A legtöbb bróker a bankközi piaci ajánlatokat veszi alapul az árhoz, azonban ezekből kisebb-nagyobb módosításokkal saját árat képez, így képes manipulálni a piacot. Vagyis: lehetséges, hogy a megnyitott BUY/SELL pozíciód mögött nem egy másik kereskedő fél, hanem maga a bróker áll.

A nyitás pillanatában ezért szinte bármilyen TP vagy SL értéket elfogad a stop szintes szabály betartásával.

Ezzel ellentétben ha a bróker, amin kereskedsz úgynevezett ECN bróker – ő valóban „kiviszi” a piacra a kötéseidet, ezért egy (akkor még) fiktív pozícióhoz nem fogad el (és nem is kér be) TP és SL értékeket. Amint megszületik a pozíció, a TP és SL értékek megadhatóvá válnak. (A valóban szót azért írtam dőlt betűvel, mert attól még, hogy valamelyik cég azt állítja magáról, hogy ECN, az még nem biztos, hogy igaz is.)

Ezzel a jelenséggel a legegyszerűbben akkor szembesülünk, amikor a kereskedési terminál megbízás paneljén a TP és SL paraméterek beállítási lehetősége inaktív.

Egy robot tervezésénél azt is figyelembe kell venni, hogy ECN és nem ECN platformokon is képes legyen működni. A megoldás a fent leírtaknak megfelelő a programon belül is: először pozíciót nyitunk, majd a pozíció megszületése után azonnal frissítjük a TP és SL értékeket.