Ebben a bejegyzésben a MetaTrader 5 platform pozícióelszámolási rendszeréről, valamint megbízástípusairól írok.

Bevezető

Korábbi bejegyzésemben bemutattam, melyek a MetaTrader 5 platform kereskedési műveleteket kezelő rendszerének alapjai.

Az elmúlt években többször írtam az MT5 új lehetőségeiről és az MT4 és MT5 közötti különbségekről, 2021-ben pedig MetaTrader útmutatót készítettem, melyben kitértem arra is, hogy modernsége ellenére mi az oka az MT5 lassú térnyerésének.

Javaslom, olvasd el ezeket a bejegyzéseket, mielőtt továbblépnél ezzel a cikkel.

Az előző bejegyzésben kifejtettem, hogy ha a pozíciónyitás pillanatában az instrumentumon nincs nyitott pozíció, akkor az ügylet megkötése a pozíció megnyílását eredményezi, ha pedig van, akkor az ügylet növelheti vagy csökkentheti a már nyitott pozíció mennyiségét, illetve lezárhatja vagy megfordíthatja annak irányát. Azt, hogy a meglévő pozíció mennyisége változik, vagy külön pozíció jön létre, a pozícióelszámolási rendszer szabályozza. Lássuk a részleteket!

A pozícióelszámolási rendszer

Az elszámolási rendszer alatt azt a viselkedést értem, amelyet felhasználóként (kereskedőként) a pozíciók nyilvántartása és megjelenítése kapcsán érzékelünk a trédelés folyamán. A platform kétféle elszámolási rendszert támogat: nettósító (netting) és fedezeti (hedging). Az alkalmazott rendszer a számlától függ, az pedig a brókercégen múlik, hogy milyen típusú számlákat tesz választhatóvá a regisztráció során. Ha egy cég mind a két lehetőséget biztosítja, akkor te, mint ügyfél dönthetsz arról, hogy melyiket szeretnéd igénybe venni az éles vagy demó számla regisztrációja során.

Nettósító (Netting) típusú elszámolási rendszer

Ebben a rendszerben instrumentumonként egyszerre legfeljebb egyetlen közös pozíció létezhet:

 • Ha már van nyitott pozíció az instrumentumon, egy azonos irányú végrehajtása növeli a meglévő pozíció lot méretét.

 • Ha ellentétes irányban indítasz pozíció nyitást, a meglévő pozíció lot mérete:

  • csökkenhet (ha az új pozíció lot mérete kisebb, mint a meglévőé),
  • a pozíció bezáródhat (ha az új pozíció lot mérete megegyezik a meglévővel), vagy
  • megfordítható (ha az új pozíció lot mérete nagyobb, mint a meglévőé).

Nem számít, hogy az ellentétes ügyletet egy végrehajtott piaci megbízás, vagy egy függő megbízás aktiválódása hozta létre.

Az alábbi példa két EURUSD vételi ügylet végrehajtását mutatja, egyenként 0,5 lot értékben. A két vételi ügylet végrehajtásának végeredménye egyetlen nettó 1,0 lot méretű pozíció.

Két pozíció (összefűzve) a netting elszámolási rendszerben

A két megbízás, amelyekkel az egész művelet elindult (két külön időpillanatban):

A két pozíció megbízásai a számlatörténetben, netting rendszerben

A két ügylet, amely a brókercég sikeres befogadását jelzi:

A két pozíció megbízásai a számlatörténetben, netting rendszerben

Pár másik példa, hogy könnyebb legyen értelmezni a netting egypozíciós szabályát:

Kiindulás Cselekvés Végeredmény
1,00 lot buy 0,30 lot buy nyitása 1,30 lot buy marad nyitva
1,00 lot buy 0,30 lot sell nyitása 0,70 lot buy marad nyitva
1,00 lot buy 1,00 lot sell nyitása buy zárul, nem marad nyitva pozíció
1,00 lot buy 1,30 lot sell nyitása buy zárul és 0,30 sell lot marad nyitva

Fedezeti (Hedging) típusú elszámolási rendszer

Ebben a rendszerben instrumentumonként több nyitott pozíció is létezhet, beleértve ebbe akár az ellentétes pozíciókat is.

Ha már van nyitott pozíció az instrumentumon, és új piaci megbízást hajt végre (vagy függő megbízása teljesül), akkor egy új pozíció jön létre. Az eddigi pozíciók nem változnak.

Az alábbi példa két EURUSD vételi ügylet végrehajtását mutatja, egyenként 0,5 lot értékben. A két vételi ügylet végrehajtásának végeredménye két, darabonként 0,5 lot méretű buy pozíció.

Két pozíció a hedging elszámolási rendszerben

A két megbízás, amelyekkel az egész művelet elindult (két külön időpillanatban):

A két pozíció megbízásai a számlatörténetben, hedging rendszerben

A két ügylet, amely a brókercég sikeres befogadását jelzi:

A két pozíció ügyletei a számlatörténetben, hedging rendszerben

Pár másik példa, hogy könnyebb legyen értelmezni a hedging többpozíciós szabályát, a korábbi példával:

Kiindulás Cselekvés Végeredmény
1,00 lot buy 0,30 lot buy nyitása Két darab (1,00 buy és 0,30 buy) pozíció van nyitva
1,00 lot buy 0,30 lot sell nyitása Két darab (1,00 buy és 0,30 sell) pozíció van nyitva
1,00 lot buy 1,00 lot sell nyitása Két darab (1,00 buy és 1,00 sell) pozíció van nyitva
1,00 lot buy 1,30 lot sell nyitása Két darab (1,00 buy és 1,30 sell) pozíció van nyitva

A választott elszámolási rendszer hatásai

A pozíció zárásához a netting és a hedging rendszerben is ellentétes kereskedési műveletet kell végrehajtani ugyanazon instrumentumon, ugyanakkora lot mérettel. Mivel a netting rendszerben egyszerre legfeljebb egy pozíció lehet nyitva, a hedging rendszerben pedig több, így utóbbinál a nyitás során külön meg kell adni, hogy melyik létező pozíciót kívánjuk zárni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor létrejön egy új pozíció.

A netting rendszerben erre a megadásra nincs szükség, hiszen ott egyértelmű, hogy legfeljebb egy pozíciót érinthet az indirekt zárási (vagy fordítási) utasításunk.

Aggodalomra azonban nincs okunk: az MT5 platform a zárási műveleteket a 4-es verzióban már megszokott zárási gombokkal és Pozíció zárása paranccsal egyszerűsíti le. Expert advisor programozás során ugyanakkor a fejlesztőnek kell erre figyelnie, ugyanis nem létezik már önálló pozíciózárási utasítás.

A pozícióelszámolási rendszertől függően a platform egyes funkciói eltérő módon viselkedhetnek:

 • Eltérnek a Stop Loss és Take Profit öröklési szabályok.

 • A hedging rendszerben egy pozíció iránya nem fordítható meg (reverse). Ebben az esetben az aktuális pozíció záródik, és egy új pozíció nyílik a fennmaradó lot mérettel.

 • A hedging rendszerben rendelkezésre áll a hedged margin (fedezett letét) letét számítási mód.

Most pedig lássuk, hányféle megbízási típus létezik a MetaTrader 5 platformon!

A MetaTrader 5 megbízások típusai

Egy kereskedési platform lehetővé teszi, hogy kereskedési műveletek végrehajtására vonatkozó kéréseket készítsünk, és ezeket elküldjük a brókercég felé, ezen felül biztosítja a nyitott pozíciók ellenőrzését és kezelését. Ezekre a célokra többféle megbízástípus használható. A MetaTrader platformon belül két fő megbízástípust különböztetünk meg: piaci (azonnali) és függő megbízások. Ezeken felül léteznek még a korábban említett Stop Loss és Take Profit kilépési megbízások is.

Piaci megbízás

A piaci megbízás a brókercégnek adott utasítás egy pénzügyi eszköz vételére vagy eladására. Ennek a megbízásnak a végrehajtása egy ügylet végrehajtását eredményezi, melyből következő lépésként megszülethet a pozíció. Az ügylet végrehajtási árát a végrehajtási mód határozza meg. Az árat, amelyen az ügylet végrehajtásra kerül, az instrumentum típusától függő végrehajtás típusa határozza meg, erről a következő bejegyzésemben, “A végrehajtás típusai” című bekezdésben fogok írni. Egy instrumentumot általában az Ask árfolyamon vesznek, és a Bid árfolyamon adnak el.

Az azonnali piaci megbízás közismertebb elnevezése a buy, illetve sell pozíció.

Függő megbízás

A függő megbízás a kereskedő által a brókercégnek adott utasítás, mely szerint a jövőben, meghatározott feltételek teljesülése esetén vásároljon vagy eladjon.

A MetaTrader 5 platformban összesen hat darab függő megbízástípus használható:

Buy Limit

A megbízásban megadott árral megegyező vagy annál alacsonyabb Ask árfolyamon történő vételre adunk megbízást.

A kiadás pillanatában az aktuális árszint magasabb, mint a megbízásban megadott érték, vagyis az aktuális piaci árfolyamszint alá adunk megbízást.

Ennél a megbízásnál a kereskedő arra számít, hogy az instrumentum árfolyama egy megadott szintre esik, majd onnan emelkedni fog. A megadott szint jelen esetben a Buy Limit függő megbízás nyitóára.

Buy Limit függő megbízás

Kép forrása: MetaQuotes

Buy Stop

A megbízásban megadott árral megegyező vagy annál magasabb Ask árfolyamon történő vételre adunk megbízást.

A kiadás pillanatában az aktuális árszint alacsonyabb, mint a megbízásban megadott érték, vagyis az aktuális piaci árfolyamszint fölé adunk megbízást.

Ennél a megbízásnál a kereskedő arra számít, hogy az instrumentum árfolyama egy megadott szintig, majd onnan tovább emelkedik. A megadott szint jelen esetben a Buy Stop függő megbízás nyitóára.

Buy Stop függő megbízás

Kép forrása: MetaQuotes

Sell Limit

A megbízásban megadott árral megegyező vagy annál magasabb Bid árfolyamon történő eladásra adunk megbízást.

A kiadás pillanatában az aktuális árszint alacsonyabb, mint a megbízásban megadott érték, vagyis az aktuális piaci árfolyamszint fölé adunk megbízást.

Ennél a megbízásnál a kereskedő arra számít, hogy az instrumentum árfolyama egy megadott szintre emelkedik, majd onnan csökkenni fog. A megadott szint jelen esetben a Sell Limit függő megbízás nyitóára.

Sell Limit függő megbízás

Kép forrása: MetaQuotes

Sell Stop

A megbízásban megadott árral megegyező vagy annál alacsonyabb Bid árfolyamon történő eladásra adunk megbízást.

A kiadás pillanatában az aktuális árszint alacsonyabb, mint a megbízásban megadott érték, vagyis az aktuális piaci árfolyamszint alá adunk megbízást.

Ennél a megbízásnál a kereskedő arra számít, hogy az instrumentum árfolyama egy megadott szintig, majd onnan tovább csökken. A megadott szint jelen esetben a Sell Stop függő megbízás nyitóára.

Sell Stop függő megbízás

Kép forrása: MetaQuotes

Buy Stop Limit

Ez a típus a Buy Stop és a Buy Limit kombinációja, mivel stop megbízásként egy Buy Limit megbízást ad. A megbízásnak két nyitóára van, az egyik az Ár, a másik a Stop Limit ár elnevezésű mezővel adható meg.

Amint a jövőbeli Ask árfolyam eléri a megbízásban (az Ár mezőben) megadott stop-szintet, egy Buy Limit megbízás kerül elhelyezésre a Stop Limit ár mezőben megadott szintre. A Buy Stop szint az aktuális Ask ár fölé kerülhet, míg a Stop Limit ár a stop szint alatti érték lehet.

Úgy érdemes elképzelni ezt a megbízástípust, mintha te magad adnál egy Buy Limit megbízást a Stop Limit ár mezőben megadott árszintre, amikor az árfolyam az Ár mezőben megadott szintre emelkedik. Vagyis először az árfolyam emelkedésére, aztán a csökkenésére számítasz.

Buy Stop Limit függő megbízás

Kép forrása: MetaQuotes

Sell Stop Limit

Ez a típus a Sell Stop és a Sell Limit kombinációja, mivel stop megbízásként egy Sell Limit megbízást ad. A megbízásnak két nyitóára van, az egyik az Ár, a másik a Stop Limit ár elnevezésű mezővel adható meg.

Amint a jövőbeli Bid ár eléri a megbízásban (az Ár mezőben) megadott stop-szintet, akkor Sell Limit megbízás kerül elhelyezésre a Stop Limit ár mezőben megadott szintre. A Sell Stop szint az aktuális Bid ár alá kerülhet, míg a Stop Limit ár a stop szint feletti érték lehet.

Úgy érdemes elképzelni ezt a megbízástípust, mintha te magad adnál Sell Limit megbízást a Stop Limit ár mezőben megadott árszintre, amikor az árfolyam az Ár mezőben megadott szintre csökken. Vagyis először az árfolyam csökkenésére, aztán az emelkedésére számítasz.

Sell Stop Limit függő megbízás

Kép forrása: MetaQuotes

Áttekintés

Megbízástípusok a MetaTrader 5 platformon

Kép forrása: MetaQuotes

 • Aktuális piaci árAktuális piaci ár
 • Várt piaci mozgásVárt piaci mozgás
 • Aktuális piaci árAktuális piaci ár
 • Megbízás áraMegbízás ára
 • Trigger ár, amelyet elérve a megbízás kihelyezésre kerülTrigger ár, amely elérésekor a megbízás kihelyezésre kerül
 • Várt emelkedésVárt emelkedés
 • Várt csökkenésVárt csökkenés

Egyes végrehajtási típusokat érintő részletek

 • Az Exchange Stocks, Exchange Futures és Futures Forts számítási móddal rendelkező instrumentumok esetében a függő megbízások minden típusa annak a tőzsdének a szabályai szerint kerül aktiválásra, ahol a kereskedés zajlik. Általában az Utolsó ár (az utolsó végrehajtott tranzakció ára) módszer kerül alkalmazásra.

  Másként megfogalmazva: egy megbízás akkor aktiválódik, amikor az Utolsó ismert ár eléri a megbízásban megadott árat. Fontos megjegyezni, hogy a megbízás aktiválódásának pillanatában a vétel vagy eladás ténylegesen az aktuális Ask, illetve Bid árak szerint történik meg. Ez azt jelenti, hogy a függő megbízás árától eltérhet a ténylegesen létrejött pozíció nyitóára.

 • Exchange execution módban a limit megbízások leadásakor megadott árat nem ellenőrzik, az  aktuális Ask ár felett (a Buy Limit megbízások esetében) és az aktuális Bid ár alatt (az Sell Limit megbízások esetében) is megadhatók. Az ilyen árral megadott megbízás leadásakor a megbízás szinte azonnal kiváltódik és piaci megbízássá alakul. Azonban a piaci megbízásokkal ellentétben, ahol a kereskedő beleegyezik, hogy nem meghatározott aktuális piaci árral hajtsa végre az üzletet, a függőben lévő megbízás a megadottnál nem kerülhet rosszabb áron végrehajtásra.

 • Ha a függő megbízás aktiválása során a megfelelő piaci művelet nem hajtható végre (például a számlán lévő szabad fedezet nem elegendő), a függő megbízás törlésre kerül, és Elutasítva (rejected) státusszal az előzmények közé kerül.

Kilépési megbízások

Célár (Take Profit)

A Take Profit megbízás célja a nyereség realizálása, amikor az instrumentum ára elér egy bizonyos szintet. Ennek a megbízásnak a végrehajtása az egész pozíció lezárását eredményezi. Az ilyen megbízás mindig nyitott pozícióhoz vagy függő megbízáshoz kapcsolódik, önmagában nem alkalmazható.

Ezt a megbízási feltételt a long pozíciók esetében a Bid árral vetik össze (a célár csak az aktuális Bid ár fölé kerülhet), a short pozíciók esetében pedig az Ask árral hasonlítják (a célár kizárólag az aktuális Ask ár alá kerülhet).

Veszteségvágás (Stop Loss)

Ez a megbízás a veszteségek minimalizálására szolgál, ha az instrumentum árfolyama rossz irányba mozog. Ha a termék ára eléri ezt a szintet, az egész pozíció automatikusan lezárásra kerül. Az ilyen megbízás mindig nyitott pozícióhoz vagy függő megbízáshoz kapcsolódik, önmagában nem alkalmazható.

Ezt a megbízási feltételt a long pozíciók esetében a Bid árral vetik össze (a veszteségvágás csak az aktuális Bid ár alá kerülhet), a short pozíciók esetében pedig az Ask árral hasonlítják össze (a stop loss kizárólag az aktuális Ask ár fölé kerülhet).

A Stop Loss és a Take Profit öröklés szabályai (netting elszámolás esetén)

 • A pozíció méretének növelése vagy a pozíció fordítása (reverse) esetén a Take Profit és a Stop Loss a legutóbbi megbízás (piaci vagy teljesült függő megbízás) szerint kerül elhelyezésre.

  Másként fogalmazva: a további pozíciók minden egyes következő megbízásában a stop szintek az előző helyébe lépnek. Ha a megbízásban nulla értékek vannak megadva, a pozíció Stop Loss és Take Profit értékei törlődnek.

 • Részleges zárás esetén a a Stop Loss és Take Profit értékek nem változnak.

 • Teljes zárás esetén a Stop Loss és Take Profit szintek törlődnek, mivel egy nyitott pozícióhoz kapcsolódnak, és anélkül nem létezhetnek.

 • Ha egy olyan instrumentumon készülünk újabb megbízást adni, amelynek már van nyitott pozíciója, akkor a kereskedési ablakba automatikusan beillesztésre kerülnek a meglévő pozíció Stop Loss és Take Profit értékei. Ennek célja, hogy megakadályozza az aktuális stop megbízások véletlen törlését.

 • Ha már van olyan nyitott pozíció, amely stop megbízásokkal rendelkezik, az egy kattintással végzett azonos irányú kereskedési művelet nem változtatja meg azok aktuális értékét. Ilyen művelet indítható a charton elérhető One Click Trading panelről, vagy a Piacfigyelő panelből.

 • A tőzsdén kívüli piacokon (Forex, határidős ügyletek), amikor egy pozíciót áthelyeznek a következő kereskedési napra (a kamattal történő újranyitással együtt), a Stop Loss és Take Profit szintek változatlanok maradnak.

 • A tőzsdei piacon, amikor egy pozíciót áthelyeznek a következő kereskedési napra (a swapra), vagy amikor áthelyezik egy másik számlára, a mozgatás közben a Stop Loss és a Take Profit szintjei törlődnek.

A Stop Loss és a Take Profit öröklés szabályai (hedging elszámolás esetén)

 • Részleges zárás esetén a Stop Loss és Take Profit értékek nem változnak.

 • Teljes zárás esetén a Stop Loss és Take Profit szintek törlődnek, mivel egy nyitott pozícióhoz kapcsolódnak, és anélkül nem létezhetnek.

 • Egykattintásos kereskedési művelet során a Stop Loss és a Take Profit szintek nem lesznek beállítva. Ilyen művelet indítható a charton elérhető One Click Trading panelről vagy a Piacfigyelő panelből.

Ezek a szabályok mind a manuális kereskedés, mind az expert advisor alapú kereskedésből (MQL5 programokból) indított megbízások esetén is érvényesek.

Csúszóstop (Trailing stop)

A Stop Loss a veszteségek minimalizálására szolgál, ha a termék árfolyama rossz irányba mozog. Amint egy pozíció nyereségessé válik, a Stop Loss manuálisan áthelyezhető a nullszaldós vagy annál kedvezőbb szintre. A csúszóstop automatizálja ezt a folyamatot. Ez az eszköz különösen hasznos egy erős egyirányú ármozgás során, vagy amikor valamilyen okból kifolyólag nem lehet folyamatosan figyelemmel kísérni a piacot.

A csúszóstop nem egy külön megbízási típus, csupán a terminál szoftver által automatikusan mozgatott Stop Loss módosítási művelet.

A Trailing Stop minden esetben nyitott pozícióhoz vagy függő megbízáshoz kapcsolódik. A kereskedési platformon kerül végrehajtásra, nem pedig a szerveren, mint a StopLoss, vagyis ha a program nem fut, a beállított csúszóstop sem működik. A csúszóstop beállításához válaszd a Csúszóstop („Trailing Stop”) menüpontot a „Kereskedés” fülön lévő pozíció vagy megbízás kontextusmenüjében:

A Csúszó Stop helyzetérzékeny menüje

A csúszóstop működési elve

Megjegyzés: ez a leírás a MetaTrader szoftver által alkalmazott csúszóstop módszert mutatja be, a forex programozás során viszont kialakítható a kockázatcsökkentő csúszóstop funkció is, sőt a mozgatás mértékén kívül megadható az aktiválás helyszíne is, például pipben, vagy R-ben kifejezve.

 • Amikor új árelmozdulás történik, a platform ellenőrzi, hogy a nyitott pozíció nyereséges-e.

 • Amint a pontokban kifejezett nyereség eléri vagy meghaladja a jelzett szintet, automatikus parancsot generál a Stop Loss elhelyezésére az aktuális árfolyamhoz képest a jelzett távolságban.

 • Ha az ár a pozíció nyereségének irányába mozdul el, a Stop Loss automatikusan az árral együtt mozog.

 • Eltérő irányú mozgás esetén a Stop Loss megbízás nem módosul, ennél fogva a kereskedési pozíció profitja automatikusan rögzül.

 • Ha a pozícióhoz korábban Stop Loss került beállításra, akkor a pozíció nyereségének növekedése esetén módosulni fog, de változatlan marad, ha a nyereség csökken.

A Stop Loss minden egyes automatikus módosításakor bejegyzés kerül a naplóba.

A csúszóstop letiltásához az Egyik sem (None) lehetőséget kell választani a pozíció kontextusmenüjében. Az Összes törlése (Delete all) parancs letiltja az összes nyitott pozíció és függő megbízás Trailing Stop-ját.

 • A Trailing Stop a kereskedési platformon kerül végrehajtásra, nem pedig a szerveren (mint a Stop Loss vagy Take Profit). Ezért ellentétben a függő és kilépési megbízásokkal, nem fog működni, ha a platform ki van kapcsolva. Ebben az esetben csak a Trailing Stop által utoljára beállított Stop Loss szint lép működésbe, ha történt ilyen.

 • Egy pozíció esetében a csúszóstop legfeljebb tíz másodpercenként egyszer módosíthat Stop Loss szintet.

 • Ha egy instrumentumon több pozícióra is be van állítva az aktív Trailing Stop, akkor az különleges módon kerül feldolgozásra. Amikor egy árfolyamváltozás (tick) történik, csak az utoljára megnyitott pozíció csúszóstopja kerül feldolgozásra. Ha tíz másodpercen belül még egy tick érkezik ugyanarra a szimbólumra, akkor a következő (utolsó előtti nyitott) pozíció Trailing Stopja kerül feldolgozásra. Ha a következő tick tíz másodpercnél később érkezik, ismét az utoljára megnyitott pozíció Trailing Stopja kerül feldolgozásra.

A végrehajtási típusok azért felelnek, hogy milyen áron hajtja végre a brókercég a megbízásokat. Róluk részletesen a következő bejegyzésben írok.

Összegzés

Összegzem számodra a bejegyzésben részletezett legfontosabb tudnivalókat.

 • Kétféle pozícióelszámolási rendszer létezik MetaTrader 5-ben: a netting és a hedging. Előbbi legfeljebb egy, utóbbi pedig több pozíciót enged nyitva tartani instrumentumonként.

 • Azonnali pozíciót a piaci megbízások segítségével köthetünk.
 • Összesen hat függő megbízástípus áll rendelkezésre, ezek: Buy Limit, Buy Stop, Buy Stop Limit, Sell Limit, Sell Stop és Sell Stop Limit.

 • A kilépési megbízások kategóriájába tartozik a Stop Loss és Take Profit megbízás, ezek szabályai eltérnek a két elszámolási rendszerben.
 • A csúszóstop a profit védelmére (és kockázatcsökkentésre) szolgál, és a terminál hajtja végre (szemben a többi megbízástípussal).

Arról, hogy milyen végrehajtási típusok és teljesítési házirendek állnak rendelkezésre, a következő bejegyzésemben írok.