Hogyan érint téged, mint kereskedőt az ESMA szabályozás?

Gyakran Ismételt Kérdések az ESMA szabályozás kapcsán

A 2018. március 27-én megjelent sajtóközlemény, mely alapján hamarosan jóval szigorúbb szabályozás lép életbe az Európai Unión belül CFD kereskedést biztosító pénzügyi szolgáltatók esetében.

Sok levelet és visszajelzést kaptam tőletek, ebben a bejegyzésben ezekre is szeretnék reagálni új információk közlésével. Az ESMA honlapján elérhető, angol nyelvű FAQ (GYIK) dokumentum fontosabb részeit lefordítottam, innen származnak az információk, némelyiket kiegészítettem saját megjegyzéseimmel.

Fontos információ

A cikket Radulovic Attila készítette az ESMA angol nyelvű PDF dokumentuma alapján. Másodközléshez kizárólag forrásfeltüntetéssel járulok hozzá, jelen bejegyzés linkelésével együtt.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az ESMA a European Securities and Markets Authority, azaz magyarul az Európai Értékpapír-piaci Hatóság. A hatóság 2011-ben alakult, tagjai az egyes EU-országokban az értékpapírpiacért felelős nemzeti hatóságok. (Forrás)

Igen. Érint akkor is, ha devizapárokkal, részvényekkel, indexekkel és árupiaci eszközökkel kereskedsz.

A szabályozás jelenleg az EU tagországokat érinti – 2019. március végéig az Egyesült Királyság is ide tartozik. Tudomásom szerint magyar törvény nem tiltja, hogy te, mint állampolgár a világ bármely országában bejegyzett brókercégnél kereskedj. Európán belül például Svájcot nem érinti ez a szabályozás, hiszen Svájc nem EU tag.

Más kérdés például Norvégia, amely ugyan nem EU-tag, de átvesz és alkalmaz EU szabályokat. Ezzel kapcsolatban érdemes felkeresned a norvég felügyeletet, ha kifejezetten Norvégiában bejegyzett brókercég mellett tennéd le a voksod.

Vedd figyelembe azt is, hogy a tőkéd biztonsága és az elért hozam adózása szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hová viszed a pénzed.

Az ESMA a European Securities and Markets Authority, azaz magyarul az Európai Értékpapír-piaci Hatóság.

Akkor, ha a következő felsorolás mindegyike teljesült:

 • Az új szabály dokumentuma az EU összes hivalatos nyelvére le lett fordítva. A fordítás már folyamatban van, és jellemzően pár hetet vesz igénybe.
 • Miután a fordítás befejeződött, az ESMA szándékában áll a szabályzat elfogadása a hivatalos nyelveken.
 • Miután elfogadásra kerül, az intézkedések publikálva lesznek az EU Hivatalos Lapjában.
 • A CFD szabályozással kapcsolatos intézkedések 2, míg a bináris opciókkal kapcsolatos intézkedések 1 hónapon belül lesznek érvényesek.
 • Az ESMA által bevezetett intézkedések minden tagállamban kötelezően alkalmazandók.
 • 2017. március 29-én az Egyesült Királyság értesítette az Európai Tanácsot kilépési szándékáról az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke értelmében. A kilépési időszak meghosszabbításától függően a kilépés a kilépési megállapodás hatálybalépésének napján, vagy ennek hiányában két évvel a 2019. március 30-i értesítést követően lép hatályba. Addig az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja. Emiatt az Egyesült Királyságbeli szolgáltatóknak meg kell felelniük az ESMA intézkedéseinek.

Az intézkedések három hónapig lesznek érvényben, melynek letelte után újra meghosszabbíthatóak.

Az intézkedések közvetlenül alkalmazandók, ami azt jelenti, hogy nem szükséges külön lépéseket tenniük a tagországoknak nemzeti szabályozás szintjén.

Az intézkedések betartását az illetékes nemzeti hatóságok felügyelik majd.

 • A CFD-k összetett pénzügyi instrumentumok, gyakran online platformokon keresztül érhetőek el, a derivatív termékek egy formái.
 • A CFD kereskedés lehetővé teszi az ár esésére és emelkedésére történő spekulációt a devizapárok, indexek, termékek, részvények és kötvények esetében. Nem szükséges birtokolnod a mögöttes terméket a kereskedéshez.
 • A CFD-ket sokszor nagy tőkeáttéttellel kínálják, ami azt jelenti, hogy a befektetés teljes értékének csak egy kisebb részét kell letétbe helyezned a kereskedéshez.
 • A tőkeáttétel többszörözi az árfolyamváltozás okozta nyereség és veszteség lehetőségét. Bővebben olvasd el figyelmesen a Kevesebb lesz a profitom majd az alacsony tőkeáttétel miatt? kérdésre írt válaszomat ugyanezen az oldalon!
 • Egy nemrég bekövetkezett esemény kiemeli a Negatív számlaegyenleg védelem fontosságát. 2015 januárjában az euró drámai módon mozdult el a svájci frank ellen; ennek eredményeképpen sok kisbefektetőnek keletkezett nem csak vesztesége, hanem a veszteségen felül további tartozása a pénzügyi szolgáltatók felé.

Radu megjegyzése: Ez a megállapítás csak és kizárólag közvetve lehet igaz.

Akár alacsony, akár magas tőkeáttétellel kereskedsz, az árfolyammozgásból eredő nyereség és veszteség mértéke ugyanakkora, viszont a pozícióba lépéshez szükséges letét mértéke nem. Minél kisebb a tőkeáttétel mértéke, annál magasabb egyenleggel kell rendelkezned a pozíció megnyitásához. 1:1-es tőkeáttételnél egy 1 lotos EURUSD pozícióhoz 100 000 euróval kell rendelkezned, míg 500-as tőkeáttétel esetén a 100 000 euró ötszázad részével, azaz mindössze 200 euróval Az árfolyam elmozdulásából eredő, kereshető pénz mindkét esetben ugyanúgy 10 dollár pipenként. Bővebben a témáról itt olvashatsz – ezt mindenképpen tedd meg!

 • Az ESMA-nak csak 2018. január 3. óta van lehetősége, hogy korlátozza vagy tiltsa a CFD termékek népszerűsítését, értékesítését vagy terjesztését. Ettől a dátumtól lépett életbe a befektetőket védő csomag, a MiFID.
 • Azelőtt az ESMA és néhány nemzeti hatóság már többször közzétett figyelmeztetéseket ezeknek a termékeknek a kockázatát illetően, mindazonáltal a kisbefektetőket sújtó problémák nem csökkentek, így az ESMA él új lehetőségeivel, és kialakítja ezeket a szabályozásokat.

A szabályozás a pénzügyi szolgáltatókra érvényes. Az új intézkedések korlátozásokat jelentenek, amelyeket a pénzügyi szolgáltatók kötelesek betartani. Mindemellett a kereskedés továbbra is lehetséges, csak szigorított szabályok és nagyobb biztonság mellett.

 • Kisbefektetőként önnek nincs teendője, az intézkedéseket a pénzügyi szolgáltatónak kötelessége betartani. Mindazonáltal fontos, hogy ellenőrizze a szolgáltatójával közösen, hogy megkapja-e azt a védelmi szintet, amelyet az ESMA intézkedések indokolnak

Radu: ha nyitott pozícióid vannak, okvetlen ellenőrizd, hogy:

 • az új szabályozás szerint mekkora letét szint érinti majd a pozícióidat; lehet, hogy meg kell növelned a számlád tőkéjét annak érdekében, hogy a pozíciók ne záruljanak kényszerzárás miatt;
 • az automatikus, 50%-os margin szint elérését el kell kerülnöd, ha nem szeretnéd, hogy kényszerzárás történjen a számládon.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hosszabb távon tartott pozíciók okaként kifejezetten rendszerben (stratégiában) való gondolkodás szükséges, enélkül ez mindenképpen csak szerencsejáték, és kezdők számára nem ajánlott. A tőkeáttétel szigorítás főleg a pozícióhalmozó rendszereket érinti hátrányosan, ilyenek többek közt például a közkedvelt Martingale-jellegű stratégiák, azonban minden pozícióépítő stratégiát korlátoznak az új szabályok. A pozícióépítési stratégiákról ebben a bejegyzés-sorozatomban olvashatsz bővebben.

 • Az intézkedések csak a lakossági befektetőkre vonatkoznak, a professzionális ügyfelek nem tartoznak a hatálya alá.
 • Megjegyzendő, hogy a professzionális ügyfelek nem rendelkeznek ugyanazokkal a befektetői védelemmel és kompenzációs jogokkal kisbefektetőként.
 • Ha kiskereskedelmi befektetőként CFD-ket szeretne kereskedni az ESMA által megszabott korlátozások figyelmen kívül hagyásával, akkor konzultálnia kell a szolgáltatójával, hogy válhat-e, és ha igen, akkor hogyan hivatásos kereskedővé.
 • E tekintetben az ESMA megjegyzi, hogy az új MiFID-rendszer szigorú szabályokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan válhat egy kisbefektető hivatásos kereskedővé.

Radu: azaz – elvileg – nem használhatják a brókercégek azt a kiskaput, hogy “megegyeztünk Gipsz Jakab úrral, hogy ő hivatásos kereskedő, és nem kisbefektető”.

 • A letét zárási szabálya szabványosítja azt a százalékos arányt, amelyen a CFD szolgáltatóknak egy vagy több CFD-t kell bezárniuk a kisbefektető tőkéjének védelmében.
 • A szabványosítás eredménye egyértelmű és következetes megközelítés a szolgáltatók között, hogy a befektetők megértsék, mi történik a befektetéseikkel, ha kedvezőtlen ármozgások történnek.
 • A letét zárási szabályt (MCO) 50%-ban állapították meg annak biztosítására, hogy a befektetők letétje ne csökkenhessen nullára. Ez összhangban van az iparágban eddig alkalmazott helyes gyakorlatok példáival. A szabály nem akadályozhatja meg a befektetőket abban, hogy “feltöltsék” letétjüket, ha ezt szeretnék tenni.

Radu: ajánlott olvasmány továbbra is a letétszámítással kapcsolatos, 2013-ban írt bejegyzésem.

 • Ha a számla teljes letéti szintje a kezdeti letét összértékének 50%-a alá csökken, a szolgáltatónak be kell zárnia egy vagy több CFD pozíciót.
 • Az MCO-szabály nem írja elő, hogy mely pozíciókat kell bezárni, vagy milyen sorrendben. Néhány befektető jelenleg meghatározza a szolgáltatója számára, hogy milyen meghatározott sorrendben zárja be a pozíciókat. A meglévő piaci gyakorlat más eseteiben az MCO pozíciótól függően valósul meg, vagyis egyetlen CFD-t bezárnak, ha az ehhez hozzárendelt fedezet egy bizonyos érték alá esik. Az MCO megvalósításának ezen különböző módjai továbbra is lehetségesek, de fontosabb, hogy a teljes letéti szint küszöbértéke standard 50% lesz az MCO-val kezelt számlákon.
 • A negatív számlaegyenleg-védelem (Negative Balance Protection) korlátozza a kiskereskedelmi befektetők maximális veszteségét. Úgy tervezték, mint egy vészfék, amikor az MCO nem működhet hatékonyan egy nagyon hirtelen ármozgás eredményeként.
 • Számlánként a negatív egyenleg védelem bevezetésével a befektető soha nem veszíthet többet, mint a CFD-k kereskedelmébe fektetett teljes összeg. Nem jöhet létre további veszteség, vagy bárminemű olyan kötelezettség, amely szerint a befektetőnek a CFD kereskedési számlájára további pénzeszközöket kelljen biztosítania a szolgáltató által elszenvedett veszteségek finanszírozására.
 • Mivel az MCO-szabály (a tőkeáttételi korlátokkal együtt) biztosítja a normál piaci körülmények között várható letétet, a Negative Balance Protection szabály jelentősége csak ritka helyzetekben, szélsőséges piaci körülmények között jelenik meg. Mindazonáltal ez egy nagyon lényeges vészfék.
 • Egy nemrég bekövetkezett esemény kiemeli a Negatív számlaegyenleg védelem fontosságát. 2015 januárjában az euró drámai módon mozdult el a svájci frank ellen; ennek eredményeképpen sok kisbefektetőnek nem keletkezett nem csak vesztesége, hanem a veszteségen felül további tartozása a pénzügyi szolgáltatók felé.
 • A tőkeáttétel azt jelenti, hogy tőkét kapsz kölcsön a nagyobb kitettség eléréshez.
 • Például az 1:20-as tőkeáttétel azt jelenti, hogy minden befektetett 5 euróhoz a szolgáltatód 100 eurót ad (5 euró * 20). Gazdasági szempontból a szolgáltató ekkor 95 euró kölcsönt biztosít (100€ – 5€).

Radu: tőkeáttétel nélkül nem tudnál akkora mértékű ügyletet mozgatni, mint jelenleg. Az árfolyamnyereség mértéke minden tőkeáttétel esetén ugyanakkora; az nem mindegy, hogy mekkora pénzt kell letétbe helyezned ahhoz, hogy megnyithasd az adott ügyletet. Bővebben lásd a Kevesebb lesz a profitom majd az alacsony tőkeáttétel miatt? kérdésben és ebben a bejegyzésben.

 • A CFD megnyitásakor, például az 1:5-ös tőkeáttételi korlát esetén az ügyfélnek rendelkeznie kell a CFD kezdeti teljes kitettségének legalább 20%-ával.
 • 1:20-as tőkeáttétel esetén a CFD megnyitásakor a teljes kezdeti kitettség legalább 5%-ával kell rendelkeznie.
 • A CFD-re vonatkozó intézkedés által kivetett tőkeáttételi határok meghatározzák a maximális tőkeáttétet, amelyet a szolgáltatók felajánlhatnak a CFD megnyitásakor.
 • A pozíció nyitáskori tőkeáttételi limitjét szokták “kezdeti letétnek” (initial margin) nevezni. Ez a kifejezés arra utal, hogy a kisbefektetőnek rendelkeznie szükséges egy bizonyos mértékű letéttel (tőkeáttételi limit). Így a befektető védve van bizonyos kockázatoktól. Ezek:
  • annak a kockázata, hogy a díjak (például finanszírozási költségek vagy tranzakciós díjak) kimerítik a teljes kezdeti kitettséget, valamint
  • annak a kockázata, hogy még a kisebb ármozgások is jelentős letéti szint változást okozzanak – jellemzően a hatalmas veszteségek kialakulása miatt.

A CFD-k kockázatát növeli a CFD tőkeáttételének mértéke. A tőkeáttétel hatása akkor lesz magasabb, ha a CFD alapját képező instrumentum árfolyamértéke (referenciaérték) volatilis. Néhány instrumentum sokkal volatilisabb, mint a többi. A különböző tőkeáttételi limitek beállítása segít abban, hogy a befektetők egyenletes kockázati szintet érjenek el.

 • Néhány instrumentum sokkal volatilisabb, mint a többi. A különböző tőkeáttételi limitek beállítása segít abban, hogy a befektetők egyenletes kockázati szintet érjenek el.
 • Az árucikkek CFD-jei 1:10-es tőkeáttételi korlátot kapnak, összhangban az eszközök – például az olaj – történelmi áringadozásával. Az ESMA azonban elismeri, hogy az arany alacsonyabb történelmi volatilitást mutatott, mint sok más árucikk. Mint ilyen, kevésbé szigorú tőkeáttételi korlátozást, 1:20-at kap.
 • Néhány instrumentum sokkal volatilisabb, mint a többi. A különböző tőkeáttételi limitek beállítása segít abban, hogy a befektetők egyenletes kockázati szintet érjenek el.
 • A jelentős (major) és kevésbé jelentős (minor) és nem jelentős devizák vagy indexek volatilitása nagy mértékben eltér egymástól. Ezért a jelentős és nem jelentős devizák / indexek különböző tőkeáttételi határokat kapnak.
 • A legfontosabb pénznemek a következő valuták közül bármely kettőt magában foglaló devizapárok: dollár, euró, japán jen, font sterling, kanadai dollár vagy svájci frank. Minden más devizapár nem jelentősnek számít.
 • A legfontosabb indexek az alábbi indexek bármelyike: Financial Times Stock, Exchange 100 (FTSE 100); Cotation Assistée en folytatás 40 (CAC 40); Deutsche Bourse AG német tőzsdeindex 30 (DAX30); Dow Jones ipari átlag (DJIA); Standard & Poors 500 (S & P 500); NASDAQ Composite Index (NASDAQ), NASDAQ 100 index (NASDAQ 100); Nikkei Index (Nikkei 225); Standard & Poors / Australian Securities
  Exchange 200 (ASX 200); EURO STOXX 50 Index (EURO STOXX 50);
 • Minden más index nem számít jelentősnek.

Az ESMA intézkedése tiltja a bináris opciók forgalmazását vagy értékesítését a kisbefektetők részére az Európai Unión belül. A CFD-kel ellentétben a bináris opciók esetében nincs tőkeáttétel, ennek ellenére rendkívül kockázatos terméknek számít.
Gazdasági szempontból a bináris opciók eredendően olyanok, mint a szerencsejáték, ezáltal nem alkalmasak fedezeti, vagy egyéb gazdasági funkciók ellátására.

Az ESMA-nak a bináris opciókra vonatkozó intézkedései abból kifolyólag jöttek létre, hogy a bináris opciók esetében maguk a termékek jelentik a kockázatot.

Az ESMA tudatában van annak, hogy jogosulatlan szervezetek bináris szolgáltatásokat nyújtanak az Európai Unió területén.

A jogosulatlan befektetési szolgáltatók külön és komoly problémát jelentenek mindenkinek. Ezek a szolgáltatók nem csak a bináris opciókkal összefüggésben szolgáltatnak.

Gazdasági szempontból a bináris opciók eredendően olyanok, mint a szerencsejáték, ezáltal nem alkalmasak fedezeti, vagy egyéb gazdasági funkciók ellátására.

Írd meg nyugodtan nekem a bejegyzés alatt található űrlap segítségével, hátha utána tudok nézni! Nem ígérem, hogy sikerül, de azon leszek.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Írta: |2018-07-03T19:02:52+00:002018. március 29., csütörtök|Kereskedés|20 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

20 hozzászólás

 1. Imre 2018. március. 29. csütörtök - 16:51 - Válasz

  Szia Radu!
  Csak egy apró megjegyzést szeretnék tenni az uj szabályozásról. Nyilván az egész a kiskereskedők érdekében lett szigoritva,ezt értem,de szerintem ha ennyire védeni akarnak bennünket a pénzünk elvesztésétől,akkor talán első lépésként szabályozni kellene a piacot,hogy a brókerek ne garázdálkodjanak a kereskedők pénzével. /stop vadászat és társai./ SZerintem 10 brokerből 9 csaló . Ezeket kellene inkább kitiltani és azokat megtartani,akik az ordereket tényleg kiviszik a piacra és nem lopják el a pénzünket. Ezek az uj szabályok csak látszat intézkedések,nem oldanak meg semmit.
  Csak az én szerény véleményem szerint. NAgyon köszi a tájékoztatást, várom a további cikkeidet. Tisztelettel,imre

  • Radulovic Attila 2018. március. 29. csütörtök - 20:38

   Kedves Imre!

   Köszi a visszajelzést!

   Egyetértünk, nagyon nagy szükség lenne a brókercégek komolyabb ellenőrzésére is, kezdve a tőkebiztonsággal.

 2. Mihály 2018. március. 29. csütörtök - 18:10 - Válasz

  Sziasztok,

  Azt gondolom, hogy egy fontos rész kimaradt, éspedig az EU-n kívüli bróker cégek. Persze itt csak a komoly cégekre gondolok

  • Radulovic Attila 2018. március. 29. csütörtök - 20:35

   Kedves Mihály!

   Persze, lehetne róluk is beszélni, azonban a bejegyzés az EU-s szabályok bevezetéséről szól, nem pedig a lehetséges alternatívákról és az EU-n kívüli országokról. Lehet, hogy a jövőben majd erről is beszélünk itt a blogon, de ebben a bejegyzésben nem terveztem még erről írni.

 3. Péter 2018. március. 29. csütörtök - 21:17 - Válasz

  Szia Radu!
  A cikked nagyon jó, de elszomorít az a hozzá nem értés amivel a jogszabály alkotói lehetetlenné teszik a poziícó növelési robotos stratégiákat, Az új margin előírásokkal eleve nem lehet robotozni. 1:20, 10-szeres margint nem hiszem,hogy tudunk biztosítani..
  Azt hiszem az a megoldás,ha keresünk Únión kívüli Metatrader szolgáltatókat.

  Erről mit tudsz? A forexcégek ezt miért nem fellebbezik meg ezt a hülyeséget?
  Nem biztos,hogy elvárom azt,hogy az Únió aggódjon az én kockázatvállalási képességem miatt
  Ha van info akkor várom a lehetőségeket.

  üdv
  Péter

 4. David 2018. március. 29. csütörtök - 21:22 - Válasz

  Szia Radu!

  MCO-val kapcsolatban lenne kérdésem, kétféle módon értelmezem.
  Példa:
  Egyenleg:10 000 USD
  Pozició: 1 lot GBPUSD
  Letét: 140 000USD/30=4600 (1:30 áttét miatt)

  Automatikusan lezárul:
  -ha 50% azaz 2300 USD alá esik a lebegő veszteség ekkor a tőke 7700USD
  -ha -7700USD a lebegő veszteség, lezár és marad 2300USD egyenleg.

  -Illetve Svájcra vonatkozik-e az ESMA?

 5. Dénes 2018. március. 29. csütörtök - 21:28 - Válasz

  Szia,

  Én a bináris opcióhoz tennék fel kérdést. Az IQ optionon ami most a legnagyobb ilyen cég ott szoktam kereskedni. (főleg sikeresen) Ha jól láttam a cég a bináris részét átrakta valami egzotikus helyre az EU – ból, a sima forex az Európában maradt. Nekem átlagos kereskedőnek ez a tiltás mit jelent majd a gyakorlatban ? Európából tudok tovább kereskedni az IQ optionon ha annak székhelye EU-n kívüli? Rajtam kívül van egy kb 700 fős magyar társaság aki szintén IQ optionon binárisozik. Ha tudsz erről valamit akkor nekik is tolmácsolnám. Amúgy teljesen megértem a szabályozást, mert a legtöbb ember 90% biztos hogy veszteséges a bináris opciózásban. Szerintem 1 évig énis csak buktam, most kerültem pozitívba csak megfelelő stratégiával, és MM-el. 🙂
  Köszi a választ 🙂

  • Attee 2018. április. 2. hétfő - 02:37

   Neked senki nem fogja megtiltani, hogy bináris opciózz. A brókercégeknek tilos ezt szolgáltatniuk a kisbefektetők részére, de ezt is csak az EU területén. Svájc nem tagja az EU-nak.

  • Adam 2018. április. 2. hétfő - 21:19

   Helló Dénes! Én is az iq optionon kereskedek! Ez a kérdés engem is nagyon érdekel! Valamit van valami facebook csoport vagy forum vagy valami amit ez a 700 fös magyar csoport használ? Érdekelne a magyar társaság de nem tudom hol lehet elérni! Adnál valami infot?

 6. Géza 2018. március. 30. péntek - 06:59 - Válasz

  A cikk megint kiváló és hasznos. Viszont a jelenséggel kapcsolatban lenne néhány észrevételem.
  Ha jól értelmezem a leírtakat, akkor ugyan azért a tevékenységért amit most nyereségesen végzek 1:100 tőkeáttéttel és a határozat életbe lépése után (major) párok esetében csak 1:30 tőkeáttéttel tudom végezni. Vagyis jelentősen meg kell emelnem a tőkémet. Az az többet kell kockáztatnom, ugyan azért a nyereségért.
  Akkor hol itt a kisbefektetők védelme?

 7. Gyula 2018. március. 30. péntek - 10:03 - Válasz

  Hello
  A Ducascopy melyik orszgban van bejegyezve?
  Litván vagy Svájc?
  Mert hát a svájci brókereknél nem lesz korlátozàs.

  • Radulovic Attila 2018. április. 10. kedd - 16:38

   Szia Gyula!

   A Dukascopy honlapján feltüntetett információk szerint a FinMA, azaz a svájci pénzügyi felügyelet ellenőrzi. Honnan jött a litván tipp? 🙂

 8. Csáki Róbert 2018. március. 30. péntek - 10:12 - Válasz

  Szia Radu!
  Köszi a cikket. MÁrmint, h megirtad. Tapasztalatom szerint aki foglalkozik a forex-el , az is legfeljebb gazdasági cikkeket megoszt. (néha még nem is kommentel Gruber Feri, Wollen Ati). Ezzel szemben te feldolgoztad az információt. Mármint a jogszabály-t.
  Véleményem szerint gáz lesz. Ha ugyanis ennyire szigorodik a feltétel, akkor nagyon sok ügyfél kényszerűen abbahagyja. A poziépítők, grindelősök, hedge-sek. Az index-kereskedők stb. Jóformán csak a cent-es számlások maradnak és a 2-30.000 usd-nél nagyobb számlákon tudom elképzelni a maradást rentábilisen. És ha sok ügyfél akar kilépni, akkor szokott előfordulni, hogy a brókercég inkább lelép (ironfx, tadawullfx–amikor a quantumxxl mam számlásai akartak kilépn, vagy a 3tgfx, amikor a 5Gulden zárt, Alpari). Erről Dr Tavaszi Éva forex-re szakosodott ügyvéd tudna jobb példákat hozni. Nálam eddig is alapelv (mondjuk új elvként raktam a kereskedési elveim közé),. hogy ahol a portfólió (a brókercég ügyfélportfóliója) egy vagy csak néhány PAMM, MAM stb -re épül, oda nem viszek pénzt. Mert ha az kilép, akkor a brókercég inkább lehúzza a rolót. Pl az Instafx-nél tucatjával vannak a PAMM szolgáltatók. Az nem gáz, mert egyik sem szignifikáns súlyú. Végül is ki fog maradni 1:500 áttétellel? Ausztrália? Én jómagam – cikkedre is – kivettem a pénzem a brókercégekból- bevállalva h ogy akár 2-3 hónapig is kivárok, mi lesz. (XM-nél és admiralmarkets nél volt 1000 és 2000 ).
  Ja és vannak olyanok (pl Fxprimus) aki két cég alatt működik egy honlapon (két entitás, ahogy ők mondják. Tehát nem egy cégnek van eu-s és eu-n kívüli engedélye, hanem egyik itt, másik cég ott. De egy regisztrációval érhető el. (na az ilyeneknél aztán nagyon nagy gáz lesz).
  Hozzád képest amatör vagyok, bizonyára többhelyen tévedek, de a tőke védelméhez az is hozzátartozik, hogy ha nem tudom pontosan mi történik a szabályozóval, akkor inkább kiveszem a pénzt. Eddig a brókercég lelépéseken mindig többet buktam, mint magával a kereskedéssel. Lelkesen olvasom cikkeidet, és évek óta használom a RacuCloseall, Closeopen, Closependig scripteket!
  Maradok tisztelettel és beszélünk még! MEggyőződésem, hogy a hirlevélként kiadott jogszabályi elemzésedet több gazdasági újság is átvenné jópénzért! ÜDV

 9. Istvan 2018. április. 1. vasárnap - 10:23 - Válasz

  Nagyon hasznos a cikk , köszönet érte!
  Fotex kereskedő vagyok, kinek stratégiája csak 500-as áttéten működik. Nincs szükségem ” big brother ” védelemre.
  Ezért, természetes, akármilyen európán kívüli brókernél hajlandó vagyok kereskedni.
  Kérdés: ” az ESMA szabályozás nem tiltja-e meg, hogy európai állampolgár európán kívüli brókernél kereskedjen , vagy hogy európán kívüli bróker 500 áttétes lehetőséget ajánlhasson európai kereskedőknek? ” Sok fórumot olvastam , de erre sehol sem kaptam választ. Konkrétan: hogyan tudnak , európaiként, továbbra is 500-as áttétel kereskedni ? Vagy vásároljak dominikai állampolgárságot?
  Előre köszönöm válaszodat.

  • Radulovic Attila 2018. április. 3. kedd - 08:24

   Kedves István!

   Ez a szabályozás nem téged korlátoz, hanem a pénzügyi szolgáltatókat. Ha akarsz, simán tudsz kereskedni egy kirgiz brókernél is. (Nem tudok olyan magyar törvényről, amely tiltaná ezt.)

   Fontos, hogy a felügyelő hatóság komolysága és az adózás miatt érdemes jól meggondolni, hogy mely ország mellett döntesz. Az adózás kapcsán hamarosan segítő bejegyzést publikálok itt a blogon.

 10. Péter 2018. április. 3. kedd - 21:44 - Válasz

  Nagyon jó, hogy az ESMA a kereskedők élrdekében szigorít, de következetes lehetne! Ráb*szhatná már az ajtót arra a tetves mocskos IronFX-re! Ez mikorra várható? Elnézést a nyers fogalmazásért, de nem tdom visszafogni magam, ha az ESMA ténykedéséről van szó!

 11. Csaba 2018. április. 5. csütörtök - 22:16 - Válasz

  Üdv
  Mivel mindig időhiányban szenvedek,ezért olykor kissé későn reagálok egy két bejegyzésre.
  De ez most nem tűr halasztást,hogy a birtokomben lévő információkat meg ne osszam veletek.
  Az ESMA határozata amit a honlapon is közzé tettek nem teljes értékű információ.
  Az ESMA célja az valójában hogy a kisbefektetők és a brókercégek közti érdekellentéteket felszámolja. Amivel én is teljes mértékben egyetértek.
  Az elmúlt évtizedben a jegybankok az EU-ban olyan monetáris politikát alakítottak ki ami a bankokat arra kényszerítette hogy drasztikusan csökkentsék a hozamokat. Ebből kifolyólag sokan részvények és egyéb más befektetések felé fordultak.
  Sok kisbefektető az online kereskedés során a magas tőkeáttétel és a nem kielégítő tájékoztatás miatt jelentős károkat szenvedtek el.
  Ezért jött el az ideje ennek a szabályozásnak.
  A hatályba lépő szabályozás nem végleges. A szolgáltatóknak kategorizálniuk az ügyfeleiket a következő 3 hónapban.
  Azok a kereskedők akik legalább három vagy több hónapja nyereséget érnek el az online kereskedésben azoknak továbbra is elérhető lesz a magasabb tőkeáttétellel történő kereskedés.
  Tehát az van ha betoppansz egy céghez a jövőben akkor biztosan csak alacsonyabb tőkeáttétellel kezdheted a kereskedést,és egy bizonyos idő után ami még eddig nem tisztázott,léphetsz feljebb a tőkeáttételt illetően.

 12. Sándor 2018. április. 27. péntek - 19:13 - Válasz

  Kicsit nehézkes, nem tematikus, ha keresek valamit nehezen találom meg benne.

 13. Zoltan 2018. június. 25. hétfő - 12:00 - Válasz

  Szia

  Kösz az összefoglalót!

  Jelenleg az FXCM nél vagyok, és kifejezetten élvezem a kereskedést 1000 $ alatt!
  Nekem ez nagy érvágás…. tudnál ajánlani egy másik brókert aki normális, nem csődöl be, és nem vonatkozik rá a szabályzás?!
  Ugyan csak örülnék egy jó platformnak, mert az fxcm android ( trading station je ) csodálatos volt !
  Az MT4 android nem igazán barati !
  köszönöm

  • Radulovic Attila 2018. június. 29. péntek - 16:07

   Kedves Zoltán!

   Brókercéget elvből nem ajánlok. 🙂 Sajnos a “normális”, “nem csődöl be” az kívülről egyáltalán nem ellenőrizhető. 🙁 A múltban például magát tőkeerősnek mutató cég is aljas eszközökkel tartja vissza az ügyfelek befizetéseit.

   Az EU-n kívüli cégekre nem vonatkozik a szabályozás, több ezer cég közül választhatsz – nincs könnyű dolgod.

   Való igaz, a MT4 androidos kliense csupán alapszintű kontrollra elegendő. Én napi szinten a MT4 platformmal foglalkozom, így nem tudok számodra nyilatkozni a többi platformról.

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben