Tapasztalataim a Renko chart kapcsán

Kereskedési tapasztalataim a Renko chartok alkalmazása során

Radu előző cikkében írt a Renko chartokról, és megkért, hogy foglaljam össze gyakorlati véleményem. Horváth Gábor vagyok, korábban már találkozhattatok velem egy 7 részes cikksorozatban, amelyet Raduval közösen alkottunk meg Nektek.

Pár évvel ezelőtt nekem is felkeltette a figyelmem a Renko chartok alapján történő kereskedés, és néhány hónapig el is mélyedtem benne próbálgatva és tesztelve a különféle Renko stratégiákat. A hatékony és gyorsabb munkához expertet is készítettünk, hogy megtaláljuk minden instrumentumhoz a legmegfelelőbb brick méretét, és persze a legideálisabb belépési és kilépési pontokat illetve menedzselést.

A személyes tapasztalataimat és következtetéseimet írom le, tehát nem univerzális alapigazságokat nyilatkozom ki, és könnyen elképzelhető, hogy másoknak eltérő gondolatai vagy tapasztalatai vannak a Renko chartokat illetően.

Első ránézésre biztató kép tárul a szemlélő elé, főleg, ha a kiszemelt időszakon az ideális brick méret van beállítva. Egy experttel – optimalizációval – az MT4 stratégia teszter segítségével könnyedén meg tudjuk találni a legjobb beállítást, viszont azt jó észben tartani, hogy csak múltbeli mozgásokból tudunk kiindulni, és semmi nem garantálja, hogy a jövőben ugyanazokkal a brick méretekkel profitot lehet elérni.

Számomra a statikus rendszerek gyenge pontja, hogy a jövő árfolyammozgásai – és az adott instrumentum karakterisztikája – nagyban eltérhet a múlttól, és ha a jövővel kapcsolatban csak múltbéli adatokra hagyatkozunk, akkor a jövőben bizonytalan lábakon állunk majd – súrolva a szerencsejáték kategóriát.

Egy adott termék finomabb karakterjegyei folyamatosan változnak – mint minden más a világban – a piaci szereplők összetétele is mindig más –, és csak egy fix tényező létezik, a már említett változás.

Persze ebből nem következik, hogy ne lehetne statikus rendszerekkel is pénzt keresni, ám véleményem szerint a hosszú távon is profitos eredmény az adott szisztéma folyamatos figyelését és utógondozását követeli meg. Az már más kérdés, hogy ebben az esetben nevezhetjük-e még statikusnak a rendszert. A fentieket összefoglalva: a siker érdekében folyamatosan figyelni kell a stratégiát és az ideális brick méretét, és amennyiben szükséges, akkor változtatni. Hogy mennyi veszteség után figyel fel a kereskedő arra, hogy módosítani kell, az már egyéni hozzáállás.

Mi az, hogy statikus rendszer?

Statikusnak hívom azokat a kereskedési rendszereket, stratégiákat amelyek fix paraméterekkel működnek, és nem idomulnak a folyamatosan változó piaci mintázatokhoz. Ilyen például a legtöbb robot, amelyeknek kötött az eszköztára – és azok beállításai.

A Renko chartok esetében a fix tégla méret miatt használom a statikus jelzőt.

Konkrét tapasztalatok

A téglákat elnézve sok helyen kecsegtető a kép. De ha például a long ügyletet az emelkedő tégla tetején nyitjuk, ne feledkezzünk meg a spread-ről, azaz: a valóságban nem a jelet adó brick tetején fog benyílni az ügylet, hanem spreaddel felette. Sok Renko stratégiánál a stop-loss – iránytól függően – a téglák aljához illetve tetejéhez kerül, és itt a short pozícióknál szintén szerephez jut a spread, azaz ha pont a tetőhöz kerülne, akkor könnyen előfordulhat, hogy spread miatt úgy kerül kiütésre a stop, hogy nem is jön létre emelkedő tégla – mert pont ott fordult vissza az árfolyam. A spread jelentősége úgy nő a Renko-s kereskedéssel, ahogy csökkenek a tégláink méretei, és látszólag elhanyagolható a sok kis költség, ám a valóságban mégsem.

Minél kisebb téglákkal dolgozunk, annál több kötésünk van, és annál több kiadásunk. Esetemben egy kimondottan ígéretesnek tűnő beállítás a gyakorlatban azon vérzett el, hogy a viszonylag kis téglák miatt a spread és stop-loss ráhagyások megették a profitot, továbbá a pontatlan megbízás teljesülések, amelyek a tesztelésben nem derülnek ki. A számlaegyenleget ugyan nem érte bántódás, de nyereség sem keletkezett – a spread és a többiek felemésztették. A bróker jól keresett, nekem viszont nem érte meg a zéró profit a macerát.

Körülbelül fél évet dolgoztam Renko csártokkal. Ebben az időszakban ugyan sikerült kicsikarni némi profitot, de végül úgy döntöttem, hogy számomra kevés, amit adhat ez a módszer. Persze ez is egyéni megítélés, hogy kinek mi a sok vagy a kevés, és nyilván lehetnek az általam alkalmazott stratégiánál jóval jobbak is Renkohoz – de én nem találtam meg.

Manuális kereskedőként folyamatos a kapcsolatom a piaccal, így korán észreveszem, ha valamit alakítani, finomítani kell a stratégiámon, továbbá a kereskedési szisztémámat a piaci mozgások alaptermészetére építettem, amelyek alapjaiban biztosan nem változnak meg amíg piacok léteznek. Ha pedig mégis, az azt jelentené, hogy vége a tőzsdéknek vagy a világnak, és akkor már úgyis mindegy.

A Renko chartok előnyei

  • A nagy és lendületes mozgásokat jól lehet vele kereskedni.

  • Könnyen programozható és optimalizálható, jó robot alapanyag.

  • Egyszerű rá kitalálni és alkalmazni statikus stratégiai rendszert.

A Renko chartok hátrányai

  • Nem alkalmasak a technikai elemzésre, szegényes képet adnak a mozgásokról, nem olvasható ki belőlük az oldalazás vagy trendfordulat – illetve utóbbi csak későn.

  • Késői beszállók.

  • A kis téglák érzékenyek a spread-re.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Folytatjuk…

Írta: |2018-07-03T19:38:00+00:002017. október 4., szerda|Kereskedés|0 hozzászólás

A szerzőről:

A nevem Horváth Gábor, 2006-ban rontottam rá a tőzsdére. Idővel a devizákra és a DAX-ra (a német kosárindexre) specializálódtam. 2010-től már a kereskedés volt a főtevékenységem, és jelenleg is ez. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.

Hagyj üzenetet

− 4 = 3

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben