Sokakban felmerülhet az igény, hogy szeretnék MetaTrader programjukat újabb kiadásra frissíteni akkor is, amikor az még kizárólag csak tesztelésre van kiadva. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan tudod ezt megtenni, vagyis hogyan lehet frissíteni MetaTrader 4 béta és MetaTrader 5 béta verziókra.

A szoftverek ún. béta változatainak tesztelését általában egy zárt közösség végzi el, a gyártó MetaQuotes cég azonban lehetővé teszi ezt a többi felhasználó számára is. A tesztelési lehetőségnek több előnye és hátránya is van.

Előnyök

  • Gyorsabb hozzáférés a javításokhoz. Amennyiben a legutóbbi hivatalos frissítésben számunkra kellemetlen hiba fordul elő, és a következő hivatalos kiadás csak később várható, kifejezetten kényelmes lehet, hogy a béta verzió már tartalmazza a szóban forgó hiba javítását.

  • Korai betekintés lehetősége. Lehetőségünk adódik olyan újdonságokat kipróbálni és tesztelni, amelyek csak a következő stabil kiadásban lesznek benne. Ez lehetőséget ad arra, hogy az emberek előre kipróbálhassák és értékeljék a frissítéseket.

  • Visszajelzés lehetősége. A béta kiadások általában tesztelési céllal jelennek meg, és a fejlesztők aktívan keresik a felhasználók visszajelzéseit. Ez lehetővé teszi a hibák, hibajelentések és felhasználói vélemények gyűjtését, ami segíthet a szoftver további javításában és finomhangolásában.

  • Fejlesztői közösség részvétele. A béta kiadások gyakran felépítik a fejlesztői közösséget, amely aktívan részt vesz a tesztelésben és a visszajelzésekben. Ez elősegíti a szoftver továbbfejlesztését és a felhasználói igények figyelembevételét.

Hátrányok

  • Stabilitás és megbízhatóság kérdése. A béta kiadások általában kevésbé stabilak és megbízhatóak, mint a végleges verziók. Előfordulhatnak hibák, összeomlások vagy kompatibilitási problémák, amelyek negatív hatással lehetnek a felhasználói élményre. Bármikor keletkezhetnek újabb hibák a béta változatokban, amely a mindennapi robotfuttatásunkat, kereskedésünket hátráltathatja vagy akár súlyos hibával tönkre is teheti. Ezeket a hibákat lehet, hogy meg sem tapasztalnánk, azonban a béta iránt érzett kíváncsiságunk miatt mégis találkozni fogunk velük. Éles robotos környezetben nem ajánlott béta kiadás használata!

  • Hiányzó funkciók vagy hiányos dokumentáció. A béta kiadások gyakran nem tartalmazzák teljeskörűen az összes tervezett funkciót, és a hozzájuk tartozó dokumentáció is hiányos lehet. Ez néha nehézségeket okozhat az új funkciók megértésében és hatékony használatukban.

  • Biztonsági kockázatok. Mivel a béta kiadások nem teljesen kiforrottak, előfordulhatnak biztonsági sebezhetőségek és hiányosságok. Ez fokozott kockázatot jelenthet a béta verziót használó kereskedők számára.

  • Változó kompatibilitás. A béta kiadások gyakran változhatnak a különböző verziók között, ami kompatibilitási problémákat okozhat más szoftverekkel vagy környezetekkel. Ez fennállhat, amíg a végleges verzió kiadásra kerül. Szerencsére a MetaTrader esetében a visszafelé történő kompatibilitás általában megoldott, vagyis például egy korábbi MetaEditor verzióval készített kereskedőrobot az újabb verzióban is képes működni, ugyanakkor visszafelé ez nem feltétlen igaz.

MetaTrader 4 béta verzió beszerzése

A publikus MetaQuotes-Demo szerver a demo.metaquotes.net:443 -as címen érhető el. Ez egy olyan kereskedési szerver, mint amilyen a brókercégünknél van, csak ez kizárólag tesztelési célokat szolgál. Ettől függetlenül ugyanúgy lehet rajta demó számlát létrehozni és kereskedni, mint egy egyszerű brókercégnél, azonban itt a szerver tulajdonosa és üzemeltetője nem egy brókercég, hanem a MT4 terminálprogram szoftverkiadó cége, a MetaQuotes.

Egyszerűen kapcsolódj a demo.metaquotes.net:443 szerverhez az MT4 frissítése érdekében!

A MetaQuotes teszt terminálját innen töltheted le, de használhatod meglévő terminálodat is.

A legújabb terminálok esetén a számlanyitásnál további kereskedési szervereket is hozzá lehet adni. Válaszd a Fájl » Számlanyitás lehetőséget, majd írd be a MetaQuotes szöveget és üss egy entert! Ezután megjelenik egy új MetaQuotes-Demo sor. Válaszd ki, és fejezd be a demó számla regisztrációját!

MetaQuotes-Demo szerver hozzáadása

MetaQuotes-Demo szerver hozzáadása

Miután befejeződött a frissítés, ellenőrizd, hogy mire változott a build szám értéke!

MetaTrader 5 béta verzió beszerzése

Az 5-ös verzióban egyszerű a folyamat: válaszd a Segítség > Asztali frissítések megtekintése > Legutóbbi Béta verzió lehetőséget! Ha van újabb béta verzió, akkor a terminál letölti azt, majd megkérdezi, hogy a szoftver újraindításával együtt telepítheti-e. Az Újraindítás gombra kattintva megtörténi ka béta verzió telepítése.

Miután befejeződött a frissítés, ellenőrizd, hogy mire változott a build szám értéke!

Helyi MetaTrader terminálok automatikus frissülése

Nem árt tudni, hogy a gépen lévő MetaTrader terminálok egy-egy újraindítást követően jellemzően lefrissülnek akkor is, ha az adott kereskedési szerver egyébként ezt még nem igényelné. Ez az MT4 és MT5 esetében is igaz.

Vagyis: ha van a gépeden tíz terminál, és te játszottál a tizenegyedik, újonnan feltelepített béta terminállal, a másik 10 terminál következő újraindításánál az összes le fog frissülni a tizenegyedik (legfrissebb) terminál kiadására. Az automatikus frissítés megakadályozásának módjáról egy másik bejegyzésben írtam részletesen.