Mikor vonja el a bróker a kereskedés költségét?

Mikor vonja el a brókercég a spreadet?

A bróker többféle kereskedési költséget alkalmazhat a kereskedővel szemben.

Spread, azaz a vételi-eladási árfolyamkülönbség

Ebben az esetben a költséget a vételi és eladási ár közötti távolság határozza meg. Ez lehet fix, vagy folyamatosan változó érték is. A pozíció mérete alapján fizetjük meg, és már a pozíció nyitásának pillanatában elvonja a bróker, hiszen a pozíció zárása nem a nyitási, hanem a másik árfolyamon fog megtörténni.

Amennyiben BUY – BUY STOP – BUY LIMIT pozíciót nyitunk, a nyitás Ask áron történik meg, a zárás pedig Bid áron. SELL – SELL STOP – SELL LIMIT pozíciók esetén pedig pont fordítva.

Egy egyszerű példával illusztrálva: ha EURUSD instrumentumon kötünk és USD alapú számlánk van, akkor 1 pip elmozdulással 0.1 lot kötésméret esetén 1 dollárt nyerünk vagy veszítünk. Ha a nyitás pillanatában a spread kereken 2 pip, akkor ez a pozíció számunkra 2 dollárba fog kerülni, amely -2 dollárként jelenik meg azonnal, már a nyitás pillanatában. Ha a nyitás pillanatában az Ask ár 1.0050, akkor a Bid ár 2 pippel kevesebb: 1.0048. Ha most azonnal zárjuk a pozíciónkat, akkor az 1.0048-as Bid áron fog kiszállásunk megtörténni. A 2 pip költséget akkor tudjuk “ledolgozni”, ha az árfolyam 1.0050-es Bid árra emelkedik, azaz az Ask ár 1.0052 -re emelkedik. Valójában tehát a költségünk nullázásakor már matematikailag 4 pipet ment feljebb az árfolyam, a profitunk ezzel szemben csak 2 pip, ami viszont teljes egészében a spread költségére megy el.

Természetesen változó spreadnél előfordulhat, hogy a zárás pillanatában a spread szűkül, vagy éppen tágul. Az előbbi értelemszerűen számunkra hasznos, míg az utóbbi a kívánt profitunkat fogja csökkenteni.

Commission, azaz a jutalék

Bizonyos brókerek a spread mellett (ritkábban helyett) jutalékot vonnak le a kötéseknél. A jutalékot általában 1 kerek lot mennyiségre határozzák meg, és azt a nyitáskor vagy fele-fele arányban a nyitás és zárás pillanatában vonják el. Erről részletesebben itt olvashatsz!

 

Írta: |2017-08-20T10:10:34+00:002013. augusztus 24., szombat|Gyakran Ismételt Kérdések, Kereskedés| Mikor vonja el a bróker a kereskedés költségét? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben