réses nyitás esetén ezek a megbízások nyitóáron teljesülnek. Ám a valóságban sokszor teljesülés helyett törlődnek. Azt mondja a bróker, hogy ez azért van, mert az mt4 “nem tudja értelmezni” pl. az aktuális árfolyam alatti sell limit megbízást. A nap közbeni hiszti-gyertyák esetére is ezt hozza, mondván, hogy ott réses ugrálások vannak csak én nem látom, mert percen belüli és nagyon gyors. Igaz ez a “nem tudja értelmezni” vagy teljesülnie kellene akár nagyobb eltéréssel a beállított ártól?

 3. Zsolt 2018. március. 15. csütörtök - 12:52 - Válasz

  Radu, én a “kijut-e egyátalán a piacra a kötésem” részhez szeretnék hozzászólni, illetve inkább kérdezni. Az én szempontomból van jelentősége, hogy a nagypiacon vagyok kint, bagy a broki cégem egy másik kuncsaftjával versenyeztet? Számomra nem ugyanaz a helyzet? Lehet ezt egyátalán valahogy leellenőrizni? És egyátalán félni kell ettől? Mondjuk a 3. variációtól biztos flni kell,igaz?
  Azt írtad, hogy írsz erről egy külön bejegyzést. Ha ott válaszolsz erre részletesen az is jó nekem.

 4. Radulovic Attila 2018. március. 15. csütörtök - 14:58 - Válasz

  Ellenőrizni véleményem és jelenlegi ismereteim szerint nem tudod.

  Egy brókercég megbízhatósága önmagában nem azon múlik, hogy kiviszi-e a kötésedet, hanem hogy menet közben át akar-e a verni, illetve használ-e trükköket arra nézve, hogy megfosszon téged a nyertes ügyleteidtől. Ezen túlmenően a tőkéd, hozamod (pénzed) kifizetése és hazautalása az, amin sok múlik. Ha ezek működnek, akkor véleményem szerint lényegtelen, hogy egy valós, vagy egy “képzett” piacon létezik a kötésed.

  Magyarul: a korrekt működés és üzleti modell az, ami számít. (Szerintem.)

Hagyj üzenetet

85 − = 81

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben