Egyre több olvasó kérdezte mostanában, hogy miért nem tudja futtatni a legújabb MT4 build verziókat. A korábbi változatok gond nélkül futottak, az újak azonban az indítás után „elszállnak”, azaz hibaüzenet mellett megszakad a futásuk. A régebbi MT4 verziókkal ilyen probléma nem volt, ezért sokak számára érthetetlen, miért történik ez a jelenség.

Olvass tovább a részletekért!

A probléma oka

Az olyan számítógépek esetében, amelyek legalább 6-10 évesek, a gép lelkét jelentő processzorból hiányzik egy úgynevezett SSE2 utasításkészlet. Ezt az utasításkészletet a MetaQuotes fejlesztői az újabb MT4 változatokban használják a teljesítmény optimalizálása érdekében. Erről a 600-as kiadás megjelenésekor én is hírt adtam:

A kliens terminál összes összetevője igényli az SSE2 utasításkészlet támogatását a számítógép processzora által a gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében.

A Metatrader5 telepítőprogramja felhívja a figyelmet ezen utasításkészlet hiányára, azonban a Metatrader4 telepítőkészlet erre nem figyelmeztet, és a hibamentesen feltelepített program az elindulásnál fog csak hibaüzenet mellett kilépni.

Az utasításkészletet egyébként az Intel processzorok kb. 2001-től, az AMD processzorok kb. 2003-tól tartalmazzák az SSE2 wiki bejegyzése alapján.

Az utasításkészlet meglétének ellenőrzése

Mielőtt elkeserednénk, meg kell bizonyosodni arról, hogy a problémát valóban a fenti utasításkészlet hiánya okozza.

Tedd meg a következő lépéseket:

  1. A processzor utasításkészleteinek listáját egy ingyenes programmal ellenőrizhetjük, melynek neve CPU-Z. Ide kattintva eljutsz a program weboldalára, ahonnan a jobb menüben a „setup, english” linkre kattintva letöltheted a programot.
  2. Telepítsd fel a programot!
  3. Indítsd el a programot, és a mellékelt képernyőkép alapján keresd meg, hogy van-e SSE2 elem az Instructions elnevezésű felsorolásban. Amennyiben nincs, a probléma okát sikeresen megerősítetted. Ha az SSE2 ott van a listában, akkor téged ez a probléma nem érint, és valami más oka van a MT4 elhalálozásának.
SSE2 utasításkészlet

SSE2 utasításkészlet

Megoldás

Sajnos az SSE2 nélküli processzor-tulajdonosknak egy lehetőségük marad: számítógépük frissítése, azaz új eszköz vásárlása. A régi processzor alapján a gép többi része sem frissíthető egykönnyen, így valószínűleg a teljes konfiguráció frissítése lesz a megoldás.

A problémát jelentettem a MetaQuotes hibabejelentőjében, azonban egyelőre még nem kaptam választ. Amennyiben ez bekövetkezik, azonnal frissítem a cikket – így amennyiben nem élet-halál kérdése, a számítógép konfigurációjának frissítésével érdemes várni egy kicsit. Túlzott optimizmusra azonban nincsen ok, a fejlesztők valószínűleg csak az elmaradt ellenőrzést pótolják, azaz a MT4 már nem is lesz hajlandó feltelepülni az öregebb számítógépekre.