Először is: jobb tisztázni, milyen egy összeomlás. Egy program összeomlása során magában a szoftverben keletkezik valami olyan súlyos hiba, ami miatt a program „elszáll”, azaz futása megszakad, vagyis kilép. Erről a tényről rendszerint egy átlagfelhasználónak sokat nem mondó információtengert is kapunk, lásd az alábbi képen.

Összeomlott MT4

Összeomlott MetaTrader 4

Ilyenkor a Bezárás gombon kívül nem sok lehetőségünk van.

Annak, hogy egy ilyen összeomlással találkozunk sokféle oka lehet. A Metatrader szerencsére nem csinál sokszor ilyet, viszont kifejezetten gyakran történik meg a hibaüzenet ha egyéni robotot/expertet/indikátort helyezünk a chartra. Az ok a következő: az újabb build számú Metatraderben elkészített (lefordított) robot hibát generál a régebbi build verziókban. (Ha a build szám nem mond semmit, akkor olvasd el ezt)

A hiba javítása egyszerű: frissíteni kell a Metatradert. Ezt rendszerint számlánkra való bejelentkezés után fel is ajánlja a rendszer – amennyiben ez nem történik meg, valami hibás a terminál telepítésében, vagy esetleges korábban le lett tilva a frissítés lehetősége. Javaslom, hogy olvasd el ezt a cikket, melyben a frissítés kikényszerítéséről írok.

A telepítés után minden jól fog működni, és nem fogunk ilyen összeomlást tapasztalni.