Erre a műveletre akkor lehet szükséged, hogyha egy új MT4 kiadás megborítja az addig jól működő kiegészítődet (robot, indikátor, stb.), vagy ha egyszerűen olyan idegesítő hiba van az új kiadásban, amellyel nem tudsz együtt élni.

Fontos megjegyezni, hogy az automatikus frissítés nagyon sokszor korábbi hibákat javít – az automatikus frissítés kihagyása tehát más kellemetlenséget okozhat.

A cikk célja nem az, hogy soha senki ne frissítsen a jövőben új verzióra.

A valódi cél inkább az, hogy akik éles környezetben súlyos problémákat tapasztalnak a legfrissebb változatban, ne maradjanak eszköz nélkül.

A visszafelé frissítés (downgrade) feladat két részre bontható:

  1. ki kell cserélned a MT4 telepítés kettő fájlját
  2. a kicserélést követően, de még az indítás előtt meg kell oldanod, hogy ne frissítse magát automatikusan a platform.

A második pont kiemelten fontos, ezért kérlek először olvasd el az ide vonatkozó cikket! Ha nem teszed, akkor felesleges is tovább olvasnod, mert a saját életedet fogod megkeseríteni.

A cserélendő fájlok

A két fájl, amelynek frissítése elengedhetetlen a terminal.exe (ez maga a Metatrader4 kliens, amiben kereskedsz) és a metaeditor.exe (ez pedig az MQL4 forráskód-szerkesztő).

Ez a két fájl egy könyvtárban, mégpedig a MT4 ún. telepítési könyvtárában helyezkedik el. A telepítési könyvtár helyét a fenti cikkben vázolt módon tudod legegyszerűbben kideríteni.

A két fájlt felül kell írnod a régebbi változataikkal. Az alábbi lista kiválasztott elemére kattintva le tudod tölteni a kívánt régebbi build verziót tartalmazó zip fájlt:

A 765-ös változatot csak azok számára javaslom, akik jó minőségű adatokkal szeretnének visszatesztet futtatni a régi Tickstory programmal. Minden egyéb esetben az eggyel korábbi build verziót javaslom, ami a cikk írásának időpontjában a 840-es. Fontos tehát, hogy a fenti listából nem minden zip fájlt kell letölteni, hanem – valószínűleg – a legalsót.

A felülírás csak akkor történhet meg, ha az érintett MT4 terminál nem fut. Lépj tehát ki belőle, aztán írd felül a két fájlt. A felülírást követően végezd el annak a parancsikonnak / parancsikonoknak a módosítását, amellyel / amelyekkel indítani szoktad a MT4 terminált. Ez azért szükséges, hogy a következő indítás után ne történjen meg az automatikus frissítés arra a verzióra, amelyről éppen most készülsz visszatérni a régebbi változatra.

Vedd figyelembe, hogy az első indítás mindig több időt vesz igénybe; légy türelmes, és semmi esetre se indítsd el még egyszer a programot! Az első elindulás akár hosszú percekig is eltarthat, különösebb történés nélkül. Ha pár percnél hosszabb idő múlva sem történik semmi, akkor valami probléma merült fel, amelyre nehéz általános tanácsot adni – ilyenkor írj a fórumba, igyekszem segíteni.