Ebben a bejegyzésben a MetaTrader 5 platform megbízásainak állapotairól, valamint a végrehajtási és teljesítési módokról írok.

Bevezető

A téma korábbi bejegyzéseiben bemutattam, melyek a MetaTrader 5 platform kereskedési műveleteket kezelő rendszerének alapjai, illetve hogy milyen pozícióelszámolási rendszereket támogat.

Az elmúlt években többször írtam az MT5 új lehetőségeiről és az MT4 és MT5 közötti különbségekről, 2021-ben pedig MetaTrader útmutatót készítettem, melyben kitértem arra is, hogy modernsége ellenére mi az oka az MT5 lassú térnyerésének.

Javaslom, olvasd el ezeket a bejegyzéseket, mielőtt továbblépnél ezzel a cikkel.

Ebben a posztban azt fejtem ki, hogy milyen módokon történhet az elküldött megbízások végrehajtása, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre a teljesítési típusok esetében.

A megbízások (orderek) állapota

Az MT5 platform számára gyakorlatilag minden kereskedési utasítás egy megbízás. Összeállítását és a kereskedési szerver felé elküldését követően egy megbízás a következő szakaszokon mehet keresztül:

 • Megkezdve (Started) – a megbízás helyessége ellenőrizve, de a bróker még nem fogadta el.

 • Elhelyezve (Placed) – a kereskedő elfogadta a megbízást.

 • Részlegesen teljesítve (Partially filled) – a megbízás részben teljesült;

 • Teljesítve (Filled) – az egész megbízás teljesült.

 • Törölve (Canceled) – a megbízást az ügyfél törölte.

 • Visszautasítva (Rejected) – a megbízást a kereskedő visszautasította.

 • Lejárt (Expired) – a megbízás a lejárata miatt törlődött.

A megbízások állapota a Számlatörténet (History) fülön az „Állapot” mezőben tekinthető meg a Megbízások fiókban. A függőben lévő, még nem aktivált megbízások állapota a Kereskedés (Trade) fülön látható.

A különböző státuszok áttekinthetők az alábbi képen.

Egy megbízás lehetséges státuszai

Kép forrása: MetaQuotes

Egy elküldött megbízás végrehajtása és teljesítése többféle módon történhet a brókercég oldalán. A végrehajtás az árfolyam, a teljesítés pedig a megbízás mennyiségére vonatkozó lehetséges plusz beállítás, amelyet a kiadás pillanatában határozhatunk meg.

Mire jók ezek a lehetőségek?

A kereskedési piacok természetéből fakadóan sosem lehetünk biztosak abban, hogy egy kérésünk (megbízásunk) pont olyan áron és pont olyan mennyiséggel teljesül, mint szeretnénk. Egy-egy kereskedési stratégiában tolerálható, hogy egy pozíció lot mérete kisebb legyen, mint az eredetileg várt, más stratégiákban ennek fordítottja az elvárt. Hasonlóképpen lehetséges, hogy a szisztéma tolerálja a megbízás árfolyamának elcsúszását, máskor a teljes pontosság is lehet elvárás.

Az MT5 platform lehetőséget biztosít a kereskedők számára, hogy lekérdezhessék az egyetlen végrehajtási módot és a rendelkezésre álló teljesítési módokat, valamint arra, hogy utóbbit a megbízás elküldésekor meghatározhassák a választható opciók közül.

Vagyis: a brókercég  határozza meg, hogy egy instrumentum esetén milyen végrehajtási módot kínál, azt pedig, hogy mi történjen, ha nem áll rendelkezésre az elvárt kereskedési mennyiség, mi határozhatjuk meg, de szigorúan a brókercég által felkínált lehetőségek közül. Ezeket a lehetőségeket a platformon instrumentumonként le lehet kérdezni a manuális és expert alapú kereskedés során is.

Végrehajtási módok

A kereskedési platformon négy megbízás-végrehajtási mód áll rendelkezésre. A megbízás-végrehajtási módszerek azt szabják meg, hogy a kereskedő termináljából elküldött megbízások milyen árfolyamon valósulhatnak meg, illetve azt, hogy ezt az árat a brókercég, vagy a kereskedő határozza meg.

Azonnali végrehajtás (Instant Execution)

Ebben a módban a piaci megbízás a brókernek felajánlott áron kerül végrehajtásra. A végrehajtandó megbízás elküldésekor a platform automatikusan hozzáadja az aktuális árakat a megbízáshoz. Ha a bróker elfogadja az árakat, a megbízás végrehajtásra kerül. Ha a bróker nem fogadja el a kért árat, újrajegyzés („Requote”) történik, vagyis a bróker visszaküldi azokat az árat, amelyen ez a megbízás ténylegesen végrehajtható.

Végrehajtás kérése (Request Execution)

Ebben a módban a piaci megbízás a brókertől korábban kapott áron kerül végrehajtásra. Egy adott piaci megbízás árait a brókertől kérik a megbízás elküldése előtt. Az árak beérkezése után a megbízás adott áron történő végrehajtása vagy megerősíthető, vagy elutasítható.

Piaci végrehajtás (Market Execution)

Ebben a megbízás-végrehajtási módban a bróker a kereskedővel való további megbeszélés nélkül dönt a megbízás végrehajtási áráról. Egy megbízás elküldése ilyen módban előzetes hozzájárulást jelent a megbízás ezen az áron történő végrehajtásához.

Tőzsdei végrehajtás (Exchange Execution)

Ebben a módban a kereskedési platformon végrehajtott kereskedelmi műveleteket egy külső kereskedési rendszerbe (tőzsdére) küldik. A kereskedelmi műveletek végrehajtása az aktuális piaci ajánlatok árain történik.

Teljesítési módok

A brókercég által meghatározott általános megbízás-végrehajtási szabályok mellett a kereskedő további feltételeket is megadhat a megbízás elküldésekor. Ilyen feltétel például a teljesítési mód, másként: teljesítési házirend, Fill Policy. Ez a beállítási lehetőség kizárólag a Piaci végrehajtás, valamint a Tőzsdei végrehajtás típusoknál érhető el, vagyis a másik két végrehajtási típus esetén nem mi határozzuk meg ezt a beállítást.

A két említett végrehajtási módban experttel történő kereskedés során ezt a robotban lehet állítani, amennyiben ennek lehetőségét az MQL5 programozó beépítette a robotba.

A példákban 1.00 lot méretű pozíció megnyitását kíséreljük meg.

Teljesítés vagy megszűnés (Fill or Kill, FOK)

Ez a szabály azt jelenti, hogy egy megbízás csak a megadott mennyiséggel teljesülhet. Ha egy pénzügyi eszközből a szükséges mennyiség jelenleg nem áll rendelkezésre a piacon, a megbízás nem kerül végrehajtásra. A szükséges mennyiséget több, a piacon jelenleg elérhető ajánlatból is ki lehet tölteni.

 • Ha rendelkezésre áll az 1.00 lot mennyiség a piacon, a megbízás teljesül, és a pozíció megnyílik 1.00 lot mérettel.

 • Ha nem áll rendelkezésre az 1.00 lot mennyiség a piacon, a megbízás törlődik.

Azonnali teljesülés vagy Törlés (Immediate or Cancel, IOC)

Ebben az esetben a kereskedő vállalja, hogy a piacon maximálisan elérhető volumenű ügyletet hajt végre a megbízásban megjelölt mennyiségen belül. Amennyiben a megbízás nem teljesíthető teljes mértékben, a rendelkezésre álló mennyiség teljesül a megbízásból, a fennmaradó mennyiséget pedig törlik. Az IOC megbízások használatának lehetőségét a kereskedési szerver határozza meg.

 • Ha rendelkezésre áll az 1.00 lot mennyiség a piacon, a megbízás teljesül, és a pozíció megnyílik 1.00 lot mérettel.

 • Ha nem áll rendelkezésre az 1.00 lot mennyiség a piacon, a megbízás részben teljesül, például 0.80 lot mérettel megnyílik. A megbízás fennmaradó 0.20 lot méretű része törlődik.

Visszatérés (Return)

Ez a házirend csak piaci (buy és sell), valamint limit és stop limit megbízások esetén használható. Részleges teljesítés esetén a fennmaradó mennyiséggel rendelkező megbízás nem törlődik, hanem feldolgozásra kerül. A piaci megbízások esetében a Return szabály csak a Tőzsdei végrehajtás módban használatos, míg a limit és stop limit megbízások esetében a Piaci végrehajtás és Tőzsdei végrehajtás módban.

 • Ha rendelkezésre áll az 1.00 lot mennyiség a piacon, a megbízás teljesül, és a pozíció megnyílik 1.00 lot mérettel.

 • Ha nem áll rendelkezésre az 1.00 lot mennyiség a piacon, a megbízás részben teljesül, például 0.80 lot mérettel megnyílik, a megbízás fennmaradó 0.20 lot méretű része pedig továbbra is aktív marad.

Végrehajtási típusok és teljesítési házirendek összegző táblázata

A teljesítési házirendek használata a végrehajtás típusától függően az alábbi táblázatban látható:

Végrehajtási típus / Teljesítési házirend Fill or Kill Immediate or Cancel Return
Instant Execution +
Request Execution +
Market Execution + + +
Exchange Execution + + +

Hol kérdezhetők le ezek az információk a platform felületén?

Egy instrumentum végrehajtási és teljesítési módjainak lekérdezését az alábbi módon lehet megtenni.

 • Ha nincs bekapcsolva, jelenítsd meg a Piacfigyelő ablakot a Nézet menüpont, vagy a Control-N billentyűkombináció segítségével!

 • Kattints jobb egérgombbal arra az instrumentumra, amelynek kondícióira kíváncsi vagy!

 • Válaszd a Specifikáció (Specification) lehetőséget!

 • A felugró ablakban a Végrehajtás és Teljesítés sorokban találod azt, hogy a brókercég milyen lehetőségeket biztosít számodra.

Végrehajtási és teljesítési módok az instrumentum kondíciói között

MQL5 programnyelvből (például expert advisorból) a SymbolInfoInteger() eljárás segítségével lehet lekérdezni a vonatkozó információkat.

Hol állítható a teljesítési mód a platform felületén?

Amennyiben a brókercég számlája lehetőséget biztosít ennek a tulajdonságnak a módosítására, akkor közvetlenül a megbízás indításakor dönthetünk róla a megbízásfeladási ablakban. Ha erre nincs módunk, a mező meg sem jelenik, esetleg szürke színnel jelzi, hogy a választási lehetőség tiltott.

Az alábbi képen látható, hogy a brókercég a NIKKEI index esetén az Azonnali teljesülés vagy Törlés (Immediate or Cancel, IOC), illetve a Teljesítés vagy megszűnés (Fill or Kill, FOK) lehetőségeket biztosítja.

Teljesítési típus kiválasztása a megbízásfeladási ablakban

MQL5 programnyelvből (például expert advisorból) az MqlTradeRequest adatstruktúrában adhatjuk meg az elküldés során, hogy milyen teljesítési házirend mellett döntünk. Mindenképpen figyelni kell arra, hogy ebbe a struktúrába csak a korábban lekérdezett kondíciókba illeszkedő lehetőséget válasszunk!

Összegzés

Összegzem számodra a bejegyzésben részletezett legfontosabb tudnivalókat.

 • Az MT5 négyféle végrehajtási módot támogat, és a brókercég határozza meg, hogy ezek közül melyik aktív.

 • A teljesítési módokból négy áll rendelkezésre, a végrehajtási mód határozza meg, hogy melyek közül lehet választani (ha egyáltalán).

 • Ezek a módok lehetőséget biztosítanak arra, hogy előre eldönthesd, mi történjen abban az esetben, ha megcsúszik az árfolyam, vagy a brókercég nem képes biztosítani az elvárt kereskedési mennyiség megnyitását.

 • A végrehajtási és a teljesítési mód is instrumentumonként szabályzott, hiszen nem biztos, hogy egy devizakereszt és egy index megbízása ugyanúgy kerül végrehajtásra a brókercég rendszerében.