Sokszor teszik fel nekem a kérdést: egy-egy instrumentumra felhelyezett robot nem működik, nem köt, nem jelenik meg a kijelzése. Ha az egyértelmű okokat – nincs engedélyezve a kereskedés, nincs bekapcsolva az automatikus kereskedés lehetősége – leellenőrizted és úgy gondolod minden rendben van, akkor legnagyobb valószínűséggel az instrumentumnevek problémájába botlottál bele.

Az instrumentumnév problémája

Több brókernél egyazon instrumentumból több is előfordulhat, viszont az elnevezések közti különbség alig észrevehető. Például: van egy EURUSD instrumentum, de mellette megtalálható egy EURUSD. (ponttal a végén) elnevezésű is. A két instrumentum közül csak a pontra végződő kereskedhető, ami azt jelenti hogy a „sima” EURUSD instrumentum ugyan mutatja az árfolyamot, de egyáltalán nem lehet rajta sem kötést nyitni, sem robotot futtatni.

Az instrumentum „igazi” neve előtt (előtag), vagy mögött (utótag) lévő extra karakterek megjelenésére emiatt különösen oda kell figyelni. Piros színnel kiemeltem őket:

  • példa az előtagra: mEURUSD
  • példa az utótagra: EURUSDm, EURUSD., EURUSDmicro

Az elő- és utótagoknak sokszor praktikussági, néha pedig üzleti okai vannak. Saját tapasztalataim szerint a brókercégek ügyfélszolgálatai nem ismerik a saját felületeiket, ezért ha a robotot futtatni kívánó ügyfél egy ilyen hibajelenség – vagyis a „nem indul el a robotom” – kapcsán azonnal a programozót vagy magát az ügyfelet hibáztatják, és nem képesek a fenti egyszerű megoldást vázolni. A témáról további gondolatokat ebben a bejegyzésben találsz.

Megoldás

A megoldás tehát: mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kereskedési számlán mely instrumentumok azok, amelyeken a kereskedés és a robotfuttatás lehetséges. Ha a robot nem a megfelelő chartra van csatolva, zárd be az aktuális chartot és nyisd meg azt, amely kereskedésre alkalmas! Amennyiben a Piacfigyelő ablakban nem látszik a keresett instrumentum, olvasd el ezt a cikket!