A mai napon – 2018. március 27-én – megjelent egy sajtóközlemény, mely alapján úgy fest, hogy az online kereskedést érintő,  korábban tervezett szigorításokat elfogadta az ESMA (Európai Értékpapír-piaci Hatóság). Most már biztos, hogy ezek a változások hamarosan életbe lépnek. Ha online kereskedéssel foglalkozol, akkor ez biztosan érint Téged.

Olvass tovább, hogy miként!

Ismétlés: mi az az ESMA, és milyen korlátozásokat tervez már évek óta?

Az Európai Unió egyik szervezete, az ESMA (European Securities and Markets Authority, magyarul Európai Értékpapír-piaci Hatóság) évek óta dolgozik azon, hogy miként fogja vissza a FOREX és bináris opciós cégek által terjesztett kereskedési lehetőségeket – különös tekintettel a CFD típusú termékekre. CFD típusú termékek lehetnek pl. indexek, nyersanyagok és részvények is.

Az ESMA véleménye szerint ugyanis a brókercégek által kínált termékek kereskedési lehetősége nehezen átlátható, és az ügyfelek felé történő közvetítés során alkalmazott kifejezetten erős marketingtevékenység károsan érinti a kisbefektetőket. A nemzeti felügyeleti hatóságok által végzett legtöbb kimutatás szerint az ügyfelek 74-89%-a veszít ezekkel a termékekkel.

Ide kattintva elolvashatod, hogy mit írtam februárban erről a tervezetről.

Mit fogadott el az ESMA?

  • Bináris opciók  forgalmazásának, terjesztésének vagy eladásának tiltása kisbefektetők számára;

  • Különbözeten alapuló ügyletek – a CFD-k forgalmazásának, terjesztésének vagy eladásának korlátozása kisbefektetők számára.

    A korlátozások:

    • tőkeáttételi limitek;
    • automatikus biztosítékzárás számlánkénti alapon 50% margin szint elérésekor;
    • negatív egyenleg elleni védelem számlánkénti alapon;
    • ösztönzők (bónuszok) alkalmazásának megakadályozása CFD-szolgáltatók számára;
    • vállalkozás-specifikus kockázati figyelmeztetés standardizált módon.

Az alábbi bekezdésekben igyekszem röviden, magyarul összegezni a változások lényegét. Az alábbiak a saját értelmezésemet tartalmazzák, fenntartom a tévedés jogát. A későbbiekben törekszem arra, hogy részletesen is bemutassam nektek a változásokat – főleg a tőkeáttétellel és kényszerített zárással kapcsolatosakat.

Tőkeáttétellel kapcsolatos korlátozások

CFD kategória Maximális tőkeáttétel Érintett instrumentumok (példa)
Jelentős (major) devizapárok 1:30
  • Minden olyan devizapár, amelybenkettő deviza van a felsoroltak közül: EUR, USD, JPY, GBP, CAD vagy CHF.  Példa: EURUSD, GBPUSD, stb.
Kisebb devizapárok, jelentősebb indexek, arany 1:20
  • Minden olyan devizapár, amelynek legalább egy tagja nincs listázva a Jelentős devizapárok kategóriában. Példa: EURHUF.
  • A következő indexek: FTSE 100, CAC 40, DAX 30, DJIA, SP500, NASDAQ, NASDAQ 100, NIKKEI 225, ASX 200, EURO STOXX 50.
  • Arany.
Árutermékek (kivéve: arany) és nem jelentős indexek 1:10
  • A fenti listákban külön nem jelzett áruk, indexek. Példa: nyersolaj, egyéb indexek.
Részvények és más, referencia-értékeszközök 1:5
  • Részvények. Példa: Facebook, BMW.
Kriptodevizák 1:2
  • Minden kriptodeviza. Példa: BTC.

Pozíciók kényszerített lezárása számla-alapon

Amennyiben a számlán nyitott CFD pozíciók teljes lebegő veszteségének szummája meghaladja a nyitott CFD pozíciók kezdő letétének felét.

Példa az új szabályok szerint: 1.0 lot méretű EURUSD pozíciót nyitottál. A pozíció kezdeti letétigénye az 1:30-as tőkeáttétel alapján hozzávetőlegesen 3 300 EUR. Amennyiben a lebegő veszteséged ennek az összegnek a fele (50 százaléka), azaz -1650 EUR alá csökken, a pozíciót a pénzügyi szolgáltató zárni fogja.

Negatív számlaegyenleg elleni védelem

A CFD kereskedés során a kereskedő kizárólag az adott számlán lévő tőkéjét veszítheti el, azaz az egyik számlán elszenvedett veszteség nem érintheti a kereskedő más számláján nyilvántartott tőkéjét.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Bónuszok és akciók tiltása

A jövőben a pénzügyi szolgáltatók (brókercégek) nem kínálhatnak közvetlenül vagy közvetett módon bónuszokat, vagy egyéb kereskedésre motiváló akciókat a kereskedő részére.

Kockázati figyelmeztetések egységesítése

A pénzügyi szolgáltatók a jövőben komolyabb és egységebb kockázati figyelmeztetéseket kötelesek megjeleníteni az általuk alkalmazott marketinganyagokban és reklámokban, amelyekkel a kereskedőket célozzák meg.

Ezekben a figyelmeztetésekben kötelesek lesznek felüntetni azt, hogy a megelőző 12 hónapban az adott szolgáltatónál mekkora veszteséget szenvedtek el a CFD-ket kereskedő ügyfelek számláin a befejezett CFD ügyletekből. A számításba beletartoznak a jutalékok, kamatok és egyéb költségek is.

A frissen alapított szolgáltatók esetén – mivel ott nem áll rendelkezésre adat – az általános analízisnek megfelelő statisztikát kell közölni, vagyis: a kereskedés során a kereskedők 74-89 százaléka veszít.

Ezeket a statisztikákat a szolgáltatók negyedévente kötelesek frissíteni.

Mikor lépnek életbe a változások?

Idézet az ESMA honlapjáról letöltött PDF dokumentumból:

Az ESMA a következő hetekben kívánja elfogadni ezeket az intézkedéseket az EU valamennyi hivatalos nyelvén, melyet követően hivatalos közleményt tesz közzé a honlapján. Az intézkedéseket ezután közzé teszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL), és a bináris opciók esetében a közzétételt követő egy hónap múlva, míg a CFD-k esetében két hónap múlva lépnek hatályba.

Tehát: egyelőre még nem lépett életbe semmi, viszont készülni kell, hiszen a közzétételt követően két hónapon belül életbe lépnek a CFD-ket érintő változások.

Érint ez engem, mint kereskedőt?

Amennyiben az Európai Unió valamely tagországában bejegyzett brókercégnél kereskedsz, akkor igen. Ha pozícióépítős stratégiákkal dolgozol, akkor valószínűleg először a hátrányokat fogod megtapasztalni – a pozícióépítős stratégiáknál a sok nyitott pozíció és magas lot méret kitettség miatt elemi elvárás a magas tőkeáttétel. A javaslat az ilyesfajta stratégiákat biztosan ellehetetleníti.

A javaslat elfogadása után talán ugyanaz zajlik majd le, mint anno az Amerikai Egyesült Államokban – amikor ott bevezették a hasonlóan szigorú szabályokat,a  brókercégek többsége Európába vándorolt át. Ez folytatódhat úgy, hogy a brókercégek egy része most majd Európából költözik tovább valamely kevésbé szabályzott országba, ahol nincsenek ilyen megkötések.

A kisbefektetőknek továbbra is figyelembe kell venniük azt, hogy tőkéjük biztonsága, valamint az adózási szabályok szempontjából hol helyezik majd el pénzüket és azzal hogyan kereskednek.

Akkor most végünk van?

Én úgy fogalmaznék, hogy a piac most valószínűleg keményen át fog rendeződni, és lesznek kereskedők, akiket rendkívül hátrányosan érintenek majd az új szabályok. Az alacsony tőkeáttétel a már említett pozícióépítő technikákat biztosan visszafogja majd, szemben a napon belüli vagy egypozíciós stratégiákkal, melyek alkalmazásához nem feltétlen szükséges a magas tőkeáttétel.

Minden szempontból érdemes figyelni a változásokra, és hogy ez hogyan érinti a stratégiádat, hiszen a pozíciók megnyitásához szükséges letét mértéke emelkedni fog. Ez semmiképpen sem hagyható figyelmen kívül!