Néha előfordulhat, hogy – akár egy frissen feltelepített – Metatrader 4 terminálban nem található egy számunkra fontos instrumentum.

Ennek az az egyszerű oka van, hogy – habár kevesen tudják – de a Metatrader 4-ben lehetőségünk van csak a minket érdeklő instrumentumokat megjeleníteni. Ez a leválogatás később a Piacfigyelő, valamint a backteszt panelen belül is érvényes lesz. Az alábbi két képen látszik, hogy kizárólag három darab instrumentum jelenik meg a listákban:

Szűkített instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Szűkített instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Szűkített lista a visszateszt panelen

Szűkített lista a visszateszt panelen

Miközben a bróker által kínált instrumentumpaletta egyébként jóval bővebb:

Teljes instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Teljes instrumentumlista a Piacfigyelő panelen

Megoldás

Természetesen a szűk leválogatást valamikor a bróker alapbeállítása, esetleg valamilyen hiba okozza. Megoldása pofon egyszerű:

  1. hívd elő a Piacfigyelő ablakot (Nézet > Piacfigyelő)
  2. kattints bármelyik instrumentumon jobb egérgombbal, majd válaszd az Összes megjelenítése lehetőséget
Összes instrumentum megjelenítése

Összes instrumentum megjelenítése

Ekkor a brókercégnél elérhető összes instrumentum megjelenik. Ahhoz, hogy a backteszt panel lehulló listájában is ez a válogatás legyen az alapértelmezés, indítsd újra a Metatradert!

A Piacfigyelő ablakon belül egyébként fogd és vidd módszerrel szabadon átrendezhetjük az instrumentumok listáját. Ha például az EURUSD a legkedvesebb devizapárunk, akkor az egyszerűen bal egérgombbal megfogható és a lista elejére mozgatható.

A törlés a jobb egérgombos menü Elrejtés lehetőségére kattintva érhető el.

Jó tudni: előfordulhat, hogy a beállítások elvégzése után nem változik a Stratégiai Teszter panelen a lista tartalma. Ha ez történne, érdemes újraindítani a MT4 terminált, és ott is frissül majd a lista.