Az ESMA elfogadta a tőkeáttétel drasztikus csökkentését

Az ESMA által elfogadott változások 2018-ban

A mai napon – 2018. március 27-én – megjelent egy sajtóközlemény, mely alapján úgy fest, hogy az online kereskedést érintő,  korábban tervezett szigorításokat elfogadta az ESMA (Európai Értékpapír-piaci Hatóság). Most már biztos, hogy ezek a változások hamarosan életbe lépnek. Ha online kereskedéssel foglalkozol, akkor ez biztosan érint Téged.

Olvass tovább, hogy miként!

Ismétlés: mi az az ESMA, és milyen korlátozásokat tervez már évek óta?

Az Európai Unió egyik szervezete, az ESMA (European Securities and Markets Authority, magyarul Európai Értékpapír-piaci Hatóság) évek óta dolgozik azon, hogy miként fogja vissza a FOREX és bináris opciós cégek által terjesztett kereskedési lehetőségeket – különös tekintettel a CFD típusú termékekre. CFD típusú termékek lehetnek pl. indexek, nyersanyagok és részvények is.

Az ESMA véleménye szerint ugyanis a brókercégek által kínált termékek kereskedési lehetősége nehezen átlátható, és az ügyfelek felé történő közvetítés során alkalmazott kifejezetten erős marketingtevékenység károsan érinti a kisbefektetőket. A nemzeti felügyeleti hatóságok által végzett legtöbb kimutatás szerint az ügyfelek 74-89%-a veszít ezekkel a termékekkel.

Ide kattintva elolvashatod, hogy mit írtam februárban erről a tervezetről.

Mit fogadott el az ESMA?

 • Bináris opciók  forgalmazásának, terjesztésének vagy eladásának tiltása kisbefektetők számára;

 • Különbözeten alapuló ügyletek – a CFD-k forgalmazásának, terjesztésének vagy eladásának korlátozása kisbefektetők számára.

  A korlátozások:

  • tőkeáttételi limitek;
  • automatikus biztosítékzárás számlánkénti alapon 50% margin szint elérésekor;
  • negatív egyenleg elleni védelem számlánkénti alapon;
  • ösztönzők (bónuszok) alkalmazásának megakadályozása CFD-szolgáltatók számára;
  • vállalkozás-specifikus kockázati figyelmeztetés standardizált módon.

Az alábbi bekezdésekben igyekszem röviden, magyarul összegezni a változások lényegét. Az alábbiak a saját értelmezésemet tartalmazzák, fenntartom a tévedés jogát. A későbbiekben törekszem arra, hogy részletesen is bemutassam nektek a változásokat – főleg a tőkeáttétellel és kényszerített zárással kapcsolatosakat.

Tőkeáttétellel kapcsolatos korlátozások

CFD kategória Maximális tőkeáttétel Érintett instrumentumok (példa)
Jelentős (major) devizapárok 1:30
 • Minden olyan devizapár, amelybenkettő deviza van a felsoroltak közül: EUR, USD, JPY, GBP, CAD vagy CHF.  Példa: EURUSD, GBPUSD, stb.
Kisebb devizapárok, jelentősebb indexek, arany 1:20
 • Minden olyan devizapár, amelynek legalább egy tagja nincs listázva a Jelentős devizapárok kategóriában. Példa: EURHUF.
 • A következő indexek: FTSE 100, CAC 40, DAX 30, DJIA, SP500, NASDAQ, NASDAQ 100, NIKKEI 225, ASX 200, EURO STOXX 50.
 • Arany.
Árutermékek (kivéve: arany) és nem jelentős indexek 1:10
 • A fenti listákban külön nem jelzett áruk, indexek. Példa: nyersolaj, egyéb indexek.
Részvények és más, referencia-értékeszközök 1:5
 • Részvények. Példa: Facebook, BMW.
Kriptodevizák 1:2
 • Minden kriptodeviza. Példa: BTC.

Pozíciók kényszerített lezárása számla-alapon

Amennyiben a számlán nyitott CFD pozíciók teljes lebegő veszteségének szummája meghaladja a nyitott CFD pozíciók kezdő letétének felét.

Példa az új szabályok szerint: 1.0 lot méretű EURUSD pozíciót nyitottál. A pozíció kezdeti letétigénye az 1:30-as tőkeáttétel alapján hozzávetőlegesen 3 300 EUR. Amennyiben a lebegő veszteséged ennek az összegnek a fele (50 százaléka), azaz -1650 EUR alá csökken, a pozíciót a pénzügyi szolgáltató zárni fogja.

Negatív számlaegyenleg elleni védelem

A CFD kereskedés során a kereskedő kizárólag az adott számlán lévő tőkéjét veszítheti el, azaz az egyik számlán elszenvedett veszteség nem érintheti a kereskedő más számláján nyilvántartott tőkéjét.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Bónuszok és akciók tiltása

A jövőben a pénzügyi szolgáltatók (brókercégek) nem kínálhatnak közvetlenül vagy közvetett módon bónuszokat, vagy egyéb kereskedésre motiváló akciókat a kereskedő részére.

Kockázati figyelmeztetések egységesítése

A pénzügyi szolgáltatók a jövőben komolyabb és egységebb kockázati figyelmeztetéseket kötelesek megjeleníteni az általuk alkalmazott marketinganyagokban és reklámokban, amelyekkel a kereskedőket célozzák meg.

Ezekben a figyelmeztetésekben kötelesek lesznek felüntetni azt, hogy a megelőző 12 hónapban az adott szolgáltatónál mekkora veszteséget szenvedtek el a CFD-ket kereskedő ügyfelek számláin a befejezett CFD ügyletekből. A számításba beletartoznak a jutalékok, kamatok és egyéb költségek is.

A frissen alapított szolgáltatók esetén – mivel ott nem áll rendelkezésre adat – az általános analízisnek megfelelő statisztikát kell közölni, vagyis: a kereskedés során a kereskedők 74-89 százaléka veszít.

Ezeket a statisztikákat a szolgáltatók negyedévente kötelesek frissíteni.

Mikor lépnek életbe a változások?

Idézet az ESMA honlapjáról letöltött PDF dokumentumból:

Az ESMA a következő hetekben kívánja elfogadni ezeket az intézkedéseket az EU valamennyi hivatalos nyelvén, melyet követően hivatalos közleményt tesz közzé a honlapján. Az intézkedéseket ezután közzé teszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL), és a bináris opciók esetében a közzétételt követő egy hónap múlva, míg a CFD-k esetében két hónap múlva lépnek hatályba.

Tehát: egyelőre még nem lépett életbe semmi, viszont készülni kell, hiszen a közzétételt követően két hónapon belül életbe lépnek a CFD-ket érintő változások.

Érint ez engem, mint kereskedőt?

Amennyiben az Európai Unió valamely tagországában bejegyzett brókercégnél kereskedsz, akkor igen. Ha pozícióépítős stratégiákkal dolgozol, akkor valószínűleg először a hátrányokat fogod megtapasztalni – a pozícióépítős stratégiáknál a sok nyitott pozíció és magas lot méret kitettség miatt elemi elvárás a magas tőkeáttétel. A javaslat az ilyesfajta stratégiákat biztosan ellehetetleníti.

A javaslat elfogadása után talán ugyanaz zajlik majd le, mint anno az Amerikai Egyesült Államokban – amikor ott bevezették a hasonlóan szigorú szabályokat,a  brókercégek többsége Európába vándorolt át. Ez folytatódhat úgy, hogy a brókercégek egy része most majd Európából költözik tovább valamely kevésbé szabályzott országba, ahol nincsenek ilyen megkötések.

A kisbefektetőknek továbbra is figyelembe kell venniük azt, hogy tőkéjük biztonsága, valamint az adózási szabályok szempontjából hol helyezik majd el pénzüket és azzal hogyan kereskednek.

Akkor most végünk van?

Én úgy fogalmaznék, hogy a piac most valószínűleg keményen át fog rendeződni, és lesznek kereskedők, akiket rendkívül hátrányosan érintenek majd az új szabályok. Az alacsony tőkeáttétel a már említett pozícióépítő technikákat biztosan visszafogja majd, szemben a napon belüli vagy egypozíciós stratégiákkal, melyek alkalmazásához nem feltétlen szükséges a magas tőkeáttétel.

Minden szempontból érdemes figyelni a változásokra, és hogy ez hogyan érinti a stratégiádat, hiszen a pozíciók megnyitásához szükséges letét mértéke emelkedni fog. Ez semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül!

Írta: |2018-07-03T19:04:57+00:002018. március 27., kedd|Kereskedés|28 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

28 hozzászólás

 1. István 2018. március. 27. kedd - 13:14 - Válasz

  Köszi a cikket! Kicsit zavaró a tőkeáttét taglalásánál “Minden olyan devizapár, amelyben legalább kettő deviza van a felsoroltak közül: EUR, USD, JPY, GBP, CAD vagy CHF. Példa: EURUSD, GBPUSD, stb” A legalább kettő azt jelenti hogy lehet több is. Párnál ez hogy?
  A beavatkozás pedig szvsz összességében inkább káros, dehát sok az okos döntéshozó és nagy a befolyás-áttétjük. 🙁

  • Radulovic Attila 2018. március. 27. kedd - 13:25

   Szia István!

   Köszönöm szépen a visszajelzésed! Jogos, javítottam! 😉

 2. Gyula 2018. március. 27. kedd - 18:35 - Válasz

  Először is köszi a cikket. Szerény véleményem szerint ráfér a piacra egy ilyen színtű szabályozás, most már csak a brókereket kellene jobban ellenőrizni, hogy ki mikor, hogyan piszkál bele a rendszerbe, mert nem hiába van, hogy egy chartot nézzünk, mégis némelyik brókernél van a charton eltérés. Miért is jó a szabályozás, előadáson megdöbbenten tapasztalom, hogy az emberek többségének, fogalma sincs, hogy milyen kockázatot vállal, egyrészt amikor felvesz egy pozicíót, másrészt amikot egy nagy tőkeáttétellel nyit meg. Csak a gyors nyereség lebbeg a szemük előtt, más végletet el sem tudnak képzelni. Nagyon jó példa erre a mai világban a kripto kereskedelem pszchiológiája. Nem titok én is nézegetem, szemezgetek velük, kizárólag spekulációs célből, ennek megfelelően maximum, annyi pénzt áldoznék, amennyit nem sajnálnék bukás esetén, pl. max pár lottószelvény ára, ezzel szemben a fórumokon sorba jönnek a kérdések, hogy most hogyan tovább, mi legyen amikor ilyen esések vannak a piacon. A felügyelet ilyen esetekben a profi kereskedők hátrányára dönt, hogy megvédje a kezdő kereskedőket a teljes tőke vagy rosszabb esetben teljes vagyonuk elbukásától. Kezdőként volt egy pár tőkeáttételes ügyletem, de gyorsan áttértem, hogy inkább kisebb pozikat nyítok.

 3. Joci 2018. március. 27. kedd - 19:27 - Válasz

  Mi a helyzet a jelenleg az Egyesült Királyságban bejegyzett bróker cégekkel ? Elvileg nem vonatkozik rájuk, hiszen zajlanak a “brexit”
  tárgyalások. Jelenleg is itt vannak bejegyezve azok a bróker cégek, amelyeknél kerekedési számlám van. Ha London egy kicsit is meg akarja tartani a pénzügyi központ szerepét, ezeket a korlátozásokat nem fogja bevezetni, tehát igazából az Európai Unióból kell kivonulni és nem Európából.

  • Radulovic Attila 2018. március. 28. szerda - 19:43

   Kedves Joci!

   A kilépés bejelentésétől számított két évig az Egyesült Királyság az unió tagja. Tehát 2019. március 29-ig a korlátozások biztosan érvényesek lesznek az ott vezetett számlákra is.

 4. Jani 2018. március. 27. kedd - 19:52 - Válasz

  még szerencse, hogy egy ilyen hivatal a kisbefektetők érdekeit tartja szem előtt… mi lenne ha nem így lenne? … 😀

 5. György 2018. március. 27. kedd - 20:20 - Válasz

  Nagyon hasznos és fontos, átlagos kiskereskedők nem tudjuk figyelemmel kísérni az eseményeket ! (sem hogy hol, sem idő, sem megfelelő nyelvtudás !
  Köszönöm !

 6. András 2018. március. 27. kedd - 20:57 - Válasz

  Igazad van és jól látod,hogy a cégek más országokban lesznek bejegyezve,de nem fogják veszni hagyni azt a rengeteg kisbefektetőt aki náluk kereskedett. Az eu-s országok hatóságai pedig majd tiltogatni fogják ezeket az oldalakat. Lásd ugyenezt csinálják a sportfogadási oldalakkal is pl bet365 stb. de oda is belehet lépni alternativ linken vagy szomszédos országok oldalain. üdv andrás

 7. Lajos Sándor 2018. március. 27. kedd - 21:13 - Válasz

  Köszönöm, hogy fáradtál a forexet érintő szabályok értelmezésével..
  Szerintem jól, és érthetően értelmezted a közeljövőben életbelépő szabályokat. Ílyen formában emészhetőek.
  Köszönet a munkádért.!!!
  somapapa

 8. Sándor 2018. március. 27. kedd - 23:03 - Válasz

  Nem ezt kellett volna szabályozni, hanem a megbízások teljesülését.
  Aki hülye az itt is elveszti a pénzét, maximum tovább tart.

 9. Géza 2018. március. 28. szerda - 06:40 - Válasz

  Maga a cikk feltétlenül hasznos! Ugyanakkor magáról az egész ügyről az a véleményem, hogy a bróker cégek elaludtak. Sok esetben pl; sportfogadás, szerencsejáték. Akartak ilyen szabályzókat hozni de nem igazán sikerült. Nagy valószínűséggel azért – rebesgetik – mert az érintett cégek időben léptek. Vagy így vagy úgy, mindenki mindenhol megvehető. Ugyanakkor bizonyos szabályzásra valóban szükség van. Bár én azt látom az írásodban, a beetetéssel nem nagyon foglalkoztak. Én a legnagyobb veszélyt ebben látom. A beetető reklámokban. PL; Egy háziasszony 3 óra alatt 3000$-t keresett! Persze lehet, de nem úgy ahogy utána ezek a cégek ígérik. Hogy befizet valaki 500e Ft-ot és megtanítják pár óra alatt a csodára. Aztán mikor befizetett kap egy 10 jobb esetben 15 oldalas PDF-et négy, öt alap stratégiával amit ingyen is letölthetett volna kb 1000 helyről.. Aztán elkezdi alkalmazni és tudjuk mi a vége. 1-2 hét alatt lenullázza a számláját. Na az ilyen cégeket kéne nagyon megbüntetni. De egyébként meg hagy döntsem el én mikor mennyit kockáztatok. A bónuszok elleni akciót meg egyenesen károsnak tartom. Ha nem lettek volna bónuszok most nem tudnék ebből (forex) megélni. Mert miután egy az előbb említett lenyúlós cég szépen lenullázott egy hónap alatt. Utána az XM 30$ bónuszával kezdtem újra egy fillér befizetés nélkül, négy éve. És köszönöm ma már jól vagyok 🙂

 10. Tamas 2018. március. 28. szerda - 07:00 - Válasz

  Koszi a gyors es pontos infot! Valoszinu hogy pont a robotos kereskedok ellen megy az egesz! Lehet mar tul sok nyereseget vesznek ki…

 11. László 2018. március. 28. szerda - 07:07 - Válasz

  Az a kérdésem, hogy a Londonban működő brókercégekre is vonatkozik-e, mivel elvileg már nem EU tag az ország?

  • Radulovic Attila 2018. március. 28. szerda - 19:44

   Kedves László!

   A kilépés bejelentésétől számított két évig az Egyesült Királyság az unió tagja. Tehát 2019. március 29-ig a korlátozások biztosan érvényesek lesznek az ott vezetett számlákra is.

 12. Péter 2018. március. 28. szerda - 09:41 - Válasz

  Megint a kisbefektetőkkel ba**nak csak ki. Jönnek majd a brit virgin-szigeteki, gibraltári, jersey-i, man-szigeti (jobb esetben svájci, vagy Angol [ha tényleg kilépnek] szolgáltatók). Ott aztán majd engedik a tőkeáttételt, a felügyelet meg olyan amilyen lesz…

 13. Katalin 2018. március. 28. szerda - 10:43 - Válasz

  A cikkel kapcsolatban két kérdésem lenne.

  Az első: Nekem a számlám Londonban van, az Oandánál. Anglia bejelentette kilépését az EU-ból. Hogyan érinti ez a számlámat?

  A második: Én carry tradezek, évek óta nyitva van egy TRY/JPY pozíció, ami most a TRY gyengélkedése miatt jó nagy mínuszban van Kérdés, hogy ez a pozíció is CFD-nek minősül?

  • Radulovic Attila 2018. március. 28. szerda - 19:47

   Kedves Katalin!

   A kilépés bejelentésétől számított két évig az Egyesült Királyság az unió tagja. Tehát 2019. március 29-ig a korlátozások biztosan érvényesek lesznek az ott vezetett számlákra is.

   Igen, a FOREX instrumentumok is CFD-knek minősülnek. A TRYJPY pozíciódra elvileg az 1:20-as tőkeáttétel lesz az érvényes, így a pozíció méretétől és a jelenlegi tőkeáttétel mértékétől függően érdemes kiszámolni, hogy az új szabályozás szerint mikor lesz szükséged tőkeemelésre. Gondolom – mivel tartott pozícióról van szó – nagy lotméretről beszélünk, ezért feltételezem, hogy kifejezetten hátrányosan érint majd téged ez az intézkedés.

 14. Géza 2018. március. 29. csütörtök - 18:06 - Válasz

  Szia Attila!

  Ez a határozat vonatkozik a svájci illetőségű Dukascopy cégre is?
  A választ előre is köszönöm!

  • Radulovic Attila 2018. március. 29. csütörtök - 20:32

   Kedves Géza!

   Úgy tudom, hogy Svájc nem EU-tag, így ezek a szabályozások a svájci cégekre véleményem szerint nem vonatkoznak. Ez nem jogi álláspont, tehát mindenképpen érdemes megkérdezni az érintett céget, cégeket is.

  • fortomex 2018. április. 5. csütörtök - 10:15

   Szia Géza!

   Ha nem svájci vagy, és 5000$ alatt szeretnél befizetni, akkor csak a Dukascopy Europe-hoz tudsz beregisztrálni, ami a svájci Dukascopy leányvállalata, és Litvániában van bejegyezve, és Litvánia EU-s ország. Sajnos…

   Üdv

 15. Ádám 2018. március. 29. csütörtök - 16:45 - Válasz

  Helló mindneki!
  Én a bináris opciot kedvelem! Iqoption nál van számlám! Nem kicsit vagyok pozitivba! Mi lesz ezzel? Most megszüntetik vagy csak korlátozzák? Erről lehet tudni valamit? Válaszokat előre is köszönöm!

  • Radulovic Attila 2018. március. 29. csütörtök - 20:33

   Szia Ádám!

   Igen, az Európai Uniós szabályozás tiltani fogja a bináris opciós szolgáltatókat a tagállamokban.

 16. Zoli 2018. április. 1. vasárnap - 07:35 - Válasz

  Szerintem az lett volna a megoldás, hogy a brokiknak kéne jobban a körmére nézni, csak ez volt a könnyebb út.
  Vagy pedig valami előképzettséghez kötöttem volna a devizakereskedést.

  Aki hülye az ezután is elbukja a pénzét max lassabban

 17. Attee 2018. április. 2. hétfő - 02:47 - Válasz

  Szerintem ez az 1:20, 1:30 még módosítva lesz (felfelé). Amúgy meg k*rvára nem ezen múlik, hogy valaki elbukja-e a pénzét. Aki nem tud kereskedni, az ezután se fog tudni. Legfeljebb nem 3 hónap alatt nullázza le magát, hanem 1 év alatt.

 18. Pista 2018. április. 4. szerda - 20:14 - Válasz

  Nem eszik olyan forrón azt a kását (szerintem).

 19. Péter 2018. június. 25. hétfő - 15:41 - Válasz

  Szia!

  Jó cikk, most, hogy élesre fordul.
  Mi a véleményed, hogy van/lesz lehetőség továbbra is a nagyobb tőkeáttételre?
  Mi a helyzet az Egyesült Királyságban bejegyzett brókercéggel? FX Pro, ott is életbe lép?

  Nagyon köszönöm!
  Péter

  • Radulovic Attila 2018. június. 29. péntek - 16:11

   Szia Péter!

   Igen. Habár az Egyesült Királyság kilépése folyamatban van, hivatalosan 2019. március 30-ig EU tagok, és így kötelesek betartani az EU-s törvényeket.

 20. Misi 2018. július. 12. csütörtök - 09:55 - Válasz

  Amennyiben problemad van a profit kifizetesevel, az eun belul tudsz perelni is van 1% eselyed hogy egy 5 eves per utan vegul kifizetnek… mit gondoltok ha ezek a cegek elhadjak az eut…
  Ez mind okkal tortenik ,a nagy brokermilliardosok igy akarjak…nehogy mar barki azthiggye hogy teged akarnak megvedeni…

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben