Sokak számára szinte napi szintű igényként merülhet fel az, hogy egy bróker Metatrader4 terminálja egy számítógépen több példányban legyen telepítve. Erről szól ez a cikk.

Lehetséges egyáltalán?

Igen. Egy gépre természetesen korlátlan számú Metatrader4-et telepíthetünk, akár ugyanattól a brókertől többet is.

A leírás szempontjából nézve teljesen lényegtelen, hogy különböző bróker termináljait vagy egy azonos bróker terminálját több példányban szeretnéd telepíteni.

Teendők

 1. hozz létre egy mappát, amelyen belül a különböző Metatrader4 telepítéseket helyezed majd el. Ez azért célszerű, mert a brókercégek különböző nevei az alapvetésként felajánlott helyen – ami legtöbbször a C:\Program Files (x86)\ könyvtáron belül lesz – sok más telepített programmal együtt ömlesztve jelenik majd meg. Ez a későbbiekben kényelmetlenné válhat.
 2. a saját mappádat létrehozhatod például a C:\ meghajtó gyökérkönyvtárában Terminálok néven; így az elérési út C:\Terminálok\ lesz. A mappa létrehozásában az Intéző, vagy egyéb fájlkezelő programok (pl. Total Commander) lehet segítségedre. Az első csatolt képen az látható, hogy egy könyvtáron belül rengeteg Metatrader4 található meg.
Sok Metatrader terminál egy mappán belül

Sok Metatrader terminál egy mappán belül

A könyvtár elnevezése és helye természetesen szabadon választott, tehát az akár lehet egy másik meghajtón is teljesen más névvel.

 1. töltsd le a választott brókercég MT4 telepítőprogramját és indítsd el! Ha az első panelen látsz egy Settings (Beállítások) gombot, akkor pipáld be a licenc elfogadását jelző jelölőnégyzetet, nyomd meg a Settings gombot és ugorj a 6. pontra!
 2. az üdvözlőképernyőn nyomd meg a Tovább gombot!
 3. fogadd el a licencet a jelölőnégyzet bejelölésével, majd nyomd meg újra a Tovább gombot!
 4. eljutottál arra a panelre, ahol a leendő telepítési könyvtárat kell megadnod, vagyis azt a helyet, ahova az új MT4 terminál kerülni fog. Kattints a Browse gombra, majd válaszd ki a C:\Terminálok\ könyvtárat! Ha ki van jelölve a Terminálok mappa, kattints az Új mappa gombra, és írj be egy tetszőleges elnevezést! Erről szól a második kép. Korábbi bejegyzésemben részletezem, hogy mit tegyél, ha nem találod a telepítési könyvtár szöveges mezőjét.
Új mappa létrehozása

Új mappa létrehozása

 1. megjelenik egy angol nyelvű kérdés, melynek lényege az hogy biztosan meglévő könyvtárba akarsz-e telepíteni. Kattints az Igen gombra!
 2. ekkor megtörténik a telepítés, vagyis a fájlok a helyükre kerülnek. A feladat végezte után nyomj a Befejezés gombra!
 3. a frissen telepített Metatrader4 terminálod el fog indulni! Adj időt az elindulásnak és ne indítsd el az asztalon lévő parancsikonnal újra, mert az első elindulás mindig több ideig tart.
 4. az Asztalon lévő parancsikont nevezd át a jelenlegi nevéről valami másra, mivel a MT4 telepítője buta, és a következő telepítés felül fogja írni a meglévő parancsikont. Összesen egyébként erre a dologra kell figyelned, illetve arra, hogy a Start menün belüli bejegyzések is hajlamosak hasonlóan eltűnni. Ezért mindenképp – legalább – az Asztalon lévő parancsikont nevezd át közvetlenül a telepítés után! Ha tehát a parancsikon neve “Brókercégnév Metatrader 4”, akkor nevezd át azt a jobb egérgomb Átnevezés parancsának segítségével “Brókercégnév 1” névre! (Az elnevezés teljes mértékben tetszőleges!)

Fontos betartani

 • A terminálok telepítési könyvtárainak bármi lehet a neve, amit a Windows egyébként is elfogad. Annak tehát semmilyen jelentősége nincsen, hogy az egyébként alapvetően – csak példa – Brókercégnév Metatrader 4 elnevezés helyett a Macskajancsi 5 elnevezést használod.
 • Figyelj oda arra, hogy egy meglévő Metatrader4 telepítési mappán belül ne hozz létre új mappákat és semmiképpen se telepíts a meglévőre! Ez alatt azt értem, hogy ha pl. már van egy telepített Metatrader4 a C:\Terminálok\Brókercégnév 1\ könyvtárban, akkor ne legyen az újonnan választott telepítési könyvtár ezen belül, például C:\Terminálok\Brókercégnév 1\Brókercégnév 2\ elérési úton.
 • Az asztali parancsikon nevét mindenképpen módosítsd, hogy elkerüld a jövőbeli telepítések során a felülírást, hiszen a parancsikonnal tudod a legkönnyebben elindítani az érintett terminált!
 • A telepítési könyvtár nevét a későbbiekben ne módosítsd!
 • A Metatrader4 telepítési könyvtára nem minden esetben fogja tartalmazni a felhasználói adatokat – értsd: sablonok, expertek, indikátorok, stb. Ezek az adatok egy mezei Windows Vista, Windows 7, stb. esetén a C:\Felhasználók\{Felhasználóneved}\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\{32 karakteres azonosító}\ fix könyvtáron belül lesznek elhelyezve.
 • A Rendszermappa – amiből pl. az MQL4, vagyis az expertek, indikátorok, stb. könyvtára nyílik – a Metatrader4 -en belüli Fájl menün belül, a Rendszermappa megnyitása lehetőséggel jeleníthető meg. Ez a parancs egy Intéző ablak megnyitását eredményezi. Ez az ablak nyitva maradhat attól függetlenül is, hogy a Metatrader4-et közben bezárod. A Rendszermappáról bővebben itt olvashatsz.