Megvan az ESMA szabályozás életbe lépésének dátuma

Életbe lép az ESMA szabályozás

A 2018. március 27-én megjelent sajtóközlemény, mely alapján jóval szigorúbb szabályozás lép életbe az Európai Unión belül CFD kereskedést biztosító pénzügyi szolgáltatók esetében.

Korábban készítettem egy GYIK oldalt is, ahol a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat gyűjtöttem össze.

2018. június 1-én az ESMA bejelentette, hogy mikor válik “élessé” a korábban beígért szabályozás.

A szabályozások érvénybe lépése

A CFD instrumentumokra vonatkozó szabályozások 2018. augusztus 1-től lesznek érvényben. A szabályozásokról a korábbi bejegyzésekben részletesen olvashatsz, de röviden felsorolom őket:

 • tőkeáttételi limitek;
 • automatikus biztosítékzárás számlánkénti alapon 50% margin szint elérésekor;
 • negatív egyenleg elleni védelem számlánkénti alapon;
 • ösztönzők (bónuszok) alkalmazásának megakadályozása CFD-szolgáltatók számára;
 • vállalkozás-specifikus kockázati figyelmeztetés standardizált módon.

Javaslom, hogy olvasd el a Gyakran Ismételt Kérdések cikkemet is!

A bináris opciók  forgalmazásának, terjesztésének vagy eladásának tiltása 2018. július 2-től lesz érvényben.

A dátumok forrása az ESMA hivatalos oldalán megjelent vonatkozó hír.

Hogyan tovább?

A szabályozások 3 hónapig lesznek érvényben. A 3 hónap letelte után az ESMA kiértékeli a tapasztalatokat, és három havonta meghosszabbíthatja a szabályozás érvényességét.

Az eddigi, olvasóktól kapott visszajelzések alapján van olyan brókercég, amely egy-egy űrlap kitöltésével biztosítja a lehetőséget az eddigi szabályok fenntartásához úgy, hogy az ügyfél – a helyes válaszok megadása esetén – megkapja az intézményi befektető státuszt. Innentől kezdve az ESMA szabályok (és védelmek) rá nem lesznek érvényesek.

Mivel a brókercégeknek nem áll érdekükben az igazi ügyfélszűrés, feltételezhető, hogy a szakmai státuszt akár hamis válaszokkal is meg lehet kapni. Amennyiben később az ügyfél részéről reklamációra kerül sor, hivatkozni lehet majd arra, hogy az ügyfél hamis adatokat adott meg a felmérés során.

A Te brókercéged tett már valamilyen konkrét lépést vagy tájékoztatást az ESMA korlátozások kapcsán? Oszd meg velem tapasztalatod!

Fontos, hogy a cél nem a brókercégek lejáratása, így kérlek ne nevezd meg az adott céget visszajelzésedben. Ha mégis így teszel, ki fogom csillagozni azt a hozzászólásodból! Köszönöm megértésed.

Írta: |2018-06-06T08:33:32+00:002018. június 5., kedd|Kereskedés|15 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

15 hozzászólás

 1. Tamas 2018. június. 5. kedd - 21:06 - Válasz

  Szuper,hogy ilyen fontos informaciokat osztassz meg velunk! igazàn koszonom neked!
  Mar probalgatok EU-n kivuli brokereket felkeszulve a valtozasokra…

 2. Ferenc 2018. június. 6. szerda - 00:36 - Válasz

  Az én brókercégem még nem tájékoztatott.

 3. Ferenc 2018. június. 6. szerda - 07:07 - Válasz

  Az **** **nél is űrlapot kell kitölteni. Az egyik feltétel az összesen 500 000 Euró tőkével való rendelkezés az összes brókerrel együttvéve. Ezt nagyon soknak tartom. De nem tudom mi lesz a lebegő veszteségekkel mert annak fedezetét nem tudom finanszírozni. PL.:
  0,19-es EUR/USD pozíció marginja: 49,20 $ utána pedig: 816 $.

 4. Zsolt 2018. június. 6. szerda - 09:07 - Válasz

  Radu, te vagy az első akitől hallok erről. Az én broker cégem még nem írt semmit, bár addig eljutott, hogy összehozott egy webinart a témában, elég lehetetlen időpontban, az nap értesítve minket róla és mindezt angol nyelven. Bár tegnap küldött egy linket a webinar Youtube oldalához. Még nem néztem meg. De konkrét dátumot tőled hallok előszőr. Király vagy.
  Köszi szépen

 5. Attila 2018. június. 6. szerda - 13:11 - Válasz

  Értékes információ, köszönöm! Kitöltöttem az űrlapot, erre pár nap múlva ezeket a dokumentumokat kérték tőlem :
  We are pleased to see that you wish to be categorise as a Professional Client.
  In order to get you categorise as such, we will need the following;
  Please, provide evidence of your significant position for the last 12 months a trading history is required, we will need either:
  – A trading statement from your broker
  – A portfolio statement
  Or
  Proof of the size of your financial instrument portfolio, defined as cash and financial instruments but not including property, non-tradeable assets, cars, or jewellery exceeding EUR 500,000 (or equivalent in local currency).
  Haha…

 6. Attila 2018. június. 6. szerda - 16:27 - Válasz

  nagyon jó és hasznos, mert teljesebb rálátást ad a szabályozásról, és mivel nem tudhatunk mindent, illetve a brókerek sem adnak önként dalolva információkat, köszönettel veszem, vesszük az alapos tájékoztatást, és a veszélyekre való felhívást. Tapasztaltabb tréderekre érdemes figyelni. köszönöm a többiek nevében is. bár nem kértek fel rá! ; )
  Két brókercégnél van éles (micro) számlám. Az egy bróker cégtől kaptam tájékoztatást a “szakmai státusz” -ról, de mivel nem akartam kamu adatokat beírni, így mint kicsi befektető, igyekszem tőkét gyűjteni a nagyobb számlához….. : (
  Örültem levelednek, mert hátha van, vagy lesz a kicsiknek is megoldás…

 7. Zoli 2018. június. 6. szerda - 17:48 - Válasz

  Szia Radu!

  Igen felajánlották a szakmai státuszt. Amennyiben nem fogadom el 1 DAX 600EUR átlagosan 4-7 nagyságrendben kötök most. Nem szeretnék 3-4 ezer EUR- t kitenni a brókereknek + tartalék, egyik sem jobb a másiknál, ezt 10 év mondatja velem. Van valami tanácsod?
  üdv.
  Zoli

 8. Zoltan 2018. június. 25. hétfő - 12:15 - Válasz

  A dukascopy mint svájci cég …. et nem érinti a szabályozás?

  • Radulovic Attila 2018. június. 29. péntek - 16:09

   Szia Zoltán!

   Svájc ugyan nem EU tag, de érdemes odafigyelni, hiszen lehetséges, hogy EU-s irányelveket ők is átvesznek, alkalmaznak (ahogyan teszi ezt Norvégia).

   Érdeklődj a brókercégnél, vagy kérdezz rá a svájci pénzügyi felügyeletnél!

 9. zoli 2018. július. 10. kedd - 16:34 - Válasz

  Szia Radu,

  azzal kapcsolatban van e információ, hogy a kihelyezett tőkére vállalnak e garanciát ha megkapom a szakmai státuszt?
  Ugyanis beszéltem egy brókerrel és ők azt mondták akkor ezt a védelmet elvesztem.

 10. Radulovic Attila 2018. július. 11. szerda - 08:34 - Válasz

  Mire gondolsz garancia alatt? A kereskedéssel kapcsolatban felmerülő veszteségekre sem professzionális, sem “mezei” státusz esetén (sem) vállalnak garanciát.

  Az ESMA szabályokban szereplő védelmek véleményem szerint professzionális státusznál nem lesznek érvényben, maximum akkor, ha a brókercég saját hatáskörben úgy dönt, hogy nyújtja neked valamelyiket.

  Ha professzionális kereskedői státuszban vagy, akkor ismerned és vállalnod kell azokat a kockázatokat, amelyeket egy nem professzionális kereskedő nem vállal, esetleg nem is ismer.

 11. zoli 2018. július. 11. szerda - 09:00 - Válasz

  Garancia alatt arra gondolok, hogy a kint lévő pénzem biztonságban van. Egy esetleges bróker csőd esetén visszakapom a kint lévő pénzem

 12. Szabolcs 2018. július. 11. szerda - 18:32 - Válasz

  Az en ciprusi brokerem is felajanlotta a professional client statuszt amennyiben egy 3 kérdésből álló űrlapot kitöltök. Ki is töltöttem katonásan, majd jött a válasz, hogy mindet dokumentumokkal kell alátámasztanom. Reális kérés az, hogy valaki 500k Euronyi vagyonról adjon át dokumentumokat? Felértékeltessem a házamat, lakásaimat és küldjem el nekik? Elég nonszensz. Hogyan képzelhetik ezt? Főleg ha csak mondjuk 300 ezrem van és mondjuk 5 ezer euroval akarok tradelni. Ez az egész csak a piac megfojtásáról szól, semmi értelem e mögött.

  Véleményem szerint 1:30as tőkeáttétellel (major devizapárokon) nem lehet kereskedni vagy csak állati pici haszonnal, amiért már nem éri meg. Radu, jó lenne egy cikk ebben a témában majd később ha már látjuk hogyan fojtotta meg az EU a fx-et és miért hagyják majd itt tömegével a kontinenst…

 13. icrammg 2018. július. 15. vasárnap - 22:33 - Válasz

  Radu, majd egy rövidke cikkben esetleg szólj a népnek, hogy azok akiknek nyitott pozícióik vannak abban az időpontban, dátumugrásnál bajban lehetnek.

  Én egy ilyet olvastam https://blog.darwinex.com/implementation-of-esma-leverage-calendar-and-practical-example/

  • Radulovic Attila 2018. július. 16. hétfő - 12:10

   Köszi Marci, szuper vagy, már dolgozom egy hasonló cikken, de ez nagyon sokat segít!

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben