Sokak számára szinte napi szintű igényként merülhet fel az, hogy egy bróker Metatrader 4 (vagy MetaTrader 5) terminálja egy számítógépen több példányban legyen telepítve. Ez a cikk arról szól, hogyan lehet ezt megoldani.

Lehetséges egyáltalán?

Igen. Egy gépre korlátlan számú Metatrader programot telepíthetünk, akár ugyanattól a brókertől többet is.

A leírás szempontjából nézve teljesen lényegtelen, hogy MetaTrader 4-ről, MetaTrader 5-ről van-e szó, illetve hogy különböző bróker termináljait egy-egy példányban, vagy egy azonos bróker terminálját szeretnéd több példányban telepíteni.

Teendők

  • Hozz létre egy mappát, amelyen belül a különböző Metatrader 4 / MetaTrader 5 telepítéseket helyezed majd el! Ez azért célszerű, mert a brókercégek kereskedőprogramjainak útvonala alapértelmezésként MetaTrader 4 esetén a C:\Program Files (x86)\, míg MetaTrader 5 esetén a C:\Program Files\ könyvtáron belülre kerül. Helyüket a nevük határozza meg, ami nem kényelmes és nem is túl átlátható, a többi telepített program miatt.

    A saját mappádat létrehozhatod például a C:\ meghajtó gyökérkönyvtárában Terminálok néven; így az elérési út C:\Terminálok\ lesz. A mappa létrehozásában az Intéző, vagy egyéb fájlkezelő programok (pl. Total Commander) lehet segítségedre. Az első csatolt képen az látható, hogy egy könyvtáron belül rengeteg Metatrader 4 található meg.

    Ha szeretnéd, létrehozhatsz C:\Terminálok\MetaTrader 4\, és C:\Terminálok\MetaTrader 5\ alkönyvtárakat is, ha párhuzamosan használod mind a két platformot.

    Sok Metatrader terminál egy mappán belül

    Sok Metatrader terminál egy mappán belül

    A fő tárolókönyvtár elnevezése és helye természetesen szabadon választott, lehet akár egy másik meghajtón is teljesen más néven és elérési úton.

  • Töltsd le a választott brókercég MT4 telepítőprogramját és indítsd el! Már az első panelen látni fogsz egy Beállítások (Settings) gombot, nyomd meg!  Így eljutsz egy másik panelre, ahol a leendő telepítési könyvtárat kell megadnod, vagyis azt a helyet, ahova az új MetaTrader terminál fog települni. Kattints a Tallózás (Browse) gombra, majd válaszd ki a C:\Terminálok\ könyvtárat! Ha ki van jelölve a Terminálok mappa, kattints az Új mappa (New folder) gombra, és írj be egy tetszőleges elnevezést! Erről szól a második kép. Korábbi bejegyzésemben részletezem, hogy mit tegyél, ha nem találod a telepítési könyvtár szöveges mezőjét.

    Új mappa létrehozása

    Új mappa létrehozása

  • Vedd ki a pipát az MQL5.community weboldal megnyitása jelölőnégyzet elől, majd nyomd meg a Tovább (Next) gombot! Ekkor megtörténik a telepítés, vagyis a fájlok a helyükre kerülnek. A feladat végezte után nyomj a Befejezés (Finish) gombra!

  • A frissen telepített Metatrader terminálod el fog indulni! Adj időt a folyamatnak és ne indítsd el újra az asztalon lévő parancsikonra történő kattintással, mert az első elindulás mindig több ideig tart.

  • Az Asztalon frissen létrejött MetaTrader parancsikont nevezd át a jelenlegi nevéről valami másra, mivel a MetaTrader telepítője a következő telepítés felül fogja írni a meglévő parancsikont abban az esetben is, ha egyébként egyedi mappába kérted a telepítést. Összesen egyébként erre a dologra kell figyelned, illetve arra, hogy a Start menün belüli bejegyzések is hajlamosak hasonlóan eltűnni. Ezért mindenképp legalább az Asztalon lévő parancsikont nevezd át közvetlenül a telepítés után! Ha tehát a parancsikon neve „Brókercégnév Metatrader 4”, akkor nevezd át azt a jobb egérgomb Átnevezés parancsának segítségével „Brókercégnév 1” névre! Az elnevezés teljes mértékben tetszőleges.

Fontos betartani!

  • A terminálok telepítési könyvtárainak bármi lehet a neve, amit a Windows egyébként is elfogad. Annak tehát semmilyen jelentősége nincsen, hogy az egyébként alapvetően – csak példa – Brókercégnév Metatrader 4 elnevezés helyett a Macskajancsi 5 elnevezést használod.

  • Figyelj oda arra, hogy egy meglévő Metatrader telepítési mappán belül ne hozz létre új mappákat és semmiképpen se telepíts a meglévőre! Ez alatt azt értem, hogy ha pl. már van egy telepített MetaTrader a C:\Terminálok\Brókercégnév 1\ könyvtárban, akkor ne legyen az újonnan választott telepítési könyvtár ezen belül, például C:\Terminálok\Brókercégnév 1\Brókercégnév 2\ elérési úton.

  • Az asztali parancsikon nevét mindenképpen módosítsd annak érdeklében, hogy elkerülhesd a jövőbeli telepítések során a felülírást, hiszen a parancsikonnal tudod a legkönnyebben elindítani az érintett terminált!

  • A telepítési könyvtár nevét a későbbiekben ne módosítsd!

  • A legtöbb esetben nem a telepítési könyvtárából nyílik az MT4, illetve MT5 rendszermappa, amely a felhasználói adatokat (sablonok, expertek, indikátorok stb) tartalmazza. Ezek a mappák egy mezei Windows Vista, Windows 7, Windows 10, Windows 11 stb. esetén a C:\Felhasználók\{Felhasználóneved}\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\{32 karakteres azonosító}\ fix könyvtáron belül lesznek elhelyezve, hacsak a számítógépen ez a viselkedés nincs letiltva.

  • A Rendszermappa, amiből pl. az MQL4 illetve MQL5, vagyis az expertek, indikátorok, stb. könyvtára nyílik, a Metatraderből a Fájl menün belül megtalálható Rendszermappa megnyitása lehetőséggel jeleníthető meg. Ez a parancs egy Intéző ablak megnyitását eredményezi. Ez nyitva maradhat attól függetlenül is, hogy a Metatradert közben bezárod.

Olvasd el korábbi bejegyzésemet, ha kíváncsi vagy arra, hogyan lehet másolással duplikálni egy meglévő MetaTrader telepítést!