Ahol a figyelem, ott az energia – a fókuszról

Ahol a figyelem, ott az energia
Horváth Gábor

Kedves Olvasók! Ismét olyan cikkel jelentkezem, amely nem konkrétan az aranyásásról szól – azaz nem technikai jellegű témáról írok, mivel a piac bányáiban a kincset csak technikával sajnos nem lehet a felszínre hozni – persze az is elengedhetetlen a sikerhez.

Trader pályafutásom kezdete óta én is elkövettem a legtöbb tipikus hibát, sok dolgot benéztem, hazardíroztam, álmodoztam és naiv voltam. Nem születtem kereskedő-szuperképességekkel – legnagyobb sajnálatomra. A helyzet folyamatosan javul, de még van mit feltárnom, és mélyebbre mennem.

Az írásaim nem mindenkit érintenek, és nyilván ütközhetnek más nézőpontokkal vagy tapasztalatokkal. Szubjektív felismeréseimről írok – másról nem is tudnék –, és az írásaimban a pszichés illetve mentális akadályok elhárítását helyezem az előtérbe. Saját tapasztalataim – és régóta kereskedő kollegák – szerint ezek felelősek a kudarcokért. A rossz programokból sajnos sok fut bennünk – amelyek újra és újra elgáncsolhatnak, ám ha tudunk róluk, akkor a felszínen tarthatjuk és átírhatjuk őket. Ha megérintenek az üzenetek az jó, mert meríthetsz belőlük, ha ellenállást váltanak ki az is jó lehet, mert megnyomtak egy érzékeny pontot, amivel valószínűleg dolgod lehet. Emellett az is előfordulhat, hogy csak üres szavaknak hatnak.

A fókusz

Az online kereskedést számos hátráltató tényező akadályozhatja. Rangsorolni ezeket nem érdemes, mivel a kilyuggatott hajón az összes lék ugyanolyan fontos. Persze vannak kisebbek és nagyobbak, de a lék, az akkor is csak lék marad, és muszáj betömnünk, ha a felszínen szeretnénk maradni.

Ebben az írásban egy hiányra világítok, amely sokakat gátolhat a sikerben, és ez a fókusz hiánya.

A kereskedés olyan tevékenység, amely kiemelkedően megköveteli az összpontosítást és az odafigyelést, mert itt a legkisebb figyelmetlenség is azonnali fizetéslevonással járhat. Amikor kereskedünk – az eredményesség érdekében – rá kell hangolódnunk az adott instrumentum mozgására, és muszáj koncentrálni a figyelmünket. Igazán fókuszálni egyszerre csak egy tevekénységre lehet, és ha kereskedés közben filmet nézünk, telefonálunk, csetelünk vagy forexes fórumokon trollokkal vitatkozunk, akkor a fókusz máris nem a kereskedésre irányul. Pedig ahol a figyelem, ott az energia. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy azokban az időszakaimban, amikor nincs meg a kellő figyelmem a csártok irányában, akkor drámai módon romlak az eredményeim.

Profizmus nem létezhet koncentrálás nélkül sem a sportban, művészetben, és sehol máshol. Az agysebész jut az eszembe, aki operáció alatt online pókerezik – ez furcsa életkép lenne.

Profizmus nem létezhet koncentrálás nélkül sem a sportban, művészetben, és sehol máshol.

Mit akarunk elérni a kereskedéssel? Valószínűleg a leginkább motiváló erő a profit szerzés. Pénzt keresni profizmus. Az amatőr kedvtelésből teszi, amit tesz, de a profi pénzért, ám ez nem zárja ki, hogy ne szerethetné az adott tevékenységet. Nagyon jónak kell lenni a profinak abban, amit csinál, és azért jó benne, mert képes a feladatára fókuszálni.

Ráhangolódni a piaci mozgásokra a koncentrációval kezdődik. A ráhangolódás és a kereskedési stratégiánk együttese segíti, hogy észrevegyük és kihasználjuk a piac által kínált lehetőséget, amiből belépési lehetőség lesz.

Amikor kereskedünk, a jelen pillanatra kell fókuszálni, arra a csártra, amelyen az ügylet nyitását tervezzük. Ez legyen a legfontosabb, fontosabb, mint a távlati célunk, amiért kereskedünk. Mindig az előttünk álló ügylet a legfontosabb, amelyet nyitni készülünk, mivel az visz közelebb – vagy távolabb – ahhoz, amiért az egészet csináljuk. Egy trédet se becsüljünk alá, mivel mindegyik hozzátesz vagy elvesz az egyenleg oldalhoz, és ami még fontosabb, a mentális tőkéhez és az önbizalomhoz.

A fókuszt ne csak a csártokra irányítsd. Folyamatosan figyeld magad is. A hajlamosságod a hibákra, a fegyelmezetlenségre és a reakciód a veszteségekre – vagy akár a nyereségekre. Továbbá legyenek a figyelmed előterében a lezárt ügyletek is. Vezess kereskedési naplót! Ha nem vezetsz naplót, és nem jók az eredményeid, akkor tegyél egy próbát pár héten keresztül, és vesd össze az új eredményeid a naplós időszak előttivel.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Írta: |2018-07-03T19:10:35+00:002018. március 5., hétfő|Kereskedés|7 hozzászólás

A szerzőről:

A nevem Horváth Gábor, 2006-ban rontottam rá a tőzsdére. Idővel a devizákra és a DAX-ra (a német kosárindexre) specializálódtam. 2010-től már a kereskedés volt a főtevékenységem, és jelenleg is ez. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.

7 hozzászólás

 1. Sándor 2018. március. 6. kedd - 00:01 - Válasz

  Tetszett! Osztom a véleményt.

 2. Ágnes 2018. március. 6. kedd - 06:46 - Válasz

  Nagyon tetszett a cikk. Épp a napokban olvastam ide illő tömör megfogalmazást:
  “könnyed elegancia, pontosan megfogalmazott cél, fókusz a célon, erőfeszítés nélküli csúcsteljesítmény”
  Jó lazán hangzik, már csak meg kell valósítani 😀

 3. Csaba 2018. március. 6. kedd - 21:23 - Válasz

  Üdv! Tetszett a cikk! Ez mind igaz amit megosztottatok. A kereskedés fontos szabályai közül az egyik.
  Ha kereskedünk nem foglalkozunk más dolgokkal csak az árfolyamra koncentrálunk.Éppen ezért:
  1. Tilos utazás közben
  2. Tilos munka közben
  3. Tilos mobilon…..hogy miért? Mert a mobiltelefonon az MT4 app nem alkalmas piacelemzésre a kijelző mérete miatt.Továbbá feltételezve azt ha a telefonodon is rajta van az app akkor ha nem a géped előtt ülsz akkor is követed a piacot esteleg még pozíciót is nyitsz. Ezt el kell felejteni.
  Fontos hogy mindenki felismerje a mentális és egyéb pszichológiai tényezőket amelyek akadályozzák a siker elérésében és próbálja meg kezelni ezeket. Például ha zavar a lebegő veszteség,kapcsold ki a terminálablakot stb……..

  • Radulovic Attila 2018. március. 7. szerda - 08:34

   Szia Csaba!

   Egyetértünk, szuper gondolatok. Köszi, hogy megírtad! 😉

 4. István 2018. március. 8. csütörtök - 13:22 - Válasz

  Egyetértek a gondolatmenettel. Személy szerint mrá annyi helyről halottam a naplózás fontosságát, hogy muszáj lesz megkezdenem, bármilyen nyűgnek tűnik is.

 5. Somapapa 2018. március. 13. kedd - 16:50 - Válasz

  Milyen a jó kereskedelmi napló???
  Mi legyen benne???

  • Radulovic Attila 2018. március. 15. csütörtök - 09:49

   Szia Somapapa!

   Kitűnő kérdés! Hamarosan erről is lesz egy bejegyzés! 🙂

Hagyj üzenetet

7 + 1 =

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben