A régebben telepített Metatrader4 platformoknál előfordulhat olyan lehetetlen szituáció, hogy a brókercég szerverére történő számla bejelentkezés meghiúsul, ugyanis a lehulló listában nincs benne a brókercégnek az a szervere, amelyre a hozzáférést kaptuk.

A probléma leírása

Példa egy ilyen problémára: évek óta a CÉGNÉV-1 szerveren kereskedsz, de regisztrálsz magadnak egy új számlát, amely másik szerveren van. E-mailben megkapod a számla számát, a kereskedési jelszót valamint a kereskedési szerver nevét. A kereskedési szerver elnevezése: CÉGNÉV-5. A MT4 bejelentkezés paneljén azonban nem találsz ilyen szervert, ott csak a CÉGNÉV-1, CÉGNÉV-2, CÉGNÉV-3 szerverek vannak felsorolva.

Kísérletek a probléma megoldására

A következő próbálkozások általában nem működnek:

  • frissíted a Szerverlistát;
  • Szerver mezőbe egyszerűen módosítod a CÉGNÉV-1 szövege CÉGNÉV 5-re;
  • újratelepíted a platformot;
  • újratelepíted a platformot másik telepítési könyvtárba.

Egy biztosan működő megoldás

Az alábbi módszer 100%-os, de még itt is oda kell figyelned arra hogy mit hogyan csinálsz. Kövesd az alábbi leírást!

  1. Kattints a Fájl menü Számlanyitás menüpontjára (tudom, hogy nem számlát akarsz nyitni, hanem egy meglévőre akarsz bejelentkezni; oda fogunk eljutni!)
Kereskedési szerverek listája

Kereskedési szerverek listája

Az ablak tartalma természetesen nálad eltérő lesz. Az én képemen az E-Global nevű brókercég szerverei jelennek meg alap esetben, e mellé szeretnék további szervereket hozzáadni.

  1. Ha megtalálod a listában a cél szervert, akkor válaszd ki és lépj tovább!
  2. Ha nem találod a listában a cél szervert, akkor menj le a felsorolás aljára és kattints duplán bal egérgombbal aúj brókercég hozzáadása kezdetű sorra! Ha ezt megteszed, megjelenik az a mező, amelybe most már szöveget fogsz tudni írni.
Kereskedési szerver hozzáadása

Kereskedési szerver hozzáadása

  1. Add meg a brókercég nevét (ne a keresett szerverét!) vagy nevének egy részletét! A kis- és nagybetű közötti különbség nem számít, azonban a szövegben szereplő szüneteknek és írásjeleknek jelentősége van. Tehát ha pl. beírod a brokers karaktersort, és megnyomod az enter billentyűt akkor hamarosan egy csomó olyan cég (és szerverei) jelenik meg a listában, amely neve tartalmazza a brokers szót. A találatokat ABC sorrendbe rendezve jeleníti meg a listában a panel, tehát valószínű hogy felfelé vagy lefelé kell majd görgetned az új elemek megtekintéséhez. 
Szövegrészlet beírása a kereséshez

Szövegrészlet beírása a kereséshez

Az alábbi képeken láthatod, hogy rengeteg brókercég neve tartalmazza a brokers szövegrészletet.

Találatok listája (1)

Találatok listája (1)

Találatok listája (2)

Találatok listája (2)

  1. Ha megvan a keresett cég, akkor már csak a szerverek között kell válogatnod – minden bizonnyal megtalálod majd azt a szervert, amelyen a kereskedési számlád van.

Kattints a Tovább gombra, és a megjelenő panelen válaszd ki – igény szerint – a Létező kereskedési számla vagy Új demo számla lehetőségeket! (Új éles számlát jellemzően más módon lehet nyitni).

Amennyiben a létező számlára történő bejelentkezést választod (lásd az alábbi képet), a teendőd itt véget ér. A Szerver sorban a Metatrader4 megjeleníti azt a szervert, amelyet az előbb kiválasztottál.

Bejelentkezési adatok megadása

Bejelentkezési adatok megadása

A sikeres bejelentkezést a szokásos MT4-es bejelentkezési hang jelzi, valamint a bejelentkezés tényét a terminálprogram jobb alsó sarkában a kapcsolatjelzőnek is alá kell támasztania. Valami ilyesmit kellene látnod:

Kapcsolatjelző

Kapcsolatjelző

Ha új demó számlát regisztrálsz, akkor ki kell töltened az új számlával kapcsolatos űrlapot is, amelyen az adott cég kondíciói között választhatsz (számla típus, számla devizaneme, tőkeáttétel mértéke).

Buktatók

Előfordulhat, hogy a brókercég közismert neve nem fedi azt az elnevezést, amely a cég igazi elnevezése. Jó példa erre az XM.com; az ő cégük elnevezése Trading Point of Financial Instruments Ltd. Ebben az esetben az XM, xm.com szövegekre hiába keresel, nem kapsz rájuk találatok a szerverböngészőben. Ilyen esetekben érdemes megnézni a brókercég weboldalát, és megkeresni az About us (Rólunk) oldalt, ahol jellemzően meg lehet találni azt a cégnevet, amelyre rá lehet majd keresni a szerverlista dialógusablakában.